Ciąża jest czasem, gdy kobieta dość często znacznie zwiększa masę ciała. Wszystko za sprawą rozwijającego się dziecka, wód płodowych, jak i wzrostu tkanki tłuszczowej, co ma za zadanie zapewnić jak najbardziej optymalne warunki do rozwoju dziecka. Jednak, gdy kobieta już urodzi, nadmiar energii zostaje w postaci tkanki tłuszczowej, którą trzeba [...]
To fakt, że posiłki bogate w cukier sprawiają ogromną przyjemność. Kto z nas nie uwielbia czekoladek, ciastek czy innych słodyczy? Sprawiają nie tylko ogromną przyjemność dla naszego podniebienia, ale również są pomocne w chwilach gorszego samopoczucia. Wiedzą o tym w szczególności kobiety, które bardzo często nie wyobrażają sobie pewnego etapu [...]
W jednym z ciekawszych eksperymentów opublikowanych 3 kwietnia 2015 roku Schoenfeld wybrał 18 mężczyzn, których średni staż treningowy wynosił 3 lata. Wykonywali oni 7 podstawowych ćwiczeń, takich jak: wyciskanie sztangi leżąc, wyciskanie żołnierskie, ściąganie drążka wyciągu, wiosłowanie na maszynie, przysiad, wyciskanie nogami, prostowanie nóg [...]
Kiedyś (w latach 70. XX wieku) olej rzepakowy był uznawany za antyodżywczy składnik diety. Zwierzęta eksponowane na kwas erukowy wykazywały spowolniony wzrost, mniejszą wydolność i gorszą tolerancję zimna. Okazało się, iż długotrwała ekspozycja na kwas erukowy prowadziła nawet do włóknienia serca. Ogólnie przyjęło się, iż należy wystrzegać się [...]
Jabłczan cytruliny jest jednym z popularniejszych suplementów diety stosowanych przez kulturystów, zawodników sportów walki, trójboistów, kolarzy czy pływaków. Nie powinno to dziwić, gdyż ten środek wykazuje wszechstronne oddziaływanie na człowieka. Podczas ~ 10-sekundowego sprintu poziom ATP w mięśniach spada z 5,2 do 3,7 mM, a fosforanu [...]
Czy jest coś bardziej kuszącego niż zapach grillowanego jedzenia podczas długo wyczekiwanych ciepłych dni wiosny? Sezon na grilla kojarzy się zwykle ze zbliżającym się latem, powrotem do bardziej bogatego życia towarzyskiego i coraz bliższą perspektywą urlopu. Jednak czy wiemy wszystko na jego temat? Jak najlepiej rozpalić ogień? Jaki węgiel [...]
Niedawno pewna propagatorka wątpliwych tez, dotyczących treningu stwierdziła, iż przed wyjazdem na urlop nie należy trenować aerobowo, gdyż powoduje to nadmierną retencję (zatrzymywanie w ciele) glikogenu i konsekwencji opuchnięcie mięśni. Nikt nie udowodnił, by zmagazynowanie niewielkiej, fizjologicznej ilości wody miało wpływ, na estetykę [...]
Długo oczekiwany mecz bokserski pomiędzy popularnymi strongmenami Hafthorem Bjornssonem i Eddie Hallem odbędzie się 18 września 2021 roku. W końcu ogłoszono, gdzie się odbędzie i ile trzeba będzie zapłacić za transmisję PPV. Pierwotnie spekulowano, że mecz bokserski odbędzie się w Nevadzie, jednak najnowsze źródła donoszą, że pojedynek odbędzie [...]
[...] godzin po treningu w próbie BCAA. Suplementacja miała wpływ na stężenie mioglobiny. Mioglobina jest białkiem wiążącym tlen, występuje w mięśniach szkieletowych oraz w sercu. Wzrost mioglobiny we krwi świadczy o uszkodzeniu mięśni, a w niektórych przypadkach nawet serca. Podawanie BCAA przeciwdziałało wzrostowi stężenia mioglobiny, które [...]
[...] przyjmowanie leków przeciwcukrzycowych. Masa ciała zmniejszyła się prawie dwukrotnie bardziej w grupie diety wegetariańskiej (6,2 kg), w porównaniu do kontrolnej (3,2 kg). Wzrost wrażliwości na insulinę był istotnie większy w grupie diety wegetariańskiej (30%) niż w grupie kontrolnej (20%). Redukcja tłuszczu trzewnego (w głębszych warstwach [...]
Ciekawy przypadek młodego sportowca Naukowcy opisali bardzo ciekawy przypadek, 22-letni kulturysta, od dwóch lat zażywający SAA, został przyjęty do szpitala po napadach toniczno-klonicznych powstałych w wyniku snu trwającego około minuty. Chociaż napad toniczno-kloniczny ustąpił samoistnie, pacjent po napadzie był zdezorientowany i agresywny, co [...]
Wykorzystanie w suplementacji sportowej preparatów zawierających żeń-szeń kojarzy się nam z poprawą samopoczucia, działaniem witalizującym, wspomagającym libido i nastrój. Wykazuje on również działanie adaptogenne, czyli wspomagające pracę układu nerwowego. Co więcej, dzięki wsparciu antyoksydacyjnemu wspomaga walkę z wolnymi rodnikami, co [...]
Budowanie masy mięśniowej nie jest możliwe, gdy nasze dobowe zapotrzebowanie kaloryczne nie jest pokrywane z diety. Oznacza to, że aby mięsień mógł rosnąć, potrzebuje dostatecznie dużo energii do "załatania dziur energetycznych", powstałych w wyniku treningu siłowego, jak i aktywności dobowych. Nadwyżka musi spełniać dodatkowo pewne kryteria [...]
Co kryje się za obco brzmiącą nazwą "flawonoidy"? Flawonoidy to inaczej przeciwutleniacze. Są to substancje o silnym działaniu antyoksydacyjnym. Czy wiesz, gdzie znajduje się najwięcej flawonoidów i jakie mają one znaczenie dla naszego zdrowia? Obróbka termiczna a straty flawonoidów Jak wspomniałam wcześniej, na skutek obróbki termicznej część [...]
Prebiotyki, probiotyki - czy to to samo? Czym różnią się jedne od drugich? Prebiotyki i probiotyki pełnią odmienne role w układzie pokarmowym, jednak jedne i drugie pomagają regulować zdrowie naszych jelit. Prebiotyki są znacznie silniejsze, podczas gdy probiotyki są żywymi bakteriami bardzo podatnymi na ciepło i kwas żołądkowy. Najważniejsze [...]
Nandrolone czyli legendarna „deka” jest jednym z najlepiej przebadanych SAA na rynku. Jest to w istocie 19-nortestosterone. Zsyntetyzowany w 1950 roku, pierwszy raz opisany został w 1960 roku. Na receptę, przepisywany od 1962 roku. Zakazany w sporcie np. olimpijskim od ok. 1975 roku (tak samo jak wszystkie pozostałe SAA). Nandrolone jest od [...]
Zdrowe kości umożliwiają człowiekowi funkcjonowanie w środowisku, warunkują też prowadzenie jakiejkolwiek bardziej wymagającej aktywności fizycznej. W trakcie treningu siłowego, skoków czy biegania pojawiają się kolosalne przeciążenia, które absorbuje m.in. układ-kostno mięśniowy. Co to znaczy? FGF23 uznaje się za czynnik w rodzaju fosfatoniny, [...]
Niezwykle często spotykamy się z pojęciami takimi jak: cukrzyca, cukrzyca typu 2, insulinooporność. Wszystkie te trzy pojęcia łączy wiele wspólnego, jednak pierwszymi skojarzeniami związanymi z nimi są dwa słowa: glukoza i insulina. Spróbujmy rozwikłać nieco te zagadnienia i pokazać, jak łączą się ze zdrowiem. Co powinno wzbudzić Twoją czujność? [...]
Ostatnie dekady badań naukowych ujawniły szereg cennych właściwości białka w diecie, co podsumowało Międzynarodowe Stowarzyszenie Żywienia Sportowego (ISSN) w roku 2017. W publikacji zbiorczej pod przewodnictwem Jose Antonio z wydziału zdrowia i kultury fizycznej na uczelni Southeastern na Florydzie w USA opisano dotychczasowe odkrycia wyniesione [...]
Podatki od napojów słodzonych cukrem są proponowane jako narzędzie polityki mającej na celu przeciwdziałanie złym nawykom żywieniowym i powiązanych z nimi kosztami ekonomicznymi i społecznymi. Choroby niezakaźne odpowiadają za 71% zgonów na świecie, z czego około 40% można przypisać czynnikom dietetycznym. Jak duże jest ryzyko i co ma do tego [...]