SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

Tłuszcze

  • Okres redukcji tkanki tłuszcze jest to czas, który stawia przed nami nie tylko wymagania stricte fizyczne, ale sprawia, że jest to czas próby siły charaktery i naszej odporności psychicznej na otaczające nas pokusy dnia codziennego. Zdajemy sobie sprawę, że ściśle przestrzegana dieta, która wsparta jest treningiem siłowym, daje ogromne efekty, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5403 Data: 2017-03-28 11:08:46
  • O witaminie K2 zrobiło się głośno, gdy na światło dzienne wyszła informacja dotycząca powszechnie występujących niedoborów witaminy D3. Suplementacja witaminą K2 posiada głównie znamiona wspomagające wykorzystanie witaminy D3, jako jej uzupełnienie w działaniu ukierunkowanym na resorpcję wapnia w organizmie człowieka. Czego możemy oczekiwać od [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2389 Data: 2017-09-12 10:46:39
  • Czy ziemniaki tuczą?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Ziemniaki - głośno o nich od dawna. Jedni twierdzą, że są produktem niedozwolonym na dietach redukcyjnych, bo od dawien dawna przyjęło się, że ziemniaki tuczą. Inni zaś widzą w nich potencjał nie tylko kulinarny. Jak jest naprawdę? Czy ziemniaki tuczą? Czy mogą być obecne w diecie osób odchudzających się? Jakie wartości mają ziemniaki? [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7572 Data: 2017-09-22 10:28:06
  • Żywienie piłkarza. Jak powinni odżywiać się piłkarze?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] celu. Czasem jest to wspieranie redukcji tkanki tłuszczowej, czasem poprawa wyglądu sylwetki i zdrowia, a czasem po to, aby być lepszym w ulubionej dyscyplinie sportowej.  Tłuszcze - dla zdrowia i energii  Po zaspokojeniu potrzeb związanych z właściwym poziomem spożycia węglowodanów i ew. korekcją ilości zjadanych białek resztę energii piłkarze [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1780 Data: 2021-06-23 16:07:42
  • MCT KETO OIL - tłuszcz dla formy i zdrowia

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Nie wszystkie tłuszcze dostępne w pokarmie wchłaniane są w takim samym tempie i nie wszystkie pełnią takie same funkcje w organizmie. O ile w dietetyce największą uwagę zwraca się na trójglicerydy powoli rozkładane przez enzymy (długołańcuchowe, wielonienasycone kwasy tłuszczowe), tak za pośrednictwem rosnącej popularności diet ketogenicznych [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 631 Data: 2022-11-22 11:59:55
  • Błonnik to ważny składnik naszej diety. Pochodzi wyłącznie z roślin i należy do węglowodanów złożonych, które nie są trawione przez organizm ludzki. Z błonnika nie uzyskujemy żadnych składników odżywczych ani energii. Nie zawiera kalorii, ponieważ nie jest trawiony i tylko przechodzi przez nasz układ pokarmowy.  Podsumowanie Zwiększenie ilości [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 693 Data: 2023-03-31 12:07:31
  • Badania naukowe dotyczące mikrobioty jelitowej oraz powiązanych z nią substancji dosłownie eksplodowały w drugiej dekadzie XXI wieku. W probiotycznych bakteriach jelitowych oraz wszystkich związkach, które wytwarzają, upatruje się nowych metod prewencyjnych i terapeutycznych, zarówno w kontekście zdrowia przewodu pokarmowego, jak i całego [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 677 Data: 2023-06-22 21:54:33
  • Pigwa i jej cenne właściwości

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Pigwa cenna, ale zdecydowanie zbyt mało znana. W okresie jesienno-zimowym warto zwiększyć jej konsumpcję, ze względu na wysoki udział witaminy C, która naturalnie podnosi naszą odporność, ale też pomaga w walce z wolnymi rodnikami. Co jeszcze kryje w sobie ten tajemniczy owoc? Rozpuścić 1,2 kg cukru oraz 0,25 l soku, na przykład porzeczkowego lub [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2229 Data: 2017-10-05 10:01:47
  • Nie od dziś wiadomo, że odporność naszego organizmu, a co z tym związane, poprawne jego funkcjonowanie, uzależnione jest w znacznej mierze od prawidłowej pracy naszego układu trawiennego. Wiele problemów pojawia się już na wstępnym etapie trawienia składników odżywczych, a dokładnie białka, które trawione jest w naszym żołądku. Podsumowanie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5384 Data: 2019-05-12 13:53:20
  • Wzdęcia, zwiększony apetyt (zwłaszcza na słodycze), zmienny nastrój, łatwe wzruszanie się i wpadanie w złość, osłabienie, tkliwość piersi. Znane są Ci takie objawy każdego miesiąca? Jeśli należysz do 20% kobiet, które doświadczają silnego zespołu napięcia przedmiesiączkowego (PMS), zarówno Ty, jak i Twoje otoczenie, masz opisanych wyżej objawów [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3177 Data: 2019-05-25 10:27:25
  • Czy jedzenie może nam poprawić nastrój? Jasne, że może. Zwykle, gdy jemy coś, co nam smakuje, to od razu mamy lepszy nastrój. Jednak nie tylko ulubiony smak daje nam poczucie szczęścia. Zdrowa żywność zawiera pewne składniki odżywcze, które mogą mieć dość trwały wpływ na Twoje samopoczucie. Są to magnez, cynk, witamina D, kwasy tłuszczowe omega-3 [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3387 Data: 2019-08-02 09:15:54
  • Wysokie ciśnienie krwi jest dość powszechnym problemem. Aby je obniżyć, powinniśmy przestrzegać zdrowej diety, uprawiać sport i unikać używek. A czy przyjmowanie niektórych suplementów diety, w tym witamin, minerałów czy ziół, może pomóc? Błonnik pokarmowy Błonnik pokarmowy jest ważny dla utrzymania zdrowia serca i jelit. Jedzenie go pomaga [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3764 Data: 2020-03-24 16:51:35
  • Największym zagrożeniem dla współczesnego człowieka wcale nie jest epidemia koronawirusa SARS-CoV-2, bo ona nie zabiła jeszcze tylu ludzi co np. epidemia grypy hiszpanki. Tam szacuje się, iż zmarło 30-50 x więcej osób, niż podczas obecnej pandemii. Niektórzy sugerują, iż ofiar mogło być nawet ~100 milionów. Oczywiście hiszpanka trwała dłużej, więc [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2757 Data: 2020-11-11 10:14:05
  • Która dieta jest najzdrowsza? Jak się odżywiać dla zdrowia?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Choć na świecie szaleje pandemia koronawirusa, to jednak ciągle dominującą przyczyną śmierci na Ziemi (16% w ujęciu globu) jest choroba niedokrwienna serca. Drugą jest udar - 11%. Nie bez przyczyny zatem dietetycy i lekarze starają się wpierw zapobiegać rozwojowi chorób układu sercowo-naczyniowego, a gdy jednak dochodzi już do stanów chorobowych, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1353 Data: 2022-01-09 08:08:36
  • Czy „dobry cholesterol" zwiększa śmiertelność?  Jeśli czytałeś którekolwiek z moich wcześniejszych opracowań, to wielokrotnie wspominałem, że nie ma czegoś takiego jak „dobry cholesterol”. Niestety, powszechnie używa się tego wprowadzającego w błąd sformułowania i nazywa się tak transporter HDL. Nad samym użyciem słowa „dobry” i „zły” można by [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1917 Data: 2022-11-05 16:19:04
  • Możesz sobie nie zdawać z tego sprawy, ale styl życia i każdy z nawyków ma duży wpływ na Twoje zdrowie, a to oznacza, że o wielu kwestiach możesz decydować Ty sam. Udar mózgu jest jednym z częstych powodów śmierci w naszym społeczeństwie i choć jego przyczyn jest wiele, to wiedz, że zmieniając swój styl życia, możesz się przed nim nieco uchronić. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 908 Data: 2023-05-29 12:56:14
  • „Jedzenio-fobia”, czyli niezdrowe podejście do diety

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Nie ulega wątpliwości, że dbanie o zdrowie i sylwetkę poprzez skrupulatne planowanie diety jest praktyką godną pochwały. Niestety podejmowanie takich działań wcale nie należy do łatwych zadań, współcześnie bowiem coraz popularniejsze stają się trendy „straszące” produktami żywnościowymi i niemal śmiertelnymi skutkami związanymi z ich konsumpcją. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7119 Data: 2017-03-28 11:17:24
  • [...] Przeważnie są to jajka z boczkiem oraz płatki owsiane z masłem orzechowym, a kiedy nie ma to czasu, to pije proteinowego shake’a z płatkami lub jogurtem greckim. Tłuszcze czerpie z mleka, jajek, bekonu i masła orzechowego, a węglowodany z płatków owsianych, chleba i ziemniaków. Efekty jego treningów i sposobów odżywiania możemy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6335 Data: 2018-08-12 23:12:28
  • Czy dieta wpływa na wzrok?

    Artykuł
    Zdrowie

    Nie doceniamy roli, jaką pełni świetny wzrok, dopóki nie zaczniemy go tracić. Dwie najczęstsze przyczyny, pogarszającego się wzroku związane z wiekiem to stan zwany zwyrodnieniem plamki żółtej i zaćma. Na szczęście istnieje coraz więcej dowodów na to, że to dieta odgrywa ważną rolę w zapobieganiu rozwoju każdej z tych chorób oczu. Inne sposoby na [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5133 Data: 2018-10-30 12:55:11
  • IBS to angielski skrót dolegliwości zwanej zespołem jelita drażliwego. Jest to przewlekłe zaburzenie przewodu pokarmowego i jak sama nazwa wskazuje, dotyka ono jelita grubego. IBS przyczynia się do takich objawów, jak zaparcia, biegunki, gazy oraz bóle i skurcze brzucha. Choroba ta wpływa znacząco na pogorszenie samopoczucia. Co warto zapamiętać? [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4877 Data: 2020-05-25 15:08:42