[...] a co za tym idzie łatwość dostępu do informacji, spowodowała dosłownie lawinowy wzrost zainteresowania dietami wegańskimi. Jeżeli masz problem ze spożyciem tak dużej ilości białka za pomocą samej diety, możesz w prosty sposób uzupełnić ją za pomocą dedykowanych dla wegan odżywek wysokobiałkowych. Bazujących między innymi na [...]
Rozpatrując wszystkie czynniki mające wpływ na efektywność treningu siłowego, należy przyjąć, iż jednym z kluczowych jest tonaż, czyli ilość kilogramów, które zostały przeniesione w trakcie sesji np. trwającej 60 minut. Przykładowo, jeśli ktoś wykona 5 serii przysiadów po 5 powtórzeń, używając ciężaru 120 kg, to w każdej serii mamy 600 kg, a cała [...]
[...] masy. Wiele osób sądzi, że istnieje jakiś tajny sposób - plan dietetyczny lub treningowy, którym profesjonaliści dzielą się tylko między sobą. Niestety, prawda jest taka, że nie jest to żaden sekret - kluczem jest ciężka praca. Wszystko, o czym należy pamiętać to odpowiednio dobrana dieta, dobry, mocny trening, suplementacja oraz [...]
[...] nie mamy pełnej kontroli, to jest to z pewnością stres. Bez wątpienia stres wywiera negatywny wpływ na zdrowie. Badania wiążą stres emocjonalny z problemami zdrowotnymi, takimi jak nadciśnienie czy zespół jelita drażliwego. Istnieją również przesłanki, by uważać, że stres zwiększa ryzyko zachorowania na chorobę serca. Naucz się medytować. [...]
[...] dietę. Często odreagowujemy, sięgając po niezdrowe przekąski czy alkohol. Staraj się ograniczać zajadanie stresu czy pochłanianie czegokolwiek w biegu. Jednak, gdy tak się stanie, nie roztrząsaj tego, co się stało. Po prostu działaj dalej. Co się stało, to się nie odstanie i nie ma sensu do tego wracać. Spójrzmy prawdzie w oczy - życie [...]
[...] wcześniej. Od jakiegoś czasu widoczny jest trend polegający na odchodzeniu od węglowodanów w kierunku białka. Suszona wołowina — zawartość cynku Wołowina suszona zawiera także cynk, który oprócz żelaza jest niezwykle istotnym minerałem pochodzącym z mięsa. Dlaczego cynk jest tak ważny? Ponieważ poprawia funkcjonowanie naszego układu [...]
[...] niższe stężenie insuliny po maltitolu ułatwia trening redukcyjny. Nikt nie udowodnił w dobrze kontrolowanych warunkach, by słodziki powodowały cukrzycę czy nowotwory. Za to taka właściwość cukru jest dobrze znana od wielu lat. Sacharoza przyczynia się do otyłości, a ona jest skorelowana z większością chorób dziesiątkujących ludzkość, w tym z [...]
[...] się na dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Zazwyczaj bolesności brzucha towarzyszą wzdęcia, nieprzyjemne gazy, czasami kolki czy nawet wymioty. Co może być przyczyną takiego stanu? Dlaczego ten problem dotyka tylko części społeczeństwa? Co to jest nietolerancja laktozy? Co to jest laktoza? Zacznijmy od wyjaśnienia, czym jest laktoza. [...]
[...] dziennie. Jeśli celem jest odchudzanie, mniejsza liczba posiłków pozwala trzymać w ryzach insulinę i w ten sposób można się łatwiej pozbywać nadmiarowej masy ciała. Dlatego tak dobre wyniki odchudzające przynosi model diety o charakterze przerywanego postu (intermittent fasting). Referencje: Maria Chiejina; Pujitha Kudaravalli; Hrishikesh Samant [...]
W ostatniej dekadzie wielokrotnie zdarzało mi się słyszeć nieprawdopodobne teorie wygłaszane przez osoby, które posiadają imponującą masę ciała. Nie tak dawno wybitny polski zawodnik sugerował, iż dieta wysokotłuszczowa, niskowęglowodanowa chroni przed nabieraniem zbędnej tkanki tłuszczowej! Tak, stwierdził, że przy stosowaniu tego modelu [...]
[...] charakteryzujące się niską gęstością energetyczną i zarazem wysoką – odżywczą. Dlatego też zaleca się, by codzienne posiłki opierać na produktach niskoprzetworzonych, takich jak świeże warzywa i owoce, pełnoziarniste zboża oraz pseudozboża, dobre jakościowo mięso, całe jaja, morskie ryby. Jednocześnie zaleca się unikać produktów gęstych [...]
[...] tłuszczu. Oznacza to, że jedna strategia żywieniowa, która danego osobnika prowadzi na szczyt formy, dla drugiego może okazać się rozwiązaniem mało efektywnym, które nie da tak spektakularnych efektów. Podsumowanie Stabilna gospodarka cukrowa w naszym ciele to nie tylko okazja do tego, aby utrzymać zdrowie metaboliczne na najwyższym poziomie. [...]
Odchudzanie nie zawsze musi polegać na odmawianiu sobie wszystkich produktów, które lubimy. W rzeczywistości nie powinno tak być. Odchudzanie jest o wiele bardziej efektywne, gdy nie wywraca naszego życia od góry nogami i nie pozbawia wszystkich smacznych pokarmów. Jedz zdrowe, pożywne posiłki na co dzień, ale pozwalaj sobie na małe odstępstwa, a [...]
Niezależnie od tego, czy próbujesz stać się silniejszym, pozbyć się dokuczliwych kontuzji, czy po prostu nabrać więcej masy mięśniowej, jednym z najtrudniejszych elementów jest realizowanie zapotrzebowania na makroskładniki, czyli tzw. trzymanie diety. Postęp, a nie doskonałość! Gdy Twoim celem jest zwiększenie masy ciała, możesz spożywać [...]
[...] wiele istotnych korzyści dla zdrowia i prawidłowej masy ciała. Orzechy są częstym dodatkiem do wielu dań i to nie tylko tych na słodko. Wykorzystywane są także do produkcji olejów i kosmetyków. Poznajmy zalety kilku z nich. Podsumowanie Orzechy to źródło zdrowych tłuszczów, witamin i minerałów. Pomimo tego, że są dość [...]
Awokado, znane również jako gruszka aligatora lub owoc maślany, jest w rzeczywistości rodzajem jagody, rosnącej w ciepłym klimacie. Skąd takie nazwy? Niektóre gatunki awokado mają kształt podobny do gruszki a skórkę pokrytą różnymi "guzkami", które nieco przypominają skórę aligatora. Ta potoczna nazwa jest bardzo adekwatna do wyglądu awokado. Owoc [...]
[...] wynika i jak dalece powyższe poglądy są prawdziwe? Przeanalizujmy szczegółowo te dwa rodzaje mięs i zastanówmy się, które rzeczywiście warto spożywać częściej. Drób – co to takiego? Drób - ogólne określenie udomowionych ptaków hodowanych ze względu na mięso, jaja czy pierze. Zaliczyć należy do niego: kury, gęsi, indyki, kaczki, gołębie i [...]
[...] i odpowiedzieć na tytułowe pytanie. Podsumowanie biegasz na sesji 4-5 km lub pływasz 20-30 minut – warto zastosować węglowodany zaraz po treningu; jeżeli Cię stać, to także aminokwasy (BCAA) lub białko serwatkowe (WPC, WPH, WPI); 0,3 – 0,4 g białka na kg masy ciała, 0,5 – 0,6 g węglowodanów na kg masy ciała, biegasz więcej, niż 10 km na [...]
[...] g każdego rodzaju). Dwie kwestie są tu niezmiernie istotne: użyto białek o szybkiej kinetyce, hydrolizatów. W normalnych okolicznościach, np. jedzenie jajek, nie wywołuje aż takiej reakcji, tłuszcze mają wpływ na szybkość absorpcji, a same białko jaja uważa się za mające wolną kinetykę. Wszystkie białka miały duży wpływ na obniżenie stężenia [...]
[...] bała się siłowni. Dopiero na studiach za namową kolegi postanowiła po raz pierwszy tam pójść. Ku swojemu zdziwieniu Kayla odkryła, że ćwiczenia z ciężarami wcale nie są tak przerażające, jak wcześniej myślała. Im dłużej trenowała, tym bardziej rosła jej pasja do fitnessu. Zrezygnowała ze swoich planów zostania kosmetyczką i podjęła naukę w [...]