...
Napisał(a)
myślę, że spoko jak inny olej walniesz. Z lnianym mogłoby być nawet ciekawe z posmakiem orzechowym. Chociaż powiem Ci, że nie za bardzo czuć tą oliwę, bo dobry tatar to mocno doprawiony tatar i jak dla mnie musztarda i pieprz zabijają ten posmak.
...
Napisał(a)
Ja zapytam o chleb żytni - w czym może tkwić mój problem? "Upiekłam" go drugi raz, w proporcji 1:1 zakwas i mąka, tym razem dałam trochę więcej wody i odebrałam dodatki orzechowe (które być może go obciążyły), ale może to ciasto powinno być wręcz rzadkie..? Piekłam je 1,5h w 180* (bez termoobiegu, może to to? ). Jest mokre i niewyrośnięte. Być może to kwestia zakwasu, robiłam go sama... Od poprzedniego razu trochę długo stał w lodówce, ale ponoć taki jabłkowo-acetonowy zapach (smród ) jest ok. Może lepiej zrobić nowy, a może lepiej poczekać, aż dobrze dojrzeje po kilku takich karmieniach mąką i wodą..?
...
Napisał(a)
ja bez termoobiegu robię w większej temperaturze - nie powiem jakiej bo nie wiem co oznaczają te kropki dokładnie ale ponad 200, moje ciasto zawsze jest ciężkie i klejące i wyszło mi wczoraj idealne, jak nie wyrośnietę to trzymałaś ciasto w foremkach kilka h żeby wyrosło przed włożeniem do piekarnika? jak miałam nowy zakwas też dużo nie urosło za pierwszym razem
what doesn't kill you makes you stronger.
▪█─────█▪
PODSUMOWANIE PRZEMIANA SYLWETKI 2013
http://www.sfd.pl/PODSUMOWANIE_PRZEMIANY_/_UNKNOVVN-t953320.html
PRZEMIANA SYLWETKI 2013
http://www.sfd.pl/Konkurs/UNKNOVVN-t933010.html
...
Napisał(a)
odśwież zakwas trzykrotnie, jesli stał w lodówce długo
a był dobrze wyrośnięty ? powinien podwoić objętośc przed wsadzeniem do piekarnika
żytni chleb lepiej sie piecze w temperaturze opadającej czyli 240 st - 10 minut, 220 - 30 minut i 180 30 minut
ja swój przedwczoraj upiekłam 240 st przez 55 minut lekko sie przypiekł i ma super smaczną skórkę :)
jesli chodzi o ilośc zakwas/woda/mąka spróbuj tak
250 zakwasu aktywnego
470 wody
500 mąki żytniej
łyżka płaska soli
wymieszać dokładnie, ale nie długo, odstaw na 2 godziny, następnie przełozyć do foremki, zwilżyć wodą i posypac ziarnami, przykryć folia spożywczą i sciereczką, na czas wyrośnięcia wstawić do piekarnika na 40 stopni - około 2-3 godziny, jak wyrośnie upiec tak jak podałam wyżej
blaszka długa 35 cm chleb wyrasta do brzegów
a był dobrze wyrośnięty ? powinien podwoić objętośc przed wsadzeniem do piekarnika
żytni chleb lepiej sie piecze w temperaturze opadającej czyli 240 st - 10 minut, 220 - 30 minut i 180 30 minut
ja swój przedwczoraj upiekłam 240 st przez 55 minut lekko sie przypiekł i ma super smaczną skórkę :)
jesli chodzi o ilośc zakwas/woda/mąka spróbuj tak
250 zakwasu aktywnego
470 wody
500 mąki żytniej
łyżka płaska soli
wymieszać dokładnie, ale nie długo, odstaw na 2 godziny, następnie przełozyć do foremki, zwilżyć wodą i posypac ziarnami, przykryć folia spożywczą i sciereczką, na czas wyrośnięcia wstawić do piekarnika na 40 stopni - około 2-3 godziny, jak wyrośnie upiec tak jak podałam wyżej
blaszka długa 35 cm chleb wyrasta do brzegów
...
Napisał(a)
dziewczyny, zostałam obdarowana sporą ilością marchewki, której szybko nie przejem, macie jakieś pomysły na to co z nią zrobić?
...
Napisał(a)
A zakwas do chleba wliczacie w BTW czy nie? JUż dawno miałam o to zapytać, ale zapomniałam
Feel the pain and do it anyway...
Obecny dziennik: http://www.sfd.pl/[Stara_Gwardia]_Saida_2014-t993979.html
...
Napisał(a)
Saida tak :)
...
Napisał(a)
massmarolsdziewczyny, zostałam obdarowana sporą ilością marchewki, której szybko nie przejem, macie jakieś pomysły na to co z nią zrobić?
ciasto marchewkowe
...
Napisał(a)
{s]nie da sie edytowac
...
Napisał(a)
saida, ja po prostu sie nie bawie, i korzystam z gotowego rozkladu dla chleba zytniego na potreningu. Pamietam, ze kiedys orientacyjnie policzylam moj chleb i wyszedl prawie identycznie, wiec stwierdzilam, ze jak bedzie odchylu 2-3g wegla na 100g to nie umre
Poprzedni temat
Trening Brzuch, nogi
- 1
- 2
- ...
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
- 41
- 42
- 43
- 44
- 45
- 46
- 47
- 48
- 49
- 50
- 51
- 52
- 53
- 54
- 55
- 56
- 57
- 58
- 59
- 60
- 61
- 62
- 63
- 64
- 65
- 66
- 67
- 68
- 69
- 70
- 71
- 72
- 73
- 74
- 75
- 76
- 77
- 78
- 79
- 80
- 81
- 82
- 83
- 84
- 85
- 86
- 87
- 88
- 89
- 90
- 91
- 92
- 93
- 94
- 95
- 96
- 97
- 98
- 99
- 100
- 101
- 102
- 103
- 104
- 105
- 106
- 107
- 108
- 109
- 110
- 111
- 112
- 113
- 114
- 115
- 116
- 117
- 118
- 119
- 120
- 121
- 122
- 123
- 124
- 125
- 126
- 127
- 128
- 129
- 130
- 131
- 132
- 133
- 134
- 135
- 136
- 137
- 138
- 139
- 140
- 141
- 142
- 143
- 144
- 145
- 146
- 147
- 148
- 149
- 150
- 151
- 152
- 153
- 154
- 155
- 156
- 157
- 158
- 159
- 160
- 161
- 162
- 163
- 164
- 165
- 166
- 167
- 168
- 169
- 170
- 171
- 172
- 173
- 174
- 175
- 176
- 177
- 178
- 179
- 180
- 181
- 182
- 183
- 184
- 185
- 186
- 187
- 188
- 189
- 190
- 191
- 192
- 193
- 194
- 195
- 196
- 197
- 198
- 199
- 200
- 201
- 202
- 203
- 204
- 205
- 206
- 207
- 208
- 209
- 210
- 211
- 212
- 213
- 214
- 215
- 216
- 217
- 218
- 219
- 220
- 221
- 222
- 223
- 224
- 225
- 226
- 227
- 228
- 229
- 230
- 231
- 232
- 233
- 234
- 235
- 236
- 237
- 238
- 239
- 240
- 241
- 242
- 243
- 244
- 245
- 246
- 247
- 248
- 249
- 250
- 251
- 252
- 253
- 254
- 255
- 256
- 257
- 258
- 259
- 260
- 261
- 262
- 263
- 264
- 265
- 266
- 267
- 268
- 269
- 270
- 271
- 272
- 273
- 274
- 275
- 276
- 277
- 278
- 279
- 280
- 281
- 282
- 283
- 284
- 285
- 286
- 287
- 288
- 289
- 290
- 291
- 292
- 293
- 294
- 295
- 296
- 297
- 298
- 299
- ...
- 300
Polecane artykuły