SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Lady przy garach, czyli luźne pogadanki o kuchni i nie tylko ;-)

temat działu:

Ladies SFD

słowa kluczowe: , , , , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 276200

Nowy temat Temat Zamknięty
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 1861 Wiek 36 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 28814
myślę, że spoko jak inny olej walniesz. Z lnianym mogłoby być nawet ciekawe z posmakiem orzechowym. Chociaż powiem Ci, że nie za bardzo czuć tą oliwę, bo dobry tatar to mocno doprawiony tatar i jak dla mnie musztarda i pieprz zabijają ten posmak.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 55 Wiek 33 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 1835
Ja zapytam o chleb żytni - w czym może tkwić mój problem? "Upiekłam" go drugi raz, w proporcji 1:1 zakwas i mąka, tym razem dałam trochę więcej wody i odebrałam dodatki orzechowe (które być może go obciążyły), ale może to ciasto powinno być wręcz rzadkie..? Piekłam je 1,5h w 180* (bez termoobiegu, może to to? ). Jest mokre i niewyrośnięte. Być może to kwestia zakwasu, robiłam go sama... Od poprzedniego razu trochę długo stał w lodówce, ale ponoć taki jabłkowo-acetonowy zapach (smród ) jest ok. Może lepiej zrobić nowy, a może lepiej poczekać, aż dobrze dojrzeje po kilku takich karmieniach mąką i wodą..?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Specjalista
Szacuny 55 Napisanych postów 13783 Wiek 33 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 111973
ja bez termoobiegu robię w większej temperaturze - nie powiem jakiej bo nie wiem co oznaczają te kropki dokładnie ale ponad 200, moje ciasto zawsze jest ciężkie i klejące i wyszło mi wczoraj idealne, jak nie wyrośnietę to trzymałaś ciasto w foremkach kilka h żeby wyrosło przed włożeniem do piekarnika? jak miałam nowy zakwas też dużo nie urosło za pierwszym razem

what doesn't kill you makes you stronger.
▪█─────█▪

PODSUMOWANIE PRZEMIANA SYLWETKI 2013
http://www.sfd.pl/PODSUMOWANIE_PRZEMIANY_/_UNKNOVVN-t953320.html

PRZEMIANA SYLWETKI 2013
http://www.sfd.pl/Konkurs/UNKNOVVN-t933010.html

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 1341 Wiek 47 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 35628
odśwież zakwas trzykrotnie, jesli stał w lodówce długo
a był dobrze wyrośnięty ? powinien podwoić objętośc przed wsadzeniem do piekarnika
żytni chleb lepiej sie piecze w temperaturze opadającej czyli 240 st - 10 minut, 220 - 30 minut i 180 30 minut
ja swój przedwczoraj upiekłam 240 st przez 55 minut lekko sie przypiekł i ma super smaczną skórkę :)

jesli chodzi o ilośc zakwas/woda/mąka spróbuj tak

250 zakwasu aktywnego
470 wody
500 mąki żytniej
łyżka płaska soli

wymieszać dokładnie, ale nie długo, odstaw na 2 godziny, następnie przełozyć do foremki, zwilżyć wodą i posypac ziarnami, przykryć folia spożywczą i sciereczką, na czas wyrośnięcia wstawić do piekarnika na 40 stopni - około 2-3 godziny, jak wyrośnie upiec tak jak podałam wyżej
blaszka długa 35 cm chleb wyrasta do brzegów
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51564 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
dziewczyny, zostałam obdarowana sporą ilością marchewki, której szybko nie przejem, macie jakieś pomysły na to co z nią zrobić?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Saida MMA Coach
Ekspert
Szacuny 119 Napisanych postów 28242 Wiek 35 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 125433
A zakwas do chleba wliczacie w BTW czy nie? JUż dawno miałam o to zapytać, ale zapomniałam

Feel the pain and do it anyway...

Obecny dziennik: http://www.sfd.pl/[Stara_Gwardia]_Saida_2014-t993979.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 1341 Wiek 47 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 35628
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 3 Napisanych postów 3597 Wiek 42 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 24639
massmarols
dziewczyny, zostałam obdarowana sporą ilością marchewki, której szybko nie przejem, macie jakieś pomysły na to co z nią zrobić?

ciasto marchewkowe
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 3 Napisanych postów 3597 Wiek 42 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 24639
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 3 Napisanych postów 4817 Wiek 47 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 87118
saida, ja po prostu sie nie bawie, i korzystam z gotowego rozkladu dla chleba zytniego na potreningu. Pamietam, ze kiedys orientacyjnie policzylam moj chleb i wyszedl prawie identycznie, wiec stwierdzilam, ze jak bedzie odchylu 2-3g wegla na 100g to nie umre
Nowy temat Temat Zamknięty
Poprzedni temat

Trening Brzuch, nogi

Następny temat

WIOSENNE PORZADKI - zabawa / start str24/ podsumowanie str35i36

WHEY premium