SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

smażenie na wodzie

  • Dieta na masę: Co jeść na masę?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] alkoholu (piwo, wino, wódka itd.). Węglowodany: czy wszystkie są równie dobre? Czy wystarczy, że będę unikał żywności fast food? Czego unikać w pokarmie „na masę”? Czy smażenie jest niekorzystne dla serca? Najlepsze źródła protein Ile mam dostarczać białka? Jak to przenieść na pokarm? Najlepsze źródła węglowodanów A czy mogę stosować carbo, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 28600 Data: 2018-10-09 12:10:47
  • Część ludzi uważa, iż największym zagrożeniem dla estetyki sylwetki są pokarmy z popularnych restauracji, serwujących dania wysokoprzetworzone, fast food. Inni uważają, że „to co domowe, to zdrowe”. Słyszałem też wiele teorii dotyczących rzekomego tycia wywoływanego przez nieokreślone „toksyny”, gluten, mleko, „produkty zbożowe”, „metale ciężkie”, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4337 Data: 2019-12-10 19:03:28
  • Współczesny Internet nie bazuje na danych naukowych, często zaś na obiegowych opiniach. Kiepsko sprzedają się fakty, dużo lepiej kłamstwa lub fałszywe wiadomości publikowane w celu wzbudzania paniki. Termin „handlarze strachem” dobrze charakteryzuje to zjawisko. Dlatego właśnie taką furorę robią wiadomości o „morderczych słodzikach”, „rakotwórczym [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5657 Data: 2019-12-12 10:17:50
  • Cukrowy podatek: dobrodziejstwo czy przekleństwo?!

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Od 1 stycznia 2021 r. wszedł w życie tzw. podatek cukrowy. Paradoksalnie uderza on również w produkty, które mają potencjał prozdrowotny, czyli te z zamiennikami cukru (słodzikami) czy np. z kofeiną lub tauryną. We wrześniu 2015 r. Barbados wprowadził 10% podatek na słodzone napoje. Odnotowano średni wzrost cen napojów opodatkowanych o 5,9%, przy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3031 Data: 2021-01-08 10:53:11
  • Gotowanie jako jedyna słuszna metoda obróbki

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] ilości wody. Stosuje się go głównie w celu uzyskania innych walorów smakowych produktów poddanych tej obróbce, jak i uzyskaniu bardziej delikatnej struktury w porównaniu ze smażeniem. Pieczenie  Polega na poddaniu obróbce cieplnej produktu w zamkniętej przestrzeni, gdzie temperatura sięga 170-250º C. Wadą pieczenia jest powstawanie toksycznego [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4470 Data: 2017-07-19 09:35:52
  • Czy mycie owoców i warzyw wystarczy?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Kiedy próbujesz zadbać o swoją dietę, ostatnią rzeczą, o jakiej myślisz, to pozostałości pestycydów na świeżych produktach, które zjadasz. Niestety większość kupowanych przez nas owoców i warzyw zawiera ślady pestycydów. Bezpieczne zdają się jedynie te organiczne, aczkolwiek też nigdy nie wiadomo… Podsumowanie Owoce i warzywa są dla ciebie dobre [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1883 Data: 2019-02-27 07:48:53
  • Pięć warzyw, które po ugotowaniu są zdrowsze

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Surowe warzywa kojarzymy jako te bardziej wartościowe i odżywcze, w porównaniu do warzyw gotowanych czy pieczonych. To prawda, że gotowanie warzyw w wodzie lub smażenie wpływa na obniżenie wielu wartości odżywczych, zwłaszcza witaminy C. Czy wiesz jednak, że są warzywa i nie tylko warzywa, które oferują więcej korzyści zdrowotnych, gdy spożywasz [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2410 Data: 2019-11-24 14:26:43
  • [...] Wszystko, co jest najgorsze dla zdrowia w produktach odzwierzęcych, pochodzi z niewłaściwej obróbki kulinarnej. Nadmierne i zbyt częste grillowanie i pieczenie oraz smażenie w panierce to metody, które prowadzą nie tylko do ograniczenia przyswajalności cennych związków, ale również ich degradację, co przekłada się na faktyczne [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1102 Data: 2022-12-28 07:35:30
  • Pomocy. Jak ćwiczenia?Jedzenie?Suple?

    Temat
    Trening dla początkujących

    [...] marchewka, papryka, brokuły) , tuńczyk z puszki(w wodzie). Lubię smażoną rybę(dorsz lub pstrąg) ale za często jej nie jem. Z jednej strony dużo białka ale z drugiej to smażenie na oleju. Wątróbke drobiową też mogę wsuwać masowo. Ale też to smażenie na oleju. Może zainwestować w elektrycznego grila??? Jak z pieczywem??? Zakaz totalny??? A [...]

    Odpowiedzi: 3 Ilość wyświetleń: 1491 Data: 2011-01-12 01:57:37 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Dieta. Co, jak, kiedy, ile??? Help.

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    [...] marchewka, papryka, brokuły) , tuńczyk z puszki(w wodzie). Lubię smażoną rybę(dorsz lub pstrąg) choć za często jej nie jadam. Z jednej strony dużo białka ale z drugiej to smażenie na oleju. Wątróbke drobiową też mogę wsuwać masowo. Ale też to smażenie na oleju. Może zainwestować w elektrycznego grila??? Jak z pieczywem??? Zakaz totalny??? A [...]

    Odpowiedzi: 0 Ilość wyświetleń: 840 Data: 2011-01-12 17:06:22 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Blanszowanie

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    Smażenie, gotowanie, pieczenie, grilowanie... A nikt nie pisze o blanszowaniu Jest to bardzo dobra forma obróbki dzięki której ubytki substancji regulujących jest dużo mniejszych. Blanszowanie można przeprowadzać na wodzie bądź na parze. Polega ono na zanurzeniu produktu we wrzątku na kilka sekund/minut bądź parzenie produktu. Przykładem [...]

    Odpowiedzi: 9 Ilość wyświetleń: 17449 Data: 2008-06-07 11:56:54 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Tłuszcz

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    [...] Dodatkowo dzieli się je jeszcze na kwasy jednonienasycone oraz wielonienasycone. Oczywiście jest szereg dróg pozwalających nam ograniczyć ilości tłuszczu w jadłospisie. Samo smażenie na patelni można np.: zastąpić pieczeniem na grillu, gotowaniem w wodzie czy też na parze. Rzecz jasna nie do wszystkich potraw ma to zastosowanie, dlatego też, [...]

    Odpowiedzi: 2 Ilość wyświetleń: 1115 Data: 2004-04-12 06:15:54 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Platki Owsiane-kilka fundamentalnych pytan.

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    Mam 28 lat i platki owsiane jem odkad tylko pamiętam. Natomiat ostanio zaczalem się zastanawiać nad kilkoma aspektami związanymi z przygotowaniem platkow jak i samymi platkami. 1.Zmielone platki owsiane - przykładowy przepis: zmielone platki wsypujemy do jajek i odrobiny wody(mleka,jogurtu itp.) dorzucamy dodatki np. owoce i smażymy na patelni. [...]

    Odpowiedzi: 20 Ilość wyświetleń: 3464 Data: 2014-10-07 20:33:40 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • wszystko o witaminach

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    [...] niż w 10 %, jednak jeśli ogrzewamy czy smażymy potrawę przez długi czas w 100 oC w odkrytym naczyniu, wówczas straty wit. A są bardzo duże, można to ograniczyć poprzez smażenie i gotowanie pod przykryciem. Ponieważ jest to witamina rozpuszczalna w tłuszcach, a nie w wodzie, podczas gotowania nie ulega wypłukiwaniu tak jak to było w [...]

    Odpowiedzi: 3 Ilość wyświetleń: 15723 Data: 2005-09-05 23:35:45 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • [...] stopni (grillowanie, pieczenie, prażenie) -w wodzie do 121 stopni (gotowanie, duszenie, blanszowanie, pasteryzacja, sterylizacja) -w tłuszczu lub syropie 155 do 225 stopni (smażenie, utwardzanie, rafinacja) Co jest zatem korzystne? A to, że gdy ogrzewamy zwiększa się dostępność biologiczna składników pokarmowych szczególnie białek i ww. Idąc [...]

    Odpowiedzi: 25 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2009-07-08 15:37:45 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • CARBO, GAINER, BULK, BIAŁKO - istota brania

    Temat
    Odżywki i suplementy

    [...] nieodwracalnej denaturacji (ścinanie się włókien białka) - zmianie struktury, która czyni białko nieaktywnym biologicznie (codziennym przykładem takiej denaturacji jest smażenie lub gotowanie jajka). Jest to spowodowane nieodwracalnym utraceniem trzeciorzędowej lub czwartorzędowej budowy białka. Z tej przyczyny dla otrzymania "suchej", ale [...]

    Odpowiedzi: 29 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2006-02-03 11:33:53 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • TŁUSZCZE

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    [...] toksyczne. Jak widzimy proces smażenia jest procesem niekorzystnym i powinniśmy dążyć do tego aby zjadać jak najmniej produktów smażonych. Jeśli jednak zdecydujemy się na smażenie powinniśmy zwrócić uwage na to aby: -ilość tłuszczu użytego do tego procesu była jak najmniejsza, -czas trwania był jak najkrótszy - w warunkach krotkotrwałego [...]

    Odpowiedzi: 103 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2007-12-15 21:38:25 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Zapraszam do milej lektury witaminy od A do Z:)

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    Siema wszystkim pisze ten artykul bo czesto sa pytania o witaminy jakie brac i na co sa dobrewiec postaram sie przyblizyc mniej wiecej jak witaminy dzialaja.Niewazne czy mnie pojedziecie za ten artykul czy nie pisze go bo moze sie komus przyda A wiec do normalnego rozwoju potrzebne sa nam poza weglowodanami,bialkami,tluszczami i skaldnikami [...]

    Odpowiedzi: 6 Ilość wyświetleń: 7657 Data: 2004-04-07 01:06:42 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Tłuszcz - podstawowe informacje

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    no dobra, Zakrześ zamieścił świetne kompendium o cukrach. Ja tak ładnie i z rysunkami nie potrafię, ale zebrałem kilka siermiężnych informacji o tłuszczach, w ramach gromadzenia na forum brutalnej, elementarnej wiedzy. Znalazłem też w wyszukiwarce kilka przydatnych artów o tłuszczach napisanych z bardziej praktycznej strony: [...]

    Odpowiedzi: 13 Ilość wyświetleń: 5727 Data: 2005-10-19 09:08:09 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • ZDROWE PRZYRZĄDZANIE POTRAW

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    [...] organizm, przypalona skórka jest rakotwórcza. Duże znaczenie ma również rodzaj i ilość oleju użytego do smażenia. Możliwe i zalecane dla urozmaicenia jadłospisu jest smażenie bez tłuszczu na patelniach pokrytych teflonem lub na chińskiej głębokiej patelni, tzw. woku. Przyrządzanie potraw w kuchence mikrofalowej - mniej polecane [...]

    Odpowiedzi: 23 Ilość wyświetleń: 19549 Data: 2005-10-18 11:27:37 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)