SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

m tak białko

  • Substytuty mięsa - co warto wiedzieć?

    Artykuł
    Diety i odżywianie

    [...] oznacza zdrowszy Żywność na bazie roślin w umysłach wielu konsumentów jest postrzegana jako zdrowsza, ponieważ nie zawiera tłuszczu zwierzęcego. Niestety nie zawsze tak jest, nie można oceniać żadnej żywności zero-jedynkowo. Dlaczego? Jeśli kupujesz gotowe, zapakowane mięsne danie, wówczas usłyszysz, że jest ono przetworzone, pozbawione [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1130 Data: 2021-10-12 08:38:04
  • Dieta na masę - 80kg

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Rozpoczęcie treningów siłowych jest zazwyczaj pierwszym krokiem, jaki podejmujemy, aby zmienić swoją sylwetkę. Zbierając doświadczenie poprzez zasięgnięcie informacji np. z Internetu czy u starszych stażem kolegów, szybko dowiadujemy się, że bez odpowiednio zbilansowanej diety pod nasze cele trudno jest osiągnąć wymierne rezultaty. Podsumowanie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 14913 Data: 2017-06-07 09:26:33
  • Hormon wzrostu i IGF-1 skracają życie?

    Artykuł
    Badania naukowe

    [...] – niezależnie od GH ma wpływ na syntezę i uwalnianie IGF-1, niski poziom tkanki tłuszczowej (osoby otyłe mają mniej IGF-1, co w sumie nie powinno dziwić, gdyż wykazano także związek z mniejszym poziomem testosteronu u otyłych), rhGH często stosuje się do „kuracji odmładzających”, mimo iż na przypisywane mu działanie, jako [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4865 Data: 2019-01-23 11:20:58
  • [...] można jedynie próbować go spowalniać. Problem - sarkopenia Jest to niezwykle rozpowszechniony problem i choć nie spotkałem jednej sztywnej reguły określającej, co tak naprawdę cały świat nazywa sarkopenią, to wszystkie definicje (do których dotarłem) wiążą ją z postępującą utratą masy mięśniowej oraz siły. Niektórzy naukowcy dodają [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4400 Data: 2021-09-09 18:34:16
  • Węglowodany: uzależnienie od słodyczy

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    To fakt, że posiłki bogate w cukier sprawiają ogromną przyjemność. Kto z nas nie uwielbia czekoladek, ciastek czy innych słodyczy? Sprawiają nie tylko ogromną przyjemność dla naszego podniebienia, ale również są pomocne w chwilach gorszego samopoczucia. Wiedzą o tym w szczególności kobiety, które bardzo często nie wyobrażają sobie pewnego etapu [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3566 Data: 2017-12-17 12:33:32
  • [...] 1,2 – 3,6 g chlorku sodu. Równie ważne, jak sód są magnez, potas, wapń, chlorki. Hipokaliemia (zbyt niskie stężenie potasu) i hiperkaliemia (zbyt wysokie stężenie potasu), a także hipokalcemia (zbyt niskie stężenie wapnia) są często odpowiedzialne za arytmie (zaburzenia pracy serca). Hiponatremia (spadek ilości sodu) może wywoływać objawy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2820 Data: 2021-08-05 19:57:58
  • Czy na diecie ketogenicznej mogę jeść więcej?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] zerowy poziom zapotrzebowania) i chudnąć, to, jednak gdy podobne eksperymenty przeprowadza się w warunkach kontrolowanych, w eksperymentach naukowych, badacze nie obserwują takiej zależności. Choć, aby być fair, muszę wspomnieć o tym, że istnieją wyniki eksperymentów, pokazujące możliwą przewagę metaboliczną diet ketogenicznych, nad innymi [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 971 Data: 2021-12-06 13:55:37
  • [...] (rozpadem). Duże ułatwienie stanowi tutaj zastosowanie koncentratów i izolatów białek serwatkowych, które to zawierają znikome ilości węglowodanów i tłuszczy. Przeczytaj także: Izolat czy koncentrat białka? Białko serwatkowe czy serwatka białkowa? Preparaty białkowe wieloskładnikowe na regenerację W odpowiedzi na wysokie potrzeby [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5267 Data: 2021-12-10 10:56:28
  • Przyrost tkanki tłuszczowej jest jednym z największych zagrożeń XXI wieku, tylko w USA nadmiarowi tłuszczu w ustroju przypisuje się nawet 340 tys. zgonów rocznie. U ludzi i zwierząt wykazano, iż zwiększenie podaży protein w diecie np. poprzez suplementację koncentratem białka serwatkowego (WPC), WPI (izolatem), WPH (hydrolizatem) jest najprostszym [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5427 Data: 2021-12-28 13:23:15
  • 5 doskonałych wysokobiałkowych produktów dla wegetarian

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] większość z nas w pierwszej kolejności wymieni mięso. Wiadome jest, że jest ono potrzebne do życia, prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Oprócz mięsa znajdziemy je także w rybach, jajach, nabiale i niektórych produktach roślinnych. I całe szczęście, ponieważ wśród naszego społeczeństwa jest całkiem sporo wegetarian i wegan. Dla tej [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5362 Data: 2018-04-03 10:53:13
  • [...] Sól i pieprz do smaku. Mięso ręcznie wyrabiam około 10 minut. Ostawiamy do lodówki na minimum godzinę. Bułki To najprostszy i najszybszy przepis na bułki. Nie będą tak puchate jak te "dmuchane ze sklepu", bardziej przypominają grahamki. Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie ze szczyptą cukru i dodajemy do pozostałych składników. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6385 Data: 2018-06-05 09:06:45
  • [...] włókna mięśniowe i musisz je naprawić i przebudować. Podsumowując Nie ma naukowych dowodów na to, że spożywanie większej ilości białka jest szkodliwe dla narządów takich, jak nerki lub wątroba u zdrowych osób, z prawidłową czynnością nerek i wątroby. Istnieje jednak limit ilości białka, z którego może korzystać twoje ciało i nie ma [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3711 Data: 2018-07-19 09:45:52
  • Smaczne i zdrowe nasiona w twojej diecie

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] zdrowotne. Są przede wszystkim dobrym źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, głównie omega 6, w mniejszej ilości omega 3. Znajdziemy w nich również minerały, takie jak magnez i cynk, a także przeciwutleniacze chroniące komórki. Nasiona i orzechy zwiększają również walory smakowe dań, dodając chrupkości do sałatek i owsianki. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1915 Data: 2019-03-27 09:03:58
  • Czego brakuje w wegańskiej diecie? Część 8 - Laktoferyna

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] od produktów mlecznych lub korzystamy z diety wegańskiej jedynie z uwagi na jej walory zdrowotne, bez jakiejś pogłębionej podbudowy ideologicznej, może warto byłoby włączyć do naszego codziennego menu odżywkę opartą na izolacie lub koncentracie białek serwatkowych, w celu uzupełnienia tak pożytecznej dla zdrowia laktoferyny… Sławomir Ambroziak

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 500 Data: 2023-05-23 09:08:45
  • [...] ma na celu zaangażowanie jak największej liczby włókien mięśniowych poprzez "serię wstępną" z obciążeniem pozwalającym na wykonanie 3-4 powtórzeń. W praktyce wygląda to tak, że zakładamy na sztangę obciążenie, z którym wykonamy maksymalnie 4 powtórzenia. Później poprzez zmniejszenie ilości obciążenia wykonujemy kolejno 8-10 powtórzeń. Musimy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 27256 Data: 2018-03-22 11:24:09
  • Garden Gourmet Veggie Balls - ocena produktu

    Artykuł
    Produkty i recenzje

    ​​​​​​​Veggie Balls to takie drobne warzywne klopsiki... Na pierwszy rzut oka widać w nich marchewkę, groszek i kukurydzę. Wyglądają dobrze, apetycznie i nawet nieźle pachną. Tak jak większość tego typu produktów, są niemal gotowe do spożycia. Wystarczy je podgrzać na odrobinie oleju i gotowe. Swoją konsystencją przypominają pulpeciki mięsne z [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6779 Data: 2022-01-21 15:32:13
  • [...] nawet zdrowie. Wprowadzamy je w życie, ponieważ koleżanka ma po niej świetne efekty. Niestety na nas niekoniecznie działa, czujemy się źle i bez energii. Dlaczego tak się dzieje? Co jest tego przyczyną? Czy każdy powinien mieć dietę dostosowaną pod siebie? Różne preferencje smakowe Każdy z nas ma potrawy, które uwielbia i takie, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3072 Data: 2017-07-05 08:42:48
  • Węglowodany a ryzyko zgonu

    Artykuł
    Badania naukowe

    [...] i cholesterolu w diecie. Przez wiele lat twierdzono, iż tłuszcze roślinne są zdrowe dla układu sercowo-naczyniowego, a te pochodzenia zwierzęcego wyrządzają szkody. To nie takie proste, gdyż liczy się nie tylko ilość tłuszczów w diecie, ale także ich rodzaj. Nadmiar kwasów tłuszczowych pochodzenia roślinnego również może wyrządzać szkody [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1376 Data: 2019-01-06 13:38:37
  • Każdy z nas pamięta czasy, gdy rozpoczynał swoją przygodę treningową, a efekty praktycznie z tygodnia na tydzień były zauważalne gołym okiem. Jednak taka treningowa passa nie trwała zbyt długo i w końcu pojawiły się pierwsze zastoje. Jak utrzymać progres na stałym poziomie i zapobiec wypaleniu? Poznaj 5 przyczyn, które z pewnością prowadzą Cię do [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 19917 Data: 2019-05-30 18:46:24
  • Za jędrność naszej skóry odpowiadają przede wszystkim budujące ją, sprężyste białka – kolagen i elastyna. W efekcie pełnionych przez siebie funkcji życiowych białka te ulegają degradacji, więc muszą być uzupełniane na bieżąco przez nowe. Produkcją kolagenu i elastyny zajmują się komórki tkanki łącznej, tworzącej skórę właściwą, nazywane [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1210 Data: 2021-05-07 14:14:39