Wegetarianizm - znany od wieków Wegetarianizmem przyjęło się określać bezmięsny sposób odżywiania się, którego podstawę stanowią produkty pochodzenia roślinnego. Wegetarianizm ma kilka odmian. Laktoowowegetarianie spożywają mleko i jego przetwory oraz jaja. Laktowegetarianie wykluczają ze swych pokarmów jajka i produkty, które je zawierają. [...]
Niezbędne kwasy tłuszczowe Osoby chcące schudnąć lub rozbudować mięśnie często stosują dietę ubogą w tłuszcze. Pozornie jest to słuszne, ponieważ każdy gram tłuszczu ma dwa razy więcej kalorii niż białko lub węglowodany. Po wyeliminowaniu tłuszczu organizm powinien zatem wytwarzać więcej tkanki beztłuszczowej. W praktyce dieta uboga w tłuszcze [...]
Białko w mleku matki zapobiega otyłości dzieci Białko występujące w mleku matki może obniżać ryzyko przyszłej otyłości u dziecka - poinformowali naukowcy amerykańscy. Białko nosi nazwę adiponektyna, jest produkowane przez komórki tkanki tłuszczowej i w organizmie ludzkim odgrywa rolę hormonu kontrolującego metabolizm cukrów i tłuszczów. [...]
WPŁYW WYBRANYCH CZYNNIKÓW TECHNOLOGICZNYCH NA JAKOŚĆ WĘDZONEK PARZONYCH Ryszard Kowalski, Jan Pyrcz Wędzonki parzone, wyprodukowane w osłonce lub bez należą do jednych z najczęściej spożywanych przez konsumentów przetworów mięsnych. Są to wyroby otrzymane z jednego lub kilku kawałków mięsa, poddanego peklowaniu mokremu (najczęściej metodą [...]
Dobroczynny błonnik Choć nie ulega trawieniu, spełnia ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu. Dieta bogata w błonnik wpływa korzystnie na perystaltykę jelit, pomaga usuwać toksyny z organizmu i zachować szczupłą sylwetkę, obniża poziom cholesterolu we krwi, zapobiega nowotworom jelita. W pożywieniu są dwa rodzaje błonnika. [...]
Sposób na odporność U progu zimy warto przygotować się na atak wirusów. Jednym ze sposobów wzmocnienia układu odpornościowego jest wzbogacenie diety w dostępne także późną jesienią i zimą składniki, które skutecznie wspomagają organizm w walce z przeziębieniem i grypą. Są to produkty bogate w przeciwutleniacze i witaminy (zwłaszcza A, E [...]
Jedzmy dobre cukry Węglowodany są nam niezbędne do życia, nie jest jednak obojętne, w jakiej postaci dostarczamy je organizmowi. Rogalik z masłem i dżemem i słodzona kawa na śniadanie, w ciągu dnia drożdżówka, popita w pośpiechu butelką coli, tu kawałek czekolady, tam imieninowe ciasteczko... Za każdym razem, gdy dostarczamy organizmowi [...]
Zablokowanie genu może zapobiec cukrzycy typu I Zablokowanie jednego genu może skutecznie zapobiegać rozwojowi cukrzycy typu I - zaobserwowali naukowcy z USA w badaniach na myszach. Wyniki publikuje pismo "The Journal of Autoimmunity". Cukrzyca typu I rozwija się w wyniku autoagresji komórek odporności na komórki trzustki, które [...]
Jedzenie kapusty chroni przed rakiem Jedzenie dwóch do trzech porcji kapusty lub spokrewnionych z nią warzyw w tygodniu zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwór - zaobserwowali naukowcy. Kapusta należy do roślin z rodziny krzyżowych. Zalicza się tu również brokuły, kalafior, szpinak, brukselkę, kapustę włoską i chińską, kalarepę, a także [...]
Białko przeciwdziałające zamarzaniu odkryto u polarnej flądry Nowe białko przeciwdziałające zamarzaniu, które pozwala flądrze z gatunku Pleuronectes americanus przetrwać w zamarzających polarnych oceanach, odkryli naukowcy z Kanady. Informują o tym w ostatnim "Nature". 30 lat temu naukowcy rozpoznali u fląder białko przeciwdziałające [...]
Dużo tłuszczu, bez tłuszczu, bez węglowodanów, bez mięsa, tylko płyny, tylko warzywa ... Ty wymieniasz wszelkiego rodzaju diety, inni próbują je stosować starając się pozbyć tkanki tłuszczowej. Czasami diety działają; większość jednak jest daleka od spełnienia swoich obietnic i powoduje więcej szkód niż sukcesów. Jeśli tym, czego pragniesz, są [...]
Nauka PAP, jkl /2004-06-03 00:00:00 Komórki tkanki tłuszczowej zamieniono w neurony Komórki z ludzkiej tkanki tłuszczowej zostały przekształcone w prawidłowo działające neurony przez naukowców z USA. Wyniki publikuje pismo "Experimental Neurology". Zdaniem autorów, najnowsze wyniki wskazują, że w przyszłości tkanka tłuszczowa [...]
Białka z jaj kurzych niszczą bakterie i wirusy Białka z jaj kurzych niszczą bakterie i wirusy, mogą konserwować żywność i koić ból nowotworowy. Polscy naukowcy już wiedzą, jak skłonić kury, by znosiły jaja o większej zawartości tych aktywnych białek - informuje "Gazeta Wyborcza". Naukowcom z Wydziału Nauk o Zwierzętach SGGW w [...]
Naturalne odpowiedniki marihuany mają wartość leczniczą" Marihuana, której aktywnym składnikom - kanabinoidom, przypisuje się działanie lecznicze, może być niebezpieczna dla zdrowia człowieka - mówi prof. Michał Woźniak. Bezpieczne są jednak endokanabinoidy, naturalne odpowiedniki marihuany produkowane przez organizm - dodaje profesor. [...]
Czerwone wino przyspiesza spalanie tłuszczu Jeden ze składników czerwonego wina pobudza aktywność genu, który hamuje powstawanie nowych komórek tłuszczowych i przyspiesza spalanie tłuszczów - zaobserwowali uczeni kanadyjscy i amerykańscy. Wyniki ich badań zostały opublikowane na łamach pisma "Nature". Aktywny gen (o nazwie SIRT1), [...]
Żeń-szeń osłabia działanie leku przeciwzakrzepowego Preparaty z żeń-szenia, stosowane po to, by pobudzić siły witalne, obniżają skuteczność popularnego leku przeciw zakrzepom - zaobserwowali naukowcy z USA. Wyniki ich prac publikuje pismo "Annals of Internal Medicine". Korzeń żeń-szenia był od stuleci stosowany w Azji, jako środek [...]
Hormon głodu wstrzymuje miesiączkę u anorektyczek Grelina - hormon, który pobudza uczucie głodu - może brać udział w hamowaniu miesiączek u kobiet, które za mało jedzą lub ćwiczą zbyt dużo - uważają naukowcy z Kanady. Wyniki publikuje pismo "Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism". Grelina jest nazywana hormonem głodu. Jak [...]
Otyłe matki mają trudności z karmieniem piersią Zbyt niski poziom prolaktyny - hormonu, który pobudza produkcję mleka - powoduje, że otyłe kobiety za wcześnie tracą pokarm - zaobserwowali naukowcy z USA. Wyniki publikuje pismo "Pediatrics". Już wcześniejsze badania wykazały, że kobiety z nadwagą lub otyłe znacznie szybciej niż matki [...]
Wyciąg z aloesu może ratować życie po krwotoku Nowy płyn, zawierający związek pochodzący z liści aloesu, może ratować życie osób, które z powodu krwotoku utraciły duże ilości krwi, na przykład żołnierzom rannym na polu walki lub ofiarom wypadków - informują naukowcy z USA na łamach pisma "Shock". Obecnie postępowanie medyczne w [...]
Wyczerpanie fizyczne to wina mózgu, a nie mięśni Uczucie wielkiego zmęczenia fizycznego może być spowodowane nie tyle przepracowaniem mięśni, ile oddziaływaniem na mózg jednego z białek odporności - wskazują najnowsze wyniki badaczy z Republiki Południowej Afryki. Informację tę podaje nowy numer tygodnika "New Scientist". Zdaniem [...]