[...] ilości wapnia, żelaza, magnezu, potasu i fosforu, witaminy A, E oraz z grupy B, tryptofan, fenyloetyloaminę, polifenole czy flawonoidy. Korzystnie wpływa na pracę mózgu, a także układu sercowo- naczyniowego. Wykazano, że epikatechina pochodząca z kakao może stymulować proces spalania tłuszczu, co zwiększa utratę wagi. Kluczem jest jednak ilość. [...]
Białko w proszku jest wygodne w użyciu, łatwe w przewożeniu, a także bardzo smaczne. Rola białka jako makroskładnika w diecie jest bardzo istotna, dlatego też warto wzbogacić swoją dietę o smakowe białko, ponieważ będzie nam pomocne podczas komponowania naszej diety. Podsumowanie Dieta nie musi być nudna ani niesmaczna. Dlatego warto wprowadzać [...]
Wykorzystanie suplementacji wspomagającej kondycję fizyczną jest jednym z podstawowych zabiegów, jaki stosują sportowcy. Sama dieta czy trening nie zawsze w pełni spełniają wymogi osoby trenującej, a wykorzystanie dobrze zaplanowanej suplementacji jest w stanie znacznie podnieść możliwości organizmu. Czy tauryna ma jakieś skutki uboczne? W [...]
[...] producenci soków, jogurtów, batoników, czekolad, wytwórcy cukru. Sztandarowym przykładem jest niemiecka firma BENEO GmbH z Monachium, należąca do Südzucker Group. Czyli tak naprawdę BENEO GmbH jest związane z Südzucker Group, a Südzucker Group z ILSI i tak kółko wzajemnych powiązań się zamyka. Przykładowo, wiele wyników badań wspiera ILSI. [...]
[...] treningów cardio, wcale nie są skuteczne. Mogą doprowadzić do niebezpiecznej niedowagi i problemów ze zdrowiem. Edukujcie się w zakresie odżywiania i treningu, korzystajcie z pomocy osób bardziej doświadczonych, a z pewnością łatwiej Wam będzie osiągnąć wymarzony cel. Jeśli spodobała Wam się Lauren tak jak nam, koniecznie obserwujcie jej profil.
[...] Te sumy obejmują potencjalne oszczędności w kosztach leczenia złamań szyjki kości udowej, szacowane dla tych trzech ww. krajów. Dlaczego pomiędzy poszczególnymi krajami są tak duże różnice finansowe? Otóż wynika to w dużej części z nawyków żywieniowych poszczególnych nacji. Oczywiście ogromny wpływ będzie również miała m.in. pula genetyczna [...]
Choćby napisało się liczne artykuły i tak zawsze można wymyślić nowe pytania, problemy i palące kwestie. Oto przegląd tego rodzaju pytań, dotyczących diety, treningu, dopingu i suplementacji. Istnieją wyjątki od tej reguły. Przykładowo łydki czy mięśnie naramienne „lubią” większą liczbę powtórzeń (15-30). To nie znaczy, że zawsze będzie to [...]
Tytułowe zagadnienie budzi nieustanne spory i może wywołać niemałe konflikty. Przyjrzyjmy się tej kwestii. Z jednej strony uznaje się trening np. tricepsów lub barków przed klatką piersiową za szkodliwy dla wyniku, z drugiej może mieć to pewne uzasadnienie. Jakie są to przypadki? Czy trenowanie małych grup mięśniowych przed większymi ma [...]
Mięśnie to nie tylko aspekt estetyczny i wabik dla płci przeciwnej, to nie tylko możliwość podnoszenia ciężarów. Mimo setek opracowań większość ludzi nie zdaje sobie sprawy z tego, iż mięśnie wymagają potężnej ilości energii w postaci węglowodanów i tłuszczów, a nie tylko protein. To znaczy, że wspomagają pozbywanie się tkanki tłuszczowej, [...]
Kiedyś zdobywanie informacji o treningu, diecie czy suplementacji było o wiele bardziej skomplikowane niż teraz. Jak wspomina Jean Pierre Fux (przez wiele lat liczył się w świecie kulturystycznym, m.in. występował w Arnold Classic oraz w elitarnych zawodach Mr. Olympia) informacje w latach 80. XX wieku zawarte w magazynach kulturystycznych były [...]
[...] lub jedno i drugie zjawisko równocześnie. Najprawdopodobniej warto połączyć np. 500 mg ekstraktu z zielonej herbaty z 3 - 5 mg czystej kofeiny na kg masy ciała i taką mieszankę stosować 1 - 1,5 h przed treningiem aerobowym, interwałowym czy siłowym. Referencje: Reza Bagheri i in. Does green tea extract enhance the anti‐inflammatory [...]
[...] trening funkcjonalny, aktywacja, deaktywacja itd. Pierwszym powszechnym problemem jest stosowanie metod przeznaczonych dla starych wyjadaczy na poziomie nowicjuszy. To tak, jakbyś od osób uczących się chodzić wymagał biegania maratonów. Drugim, jeszcze częstszym, jest używanie modnych maszyn, linek, izolacji, dźwigni, wspomagania, piłek, [...]
[...] ale nie ponad 46%! Wyobraź sobie 51 kg tłuszczu, tyle właśnie nosiły niektóre z rekordzistek biorących udział w badaniu. Oczywiście nieważne, co zje dodatkowo (po kolacji) taka osoba (białko czy węglowodany), te kobiety i tak wyjściowo miały za wysokie stężenie insuliny oraz wykazywały insulinooporność (biorąc pod uwagę wskaźnik HOMA-IR). Z [...]
[...] że spożywanie dodatkowej porcji protein przed snem miałoby zahamować nocny katabolizm i tym samym ustrzec nas przed utratą ciężko wypracowanej masy mięśniowej. W taki sposób Jan spożywa posiłek bogaty w białko, węglowodany, błonnik oraz pewną ilość tłuszczu. Posiłek taki trawi się dość wolno, dzięki czemu Jan ma wysoki poziom leucyny [...]
W osiąganiu celu sylwetkowego przeszkadzać mogą: nadmierne łaknienie, trudności z treningiem prowadzonym w warunkach deficytu energetycznego oraz nawarstwiające się zmęczenie. Mówimy o uzyskiwaniu maksymalnie „dociętej” (odtłuszczonej) sylwetki. Ostateczny werdykt U każdej osoby zachodzą trochę inne procesy. Ciężki trening u jednych hamuje [...]
[...] na utratę połowy tego, co się zyskało, w miesiąc po zakończeniu świętowania… Kolejna myśl: To kiedy zgubie to, co się pojawiło przez Święta…? Znów cytując naukowców, z takim efektem można liczyć się dopiero w połowie roku. Nic zatem dziwnego, że styczeń jest niezwykle pracowitym miesiącem sprawdzonych serwisów dietetycznych. Czy nie lepiej [...]
[...] mięsa (jaką zastosowano w eksperymencie) nie wywiera żadnego wpływu na zdrowie. Można uznać, iż była to prawie dieta wegetariańska. Tylko przede wszystkim nie wiemy, czy takie same nie byłyby efekty stosowania diety o obniżonej podaży kalorii np. klasycznej, zbilansowanej, low-carb czy ketogenicznej. Niestety, naukowcy nie porównali różnego [...]
Naukowcy od lat ostrzegają, że środki farmakologiczne mają negatywny wpływ na zachowanie, powstał nawet mityczny termin „sterydowej furii”. W istocie zjawisko jest napędzane alkoholem i narkotykami, po które chętnie sięga wielu kulturystów, a nie sterydami anaboliczno-androgennymi. Naukowcy wzięli pod lupę 285 sportowców. Analizowano czy [...]
[...] działanie stresu oksydacyjnego poprzez zredukowanie ilości wolnych rodników. Podczas gdy większość przeciwutleniaczy znajduje się w żywności (głównie w warzywach i owocach), tak glutation jest produkowany przez nasze ciało i powstaje z takich aminokwasów, jak glutamina, glicyna i cysteina. Co warto zapamiętać i jak tę wiedzę wykorzystać [...]
[...] ilość kalorii rano lub jedzącej największe posiłki pod wieczór. Wszystkie diety były izokaloryczne, czyli dostosowane do zapotrzebowania kalorycznego badanych osób (takie, aby ani nie schudnąć, ani nie przytyć), z równowagą 30% białko, 35%. węglowodany i 35%. tłuszcze. Naukowcy odkryli, że wydatki energetyczne i całkowita utrata masy [...]