Panika i dezinformacja często prowadzą do nieracjonalnych zachowań a obecna sytuacja, jest doskonałym tego przykładem. Oto 10 najgłupszych rzeczy, które ludzie robią podczas wybuchu pandemii spowodowanej koronawirusem. Bagatelizowanie zagrożenia Wiele osób bagatelizuje zagrożenie koronawirusem, myśli bowiem, że problem ich nie dotyczy. Nawet, [...]
Są pewne miejsca na świecie, gdzie mieszkańcy mogą się pochwalić wyjątkową długowiecznością. Zawdzięczają to swojemu stylowi życia, który zwykle oparty jest na regularnej aktywności, zdrowej diecie, a także utrzymywaniu szacunku do swojego organizmu i otoczenia. Długą żywotnością mogą się pochwalić mieszkańcy Okinawy. Przeciętna kobieta na [...]
Bóle głowy to stosunkowo częsta dolegliwość. Powodują je różne czynniki, m.in. zmęczenie, nieodpowiednia dieta, stres, pogoda i wiele innych. Migrena to z kolei choroba przewlekła, której objawem są napadowe bóle głowy. Mogą im towarzyszyć inne dolegliwości, takie jak mdłości, światłowstręt. Osoby, które często cierpią z powodu bólu głowy, zwykle [...]
Cukier to substancja, którą jedni kochają, inni nienawidzą. Kochają ją głównie dzieci i łasuchy, ale także producenci przetworzonej żywności. Nienawidzą z kolei dietetycy i wszyscy fanatycy zdrowego odżywiania. Znajduje się on niemal w każdej pakowanej żywności, nie tylko w słodyczach, ale także w sosach, mrożonych gotowych obiadach, pieczywie, a [...]
Bariery wytrzymałości ludzkich mięśni są regularnie przełamywane. Dystanse, które obecnie robią wrażenie to już nie tylko maratony, a ultramaratony, które osiągają nawet do 245 km (w przypadku wydarzeń jednoetapowych) i pokonuje się je z reguły w czasie do 48 godzin. Przygotowania do tak długich wyścigów wymagają zupełnie innego podejścia [...]
Rok 2016, jak i 2017 zdecydowanie można okrzyknąć rokiem kokosa. Wszystko za sprawą szeroko rozpropagowanego oleju kokosowego, który dzięki swoim właściwościom szybko zyskał na popularności. Główny składnik, który decyduje o jego wyjątkowości to średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe MCT. Olej kokosowy nadaje się zarówno do tego, aby wykorzystać go w [...]
Enzymy trawienne najczęściej kojarzą się ze wsparciem układu trawienia. Dopóki nasz organizm dobrze radzi sobie z przyswajaniem pokarmów i nie mamy dolegliwości ze strony układu pokarmowego, to zazwyczaj nie poszukujemy żadnego wsparcia w tym zakresie. Jednak w przypadku dysfunkcji trawiennych mogą być one pomocnym dodatkiem dla osób np. [...]
[...] Produkty tłuszczowe Wśród cennych źródeł tłuszczy wymienić można bardzo szerokie spektrum produktów, które pomóc mogą w prawidłowym kształtowaniu poziomu energii u dziecka. Tłuszcze dostarczają najwięcej kalorii z produktów spożywczych, jednak w niektórych przypadkach mogą być ciężkostrawne, a to z kolei obniżyć może „siły” w ciągu dnia. Do [...]
Jeszcze 10 lat temu zapewnienia, iż białka serwatkowe są zdrowe, brano tylko za marketing. Działo się tak do momentu, gdy pojawiły się liczne, niezależne badania, w których wykazano korzystny wpływ np. koncentratu czy izolatu białka serwatkowego na stężenie insuliny we krwi, ilość podskórnej tkanki tłuszczowej (białko ułatwia redukcję), system [...]
Cukrzyca jest jednym z największych zagrożeń w XXI wieku, któremu w niektórych przypadkach można względnie prosto przeciwdziałać, modyfikując dietę i styl życia. Jak ustalić, czy jestem zagrożony? Szybko i tanio można zbadać stężenie insuliny na czczo oraz glukozy na czczo. Jakie powinno być stężenie glukozy? Normalnie stężenie glukozy nie powinno [...]
Jak się okazuje białko to nie tylko budulec mięśnia czy makroskładnik pomagający szybciej osiągnąć sytość. Białko może również kontrolować ciśnienie krwi. W Boston University przeprowadzono badania, które wykazały, że dorośli spożywający większą ilość białka dziennie (około 100 g) byli o 40% mniej narażeni ryzyko nadciśnienia, niż ci, którzy [...]
[...] bez dodatku tłuszczu. Polewę robimy z jogurtu i białka. Oba składniki miksujemy i gotowe. Wartości odżywcze: Z tej porcji wychodzi 6 naleśników o średnicy 25cm. Jeden naleśnik to 130 kcal. Białko 4 g, Tłuszcze 3.5 g, Węglowodany 21 g. Cała porcja widoczna na zdjęciu to 920 kcal. Białko 44 g, Tłuszcze 24 g, Węglowodany 132 g. Smacznego!
Gdy budujesz mięśnie, potrzebujesz białka! Gdy się odchudzasz, potrzebujesz białka! Gdy Twoim celem jest poprawa wyników sportowych, będziesz potrzebował białka. Będziesz go potrzebował więcej niż osoby nieaktywne sportowo. Czy to już wszystko, co można napisać o tym wyjątkowym produkcie? Nie! Teraz czas na najlepsze. Otrzymujesz produkt [...]
Nasz organizm dzielimy często na umysł i ciało, gdzie umysł odzwierciedla zdrowie psychiczne, a ciało zdrowie fizyczne. Jednak patrząc na całokształt, jesteśmy ciałem i umysłem jednocześnie, wszystko jest ze sobą połączone. Kiedy zaniedbamy nasze zdrowie fizyczne, skutki tego szybko zauważymy w naszym samopoczuciu i tak samo w drugą stronę - [...]
Naukowcy porównali różne rodzaje diet, oceniali przy tym ich skuteczność dla redukcji tkanki tłuszczowej, poprawy parametrów metabolicznych itd. Istnieje bogata literatura odnośnie wspomnianego tematu - jest on zbyt obszerny nawet na cykl artykułów. Jednak bez specjalnego wchodzenia w szczegóły, warto zapoznać się z wynikiem badania porównującego [...]
[...] kcal. W przypadku kobiet aktywnych warto do takiego jadłospisu wkomponować odżywkę proteinową, która będzie źródłem białek roślinnych. Rozkład makroskładników Białko 65-85 g Tłuszcze 60-75 g Węglowodany: 200-240 g Dzień pierwszy Śniadanie Jaglanka Kasza jaglana ugotowana (70 g) zalana mlekiem sojowym (200 g) z dodatkiem maku (10 g) i banana (60 [...]
Stres oksydacyjny i stan zapalny to ściśle powiązane procesy patofizjologiczne, z których jeden może być łatwo wywołany przez inny. Zatem oba procesy występują jednocześnie w wielu stanach patologicznych np. przy otyłości. Każdy rodzaj treningu indukuje stres oksydacyjny, niezależnie czy podnosi się ciężary, biega, pływa, skacze czy trenuje na [...]
Termogeniki należą do grupy substancji, których celem jest wspieranie organizmu podczas redukcji tkanki tłuszczowej. Ich zastosowanie ma na celu zwiększenie ciepłoty ciała, czyli podwyższenie poziomu termogenezy. Jednak czym właściwie jest termogeneza? Jaki związek ma z redukcją tłuszczu? Podsumowanie Termogeneza jest niezbędnym elementem [...]
BCAA to izoleucyna, leucyna i walina. Są to aminokwasy kluczowe dla wzrostu mięśni. Szczególnie duże działanie jest przypisywane leucynie. Stworzono nawet termin progu leucynowego (dotyczy określonej ilości aminokwasu w porcji protein). Komentarz Wyniki tego eksperymentu sugerują, że podawanie BCAA zmniejsza odkładanie tłuszczu poprzez [...]
Dieta śródziemnomorska to model żywienia znany nie tylko dietetykom, ale również lekarzom. To jedna z najbardziej popularnych i uznana za najzdrowszą dietę świata. Od wielu lat króluje w rankingu pisma U.S. News & World Report gdzie przy pomocy ekspertów, oceniane są najpopularniejsze modele żywienia. Fundamenty diety Ten model żywienia [...]