SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Lady przy garach, czyli luźne pogadanki o kuchni i nie tylko ;-)

temat działu:

Ladies SFD

słowa kluczowe: , , , , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 276162

Nowy temat Temat Zamknięty
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 34 Wiek 36 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 1179
Wziął się i rozpadł:)

Chleb piekłam w ok. 200 st. C, przez ok. 50 min. Wyjęłam z pieca i chcąc sprawdzić jak wyszedł zabrałam się za wyciągnie chleba z keksówki. Mam piecyk gazowy, bez termoobiegu, nie do końca jeszcze go czuję, więc chleb przypalił się trochę od dołu. Mimo że wysmarowałam formę tłuszczem - nie odchodził. Chwyciłam zatem za widelec i siup go od spodu. Jeden bochenek odszedł w połowie (w środku był jeszcze dość wilgotny), więc spanikowana włożyłam oba bochenki do pieca ponownie (tym razem do góry nogami, żeby się nie przypaliły bardziej). Po jakiś 15 min ze zdziwieniem wyjęłam to, co na zdjęciu.
Chleb wzbogaciłam o płatki owsiane (górskie), siemię lniane, pestki dyni i słonecznika.
Zastanawiam się, czy dodatki zepsuły konsystencję, czy dałam za dużo wody, czy po prostu było go zostawić do ostygnięcia.

Chleb jest bardzo dobry w smaku (słodkawy) i chciałabym go upiec ponownie - przydało by się nie popełnić tego samego błędu:)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 7 Napisanych postów 3070 Wiek 36 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 64241
Może spróbuj piec w mniejszej temperaturze a dłużej?
Ja piekę w 180, 70 minut, ale z termoobiegiem.
I wina na pewno nie tkwi w wyjmowaniu go z blaszki jeszcze ciepłego, bo ja tak ze swoim zawsze robię i jest cały.
Żeby na pewno odszedł od blaszki możesz ją wyłożyć papierem do pieczenia. Potem wyciągaj razem z papierem,odwracając do góry pupą i oderwij papier. A potem pozostaje przekręcić chleb na odpowiednią stronę i połozyć na kratce żeby odparował. Jak nie ma się kratki można zostawić do góry pupą, aż przestygnie Oczywiście też po zdjęciu papieru,bo inaczej nie odparuje
Jak to nie pomoże to wina może tkwić w ilości wody w przepisie. Wtedy możesz pokombinować z proporcjami.

"Jeśli spędzasz zbyt wiele czasu myśląc o czymś, nigdy tego nie dokonasz" (Bruce Lee)

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 34 Wiek 36 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 1179
Dzięki Owieczko:) Przynajmniej jedna niewiadoma wyeliminowana, a nad resztą przysiedzę, pokombinuję i mam nadzieję, że niedługo pochwalę się udanym chlebem:) Jak któraś jest z Poznania to i poczęstować będę mogła:)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51564 Wiek 30 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
co do pieczenia chleba- czy mozna wstawic wyrosniete ciasto do cieplego juz piekarnika? do tej pory wkladalam do zimnego, bo tak bylo napisane w przepisie.. ale jutro mama piecze karkowke i szkoda mi czekac specjalnie, az sie piekarnik schlodzi, zeby od nowa go nagrzac.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 7 Napisanych postów 6334 Wiek 40 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 99958
Ja zawsze wrzucam do nagrzanego piekarnika i nie mam problemów z upieczeniem chlebka.

Gdy poprawisz fundamenty, łatwiej Ci będzie doprowadzić do porządku resztę domu...

Było minęło: http://www.sfd.pl/Dotkazoz_DT_2013_podsum.str.19_-t914686-s19.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 1969 Wiek 32 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 21746
Na zawsze wrzucam do nagrzanego

http://www.sfd.pl/Monia.W.B/dziennik/Podsumowanie_str._38-t843554-s52.html

Walk like you have three men walking behind you.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51564 Wiek 30 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
a ile trzymacie w tym piekarniku?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51564 Wiek 30 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
.. i ile stopni? (nie moge edytowac wypowiedzi -.-)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 935 Wiek 47 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 27624
Mnie na początku też nie wychodził a teraz prawie każdy, oczywiście tfu tfu tfu. Piekę etapami, tzn najpierw 15 minut 250 stopni potem 30 minut 200 stopni i 25 180 i nie dlatego że mi sposób Ovei nie odpowiada, tylko po prostu jakoś bardziej mi się dymiło w domu. Także cierpliwości. A ja wkładałam i do rozgrzanego i do zimnego ale to z innych względów. Myślałam że jak włożę do zimnego to nie opadnie bo mi opadał jak wkładałam do piekarnika ale to też nie była przyczyna opadania. Da radę i tak i tak. Tylko jak do zimnego to chyba dłużej musi tam być.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 1969 Wiek 32 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 21746
Ja piękę ~60 minut w 200* w termoobiegu chyba, że zaczyna mi się za bardzo przypiekać to zmniejszam temperaturę do 180*. Ciężko stwierdzić. Zależy od piekarnika . Roksanna dobrze robi piekąc 'na raty'. Możesz się do tego zastosować. Ja piekę jutro, bo dzisiaj drugi dzień karmienia zakwasu. Rośnie jak szalony. Za drugim podejściem chleb będzie na pewno lepszy .

http://www.sfd.pl/Monia.W.B/dziennik/Podsumowanie_str._38-t843554-s52.html

Walk like you have three men walking behind you.

Nowy temat Temat Zamknięty
Poprzedni temat

Trening Brzuch, nogi

Następny temat

WIOSENNE PORZADKI - zabawa / start str24/ podsumowanie str35i36

WHEY premium