[...] 2 lub więcej treningi HIIT w tygodniu (dane z pulsometrów). Po 12 miesiącach już tylko co piąty badany (19,6%) trzymał się programu! (Artykuł - Badanie) A co, jeśli tak samo jest ze stosowaniem wytycznych żywieniowych? Podsumowanie „Dieta paleolityczna” stała się tak popularna, że zaczęto sprawdzać jej skuteczność w warunkach [...]
[...] 10 minut interwałów lub do 20 minut treningu metabolicznego, interwały od 10x 15/45 do 5x 1/1 , każdy interwał w tym przedziale robiony na maks będzie odpowiedni (może być także tabata) 5 minut kompletnego odpoczynku 20-40 minut treningu cardio o niskiej intensywności (65-70% HR MAX.), WERSJA 2.0 5-10 minut rozgrzewki 5-10 minut interwałów lub [...]
[...] Roberts SB, Young VR, Fuss P, Fiatarone MA, Richard B, Rasmussen H, Wagner D, Joseph L, Holehouse E, Evans WJ. Energy expenditure and subsequent nutrient intakes in overfed young men. Am J Physiol. 1990;259(3 Pt 2):R461–469. ALEX LEAF1, and JOSE ANTONIO „The Effects of Overfeeding on Body Composition: The Role of Macronutrient [...]
W Internecie, prasie oraz książkach spotkasz bardzo dużo wątpliwej jakości diet i metod treningowych. Niektóre są tak absurdalne, iż proszą się o słowo komentarza. Dlaczego nadal spotyka się podobne „wynalazki”? Po prostu większość odbiorców podobnych treści nie dysponuje odpowiednią wiedzą i krytycyzmem. Dodatkowo ludzie z reguły są leniwi, więc [...]
Kształtowanie sylwetki to głównie dwa okresy, budowanie tkanki mięśniowej oraz redukowanie tkanki tłuszczowej. Mimo iż wydawać by się mogło, że ten czas, gdy możemy spożywać więcej kalorii, jest dużo łatwiejszym etapem, to nic bardziej mylnego. Budowanie tkanki mięśniowej to bardzo trudny etap, opiera się on nie tylko o wyczerpujące i intensywne [...]
[...] otyłości, ponieważ tłuszcze są skoncentrowanym źródłem energii. Otyłość z kolei wywołuje nasilony stan zapalny z wszystkimi tego konsekwencjami. Badanie z Grecji Panagiotakos i in. wzięli pod lupę około 3000 dorosłych z Grecji. Wykazali, że nadmierny obwód w pasie (otłuszczenie trzewne, wisceralne) było najsilniej związane z występowaniem [...]
[...] też dieta powinna być zrównoważona i uwzględniać różnorodne składniki odżywcze, które korzystnie wpływają na poziom cukru we krwi. Białko w diecie Źródła białka w diecie, takie jak mięso, ryby, jaja i odżywki białkowe, nie powodują nagłego wzrostu poziomu glukozy we krwi, ponieważ nie zawierają węglowodanów. Nieco inaczej sytuacja wygląda w [...]
[...] u początkujących nie ma znaczenia, czy obok treningu siłowego prowadzi się sesje aerobowe, interwałowe, mniejsze znaczenie ma rodzaj pracy czy objętość treningu. I tak odnoszone są spektakularne sukcesy. Nawet przy kiepskim lub wręcz źle ułożonym treningu początkowo efekty są znakomite. Dodatkowo ilość tkanki tłuszczowej zmniejszyła [...]
[...] brzucha zamiast brzuszków 3. Czy na siłowni jest bezpiecznie? O ile nie zaczepiasz obraźliwie największych “karków” i nie robisz akrobacji cyrkowych z ciężarkami - to tak, na siłowni jest w pełni bezpiecznie. Rozumiem jednak, że pytanie zapewne pojawia się w związku z obecną sytuacją epidemiczną. Jak pokazują badania naukowe, wiele osób [...]
[...] Wegetarianizm nie jest też jednostronnym rodzajem diety. Wyróżnia się w nim różne odmiany, jedne są mniej, a drugie bardziej rygorystyczne. Białka roślinne należą do takich białek, które są „niepełnowartościowe”, ponieważ nie zawierają lub zawierają, ale w nieodpowiednich ilościach lub/i proporcjach aminokwasy egzogenne. W celu [...]
[...] zdolność wchłaniania wapnia, dlatego ich spożywanie jest zalecane przez lekarzy, szczególnie w przypadku leczenia osteoporozy. Kwasy te znajdziemy między innymi w rybach, takich jak: łosoś, makrela, halibut, węgorz czy śledzie, ale też w orzechach włoskich, siemieniu lnianym czy nasionach chia. Roślinne źródła omega-3 są ponadto doskonałym [...]
Hormony na ogół utożsamiamy ze źródłem problemów takich jak nadwaga, czy też problemy skórne. Warto również zaznaczyć, że hormony odpowiadają także za pozytywne zmiany w naszym ustroju, ponadto stymulują rozbudowę naszej tkanki mięśniowej, pomagają spalać tkankę tłuszczową, a niektóre z nich odpowiedzialne są za nasze efekty podczas redukowania [...]
[...] podaży energii przez 12 tygodni. Obliczono to na podstawie spoczynkowego wydatku energetycznego pomnożonego przez 1.5 – 2092 kJ (500 kcal dziennie). Diety zawierały takie same makroskładniki: 50-55% węglowodanów, 20-25% protein i mniej, niż 30% z tłuszczów. Dzienna podaż błonnika wynosiła od 30 do 40 g. Ilość tłuszczu w wątrobie mierzono [...]
[...] estrogenowe czy progesteronowe lub poprzez inne mechanizmy. W największym skrócie: Kreatyna nie wpływa na receptory androgenowe, estrogenowe czy progesteronowe, a SAA, tak (i wcale nie musi być to zaletą, gdyż poprzez sprzężenie zwrotne powoduje to hamowanie osi podwzgórze-przysadka-jądra/jajniki i wymaga specjalnego protokołu [...]
W poniższym artykule przedstawię opis przypadku modelowej kobiety w wieku ponad 20 lat, która chce pozbyć się tkanki tłuszczowej. Z przedstawionych szczegółów mam zamiar wyciągnąć ogólne wnioski, które znajdą zastosowanie u każdej osoby chcącej pozbywać się nadmiarowej tkanki tłuszczowej, niezależnie jakiej jest płci, w jakim wieku, czy jest [...]
Możesz skorzystać z porad trenera, dietetyka i nadal nie osiągać rezultatów sylwetkowych, wzrostu siły, mocy czy masy mięśniowej. Dlaczego tak się dzieje? W poniższym tekście odniosę się do często spotykanych kwestii pojawiających się w trakcie redukcji tkanki tłuszczowej. Ze względów praktycznych na energię pochodzącą z protein trzeba patrzeć z [...]
[...] stężenie kortyzolu występuje o 6-8 rano, najniższe około północy. Kortyzol m.in. wzmaga rozpad białek po treningu (m.in. mięśniach), zwiększa stężenie glukozy we krwi (także jej syntezę w wątrobie, w uproszczeniu, z tłuszczu), umożliwia też aktywację lipolizy (w uproszczeniu procesu pozwalającego korzystać ze zmagazynowanego tłuszczu). [...]
[...] zwracać uwagę, co ma w składzie. Pieczywo chrupkie, czy zdrowe? Coraz częściej ludzie sięgają po typowe zamienniki tradycyjnego pieczywa. Jego chrupką odmianę zalicza się do tak zwanej żywności funkcjonalnej, najczęściej sięgają po nią młode kobiety, bardzo często z braku czasu na przygotowanie np.: drugiego śniadania w domu. Produkt ten jest [...]
Zarówno budowanie masy mięśniowej, jak i redukcja tkanki tłuszczowej wymaga działań dietetycznych, które ukierunkowane będą na wybrany cel treningowy. Sprawia to, że dobór kaloryczny musi uwzględniać bilans dodatni lub też ujemny pod kątem energii. Jednak samo dostarczenie pokarmów zgodnie z ilością, jaką zbilansujemy, nie zawsze jest [...]
Dążenie do idealnej formy czasem kończy się kontuzją, a to akurat najmniejszy problem (gdyż kulturystyka ogólnie nie jest zbyt kontuzjogenna, o ile nie przesadza się z niearomatyzującymi SAA). O wiele bardziej istotne mogą być zaburzenia hormonalne i psychiczne występujące w trakcie nadmiernej redukcji masy ciała. Wynikają one ze złożonych [...]