[...] jakie pelni w naszym organizmie,bo to kazdy zapewne juz wie.Bez dostarczenia odpowiedniej porcji bialka a co za tym idzie pelnej puli amnokwasow nie mogli bysmy obserwowac tak upragnionego przez nas progresu. I tak białka dzielimy na wolnowchłanialne i szybkowchłanialne.Wolnowchlanialne to te,ktore uwalniaja aminokwasy do krwi stopniowo i [...]
[...] Nasze ciała są bardzo dobrze przygotowane do metabolizmu węglowodanów, zwłaszcza, jeśli mamy szczupłą i wysportowaną sylwetkę, a także, gdy uczestniczymy w zajęciach sportowych. Nie ważne jakich. Ale nie każdy jednak tak samo toleruje węglowodany! Niektórzy znacznie gorzej od innych. Pierwsze [...]
[...] jest jasna:warto! Pamiętajmy, że trening tylko wspomaga właściwe kształtowanie sylwetki, najważniejszym elementem jest dieta. Pasuje tutaj znane powiedzenie wyglądamy tak jak jemy. Jeżeli szukasz dla siebie treningu, diety czyli ogólnie mówiąc sposobu na poprawę swojej sylwetki i kondycji to zrobiłeś już pierwszy krok, aby to osiągnąć. [...]
[...] a więc to ilość kcal jaką musimy dostarczyć z białek Następnym makroskładnikiem są węglowodany ich ilość nasz „model" ustanowił na 120g co daje nam w kcal : 4x120 =480kcal tak otrzymujemy ilość kcal jaką spożywamy z węglowodanów A resztę naszego zapotrzebowania będą stanowić tłuszcze( 1g tłuszczy to 9kcal), czyli : 2300-640-480=1180kcal 1180/9 [...]
[...] Poważny spadek testosteronu zauważany jest około 30 roku życia, według ostatnich badań, spada on wówczas o około 10%. Dlaczego optymalny poziom testosteronu jest tak ważny? Nie tylko chodzi o mięśnie, ich regeneracje czy wzrost. Testosteron odpowiada również za szereg innych czynników, które mają wpływ na nasze zdrowie. Krótka lista [...]
[...] której ciężko się pozbyć. Najwięksi wrogowie naszego metabolizmu:Diety XXXkcal i głodówki. Wiele osób myśli, że nie jedząc nic bądź jedząc mało schudną szybko. Niestety tak nie jest. Tak naprawdę diety typu 1000kcal pogarszają sytuację. Spalają nasze mięśnie(czym już bezpośrednio wpływają na metabolizm) a często % tkanki tłuszczowej nawet [...]
[...] doszedłem do wniosku że chyba nie do konca dobra jest ta kolejność. tu jeden z jej filmów: https://www.youtube.com/watch?v=wzwZ8BdmlvY Dlaczego węgle na noc znalazłem taki art w sumie art mojego trenera: Wiele osób w ostatnim posiłku dnia spożywa tylko białko i tłuszcze, wogóle nie uwzględniając węglowodanów. Tłumaczą to tym że składnik [...]
[...] jednak bezpodstawny, gdyż rzadko jesteśmy narażeni na niedobór białka, co więcej - nadmiar białka w diecie może okazać się zarówno bezużyteczny, jak i szkodliwy. Ile białka tak naprawdę potrzebujemy? Białko ulega w naszym organizmie ciągłej wymianie (jest to tzw. Turn over białka) i to właśnie jest powodem, dla którego jego codzienne spożywanie [...]
[...] się w korzystnym dla zdrowia poziomie tkanki tłuszczowej - dla mężczyzn będzie to 10-15% dla kobiet 18-24%. Przejdźmy do konkretów - podstawowe pytanie jak czujecie się po takim posiłku: duża porcja gotowanej piersi z kurczaka (150g), średnia porcja oliwy z oliwek(10-15g), średnia porcja warzyw (brokuły - 1 szklanka), średnia porcja [...]
[...] jednak bezpodstawny, gdyż rzadko jesteśmy narażeni na niedobór białka, co więcej - nadmiar białka w diecie może okazać się zarówno bezużyteczny, jak i szkodliwy. Ile białka tak naprawdę potrzebujemy? Białko ulega w naszym organizmie ciągłej wymianie (jest to tzw. Turn over białka) i to właśnie jest powodem, dla którego jego codzienne spożywanie [...]
[...] konkretnej fizjologii? Przyjrzyjmy się uważnie diecie ketonowej. Okazuje się, że dieta ta pozwala utrzymać masę mięśniową dzięki wysokiej zawartości białka, natomiast tak manipuluje pozostałymi składnikami pokarmowymi, by spalić tłuszcz. Niektórym osobom podczas tej diety nawet przyrastają mięśnie. Jest to szybko odchudzająca dieta do [...]
[...] wszystko począwszy od ciasta, jajecznicy, skończywszy na pasztecie, omlecie, plackach, desery, zjeść je można na miękko, na twardo z kanapkami, a nawet w postaci kogel-mogel tak znanego nam z dzieciństwa ;-) Tutaj kilka artykułów wartych uwagi na temat spożywania jajek: http://potreningu.pl/articles/2274/siedem-mitow-na-temat-jajek [...]
[...] zewnętrzne. Witamina B12 (która jest obecna m.in. w wątrobie) podawana choremu razem z pożywieniem należy do czynników zewnętrznych, natomiast czynnikiem wewnętrznym, zwanym także czynnikiem Castle'a, są m.in. jony wapnia oraz białko, które służy do jej transportu. Jest ono zawarte w sokach trawiennych żołądka i umożliwia wchłanianie tej [...]
T3 nie jest lekiem, który można stosować od tak, jest to bardzo potężny hormon tarczycy. Robienie bałaganu z naszymi poziomami hormonu jest bardzo niebezpieczne i nieprzewidywalne. Potencjalne niebezpieczeństwo komplikacji jest bardzo wysokie… Nadużycie może prowadzić do choroby tarczycy i niskiej produkcji hormonu, nie tylko natychmiast przy [...]
[...] pochodzące z zewnątrz. Badania naukowe prowadzone przez cały XX wiek pozwoliły ustalić skład aminokwasowy praktycznie wszystkich białek posiadających znaczenie żywieniowe, a także oszacować ich jakość, czyli prawdopodobny stopień wykorzystania (w %) do celów budulcowych organizmu. Powiem dla przykładu, że jeśli jakość białka wynosi 50%, to [...]
[...] nie sprawdzone przez siebie metody. Oto co powinniśmy brać podczas 10-14 dniowej kuracji: -Wapno z witamina C ok 900 g dziennie -Witamina D ( 10 ug ) firmy BOBIK D taka dla dzieci -Multiwitamina rozpuszczalna jak wapno - zawiera wszystkie niezbędne witaminy + kwas foliowy 1 tabletka -Magnez 1 tabletka (30 min przed zażyciem APL ) -Kwas [...]
[...] karkówkę, wieprzowina jest najbardziej kalorycznym mięsem ze względu na zawartość tłuszczu. * ryby - ryby jadamy bez względu na zawartość tłuszczu, tłuste ryby morskie takie jak łosoś, śledź, makrela to poza białkiem bogate źródło kwasów tłuszczowych omega-3. Warto więc jeść ryby chude jak i tłuste. * owoce morza - krewetki, małże... [...]
Zamieszcze tu artykul ze styczniowego flexa 2003 , mysle ze niektorym przypomni o paru rzeczach a innych nauczy nowych (mam nadzieje ze sie przyda i ze nie ma takiego na forum). PIEC SPOSOBOW PRZYJMOWANIA BIALKA W CELU ZWIEKSZENIA MASY: DOLADOWANIE JEDZENIA: Jesli chodzi o sukces w kulturystyce , to dieta jest rownie wazna jak trening.Niektorzy [...]
[...] się tylko w sytuacjach wyjątkowych, np. przed zawodami. Sposób 4. WODA Zbyta mała ilość wody w diecie - a nie zbyt duża - powoduje gromadzenie się jej pod skórą. Dzieje się tak, dlatego, że zatrzymanie wody to obrona organizmu przed odwodnieniem. By temu zapobiec, organizm gromadzi jej zapasy pod skórą, co wyglądem przypomina tkankę tłuszczową. [...]
[...] wprowadzanie codziennej, krótkoterminowej głodówki i zawężone do 6 – 8 godzin okna żywieniowego (czyli czasu w którym spożywamy posiłki). Warto wiedzieć że istnieją także inne wersje IF, w ramach których wprowadza się całkowity lub częściowy post jedynie w wybrane dni tygodnia. Przykładem może być alternate day modyfied fasting, (ADMF), [...]