Odkrycie i zrozumienie mechanizmów zapalnych sięgają czasów starożytnych Egipcjan i Greków. Pierwszy opis stanu zapalnego pojawia się w pracach Aulusa Corneliusa Celsusa, który zdefiniował cztery podstawowe objawy stanu zapalnego: zaczerwienienie, obrzęk, temperatura, ból. Intermittent fasting, a stan zapalny Wiele badań (np. „Intermittent [...]
[...] serca u 15% kobiet i 19% mężczyzn nie stwierdzono hiperlipidemii, nadciśnienia, cukrzycy lub palenia papierosów. Jeden z pomijanych czynników w ocenie to stan zapalny do oceny jego aktywności można używać oznaczania np. białka C-reaktywnego. Wiele przemawia za udziałem tego białka w rozwoju miażdżycy”. Poza tym dieta wielu sportowców składa [...]
[...] serca u 15% kobiet i 19% mężczyzn nie stwierdzono hiperlipidemii, nadciśnienia, cukrzycy lub palenia papierosów. Jeden z czynników pomijanych w ocenie to stan zapalny do oceny jego aktywności można używać oznaczania np. białka C-reaktywnego. Wiele przemawia za udziałem tego białka w rozwoju miażdżycy” konsumpcja cholesterolu w pokarmie nie [...]
Przyznam, iż jestem już zmęczony wyjaśnianiem podstawowych kwestii. Co chwilę naukowcy opracują nową tezę i znów pojawiają się te same wątpliwości. Wybuchła bomba w postaci badania „Associations of Dietary Cholesterol or Egg Consumption With Incident Cardiovascular Disease and Mortality” i już wszędzie jest pełno nagłówków w rodzaju: „Trzy jajka [...]
Z dietami bazującymi na dostarczaniu większości energii z tłuszczu jest związanych wiele kontrowersji. Niektórzy sugerują, iż powodują one miażdżycę, że konsumpcja cholesterolu zawartego w pożywieniu jest szkodliwa dla zdrowia, że wskutek stosowania tych diet wzrasta ilość LDL itd. Na chwilę obecną brak przekonujących dowodów na temat [...]
[...] się nie bada z własnej woli, ale np. tylko przy okazji badań okresowych lub gdy ciężko zachorują. Tak samo powszechne są opinie o tym, iż „ktoś ma wolny metabolizm”. Do oceny szybkości metabolizmu konieczne są niesłychanie kosztowne badania laboratoryjne. Takie twierdzenia można włożyć między bajki. „Zarywanie nocek” zwiększa [...]
[...] przestrzenne. Zuardi i wsp. stwierdzili, iż podawanie do 400 mg CBD dziennie ma wpływ na poprawę funkcjonowania pacjentów wg kryteriów krótkiej psychiatrycznej skali oceny (BPRS - brief psychiatric rating scale) oraz kwestionariusza dotyczącego zaburzeń psychotycznych (PPQ - jest stosowany do oceny omamów wzrokowych). W kolejnym z badań [...]
Cukrzyca, zespoły metaboliczne, dziesiątkują ludzkość i są obecnie jednym z głównych zagrożeń zdrowotnych występujących w społeczeństwach zachodnich. Dlaczego tak się dzieje? Problem jest złożony i wynika ze stosowania niewłaściwej diety (przejadanie się, szczególnie niezdrowym pokarmem), ograniczenia wysiłku fizycznego, zmian w trybie pracy i [...]
[...] w składzie poziomek, tylko sok jabłkowy i aromat. Podobnie Bartosz Kruszewski i Mieczysław Obiedziński w badaniu „Analiza frakcji triacylogliceroli, jako narzędzie do oceny jakości wybranych czekolad gorzkich i miazg kakaowych”, udowodnili zafałszowanie składu czekolad, poprzez zwiększenie ilości równoważnika tłuszczu kakaowego. [...]
Które białko jest najlepsze? Na to pytanie można udzielić odpowiedzi. Ze względu na modę na rynku upowszechniły się produkty zawierające białka pochodzenia roślinnego (np. sojowe, ryżowe, konopne, z grochu itd.). Nagle wszyscy pragną żyć bez mięsa, niektórzy wybierają nawet modele żywieniowe wykluczające mięso, jajka, mleko i inne produkty [...]
Tego rodzaju porównania są obecnie modne, a po dwóch stronach barykady wyciąga się ciężkie działa dotyczące wywoływania przez cukier lub tłuszcze różnorakich chorób (cukrzycy, udarów, zawałów serca, miażdżycy itd.). Problem wystarczy zilustrować następująco: w zależności, kto prowadzi meta-analizy i jakimi danymi się posługuje, osiąga zupełnie [...]
Wszystko wydaje się proste, póki sam nie zaczniesz tego robić. Uniknięcie wielu błędów nie jest możliwe, z wielu przyczyn. Jedną z nich jest psychologiczny mechanizm obronny, działający na zasadzie: trener wskazuje mi pewne kwestie, poprawia technikę, wskazuje błędy, dlatego, że „chce się czepiać”, „ponieważ mnie nie lubi”, „zbyt mocno wchodzi w [...]
[...] zwiększa ani mocy, ani szybkości, ani wytrzymałości. Może się przydać do pływania jesienią w zimnej wodzie czy zanurzania się w górskiej rzece. Teoretycznie, większe pole do oceny daje masa ciała beztłuszczowa (czyli głównie mięśnie), ale to też może być mylące. Bez poprawy techniki uderzeń, koordynacji, zdolności nerwowo-mięśniowych zwały [...]
Choroba Parkinsona i cukrzyca typu 2 to schorzenia, które z pozoru mogą wydawać się niepowiązane. Najnowsze badania sugerują jednak, że istnieją mechanizmy molekularne i metaboliczne, które łączą obie te choroby. Od agregacji białka α-synukleiny, czyli kumulacji toksycznego dla komórek nerwowych białka, do dysregulacji insuliny oraz epizodów [...]
Ashwagandha, znana również jako żeń-szeń indyjski, jest bardzo cenną rośliną o wielu właściwościach stosowaną w celu poprawy funkcji poznawczych, zmniejszenia stanu zapalnego i przeciwdziałania skutkom starzenia. Wykazano, że Withanolide A i Withaferin A pochodzące z Ashwagandhy poprawiają odporność i mają właściwości przeciwnowotworowe. [...]
[...] Dieta ketogeniczna a ryzyko sercowo-naczyniowe Biorąc pod uwagę, iż ryzyko sercowo-naczyniowe wymaga wieloletnich obserwacji, brakuje obecnie właściwej podbudowy naukowej do oceny diet ketogenicznych (<50 g węglowodanów dziennie) i low-carb (<150 g węglowodanów dziennie). Zresztą ten sam problem dotyczył tłuszczów nasyconych, których często [...]
O preparatach kolagenowych usłyszeć można coraz częściej, mimo że ich unikalne właściwości zostały odkryte już dosyć dawno. Kolagenem nazywa się grupę związków, które współtworzą wszystkie organizmy zwierzęce. Od najgłębszych komórek serca, po każdy jeden włos czy centymetr sześcienny skóry. Którą formę kolagenu wybrać? Patentowana formuła [...]
W pierwszej części omówiłem rzekomy wpływ nadmiaru protein na wątrobę oraz nerki, różnorakie mity o witaminach i lepkości krwi. Pora na kolejną porcję mitów prosto z różnych miejsc w Polsce. Bardzo często słyszę, że jajka szkodą, że cholesterol szkodzi, że tłuszcze zabijają, że umrę z powodu chorób serca. Niestety, brak na to jakichkolwiek [...]
Skala ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity) została opracowana jako metoda oceny zdolności antyoksydacyjnych substancji, a jej głównym zastosowaniem było porównywanie właściwości antyoksydacyjnych różnych pokarmów i suplementów. Opracowana przez National Institute on Aging w ramach National Institutes of Health (NIH) w Stanach Zjednoczonych, [...]