[...] MM: Jakie jest twoje wykształcenie? DE: Akademickie, jestem doktorem (PH.D degree) Temple University School of Medicine's Department of Physiology (wydział fizjologii). Mam także certyfikat specjalisty ds odżywiania American College of Nutrition. MM: W jakiej jesteś obecnie formie? DE: 55 lat, 89kg, 5.5% tkanki tłuszczowej. Moim ulubionym [...]
[...] rzeczy, dzięki czemu można będzie dokładniej zrozumieć tekst, nie bawiąc się co chwile w przełączanie kart i szukanie co to jest. Miłego czytania. WSTĘP Żeby pojąc czym tak naprawdę jest anabolizm, musimy zapoznać się z biologicznymi mechanizmami zachodzącymi podczas wzrostu mięśni. Zwykle termin ten jest upraszczany przez sformułowanie [...]
[...] we krwi. Insulina oprócz tego, że zmniejsza poziom cukru (glukozy), to jeszcze silnie stymuluje anabolizm białek. Jednak, nie każdy mimetyk (naśladowca) insuliny działa tak jak ona. Rodniki usuwają cukier z krwiobiegu, kierując go w pierwszej kolejności do tkanki tłuszczowej, gdzie ten ulega przemianie do glicerolu i kwasów tłuszczowych, [...]
[...] miesiąc jadł wszystkie posiłki w McDonaldzie? Omal nie przypłacił tego życiem. Dla niedowiarków nakręcił o tym wstrząsający film pt. „Super Size Me”(1), który jest dostępny także w polskiej wersji. Niestety, podobne dolegliwości zdrowotne, choć w wolniejszym tempie, występują już nie tylko z powodu fast foodów, ale pojawiają się po współczesnym [...]
[...] Ponadto dodatek kluczowych elektrolitów i witamin znacznie zwiększa efektywność regeneracji powysiłkowej. Vitarade Recovery Gel fueled by Vitargo jest jedyną na rynku tak kompleksowo działającą odżywką dosępną w skoncentrowanej formie żelu. Skoncentrowane i najłatwiej przyswajalne źródło węglowodanów - Vitarade Recovery Gel fueled by [...]
[...] ilości węglowodanów w diecie. W okresie przejściowym wymagane jest, aby spożycie węglowodanów nie było większe, niż 20-30g dziennie. Okres przejściowy powinien trwać tak długo, aż zostanie osiągnięta waga (poziom tkanki tłuszczowej), z której osoba praktykująca ten typ diety będzie zadowolona. Po tym okresie możliwe jest stopniowe [...]
Stale rozwijający się rynek suplementów oferuje niezwykle bogatą ofertę produktów. Poruszanie się w tak rozległym asortymencie i dokonanie właściwego wyboru, stanowi nie lada problem nawet dla doświadczonego sportowca, nie wspominając o amatorsko ćwiczących pasjonatach sportu i zdrowego stylu życia. Biorąc pod uwagę właśnie potrzeby [...]
[...] Te nie normalne zmiany sa nagle i zlokalizowane w miejscach tj. usta (obrzek warg), układ pokarmowy, drogi oddechowe (świszczenie i problemy z oddychaniem) i skóra (zobacz takze wstrząs anafilaktyczny poniżej.) Co to jest nadwrażliwasc na żywnosc? Nadwrażliwość na żywność odpowiada wszystkim typom negatywnych reakcji spowodowanych przez [...]
[...] Z MLEKA Białko z mleka to wysuszone mleko,pozbawione większości tłuszczu i węglowodanów.Podobnie jak w przypadku płynnej formy,zawiera 20% białka serwatkowego i 80% kazeiny,tak więc czas jego wchłaniania jest średni BIAŁKO Z JAJ Gdy zapytasz dietetyka o najlepsze źródło białka, zwykle wskaże na jaja. Większość podręczników żywienia wskazuje [...]
[...] poświęca się uwagi nowemu rodzajowi dopingu. Doping genowy to prawdopodobna droga, którą zmierzają naukowcy w celu nie tylko zastosowania go w środowisku sportowym, ale także w leczeniu ciężkich przypadków dystrofii mięśniowej. Przypuszcza się i głośno mówi, że obecna olimpiada w Atenach będzie prawdopodobnie ostatnią, w której nie wystąpią [...]
[...] się miedzy 1,5 g nawet do 2,5g na kilogram wagi ciała. Trening siłowy pociąga za sobą liczne mikrourazy tkanki mięśniowej jak i tkanki łącznej , właśnie po takim treningu organizm sportowca potrzebuje odpowiednio większej ilości białka , aby zregenerować uszkodzenia oraz rozbudować muskulaturę adoptując ja w ten sposób do [...]
[...] lepszą re-syntezę glikogenu i białek mięśniowych oraz wypełnienie komórek wodą. Ktoś mógłby zapytać dlaczego nie zjeść w tym czasie porcji ryżu z piersią kurczaka. Można i tak ale pamiętajmy, że naturalny pokarm musi ulec najpierw strawieniu, co trochę trwa. Innymi słowy możemy nie trafić w idealny moment okna anabolicznego, a ponadto taki [...]
[...] peryferycznych i przyspiesza glukogenezę i hamuje tempo zużywania glukozy przez mięśnie szkieletowe, a wreszcie przyspiesza rozkład kwasów tłuszczowych do ciał ketonowych, a także powoduje mobilizację tłuszczów i zwiększenie stężenia wolnych kwasów tłuszczowych w osoczu. . Wykazuje niewielką aktywność mineralokortykosteroidową: zatrzymuje w [...]
[...] wynosi ok. 160 mmol/kg Does dietary creatine supplementation play a role in skeletal muscle metabolism and performance '..... there is no evidence that increasing intake > 20-30 g/d for 5-6 d has any potentiating effect on creatine uptake or performance. In individuals in whom the initial total creatine concentration already approached [...]
[...] kwasowe i alkaliczne jedzenie zazwyczaj nie przekładają się na jedzenie zakwaszające lub alkalizujące. Ta różnica jest subtelna ale znacząca. Pożywienie zakwaszające to takie które tworzy niższe bądź bardziej zasadowe pH. Owoce cytrusowe i pomidory są kwaśne ale kiedy ich składniki dostaną się do nerek, mają oddziaływanie alkalizujące. [...]
[...] w tyle za innymi? Czy masz problemy z opracowaniem efektywnego programu treningowego lub żywieniowego? Nie jesteś sam(a). Dziesiątki czołowych zawodowych kulturystów, a także doborowy zespół kinezjologów, żywieniowców, biologów, trenerów siłowych oraz doktorów fizjologii ćwiczenia, psychologii sportowej, chiropraktyki i fizjologii człowieka [...]
[...] lub mającego nadzieję współzawodniczyć to zmienna dieta niskowęglowodanowa. Redukowanie węglowodanów kontroluje wydzielanie insuliny aktywując procesy spalania tłuszczu tak, aby one przejęły i wykonały swoja pracę. Przez unikanie węglowodanów, organizm wydziela zależny od hormonów enzym o nazwie "lipaza", który pobudza komórkę tłuszczu do [...]
[...] której Parys miał wygrać piękną Helenę Trojańską, ale to zupełnie inna bajka Odkąd odkryto, że słońce i piasek są najlepszymi czynnikami do uzyskania słodyczy i soku, które tak wysoko cenił Jowisz, Junona, Afrodyta i ich poddani, drzewo cytrusowe nie potrzebowało porcelanowych naczyń do rozwoju. Dzięki pomysłowości człowieka w wymyślaniu np. [...]
[...] tkanki tłuszczowej. W Starożytnych czasach człowiek przy tuszy(otyły) był osobą poważaną i jego otyłość była znakiem wysokiego stanu społecznego, dziś jednak takie odchylenie od normy jakim jest nadwaga jest raczej uważana za niedbalstwem o swoje własne zdrowie i wygląd fizyczny. Nie trzeba tłumaczyć, że ludzie mający problemy z [...]
[...] w tyle za innymi? Czy masz problemy z opracowaniem efektywnego programu treningowego lub żywieniowego? Nie jesteś sam(a). Dziesiątki czołowych zawodowych kulturystów, a także doborowy zespół kinezjologów, żywieniowców, biologów, trenerów siłowych oraz doktorów fizjologii ćwiczenia, psychologii sportowej, chiropraktyki i fizjologii człowieka [...]