[...] powoduje? Nietolerancja laktozy (naturalnego cukru znajdującego się w produktach mlecznych) występuje wtedy, gdy organizm nie jest w stanie jej rozłożyć. Zwykle dzieje się tak, gdy jelito cienkie przestaje wytwarzać wystarczającą ilość laktazy - enzymu, który pomaga trawić laktozę. Jak poradzić sobie z nietolerancją laktozy? Najbardziej [...]
[...] dietę roślinną. Czym one się różnią? Obie są do siebie często porównywane. Mówi się nawet, że dieta „plant based-diet” jest pewnego rodzaju następstwem weganizmu. Przeczytaj także: TOP 6 diet wegetariańskich - czym się różnią diety wegetariańskie? Dieta wegańska Dieta wegańska wyklucza wszystkie produkty pochodzenia zwierzęcego, takie jak mięso, [...]
Odżywka białkowa jest elementem diety, który jest typowo przeznaczony dla osób trenujących, aby uzupełnić niedobory protein w diecie. Osoby, które nie trenują, nie potrzebują takiej podaży białka, jak osoby, które regularnie trenują, stąd zazwyczaj to osoby aktywne korzystają z tego typu preparatów. Wsparcie dla masy mięśniowej Niestety w [...]
Hormony pełnią w naszym ciele rolę przekaźników, regulują i kontrolują aktywność narządów i komórek. Mogą koordynować wiele działań metabolicznych jednocześnie. Dlatego utrzymywanie równowagi hormonalnej jest niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Nawet niewielkie zaburzenia w równowadze mogą powodować chaos. Zrezygnuj z fastfoodów, [...]
Dla osób redukujących utrata wagi to ogromny sukces. A raczej połowa sukcesu, bo wyzwaniem jest jeszcze jej utrzymanie. Badania wykazują, że tylko 20% redukujących 10% lub więcej masy ciała, utrzymuje nową wagę maksymalnie przez rok. Brzmi to dość ponuro. Podsumowanie Utrata wagi to spore wyzwanie, ale wydaje się, że jej utrzymanie jest jeszcze [...]
Jak często dodajesz fasolę lub inne rośliny strączkowe do swojego menu? I dlaczego tak rzadko? Wiele osób nie zdaje sobie sprawy z różnorodności, jakie dają nam do wyboru strączki. Rośliny strączkowe są bogate w składniki odżywcze, a jednocześnie są stosunkowo niskokaloryczne. Co zrobić, by strączki były łatwiejsze do strawienia? Pomimo [...]
[...] Podsumowując dane, naukowcy nie zaobserwowali znaczących różnic podczas 8-tygodniowego eksperymentu pomiędzy badanymi grupami. Twierdzi się, że białko z grochu jest tak samo skuteczne, jak białko pochodzenia mlecznego. Sportowcy wybierający proteiny z grochu będą czerpać podobne korzyści z treningu, jak osoby stosujące białka [...]
[...] diety wysokowęglowodanowe (uboższe w proteiny i tłuszcze) wypadają gorzej od konkurencji. Jednak różnice pomiędzy dietami wysokoproteinowymi i wysokotłuszczowymi nie są już tak znaczące (szczególnie jeśli ilość protein jest podobna w obu modelach). Kluczem do redukcji masy ciała wydaje się być deficyt energetyczny, a nie rozkład [...]
Z pewnością każdy z nas przeżył taki dzień, że w pewnym momencie przyszła ochota na jakąś przekąskę. Drugie śniadanie zjedzone, do obiadu jeszcze trochę czasu, no ale pojawił się mały głód i dobrze byłoby coś wrzucić na "ruszt". Automat z przekąskami zdaje się wołać Twoje imię? Piekarnia ze świeżymi drożdżówkami rozsiewa zapach, które nęci Twoje [...]
[...] widzenia dietetycznego, a co za tym idzie wsparcia suplementacyjnego, jest to czas, który predysponuje do wykorzystania składników odżywczych, jak i produktów specjalnych tak, aby organizm otrzymał wszystkie niezbędne mu związki. Jak więc powinien wyglądać dobór suplementów? Białko - stanowi podstawę suplementacji powysiłkowej. Jako źródło [...]
[...] idealny. Nie spieszymy się, nie szarpiemy, nie poprawiamy ciałem. Sposób wymaga wykorzystania bramy z linkami górnymi, które wykorzystujemy w sposób standardowego ściągania tak, jak w przypadku wykonywania rozpiętek. Jednak wykonując ruch koncentryczny, mocno ściskamy mięśnie piersiowe, włączając dodatkowo ruch kończyn w górę, który ma być [...]
Czy zdarzyło Ci się kiedyś zjeść całkiem przyzwoity posiłek i czuć się po nim tak, jakbyś nic nie zjadł? Co sprawia, że nie czujesz się najedzony? Brak uczucia sytości... czy przyczyną mogą być zaburzenia związane z leptyną? Co ciekawe, intuicyjnie zwykle wtedy sięgamy po potrawy tłuste i słodkie, gdyż czujemy, że dadzą nam poczucie komfortu. [...]
[...] tłuszczów nie jest odkładana w postaci tkanki tłuszczowej. Tak, jest to prawda, ale tylko pod warunkiem, iż dostarczamy ściśle określoną ilość węglowodanów i tłuszczów, tak by bilans energetyczny był zerowy (tyle samo energii potrzebujemy, co wydatkujemy). Tak samo nie tuczy ograniczona ilość węglowodanów, która zaspokaja tylko nasze [...]
[...] kulturystów na świecie. Patrząc na jego zdjęcia po raz pierwszy, może Wam się wydawać, że jego zdjęcia są przerobione w programie graficznym, ale w rzeczywistości tak nie jest. Craig waży 160 kg przy wzroście 191 cm! Jednym słowem - jest ogromny. Niektórzy nawet mówią, że wygląda jak postać z kreskówki. Dzięki jego niezwykłej budowie [...]
[...] zmniejsza się nie tylko objętość mięśni, ale też pogarsza ich jakość, dlatego włókna generują mniejszą siłę i moc (nawet gdy utrata masy mięśniowej u danej osoby nie jest aż tak znacząca). Na poziomie komórkowym i tkankowym związana z wiekiem utrata mięśni charakteryzuje się preferencyjnym zanikiem włókien typu II (włókna typowo siłowe i [...]
Spektrum zastosowań dla kreatyny w ostatnich latach znacząco wzrosło. Wcześniej myślano, iż „tylko” wspomaga ona rozwój siły, masy, mocy i wytrzymałości mięśni, tymczasem okazało się, że posiada wiele innych przydatnych właściwości np. jest antykatabolikiem, czyli nie tylko wspomaga rozwój objętości włókien (stymuluje hipertrofię), ale też wpływa [...]
[...] z nas jedyne, o czym myśli wstając rano, to kubek gorącej kawy i jakoś dotrzeć do pracy na czas. Poranki to często walka o przetrwanie i mało kto ma czas myśleć o czymś tak banalnym, jak śniadanie. Jakie są tego skutki? Albo wydajemy mnóstwo pieniędzy na gotowe kanapki, albo sięgamy po pełne cukru drożdżówki lub pączki, albo głodujemy przez [...]
[...] pobudzają nasze krążenie, zwiększają koncentrację i zmuszają do wysiłku. To wszystko sprawia, że człowiek mocno się rozbudza. Co więcej, zaraz po ćwiczeniach ma się takie miłe uczucie, że dzień dopiero się zaczął, a my już zrobiliśmy dla siebie coś dobrego. Podsumowanie Dobrze wypoczęty mózg to produktywny mózg, a budzenie się z myślą [...]
Okres redukcyjny to nie tylko walka z nadmiarem tkanki tłuszczowej. Często w okresie tym dochodzi do niekontrolowanego ataku głodu, który potrafi skończyć się tym, że lądujesz w lodówce i wcinasz wszystko, co znajduje się pod Twoją ręką do momentu, aż nie spostrzeżesz, co się dzieje. Wszystko powiązane jest, z tym że kaloryczność posiłków jest [...]
Czego potrzebujemy: 500 g piersi z kurczaka 250 g szpinaku baby 60 g suszonych pomidorów 60 g surowego boczku 3 ząbki czosnku przyprawy - sól, pieprz, gałka muszkatołowa, papryka słodka łyżka oleju 50 g komosy ryżowej 100 g cukinii łyżeczka oleju Jak wykonać: Szpinak umyć i wrzucić na patelnię - dusić na wodzie którą puści. Doprawić solą, pieprzem [...]