[...] diety w postaci preparatu białkowego zgodnie z jego przeznaczeniem, nie powstaje wtedy jakiekolwiek ryzyko problemów zdrowotnych. Organizm człowieka traktuje wypite białko tak samo, jak to, które zjadacie w porcji mięsa. Co więcej, białko w formie odżywki jest lekkostrawne, żołądek szybko sobie z nim radzi i nie stanowi to wyzwania dla naszego [...]
[...] rozwiązania znajdą zastosowanie u większości ludzi borykających się z podobnymi problemami. Tak naprawdę ludzie często lubią komplikować sprawy, które nie są wcale aż tak trudne. Kluczem do redukcji i tak pozostaje utrzymanie właściwego bilansu energii, a nie sam rodzaj treningu. Jeśli ktoś nie pilnuje podaży energii w ciągu dnia, to [...]
[...] że proteiny same w sobie są kiepskim źródłem energetycznym, a ich wykorzystanie w diecie ma charakter bardziej funkcjonalny. Pomimo że 1 g białka, dostarcza około 4 kcal (tak samo, jak 1 g węglowodanów), to proces trawienia jest o wiele bardziej energochłonny i potrzeba około 24 kcal, aby wykorzystać dostarczony 1 g białka. Jak więc widzimy, [...]
[...] 1999 Dec;39(4):341-7 http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10726436 Paoli A, Marcolin G, Zonin F, et al. Exercising fasting or fed to enhance fat loss? Influence of food intake on respiratory ratio and excess postexercise oxygen consumption after a bout of endurance training. International Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism [...]
[...] Nasz piwny maraton, podczas którego cały czas przybywały kolejne litry alkoholu, w większości przypadków wiązał się z kolejnymi kilogramy na wadze. Prawdopodobnie każdy po takim maratonie obudził się na kacu z bólem głowy i wzdętym brzuchem. Wiadomo, że najlepszym sposobem na uniknięcie kaca i przybierania na wadze jest umiar w piciu alkoholu. [...]
[...] iż problem leży zupełnie gdzie indziej. Wiele osób wierzy, iż nie należy jeść na noc – być może byłaby to prawda, jeśli nosiłbyś 20-25% tkanki tłuszczowej (ale i tak kwestia byłaby dyskusyjna, np. w kontekście dostarczania posiłku składającego się z protein i zdrowych tłuszczy). Zapewne jesteś mniej otłuszczony i na dodatek właśnie [...]
[...] nutrition and supplementation” J Int Soc Sports Nutr. 2014; 11: 20. Published online May 12, 2014. doi: 10.1186/1550-2783-11-20 Samuel Mettler “Increased protein intake reduces lean body mass loss during weight loss in athletes” Walberg JL1, Leidy MK, Sturgill DJ, Hinkle DE, Ritchey SJ, Sebolt DR. “Macronutrient content of a hypoenergy [...]
Czy wprowadzenie pewnych nawyków o poranku może przełożyć się na lepsze efekty w odchudzaniu? Nie każdy jest rannym ptaszkiem i wyskakuje z łóżka o poranku, gotów stawić czoła nowym wyzwaniom! Są jednak sposoby, które mogą uczynić Twój poranek przyjemniejszym i co więcej, pomóc Ci w zgubieniu zbędnych kilogramów. Oto pięć nawyków, które będą [...]
[...] jeśli biegacz nie zadba o podaż zdrowego pokarmu, a pozwala sobie na fast foody? Niewiele pod względem spadku osiągów, bardzo dużo patrząc pod kątem zdrowotnym, ale i tak wszyscy ignorują to zagrożenie, ponieważ przyszłość dla większości ludzi oznacza „nigdy”. Tymczasem w kulturystyce sprawa już nie jest taka prosta, a im bardziej [...]
[...] Podsumowanie Czy odczuwanie bolesności mięśniowej świadczy o dobrym treningu? Nie. Możesz odczuwać nasiloną bolesność, a trening wcale nie zaowocuje hipertrofią, tak jest w przypadku ćwiczeń plyometrycznych. Lepszą metodą oceny postępów w treningu siłowym jest obserwacja obwodów (klatka piersiowa, udo, łydki, ramię, przedramię itd.), [...]
[...] Jedzenie tłuszczów oznacza, iż pochłaniasz zwierzęce zasoby energetyczne, które w teorii i praktyce zwiększają twoje szanse na otłuszczenie!” Komentarz: prosiłbym w takim razie, aby autor, jako zawodowiec wyjaśnił, jakim cudem największa utrata wagi była powiązana ze stosowaniem diet niskowęglowodanowych (wysokotłuszczowych) – [...]
Coraz więcej osób ma problem z odkładaniem się nadmiarowej tkanki tłuszczowej. Jednocześnie czasopisma, filmy, reklamy, materiały internetowe prezentują szczupłe, niejednokrotnie atletyczne sylwetki. Bardzo często zdarza się, iż młodzi mężczyźni porównują się do zawodowców, którzy poświęcili 10,20 czy 30 lat życia na harówkę, niejednokrotnie przy [...]
Jajka stanowią codzienny i właściwie nieodłączny element naszej diety, z wykluczeniem tych, u których wykryto nietolerancję na ten produkt. Są symbolem życia, świeżości, te kurze kojarzą się nam z Wielkanocą, ale w Polsce i nie tylko coraz częściej kosztujemy nowości, między innymi strusich jaj, które zakupić można zazwyczaj u hodowcy. Jakie są [...]
Kulturystyka jest otoczona niezwykle bogatą siecią mitów. To już nie pojedyncze błędne poglądy, to wręcz całe warstwy niekoniecznie prawdziwej wiedzy. Dlaczego tak się dzieje? Winę ponoszą autorzy różnorakich filmów, którzy bardziej lub mniej świadomie wprowadzają swoich widzów w błąd. Nie zawsze błąd wynika z niewiedzy. Podsumowanie Istnieje [...]
[...] jest cukier, syrop glukozowo-fruktozowy lub jeśli rozmaitych cukrów (glukoza, fruktoza, sacharoza, maltoza, galaktoza, laktoza) jest po prostu za dużo w 100 g, to zostaw taką tykającą bombę na półce. Jeśli musisz od czasu do czasu zjeść coś słodkiego, to o wiele zdrowiej wyjdzie sięgnięcie po odpowiedniej jakości miód. Wystrzegać należy się [...]
[...] opcją priorytetową każdego sportowca, któremu zależy na wzroście muskulatury. Dieta zbilansowana powinna bazować na dobranych proporcjach białka, węglowodanów i tłuszczów tak, aby umożliwiała wzrost masy ciała. Jednak sztuką kształtowania sylwetki nie jest tylko przytycie, ale przybieranie na beztłuszczowej masie ciała, co wiąże się z [...]
[...] (* = BCAA). Kolagen przewyższa białko serwatkowe właściwie tylko pod względem ilości argininy. Pod względem zawartości pozostałych aminokwasów niezbędnych już nie jest tak ciekawie. Z kolei białko serwatkowe (WPC, WPH, WPI) zawiera więcej leucyny, izoleucyny, niż mięśnie człowieka. Zawartość waliny natomiast, jest większa w mięśniach [...]
[...] 3 kg gainera „Delicious” z ALLNUTRITION kosztują 74 zł, a więc nie jest to majątek (100 g dostarcza 370 kcal, 66 g węglowodanów i 20 g protein). Jeśli jesteś przeciwnikiem takich rozwiązań, to możesz samodzielnie stworzyć tego rodzaju produkt, bazując np. na jogurcie, maśle orzechowym, bananach, kiwi, orzechach czy migdałach. Jednak mimo [...]
[...] Miał przeszczep serca, nadal twierdzi, iż przetrenowanie jest mitem. Serce jest jednym z mięśni, jego niewłaściwa „eksploatacja” może znacznie skrócić czas życia. To tak, jakby twierdzić, iż nieważne, czy jeździsz godzinę tygodniowo czy 10 h dziennie czy po wertepach czy niemieckich autostradach – zużycie auta będzie takie samo. [...]