[...] kiedykolwiek przechodziłem. Wziąłem sobie do serca (dosłownie i w przenośni) jego ostrzeżenie, mimo iż w przeszłości kilka razy przechodziłem próby wysiłkowe pod pełny kontakt i nigdy nie stwierdzono u mnie żadnych anomalii (a nawet w trakcie tego testu zdarzają się przypadki śmierci, niezmiernie rzadko – ale jednak). Według liczby śmierci [...]
[...] wołowiny czy kurczaka). Żaden z autorów nie podał właściwego źródła, więc robię to osobiście: Shane Bilsborough i Neil Mann „A Review of Issues of Dietary Protein Intake in Humans” (oraz wszelkie wyszczególnione tam badania). Zanim przejdziemy dalej, proszę o odrobinę dystansu. Większość badań jest wykonywana na „zwykłych [...]
Spośród najbardziej absurdalnych koncepcji treningowych zaszczytne miejsce zajmują treningi dedykowane dla pań. Dlaczego tak się dzieje? Najczęściej kobiety podążają za modą i są przyzwyczajone do osiągania maksymalnego efektu minimalnym kosztem. Trening push-pull-legs Ogólny plan treningu na 4 dni wygląda następująco: trening push / wolne / [...]
[...] się już w krótkim czasie po urodzeniu. Czy zawodniczka przez kilkanaście lat ignorowała objawy, których nie da się przeoczyć (senność, wymioty, przyspieszone tętno)? Jeśli tak, to (mówiąc brutalnie) nic dziwnego, że zmarła. To tak, jakby ze zdziwieniem stwierdzić, iż „wieloletnie bóle głowy” oraz ciągły stan podgorączkowy miały coś wspólnego z [...]
Sushi brzmi tak samo tajemniczo, jak wygląda. Choć popularność zyskało w Polsce całkiem niedawno, to ma wielkie grono sprzymierzeńców i to bez wliczania w nie Japończyków. Sushi jest przykładem, jak z niewielu składników można wykonać cuda na talerzu. Kiedyś jadało się je zazwyczaj w restauracjach, smakosze przyrządzali je w domu, a teraz zestawy [...]
[...] że osoby dysponujące często bardzo dobrymi sylwetkami opowiadają niesłychane herezje dietetyczne. Dlaczego? Gdyż stosują programy opracowane przez kogoś innego, czyli jedzą tak, jak im nakazano, bez zrozumienia rozkładu posiłków lub ich celu. W czasach Doriana Yatesa nie było tak łatwo. „Cień” wspomina, iż sam musiał być ekspertem od [...]
[...] należy ona do najsilniejszych składników, które wykazują działanie anaboliczne. Poprzez nasilone gromadzenie substratów energetycznych, jak fosforan kreatyny, glikogen, a także wodę, kreatyna wspomaga bezpośrednio wzrost mięśni. Już po 2-3 tygodniach od zastosowania zauważyć możemy, że mięśnie robią się pełniejsze i silniejsze. W lustrze [...]
[...] jest celem każdego faceta, choć wielu z nich o tym nie wie. Często słyszy się, gdy dany mężczyzna widzi zdjęcia profesjonalnych kulturystów: „ja nie chcę być aż tak wielki”. Problem w tym, iż osoby ze zdjęć poświęciły wiele lat i wcale nie stosują tylko odżywek oraz suplementów, często to ciężka farmakologia. Poza tym w wielu [...]
[...] podaż zaledwie 25 g białek serwatki miała równie korzystny wpływ na bilans białek mięśniowych netto (synteza białek mięśniowych minus rozpad białek mięśniowych), jak podaż takiej samej ilości białek serwatkowych wraz z węglowodanami (50 g)”. Istnieją nikłe przesłanki mówiące o tym, że dostarczanie węglowodanów po treningu jest kluczowe dla [...]
[...] Dr hab. Stanisław Poprzęcki, prof. nadzw. AWF: „w świetle piśmiennictwa nie wydaje się możliwym, aby kreatyna lub jej związki zbudowane z kilku aminokwasów, wywoływały takie spustoszenie w organizmie . Prawdopodobnie opublikowano te informacje na podstawie emocjonalnych argumentów, a nie solidnych badań medycznych i statystycznych”. Na [...]
[...] lub beta-estryfikacją (zawiesiny do iniekcji, na oleju). Bezpośrednie, doustne podawanie hormonów powoduje utratę 98-99% substancji aktywnej przy pierwszym przejściu – tak silne jest oddziaływanie wątroby. Dlatego praktycznie wszystkie doustne SAA są toksyczne dla wątroby. Niektóre osoby nie tolerują laktozy, ale z reguły nietolerancja [...]
[...] wykazują niewielką czułość diagnostyczną (np. CA 15-3 w początkowych stadiach raka piersi). Z kolei inne mają niską swoistość diagnostyczną, gdyż stwierdza się je także przy różnego rodzaju innych stanach zapalnych i chorobach nienowotworowych (np. TPS). W końcu wiele narzędzi diagnostycznych przez lata było źle wykorzystywanych. [...]
[...] lub inne, niemożliwe z fizjologicznego punktu widzenia przemiany ciała (np. znaczny przyrost masy mięśniowej z jednoczesną redukcją tkanki tłuszczowej). Gdyby to było takie proste, po ulicach chodziliby sami kulturyści i fitneski. Tymczasem nawet w populacji aktywnych mężczyzn spotyka się znaczny nadmiar tkanki tłuszczowej, co daje się [...]
[...] fruktozy spowodowało również obniżenie stężenia glukozy w osoczu i zmniejszenie wydajności wysiłku następnego dnia Wnioski Mieszane posiłki (zawierające tłuszcz i białko), a także fruktoza lub glukoza, wywołują podobne odnowienie tłuszczów wewnątrzmięśniowych i glikogenu mięśniowego. Tak więc ostatecznie, wbrew licznym mitom powielanym w [...]
[...] ich poziom hematokrytu przekroczył 54%. Najgorsze skutki testosteron przynosi mężczyznom w wieku 60-75 lat. Wzrost poziomu hematokrytu u mężczyzn poniżej 35 lat nie był spektakularny. Żaden z nich nie osiągnął poziomu 54%. Z kolei: aż 83% starszych mężczyzn w grupie 25 mg testosteronu, 58% starszych mężczyzn w grupie 50 mg testosteronu, 75% [...]
W przyrodzie nie ma nic za darmo. Wykazano, iż organizm bardzo niechętnie buduje mięśnie, gdyż jest to związane z ogromnym kosztem energetycznym. Niestety, w momencie, gdy chcesz poprawić jakość muskulatury (pozbyć się zwałów tłuszczu), poniesiesz mniejsze lub większe straty masy mięśniowej. Dlaczego? Bo ograniczasz podaż tłuszczów i/lub [...]
[...] gdyż myślały, że zamienią się w Schwarzeneggera. Sądziły, że nazwanie inaczej swojego celu treningowego spowoduje odniesienie innych rezultatów w cyklu treningowym. Była to taka forma zaklinania rzeczywistości. 41. Jeśli się otłuściłeś, bardziej opłaca się przeprowadzić nawet 6 - 8-tygodniową redukcję Dopiero wtedy kontynuować cykl masowy niż [...]
[...] modele żywieniowe wykluczające mięso, jajka, mleko i inne produkty mleczne. Podsumowanie Pod względem wartości odżywczej dla kulturysty, najlepiej wypadają źródła białka takie, jak izolat (WPI; ang. whey protein isolate) i koncentrat białka serwatkowego (ang. whey protein concentrate), co nie powinno nikogo dziwić. Białko sojowe jest dobre, [...]
[...] Double-Blind, Placebo-Controlled Trial.” Marine drugs vol. 17,3 157. 7 Mar. 2019, doi:10.3390/md17030157 Pascual, Rebecca W et al. “Diet Quality and Micronutrient Intake among Long-Term Weight Loss Maintainers.” Nutrients vol. 11,12 3046. 13 Dec. 2019, doi:10.3390/nu11123046 Sirotkin, A V, and A Kolesárová. “The anti-obesity and [...]
[...] twierdzą, iż jest czynnikiem prozapalnym i ma znaczenie destrukcyjne przy zmianach w stawie kolanowym. Tkanka tłuszczowa indukuje wytwarzanie m.in. czynników prozapalnych takich jak rezystyna oraz leptyna: „wszystkie tkanki stawowe (synovium, chrząstka, szpik, tkanka tłuszczowa) prawdopodobnie w różnym stopniu współuczestniczą w sieci [...]