[...] wpływ na równowagę energetyczną, oraz gospodarkę glukozowo-insulinową. Znajduje on zastosowanie zarówno w produkcji czekoladowych polew, jak i różnego rodzaju nadzień. Tłuszcze, które z reguły znajdują się w konwencjonalnych słodyczach, z pewnością nie mogą być uznane za zdrowe, ani nawet neutralne dla zdrowia. Często jest to olej palmowy [...]
Niedawno natrafiłem na dość interesujące badanie naukowe dotyczące sytości poszczególnych rodzajów mięs. Często spotyka się twierdzenia, iż ryby nie sycą, a wielu kulturystów wiąże jedzenie tego rodzaju mięsa ze ścisłą dietą w okresie przedstartowym. Według mnie ma znaczenie całkowita zawartość makroskładników w diecie, ciężko jest też rozpatrywać [...]
Węglowodany są nieraz "być albo nie być" w sportach wytrzymałościowych. Właściwa ich podaż może decydować o miejscu na podium, w skrajnych przypadkach nawet o możliwości ukończenia długotrwałego wyścigu, szczególnie w niesprzyjających warunkach. Komentarz W trakcie biegu zużywa się głównie węglowodany i tłuszcze wewnątrzmięśniowe. Jeśli posiłek [...]
Kwasy omega-3 kiedyś nie były znane, a później nie zdawano sobie sprawy z ich znaczenia dla rozwoju i funkcjonowania człowieka. W XXI wieku nadal spotyka się osoby, które uważają, że tłuszcze są szkodliwe dla zdrowia. Ignorują przy tym fakt, iż tłuszcze to potężna rodzina odrębnych związków, z których każdy wywiera inny wpływ na zdrowie, stan [...]
Jeśli chcesz osiągnąć przyrost masy mięśniowej lub siły, to od tego, co robisz na sali treningowej, paradoksalnie może być ważniejsze to, co się dzieje później. Co jesz i kiedy? Ile i jak śpisz? Czy pijesz alkohol? Czy sięgasz po środki zmieniające długość i jakość snu? Po czwarte odpowiednio długi i jakościowy sen Alkohol i stymulanty wpływają [...]
Uwaga: nie udało mi się znaleźć żadnego wiarygodnego potwierdzenia cytowanych informacji dotyczących Colemana. Portale fitness i blogi mogą równie dobrze bazować na zmyślonych danych. Wg doniesień, Coleman posiada specyficzną odmianę genu ACTN3. Czy to prawda? Cóż, wg badań Yang N. i wsp., coraz więcej dowodów wskazuje na dużą rolę genetyki w [...]
Każdy, kto dba o swoją dietę, pilnuje także, aby była ona bogata w roślinne produkty, które dostarczają witamin, minerałów i błonnika. Mało kto jednak posiada solidną wiedzę o bogactwie naturalnych fitoskładników. Niektóre z nich mają właściwości przeciwzapalne, przeciwutleniające i są szczególnym darem dla naszego organizmu. Jeśli pójdziesz do [...]
Urodzona w Rio De Janeiro, Aline Barreto już w wieku 16 lat rozpoczęła treningi na siłowni. Była zwyczajną, chudą nastolatką, ale dzięki ćwiczeniom powoli rozwijała swoje ciało. Była bardzo zdeterminowana, by uzyskać wymarzoną sylwetkę.Kiedy miała 18 lat stało się coś, czego kompletnie nie planowała… Aline zaszła w ciążę i musiała przerwać [...]
Oleje są nieodłączną częścią naszej diety i pojawiają się niemal w każdej potrawie od sosów sałatkowych po marynaty. Służą do obsmażania, smażenia, grillowania czy pieczenia potraw zarówno słodkich, jak i wytrawnych. Oleje są produktem procesu ekstrakcji i tłoczenia. Pochodzą z nasion i orzechów, takich jak słonecznik, migdały, orzechy włoskie, [...]
Dlaczego nie możesz schudnąć, pomimo tego, że codziennie jesteś aktywny/a? Aby móc skutecznie schudnąć, ważne jest, aby zrozumieć istotę kalorii i umieć obliczyć ilość potrzebną do utraty masy ciała. Kiedy się odchudzasz, to wiedz, że za sukces w większości odpowiada Twoja dieta. Na pytanie, co ludziom pomaga schudnąć mamy jedną szybką odpowiedź [...]
Proces starzenia się dotyczy każdego z nas. Nie uciekniemy od tego, ale możemy mieć wpływ na jego tempo. Jednym z czynników, na który jesteśmy narażeni przez całe nasze życie, jest stres oksydacyjny. Jest to zjawisko, podczas którego wytwarzają się wolne rodniki, a te z kolei uszkadzają inne zdrowe tkanki i komórki. Może to prowadzić do wielu [...]
Insulina wywiera zróżnicowany wpływ na cały organizm, w szczególności na tkanki zwyczajowo łączone z tym hormonem tj. mięśnie szkieletowe, tkankę tłuszczową oraz wątrobę. Jej podstawowym mechanizmem jest obniżanie stężenia glukozy we krwi i transport składników odżywczych do tkanek lub ich „magazynowanie” w tkance tłuszczowej (trójglicerydy). [...]
Sadik Hadzovic, czołowy zawodnik Men’s Physique, w końcu potwierdził swój udział w kolejnych zawodach kulturystycznych. W niedawnym filmie na YouTube opowiedział o swoich zmianach w diecie, podejściu do przygotowań i swoim celu, jakim jest wygranie zawodów Tampa Pro 2024, zanim zdobędzie swój pierwszy tytuł Mr. Olympia. Kategoria Men's Physique [...]
Pistacje to jedne z najsmaczniejszych orzechów! Mimo tego, że pistacje kupimy niemalże w każdym sklepie, nie są to orzechy cieszące się ogromną popularnością. Czego nie wiesz o pistacjach? I dlaczego warto włączyć je do diety? Wybieraj pistacje bez soli Na rynku dostępne są zarówno pistacje w łupinach, jak i bez, jak również pistacje naturalne [...]
Arash Rahbar (36 l.) jest zawodnikiem IFBB PRO, startującym w kategorii Classic Physique. Chociaż Arash odniósł wielki sukces w krótkim czasie, pojawił się na scenie dopiero w wieku 32 lat. Pokochał kulturystykę, gdy miał 13 lat. Był zainspirowany ikonami takimi jak Sylvester Stallone, Hulk Hogan i Arnold Schwarzenegger. Jako dziecko zawsze chciał [...]
Zgaga objawia się paleniem w przełyku, kwaśnym odbijaniem, cofaniem treści żołądkowej do przełyku, a także palącym bólem za mostkiem. Szacuje się, że aż 25-40% dorosłych doświadcza zgagi raz w miesiącu, a od około 7% do 10% mają codziennie. Dobrą wiadomością jest to, że około 90% cierpiących na zgagę może powiązać swoje objawy ze spożywaniem [...]
Jednym ze sposobów na odchudzanie jest przestawienie się na zdrową żywność. Wiedza na temat tego, jakich pokarmów warto unikać, może się okazać bardzo wartościowa w kontekście kontroli wagi i poprawy zdrowia. Duże zmiany w diecie nie zawsze pozwalają wytrwać w postanowieniach, dlatego część osób powinna zacząć od małych kroków. Przetworzone [...]
W pierwszej części tego cyklu artykułów o potencjalnych zaletach diety ketogenicznych zwróciłem uwagę na to, jak ważne jest poprawne zbudowanie diety. W zależności bowiem od użytych pokarmów praktycznie każdą dietę można skonstruować tak, aby wspierała nasze zdrowie. Jednak, jeśli użyje się nieodpowiednich produktów spożywczych, może ona [...]
Istnieją produkty, którym przypisuje się nadzwyczajne zdrowotne właściwości, ale są i takie, które obarczone zostały odpowiedzialnością za całe zło tego świata. Niegodziwa rola przypisana została szczególnemu białku, które znajduje się w wielu zbożach, głównie w pszenicy. Mowa o glutenie. Podsumowanie Jeśli podejrzewasz, że gluten może być [...]
[...] żywieniowych z lat 1979–1981 opublikowane przez ONZ. Wnioski Odnotowano związek między śmiertelnością z powodu raka piersi a spożyciem tłuszczów pochodzenia zwierzęcego, Tłuszcze zwierzęce były powiązane także z trzema innymi rodzajami nowotworów, Na szczególnie wysokie ryzyko zachorowania na raka piersi były narażone kobiety po menopauzie, [...]