Pszenica i jęczmień zostały po raz pierwszy "udomowione" na Bliskim Wschodzie około 10 000 lat temu i od tego czasu stanowią istotną część diety ludzi i zwierząt hodowlanych. Oba zboża należą do rodziny traw, która obejmuje uprawy, takie jak ryż, trzcina cukrowa i kukurydza. Ich ziarna ułożone są w pionowych rzędach, podobnie jak kłos kukurydzy. [...]
Lecytyna to fosfolipid zawierający m.in. cholinę. Oprócz tego zbudowany jest z glicerolu, kwasów tłuszczowych i kwasu fosfatydowego oraz wody. Związek lecytyna-cholina jest niezwykle ważny, gdyż to właśnie lecytyna stanowi główne (choć oczywiście nie jest to jedyne) źródło pokarmowe choliny. Cholina nadal bywa zaliczana do witamin z grupy B. [...]
Problemy ze stawami dotykają nawet około 60% społeczeństwa po 60 roku życia. Najczęściej osoby te skarżą się na dolegliwości bólowe, nieprzyjemne trzeszczenie lub okresową sztywność, które dotyczą bioder, łokci, kolan oraz nadgarstków. Za problemy te głównie odpowiedzialna jest zwyrodnieniowa choroba stawów, która coraz częściej dotyka również [...]
Stwierdzono, iż rozmaite preparaty hormonalne skutecznie zmniejszają ilość testosteronu wolnego i całkowitego u kobiet. A to może mieć wpływ na trening siłowy (przyrosty siły, mocy i masy mięśni), gdyż kobieta wytwarza ledwie 0,25 mg testosteronu dziennie (dla porównania mężczyzna 7-8 mg). Komentarz do badania Większą skuteczność od doustnych [...]
Przez kilkadziesiąt lat trwał wyścig zbrojeń między użytkownikami dopingu a kontrolującymi. W rzeczywistości, po jednej stronie siedział sztab ludzi, którym zależało na tym, by ich zawodnicy nie „wpadli” na kontroli antydopingowej (te uwzględniające sterydy anaboliczno-androgenne pojawiły się dopiero w latach 70. XX wieku). Niemniej aż do 2012 r. [...]
Witamina C odgrywa znaczącą rolę jako antyoksydant, związek istotny dla zwalczania kortyzolemii (nadmierne podniesienie stężenia kortyzolu) oraz funkcjonowania układu odpornościowego. Wiele wskazuje na to, iż ma inne, liczne właściwości, które nie są znane większości ludzi. Witamina C, a Choroba Alzheimera U ludzi stężenia witaminy C we krwi i [...]
Oliwa z oliwek (OO) w umiarkowanej ilości może mieć cenne działanie na zdrowie. W nadmiarze staje się szkodliwa, ze względu na proporcje kwasów tłuszczowych i znikomą zawartość kwasów z grupy omega-3 (w nadmiarze szkodzi nawet woda, więc nie powinno to nikogo dziwić). Jaki skład ma oliwa z oliwek? W 100 g OO znajduje się: 73.3 g kwasów omega-9 [...]
Od dawna wiemy, iż zielona herbata może mieć wpływ na redukcję tkanki tłuszczowej. Naukowcy podali, że u osób dorosłych z nadwagą odnotowano większe straty w ilości tkanki tłuszczowej całkowitej i podskórnej po zastosowaniu ekstraktu zielonej herbaty. Wnioski z badań Wyniki kilku badań sugerują, że zielona herbata wykazuje właściwości [...]
Człowiek jest niesłychanie wrażliwy na zmiany ilości wody w ustroju, gdyż występuje ona w różnych tkankach i pełni wiele ról (np. osocze, płyn mózgowo-rdzeniowy, płyn w obrębie stawów, w jelitach itd.). Wyniki masa ciała spadła o 3,8% po odwodnieniu i 0,4% po pobycie w saunie, jednak z dostarczaniem wody objętość osocza spadła o 7,5% po 60 [...]
Nie można zaprzeczyć, że Big Ramy był największym zwycięzcą na Olympia Weekend. Po otrzymaniu specjalnego zaproszenia do udziału w zawodach, wyglądał na scenie lepiej niż kiedykolwiek. Tuż za nim, przynajmniej pod względem zwycięstwa w weekend, był dwukrotny mistrz Classic Physique - Chris Bumstead. Kanadyjczyk udowodnił, że jest najlepszym [...]
Dla niektórych z nas pikantne potrawy są nie do przyjęcia, inni przepadają za nimi, wręcz potrzebują ich. Czy jest coś, co sprawia, że niektórzy szczególnie mocno pożądają tego smaku? Okazuje się, że tak. Podsumowanie Jest wiele różnych czynników, które mogą powodować Twoją obsesję na punkcie ostrego smaku, ale nie ma na to naukowych dowodów. [...]
Stan odżywienia organizmu odgrywa dużą rolę w kontekście utrzymywania poziomu energii w ciągu dnia oraz unikania wahań nastroju. Aspekty te regulowane są przez liczne przemiany fizjologiczne, w których uczestniczą zarówno białka, węglowodany, jak i tłuszcze, ale także składniki mineralne i witaminy. Wśród tych ostatnich na szczególną uwagę [...]
Karczoch (Cynara) należy do rodzaju roślin astrowatych; podobnie jak choćby mniszek lekarski. Chyba najbardziej znanym przedstawicielem tej rodziny jest karczoch hiszpański czasem utożsamiany z karczochem zwyczajnym. Możemy powiedzieć, że popularność karczocha zawdzięczamy starożytnym Grekom i Rzymianom. Najwcześniejsze zapiski dotyczące [...]
Witamina C jest silnym antyoksydantem, może również wspomagać sportowców narażonych na poważny stres indukowany wysiłkiem i wyzwaniami współczesnego życia. Czy podaż witaminy C może mieć wpływ na układ sercowo-naczyniowy? Wiele prac wskazuje na możliwe zmniejszenie ryzyka chorób sercowo-naczyniowych (CVD) związanego z przyjmowaniem [...]
Stan paznokci jest jednym z pośrednich wskaźników ogólnego stanu zdrowia i odżywienia organizmu. Spożywając dietę o dopasowanej do zapotrzebowania zawartości makro- i mikroskładników dużo łatwiej jest zadbać nie tylko o jakość paznokci, ale ogólnie tkanek w organizmie, w tym również skóry, włosów, czy nawet naczyń krwionośnych. W przypadku [...]
Kiedy ćwiczysz, to chcesz czerpać z treningu jak największe korzyści. A co, jeśli masz mało czasu, ale i tak chciałabyś go wykorzystać najlepiej, jak to możliwe? Są na to sposoby! Zobacz, co możesz zrobić, żeby czerpać z krótkich treningów jak najwięcej. Dobrze dobierz ćwiczenia Gdy Twój czas jest ograniczony, to musisz go dobrze wykorzystać. [...]
Istnieje wiele wariantów wiosłowania jednorącz: hantlą, kettlebells, obciążonym końcem sztangi. Na dodatek można ustawiać gryf równolegle, jak i prostopadle do ciała, stosować warianty jednorącz i oburącz, różne rodzaje uchwytu co zmienia pracę mięśni i sposób wykonania ćwiczenia. Wydaje się, że warianty oburącz i jednorącz wcale nie muszą się [...]
Warianty uginań ramion stojąc, najczęściej są wykonywane niepoprawnie. Rozwiązaniem może być prezentowany wariant uginania ramion chwytem młotkowym wykonywany przy ścianie. Jeśli tułów przylega do powierzchni ściany, to znacząco niwelowana jest możliwość „oszukiwania” (zarzucania ciężaru). Co warto wiedzieć o treningu mięśnia dwugłowego [...]
Owoce zamknięte w szklanym słoiku, w formie dżemu, musu, kompotu czy marmolady to idealna metoda zachowania smaków lata na dłużej. Ta tradycyjna technika przechowywania żywności, cały czas nie traci na swojej popularności, a nawet w pewnych kręgach zyskuje większą grupę zwolenników. Słodkości bez poczucia winy Między innymi to właśnie w [...]
Ludzie bardzo często przywiązują ogromną wagę do swojego wyglądu, w tym szczególnie do kondycji włosów. Z tego powodu, wiele osób odczuwa znaczny niepokój, gdy zaczynają się pierwsze problemy z ich przerzedzaniem, wypadaniem, słabszą kondycją. Problemy ze zdrowiem włosów są jedną z najbardziej uciążliwych przypadłości znacznej liczby kobiet i [...]