Nie od dziś wiadomo, że odporność naszego organizmu, a co z tym związane, poprawne jego funkcjonowanie, uzależnione jest w znacznej mierze od prawidłowej pracy naszego układu trawiennego. Wiele problemów pojawia się już na wstępnym etapie trawienia składników odżywczych, a dokładnie białka, które trawione jest w naszym żołądku. W sytuacji, gdy w naszym organizmie mamy zbyt niską kwasowość soku żołądkowego, pojawia się kilka istotnych problemów. Zanim jednak o nich wspomnę, warto dokładnie dowiedzieć się, czym jest sok żołądkowy.

Jako sok żołądkowy, określić można jeden z soków trawiennych naszego organizmu. Jest on bezbarwną i przezroczystą wydzieliną gruczołów trawiennych, które umiejscowione są w błonie śluzowej żołądka. Ma on kwaśny odczyn, dzięki obecności w nim kwasu solnego o wartości pH wynoszącej 1,5.

W skład soku żołądkowego wchodzą następujące substancje:

  • kwas solny o kwaśnym stężeniu,
  • podpuszczka, której zadaniem jest ścinanie białek mleka,
  • pepsynogen ulegający w kwaśnym środowisku aktywacji do pepsyny, która trawi białka,
  • lipaza żołądkowa trawiąca tłuszcze,
  • czynnik wewnętrzny,
  • elektrolity,
  • śluz,
  • woda.

Brak prawidłowej strawności białka

Powstałe problemy trawienne i zaleganie niestrawionych źródeł białka w jelitach jest skutkiem zbyt niskiej kwasowości soku żołądkowego. Przejawia się to powstawaniem wzdęć, gazów i uczuciem ciężkości na żołądku. Jak dobrze wiemy, białko niezbędne jest w celu budowania masy mięśniowej, redukcji tkanki tłuszczowej, w dyscyplinach wytrzymałościowych czy wszystkich innych, gdzie pracują nasze mięśnie. Mimo to, że teoretycznie dostarczamy wraz z dietą sporo tego składnika odżywczego, to okazać się może, że białko to wcale nie jest wykorzystywane przez nasz organizm. Wydawać by się mogło, że problem ten dotyczy niewielkiej grupy osób, ale w rzeczywistości problem ten jest zdecydowanie bardziej rozbudowany. Szacuje się, że aż 40% osób ma zbyt wysokie pH soku żołądkowego.

trawienie

Zwiększone ryzyko zachorowań

Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę, ale to, jak funkcjonuje nasz żołądek, a dokładnie, jaka jest kwasowość soku żołądkowego, przekłada się na odporność naszego organizmu. Sok żołądkowy jest drugą barierą bakteriostatyczną naszego organizmu. Wszelkiego rodzaju bakterie, grzyby, drożdże, przetrwalniki czy wirusy są niszczone przez niskie pH soku żołądkowego. Co w sytuacji, gdy poziom pH jest zbyt wysoki? Odpowiedź nasuwa się sama. Niebezpieczne dla naszego organizmu drobnoustroje mogą w ten sposób przedostać się bez problemu do jelit, a z nich do krwi i innych narządów wewnętrznych, co w znacznym stopniu zagraża nie tylko zdrowiu, a nawet i życiu.

Jakie mamy opcje powrotu do prawidłowego funkcjonowania żołądka?

W sytuacji takiej jedynym rozwiązaniem jest doprowadzenie poziomu pH soku żołądkowego i zawartego w nim kwasu solnego do homeostazy, czyli wartości pH wynoszącej 1,5. Z tego też względu firma ALLNUTRITION, z myślą o naszym zdrowiu, postanowiła wprowadzić na rynek typowo pro zdrowotny suplement pod nazwą Betaine HCL + Pepsin 120 kapsułek.

Skład ALLNUTRITION Betaine HCL + Pepsin

  • chlorowodorek betainy,
  • pepsyna 1:3000 MDP,
  • substancja wypełniająca (celuloza mikrokrystaliczna),
  • substancja przeciwzbrylająca (sole magnezowe kwasów tłuszczowych),
  • dwutlenek krzemu,
  • kapsułka (woda, żelatyna, barwnik).

Właściwości ALLNUTRITION Betaine HCL + Pepsin

  • wspomaga prawidłowe pH soku żołądkowego,
  • powoduje możliwość ochrony przed drobnoustrojami,
  • reguluje prawidłowy poziom homocysteiny,
  • pośrednio przyczynia się do poprawy kształtowania sylwetki, dzięki umożliwieniu organizmowi prawidłowego procesu trawienia białek i przyswajania witamin oraz składników mineralnych.

Zastosowanie ALLNUTRITION Betaine HCL + Pepsin

  • w szczególności u osób obserwujących u siebie problemy trawienne, takie jak: wzdęcia, gazy, uczucie ciężkości na żołądku,
  • w sytuacji zwiększonego ryzyka zakażenia wirusowego lub bakteryjnego,
  • u osób o obniżonej odporności organizmu,
  • przy podwyższonym poziomie homocysteiny,
  • gdy towarzyszy nam częste uczucie senności, zmęczenia, ospałości,
  • przy wspomaganiu pracy wątroby.

Dawkowanie ALLNUTRITION Betaine HCL + Pepsin

Tradycyjnie zaleca się suplementację 1 kapsułką dziennie wraz z posiłkiem (650 mg betainy i 150 mg pepsyny dziennie). Jednak wraz z biegiem dni, sugerowane jest zwiększanie, dodając po 1 kapsułce i obserwując reakcję układu trawiennego i dochodząc do 2500 mg dziennie. Suplement warto łączyć z posiłkiem bogatym w białko.

Suplementacja betainą uważana jest za bezpieczną, jednak w sytuacji spożycia dużych ilości (sięgających 4000 mg) pojawić mogą się problemy, takie jak: dolegliwości ze strony układu trawiennego, nudności, biegunki czy bóle żołądka.

Z czym łączyć ALLNUTRITION Betaine HCL + Pepsin?

Suplement warto połączyć z kuracją regenerującą wątrobę i wspierającą funkcjonowanie układu immunologicznego w postaci N-acetyl L-cysteiny

Ciekawym dodatkiem w tym kierunku będą również niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega 3

Podsumowanie

Prawidłowe funkcjonowanie naszego żołądka niesie za sobą wiele czynników istotnych dla całego organizmu, a nie tylko, jak części osób mogłoby się wydawać, samego procesu trawienia. Z tego też względu tak bardzo istotne jest zadbanie o prawidłową kwasowość soku żołądkowego, co bez wątpienia przełoży się nie nie tylko na nasze zdrowie, ale również no wyniki sportowe.