Według Światowej Organizacji Zdrowia niedobór cynku dotyka około jednej trzeciej światowej populacji i jest odpowiedzialny za około 16 procent infekcji dolnych dróg oddechowych, 18 procent malarii i 10 procent chorób, przy których występuje biegunka.
Wcześniejsze badania wykazały, że niedobór cynku może podnosić ryzyko ogólnoustrojowego zapalenia, problemów z karmieniem piersią i pogorszenia funkcjonowania wielu narządów wewnętrznych Trzeba też wiedzieć, że trądzik, przerzedzenie włosów, umiarkowane problemy neurologiczne, mogą być również oznaką niedoboru.
Badanie prowadzone przez Daniela Bruggera z Uniwersytetu Technicznego w Monachium, dotyczyło skutków krótkotrwałego niedoboru i wszelkich wynikających z niego zmian zdolności trawienia. Brugger i jego zespół karmili przez 2 tygodnie 48 prosiąt mączką kukurydziano-sojową z odpowiednią podażą cynku, po czym losowo przydzielono je do 8 różnych grup zmieniających dietę. W swoich grupach świnie były karmione dietą zawierającą różne ilości cynku w celu rozwinięcia wczesnego stadium niedoboru cynku.
Naukowcy zauważyli, że umiarkowany niedobór nie manifestował widocznych objawów, jednak można było zaobserwować niewielkie zmiany w wątrobie i we krwi. We wczesnych stadiach organizm prosiąt próbował efektywniej wchłaniać cynk, jednocześnie zmniejszając wydzielanie cynku przez trzustkę. Naukowcy zdefiniowali trzustkę, jako „centrum kontroli trawienia pokarmu i homeostazy energetycznej w organizmie”, niezbędny organ, który pompuje cynk do przewodu pokarmowego w celu utrzymania jego stałego poziomu.
Istnieje pewna korelacja między ilością enzymów trawiennych w trzustce a poziomem cynku w organizmie. Dlatego właśnie należy unikać nawet krótkich okresów niedoboru cynku w diecie. I choć badanie było oparte na zwierzętach, to ludzki organizm może reagować bardzo podobnie. Warto zatem uzupełniać swoją dietę o produkty bogate w cynk.
Okazuje się również, że kliniczny niedobór cynku zmniejszał apetyt badanych zwierząt. Cynk wiąże się z innymi enzymami w organizmie, w tym enzymami w żołądku, które pomagają rozkładać pokarm. Niedobory cynku mogą zatem zakłócić system trawienia. Daniel Brugger podejrzewa, że utrata apetytu może być spowodowana wolniejszym trawieniem pokarmu zalegającego w przewodzie pokarmowym z powodu niedoboru cynku, który zmniejsza łaknienie. Nie jest to oczywiście rozwiązanie dla osób, które próbują schudnąć. Niedobory cynku są niebezpieczne dla zdrowia, a brak apetytu stanowi ryzyko niedoborów kolejnych składników odżywczych.
Ile spożywać cynku?
National Institutes of Health zaleca, aby codziennie przyjmować co najmniej od 8 do 11 miligramów cynku.
Gdzie występuje?
Produkty, które są bogate w cynk, to podroby - szczególnie wątróbka, mięso, ryby, nabiał, rośliny strączkowe, produkty pełnoziarniste, pestki dyni, słonecznik, migdały, kakao, jaja, czosnek, cebula i pietruszka.
Podsumowując
Cynk jest ważnym składnikiem odżywczym dla naszego zdrowia. Zarówno jego niedobory, jak i nadmiar może stanowić zagrożenie zdrowia. Częściej jednak narażamy się na niedobory, dlatego warto uzupełniać czasami dietę w produkty zawierające cynk.