[...] Pharma Nord, Vejle, Dania) placebo. Jako taki, selen pełni niezmiernie istotną rolę w ustroju, np. chroni serce, zapobiega niszczeniu komórek (m.in. naczyń wieńcowych) przed stresem oksydacyjnym, chroni hemoglobinę oraz błonę komórkową erytrocytów przed utlenianiem i dalszą hemolizą. Selen jest też ważny dla odchudzania, warunkuje przemiany [...]
[...] który ma co najmniej 4 g błonnika na porcję. Owoce i warzywa Warzywa i owoce to źródło wielu witamin i minerałów. Mają też dużo błonnika, który redukuje refluks oraz witaminy A, C i E, które chronią nas przed refluksem, ze względu na swoje właściwości przeciwutleniające. Unikaj jedynie kwaśnych warzyw i owoców, takich jak pomidory czy cytrusy.
Sezon jesienno-zimowy to czas, w którym chorujemy dużo częściej, niż zwykle. Katar, kaszel, bóle zatok, osłabienie – zastanawiasz się, czy możesz zrobić coś, by tego uniknąć? Nie ma suplementu, który zagwarantuje, że na pewno nie zachorujesz, jednak są takie, które mogą znacząco wpłynąć na wzmocnienie Twojej odporności i zmniejszyć ryzyko rozwoju [...]
[...] w kulturystyce niż problemy np. z barkami czy plecami. Wszystko za sprawą tego, że struktura samego stawu jest dość “ciasna” i ograniczona swoboda ruchu zabezpiecza staw przed jego uszkodzeniem. Problemy zazwyczaj zaczynają się od tkanek miękkich, których zaburzona praca zaczyna mieć wpływ na mechanikę pracy stawu. Przypominając, sam staw ma [...]
Są sytuacje, że zapotrzebowanie energetyczne mamy większe, niż jesteśmy w stanie, przyjąć z pożywienia. Niekiedy trudność mogą mieć osoby, stosujące dietę wegetariańską czy wegańską, ale nie tylko. Z pomocą przychodzą produkty, które pozwalają na wzbogacenie diety o dodatkowe kalorie w małej porcji. Podsumowanie Olej MCT to suplement wart uwagi, [...]
[...] jest to proszek do przyrządzania pysznych napojów opartych najczęściej na wodzie lub/i mleku. Charakteryzuje się dużą ilością węglowodanów oraz określoną (najczęściej w przedziale 15-35 g na 100 g proszku) ilością białka. Z reguły zawiera także niewielki dodatek tłuszczów rzędu 2-10 g na 100 g proszku. Dzięki takiemu rozwiązaniu w szybki i [...]
[...] musisz być ostrożny. Wiadomo, że surowe warzywa i owoce mogą niekiedy zawierać szkodliwe bakterie, takie jak E. Coli, dlatego tak ważne jest mycie wszystkich produktów przed spożyciem. Gotowanie skuteczniej niszczy toksyny, bakterie i inne zarazki, które mogą się czaić w pożywieniu. Zachowaj ostrożność, jeśli [...]
[...] i odpoczynkiem. I choć wokół opalenizny krąży wiele kontrowersji i realnych zagrożeń zdrowia, to i tak rytuał ten ma wielu zwolenników. O tym, że należy chronić skórę przed szkodliwym promieniowaniem UV, wszyscy wiedzą. Brak odpowiedniego zabezpieczenia w postaci kremów z filtrem jest nieodpowiedzialne i może doprowadzić do poparzeń, a [...]
[...] w pierwszej dziesiątce czynników ograniczających sprawność w krajach rozwiniętych. Mikrobiota a układ endokannabinoidowy Prawidłowe działanie układu kannabinoidowego zależy przede wszystkim od gęstości receptorów kannabinoidowych w tkankach, aktywności enzymów syntetyzujących oraz rozkładających kannabinoidy, czy dostępności prekursorów syntezy [...]
Cynk to minerał, który odgrywa kluczową rolę w zaskakującej liczbie reakcji chemicznych w naszym organizmie, które pomagają zarówno kobietom, jak i mężczyznom, zachować zdrowie. Bierze udział w regulacji hormonów, wspiera układ odpornościowy i zdrowie skóry. Oczywiście to nie wszystko! Czytaj dalej, żeby dowiedzieć się o cynku jeszcze więcej — w [...]
Sushi, tradycyjne danie kuchni japońskiej, nieustannie utrzymuje ogromną popularność na całym świecie, także w Polsce. Zdrowy tryb życia odgrywa dziś kluczową rolę wśród wielu osób i często pada pytanie, czy sushi może być częścią zdrowej diety odchudzającej? Na pierwszy rzut oka wydaje się ono zdrowym, pożywnym posiłkiem, gdyż zawiera ryż, [...]
Skala ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity) została opracowana jako metoda oceny zdolności antyoksydacyjnych substancji, a jej głównym zastosowaniem było porównywanie właściwości antyoksydacyjnych różnych pokarmów i suplementów. Opracowana przez National Institute on Aging w ramach National Institutes of Health (NIH) w Stanach Zjednoczonych, [...]
[...] ekspozycję na słońce, mogą przekształcić się w komórki nowotworowe. Najbardziej niebezpiecznym rodzajem raka skóry jest czerniak. Co możemy zrobić, aby uchronić się przed tym zagrożeniem? Co stwierdzono? Stwierdzono, że w grupach przyjmujących witaminę D poziom tej witaminy we krwi wzrósł średnio o 36.28 nmol/L w porównaniu do grup, [...]
W ostatnich latach, wraz z rozpowszechnieniem mediów masowego przekazu, obserwuje się wzrost zainteresowania różnorodnymi trendami dietetycznymi, które często promowane są jako proste i skuteczne rozwiązania na poprawę stanu zdrowia oraz sylwetki. Do najbardziej popularnych należy picie wody z cytryną lub octem jabłkowym na czczo. Chociaż te [...]
[...] agresywnego stylu walk. Pomógł rozwijać sport MMA na całym świecie. Ponieważ O'Hearn potwierdził ekscytujące wieści o walce na Instagramie, słynny kulturysta będzie miał przed sobą ogromnie trudne zadanie. Znanemu ze swojej siły Mike'owi O'Hearnowi z pewnością nie brakuje mocy przed swoją pierwszą walką. Należy zauważyć, że Mike O'Hearn nie [...]
[...] nie oznacza od razu, że czas położyć się do łóżka i nic nie robić. Kobiety coraz częściej zaczynają o niej mówić w kontekście możliwości treningowych. Jest to związane przede wszystkim, z tym że wiele z nich prowadzi zdrowszy styl życia, ćwiczą na siłowni czy w klubach fitness. Obfite miesiączki, które znacznie osłabiają organizm oraz [...]
Stwierdzenie "jedz mniej, lecz częściej" jest wszystkim dobrze znane, według niego powinniśmy zwiększyć częstotliwość posiłków, co ma podnieść tempo metabolizmu i mieć korzystny wpływ na naszą sylwetkę. Zwiększona częstotliwość spożywania posiłków szczególnie zalecana jest odchudzającym się osobom, stosującym diety o ujemnym bilansie kalorycznym [...]
Każdy z nas wie, czym jest głód, odczuwamy go na co dzień, część osób odczuwa go bardziej, a część mniej. Nie każdy jednak wie, że uczucie głodu nie zawsze jest związane z ilością czy kalorycznością spożytego pożywienia, a z hormonem, który za nie odpowiada. Atrakcyjność niskokalorycznego jedzenia nie zmieniała się znacząco pomiędzy wizytami. [...]
[...] sobie pozwolić na taki luksus, więc ważne jest, aby nie wykonywać w okresie powysiłkowym ciężkich prac fizycznych czy dodatkowych aktywności, które mocno obciążą organizm. Dodatkowa aktywność przyczynić się może do pogorszenia regeneracji, jak i ograniczyć syntezę białek. Przeczytaj także: 6 rzeczy, których nie powinieneś robić przed treningiem
[...] 2-3 razy. Przykładowy plan treningowy dla osoby początkującej w wieku 10-14 lat: przysiady bez obciążenia x15 pompki izometryczne x15 muscle bridge x15 rozciąganie gumy przed klatką piersiową x15 rozciąganie gumy nad głową x15 grzbietki x15 odwodzenie ramion w leżeniu na brzuchu, ręce splecione za głową x15 bird dog x12 dla każdej ze stron [...]