[...] tymianek. Dodałam rozczynioną torebkę drożdży suszonych, całość, po wymieszaniu do do foremki prostokątnej. Gdy ciasto trochę podrosło, poszło do piekarnika na pół godziny (180 stopni). Wg moich obliczeń 100 g to ok 230 kcal, B 13,5;T 10, W 20. Ciasto soczewicowe: 240 g soczewicy, cebula, dwie marchwie, dwa jajka. Soczewicę ugotowałam, marchew [...]
[...] - kilo serka - najlepij tlustego - 9 jajek - stewia/slodzik ubijasz jajka , dodajesz ser( ja uzywalam zmielonego, gotowego ale bez syfow w srodku) stewia\slodziik na blache i do pikarnika 180 stopni , min godzina sernik wyrasta w piekarniku ale opada po wyjeciu dzielisz wg bilansu i jesz http://www.smilies.4-user.de/include/Girls/girl.gif
Hmmmm ... po odłożeniu dodałam make i wode i sol, odstawiłam na 20 min na grzejnik, potem znowu przemieszałam i do foremek... piekłam 1,5h w 180 stopniach w zwykłym piekarniku.. nie jest w sumie taki zły, dzis rano wyjelam go z foremek, ale ciezko papier bylo mi odlepić... Moze nastepny wyjdzie lepszy :-D Zmieniony przez - natasza__ w dniu [...]
[...] konsystencji. Przykrywamy miskę i pozostawiamy na 1h w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie delikatnie mieszamy i przelewamy do formy wysmarowanej tłuszczem i odstawiamy na 1h. Potem pieczemy ciasto przez ok 50 min. w 180*. Całość ma około: 2203,8 kcal / B -65,3 / T - 49 / W - 337 Polecam, gdyby ktoś miał ochotę na coś innego.
Może spróbuj piec w mniejszej temperaturze a dłużej? Ja piekę w 180, 70 minut, ale z termoobiegiem. I wina na pewno nie tkwi w wyjmowaniu go z blaszki jeszcze ciepłego, bo ja tak ze swoim zawsze robię i jest cały. Żeby na pewno odszedł od blaszki możesz ją wyłożyć papierem do pieczenia. Potem wyciągaj razem z papierem,odwracając do góry pupą i [...]
Mnie na początku też nie wychodził a teraz prawie każdy, oczywiście tfu tfu tfu. Piekę etapami, tzn najpierw 15 minut 250 stopni potem 30 minut 200 stopni i 25 180 i nie dlatego że mi sposób Ovei nie odpowiada, tylko po prostu jakoś bardziej mi się dymiło w domu. Także cierpliwości. A ja wkładałam i do rozgrzanego i do zimnego ale to z innych [...]
[...] wyrośnięty ? powinien podwoić objętośc przed wsadzeniem do piekarnika żytni chleb lepiej sie piecze w temperaturze opadającej czyli 240 st - 10 minut, 220 - 30 minut i 180 30 minut ja swój przedwczoraj upiekłam 240 st przez 55 minut lekko sie przypiekł i ma super smaczną skórkę :) jesli chodzi o ilośc zakwas/woda/mąka spróbuj tak 250 [...]
[...] nie wyszedł. Ta mąka razowa była prawie cała z takich płatków jak otręby. Swoją drogą dziwne bo ten zakalec wyrósł mi bardziej niż gryczany. Co do temp pieczenia to było na 180 w gazowym. Znajomy piecze wstawiając chleb do zimnego piekarnika i dopiero go rozgrzewa. Chleb po wyrobieniu stał ze 4 godziny, podgrzewałam go co chwilę w piekarniku. W [...]
ja jak włożę w foremke to kłade na grzejniku i w 3 godz. mam pięknie wyrośnięty i do pieca 180 st. 70 minut...miodzio mmmmm P.S. a robisz z włoskimi?? polecam bo jest boski:-)) a i pierwszy zawsze wychodzi nie idealny bo młody zakwas nastepne to sa juz kozaki:-D Zmieniony przez - Caroline_future w dniu 2012-11-21 16:35:56
Witam Ladies, a ja mam pytanie dotyczące chleba Ovejki. właściwie 3 pytania: 1. Czy chleb wkładam do nagrzanego już piekarnika? 2. Ile należy piec chleb w temperaturze 180 stopni ? 3. Czy po właściwy czasie pieczenia chleb można wyjąć od razu z piekarnika czy czekać aż wystygnie? Z góry dziękuję za odpowiedź, pozdrawiam Zmieniony przez - olkou w [...]
[...] piekę krócej niż napisałam w przepisie, bo za pierwszym razem wyszedł za suchy....220 stopni przez 10 minut z grzałką tylko od spodu (wtedy jeszcze troszeczkę urośnie) i 180 stopni przez 30 minut już z obiema grzałkami włączonymi 4) miałam zakwas gryczany a zrobiłam z mąką gryczaną i jaglaną (większość jaglanej) i wyszedł :-) Właśnie jestem [...]
[...] ok. 22:30 odstawiłam do rośnięcia i dzisiaj rano ok. 6:30 zaglądam i urósł. Czas pieczenia tym razem 15 minut z grzałką od spodu, potem z obiema grzałkami 35 minut w 180 stopniach i na tym miał być koniec, ale ja musiałam wyjść do pracy i pieczę nad chlebem przejęła mama, która twierdzi, że mój piekarnik słabiej grzeje i podkręciła [...]
Mam znowu pytanie o chleb- robię wg przepisu Ovei. - ile mniej więcej trwa wyrośnięcie już przelanego ciasta do chleba w foremce? - ile mniej więcej trwa pieczenie w 180 stopni? I rozumiem, że 5 dni dokarmiam zakwas i dopiero 6.dnia piekę właściwy chleb, tak? Zmieniony przez - ag88 w dniu 2013-05-04 11:18:16
[...] trochę dłużej, no ale mi np. ten pierwszy w ogóle prawie nie urósł %-) obecnie rośnie tak ok. 2h, czasem szybciej. Ja piekę tak: 230 stopni 10min, 200 następne 10 min i 180 do końca (ja trzymam w tej temp przez 40 min). Można też piec w jednej temp. przez cały czas. Dodatkowo jeszcze pryskam chleb wodą z wierzchu spryskiwaczem przed [...]
[...] sprawdzania ciasta... Albo coś z moim piekarnikiem nie tak. Albo po prostu piekłam za długo, a ono może już było dobre. Piekłam 10 min. w 230, 10 min. w 200 i resztę czasu w 180. Przed pieczeniem ciasto prawie nie wyrosło, choć grzałam w pełnym słońcu :-D ale byłam na to przygotowana. Jeśli wiecie, co mogłam źle zrobić, to proszę napiszcie. A [...]
[...] i przyprawami. Przełożyć do naczynia do zapiekania (dwóch małych kokilek lub jednej większej) i wstawić do lodówki. Przez noc płatki napęcznieją. Rano nagrzać piekarnik do 180-190 stopni, grzanie góra-dół. Gdy osiągnie tę temperaturę, wstawić kokilki. Ja mam dość mocny piekarnik, więc piekę przez 20 minut bez termoobiegu, aż wyrośnie, a potem [...]
[...] mleka i migdałami na jednolitą masę. Nie za gęstą, ale też niezbyt rzadką. Gotowe, surowe ciasto przekładamy do formy. Pieczemy w piekarniku ok. 15 min w temperaturze 180 stopni. W tym czasie można zrobić poranną toaletę ;) Po wyjęciu upieczonego placka polewamy jogurtem naturalnym, kładziemy borówki, posypujemy cynamonem i zajadamy się ze [...]