Jajeczny wypiek owsiany /1 porcja/:
- 50 g płatków owsianych górskich
- 2 jajka
- 3-4 łyżki mleka
- szczypta cynamonu
- dużo świeżo mielonego pieprzu ;)
Wieczorem płatki (suche, nienamoczone) wymieszać dokładnie z jajkami, mlekiem i przyprawami. Przełożyć do naczynia do zapiekania (dwóch małych kokilek lub jednej większej) i wstawić do lodówki. Przez noc płatki napęcznieją.
Rano nagrzać piekarnik do 180-190 stopni, grzanie góra-dół. Gdy osiągnie tę temperaturę, wstawić kokilki.
Ja mam dość mocny piekarnik, więc piekę przez 20 minut bez termoobiegu, aż wyrośnie, a potem włączam termoobieg, by nabrał złotego koloru. Studzę przez chwilę przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Jak miałam wolne, to jadłam to przez 2 tygodnie dzień w dzień
Na zdjęciu z twarogiem, szpinakiem i olejem lnianym (mała kokilka, z przepisu wychodzą takie dwie).