SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

m tak białko

  • [...] spróbować. Nie ukrywam, że zachęciło mnie zdjęcie na opakowaniu. Wegańskie kotlety wyglądają bardzo apetycznie. Co więcej, po rozpakowaniu nie było rozczarowania, wyglądały tak samo. Zgodnie z instrukcją, można je przygotować na trzy sposoby - na patelni, w piekarniku lub na grillu. Ja wybrałam opcję smażenia na patelni. Wystarczyła chwila, żeby [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3067 Data: 2022-04-19 13:59:39
  • Coraz częściej wśród odżywek białkowych można wyróżnić produkty, które deklarują brak laktozy, czyli cukru mlecznego w swoim składzie. Jest to szczególnie ważne, gdy głównym surowcem danej odżywki jest białko serwatkowe lub kazeinowe, które pochodzi z mleka. Warto również wspomnieć, że osoby, które chcą korzystać z odżywek proteinowych, a [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 762 Data: 2023-02-08 09:36:04
  • [...] okazał się lepszy od protein pochodzących z kurczaka, a wynik jest minimalnie słabszy w porównaniu do wołowiny. Jednak pod względem finansowym sytuacja już wcale nie byłaby taka klarowna. Pod względem redukcji tkanki tłuszczowej wyniki są porównywalne. Nie należy zapominać, iż „zwykły” kurczak i wołowina nie są tak szybko [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5707 Data: 2018-09-14 12:28:05
  • Brak odpowiedniej ilości snu, niespokojny sen czy trudności z zaśnięciem to dość powszechne problemy i dotykają wielu ludzi. Jest to frustrujące i jak się okazuje, może mieć to również wpływ na wzrost mięśni. Osoby, które prowadzą bardzo intensywny tryb życia, często nie traktują priorytetowo nocnego odpoczynku. Podsumowanie Jak widać, brak snu [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4904 Data: 2021-07-29 14:53:21
  • Długowieczność i wszystkie skarby soi

    Artykuł
    Diety i odżywianie

    [...] pożytecznej i prozdrowotnej mikroflory naszego przewodu pokarmowego. Okazuje się jednak, że błonnik błonnikowi nierówny. Jak pokazały badania, najcenniejszy błonnik tworzą takie węglowodany, z których odpowiednie mikroorganizmy bytujące w naszych jelitach wytwarzają kwas masłowy, regenerujący komórki jelitowe i regulujący pracę przewodu [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 899 Data: 2021-12-31 10:03:29
  • [...] nadmiar protein miał wpływ na skład mikrobiomu jelitowego i wzrost przepuszczalności przewodu pokarmowego nadmiar protein miał wpływ na wytwarzanie MCP-1 (białka chemotaktycznego monocytów) - produkowane jest miejscowo w obrębie uszkodzonego śródbłonka, co wskazuje na nieszczelność jelit i ogólnoustrojowe zapalenie Komentarz - ile białka [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3362 Data: 2022-02-17 07:23:35
  • [...] modyfikowana, sól, aromat i barwnik. Plusem jest zawartość witaminy B12, której często brakuje w diecie wegan i brak substancji konserwujących. Czy wartości odżywcze są takie same jak w klasycznym serze? Otóż nie. Tradycyjny ser to przede wszystkim tłuszcz i białko. W tym przypadku nie ma ani grama białka. Jest duża ilość tłuszczu i trochę [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 10394 Data: 2022-03-03 14:34:00
  • Napój roślinny ALPRO SOYA - ocena produktu

    Artykuł
    Produkty i recenzje

    Napoje sojowe to alternatywa dla mleka krowiego i na chwilę obecną mamy ich przeogromny wybór. Różnią się między sobą zwykle smakiem, nieco kolorem, czasami także konsystencją i ilością osadu. W większości produktów podstawowym składnikiem jest baza sojowa i woda. W przypadku napoju ALPRO znajdziemy w składzie także regulator kwasowości - fosforan [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2165 Data: 2022-03-08 17:52:02
  • [...] i co możesz wykorzystać do przyrządzenia zdrowych posiłków. Może się okazać, że masz całkiem pokaźne zapasy w spiżarni i zamrażarce, dzięki czemu nie będzie trzeba robić aż tak dużych zakupów. Jeśli znajdziesz np. fasolę, zastanów się, gdzie ją możesz dodać np. do gulaszu, sałatki albo zrobić pastę kanapkową. Ponadto taka przykładowa fasola to [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 952 Data: 2022-11-08 09:53:59
  • [...] rzeczy, które wzbudzają dużo większy podziw – na przykład zdjęcia osób, które pokonały zaburzenia odżywiania i żyją wreszcie normalnie, zdrowo i szczęśliwie. Przykładem takiej transformacji jest dwudziestoletnia studentka Amira Jendli, Tunezyjka, która mieszka w Omanie. Jak wiele dziewczyn w jej wieku uległa urokowi pięknych modelek, które [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4050 Data: 2018-03-27 20:29:25
  • [...] pokarmu. Inne zalety Oprócz zawartości błonnika nasiona te są źródłem kwasu alfa-linolenowego (ALA). Organizm może przekształcić część przyjmowanego ALA w kwasy omega-3, takie jak te zawarte w oleju rybnym. Warto jednak wiedzieć, że kwasy ALA przynoszą wiele podobnych korzyści do kwasów omega-3. Nasiona chia są również zaskakująco bogate w [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2273 Data: 2020-12-08 08:27:01
  • Czy regularne jedzenie posiłków pomaga utrzymać wagę?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Otyłość to plaga, która prześladuje wszystkie bogatsze społeczeństwa. Nie bierze się ona z powietrza, lecz jest przypisywana występowaniu długotrwałego dodatniego bilansu energetycznego.  Dodatkowo, gdy badanym pozwolono na spożywanie bez ograniczeń w testowym posiłku makaronu, gdy stosowano regularny wzorzec posiłków, zaobserwowano zmniejszenie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2224 Data: 2021-01-15 17:12:29
  • W naszych serwisach zazwyczaj spotykam się z problemami, które dotykają osoby o nadmiernie rozbudowanej tkance tłuszczowej. Czasem są to problemy zdrowotne, gdzie zmiana nawyków żywieniowych i kaloryczności diety, może prowadzić do poprawy stanu zdrowia. Częściej jednak są to kwestie wyłącznie poprawy wyglądu sylwetki, poprzez zmniejszenie ilości [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3198 Data: 2021-07-02 22:25:43
  • [...] wszystko. Parówki to produkt mocno przetworzony, słabej jakości i choć bywają wersje, które mają w swoim składzie wysoki procent mięsa i rzekomo są lepsze od innych, to i tak wciąż jest to produkt skrajnie wysokoprzetworzony, którego lepiej unikać. Wegańskie parówki - czy to dobry wybór? Jeśli ktoś myślał, że wersja roślinna będzie cudownym [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4944 Data: 2022-11-02 09:31:34
  • Czy warto iść spać, będąc głodnym?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] się z tym, że chodzimy głodni. Tym bardziej, gdy pod koniec dnia ograniczasz spożycie obfitych posiłków, możesz odczuwać głód przed pójściem spać. Jednak wcale nie musi tak być. Upewnij się, czy Twoje zapotrzebowanie kaloryczne jest dobrze obliczone i czy nie została ucięta zbyt duża liczba kalorii. Zadbaj, aby Twoje posiłki były bogate w [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4029 Data: 2022-11-25 10:05:48
  • Jest to jeden z najważniejszych pierwiastków, a na niedobory z nim związane cierpi około 30% ludzi na całym świecie. Choć jest dostępny w wielu produktach i nasza dieta zazwyczaj nie jest uboga w żelazo, często zdarzają się niedobory oraz anemię. Jak wygląda proces wchłaniania oraz jak zwiększyć przyswajalność tego bardzo ważnego pierwiastka? [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6661 Data: 2017-12-30 09:41:39
  • Migdały często mylone z orzechami, są tak naprawdę nasionami migdałowca zwyczajnego. Są niezwykle zdrową przekąską, a także wykorzystuje się je do produkcji mleka migdałowego, oleju, masła, mąki czy marcepana. Zawierają witaminy, minerały, przeciwutleniacze i błonnik, a spożywanie ich ma szereg korzyści zdrowotnych. Czy wiecie, jak migdały [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1511 Data: 2022-12-03 16:38:56
  • To zagadnienie można rozpatrywać dwutorowo. Pierwszy jest ogólny i zakłada przerwę w siłowni spowodowaną niesprzyjającymi okolicznościami, np. dłuższym wyjazdem, okresowym nadmiarem obowiązków, etc. Drugi jako przyczynę przerwy w treningach na siłowni wskazuje występowanie kontuzji/urazu. Beta alanina oraz arginina i cytrulina  Mogą wspierać [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3870 Data: 2021-07-07 13:58:29
  • [...] mleka. Jednym z nich jest napój sojowy, który możemy kupić w wersji słodzonej i niesłodzonej. Skład tych napojów różni się jedynie dodatkiem cukru trzcinowego. Widać to także w tabelce wartości odżywczych - w napoju słodzonym jest więcej węglowodanów. Ciekawostką jest dodatek alg morskich, dzięki którym w 100 ml otrzymujemy dodatek 120 mg [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3324 Data: 2022-01-18 07:16:34
  • Czy weganie muszą uważać na to, jakie jedzą pieczywo? Okazuje się, że tak. Mówi się, że dobry chleb powinien mieć w składzie tylko mąkę, wodę, sól oraz zakwas bądź drożdże. Dobrze, jeśli zawiera dodatki w formie nasion, ziaren, otrąb i pełnoziarnistych zbóż. Niestety okazuje się, że kupując pieczywo, zwłaszcza w markecie, trzeba uważnie czytać [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5631 Data: 2022-03-07 07:47:07