[...] oznacza zdrowszy Żywność na bazie roślin w umysłach wielu konsumentów jest postrzegana jako zdrowsza, ponieważ nie zawiera tłuszczu zwierzęcego. Niestety nie zawsze tak jest, nie można oceniać żadnej żywności zero-jedynkowo. Dlaczego? Jeśli kupujesz gotowe, zapakowane mięsne danie, wówczas usłyszysz, że jest ono przetworzone, pozbawione [...]
Rozpoczęcie treningów siłowych jest zazwyczaj pierwszym krokiem, jaki podejmujemy, aby zmienić swoją sylwetkę. Zbierając doświadczenie poprzez zasięgnięcie informacji np. z Internetu czy u starszych stażem kolegów, szybko dowiadujemy się, że bez odpowiednio zbilansowanej diety pod nasze cele trudno jest osiągnąć wymierne rezultaty. Podsumowanie [...]
[...] – niezależnie od GH ma wpływ na syntezę i uwalnianie IGF-1, niski poziom tkanki tłuszczowej (osoby otyłe mają mniej IGF-1, co w sumie nie powinno dziwić, gdyż wykazano także związek z mniejszym poziomem testosteronu u otyłych), rhGH często stosuje się do „kuracji odmładzających”, mimo iż na przypisywane mu działanie, jako [...]
[...] można jedynie próbować go spowalniać. Problem - sarkopenia Jest to niezwykle rozpowszechniony problem i choć nie spotkałem jednej sztywnej reguły określającej, co tak naprawdę cały świat nazywa sarkopenią, to wszystkie definicje (do których dotarłem) wiążą ją z postępującą utratą masy mięśniowej oraz siły. Niektórzy naukowcy dodają [...]
To fakt, że posiłki bogate w cukier sprawiają ogromną przyjemność. Kto z nas nie uwielbia czekoladek, ciastek czy innych słodyczy? Sprawiają nie tylko ogromną przyjemność dla naszego podniebienia, ale również są pomocne w chwilach gorszego samopoczucia. Wiedzą o tym w szczególności kobiety, które bardzo często nie wyobrażają sobie pewnego etapu [...]
[...] 1,2 – 3,6 g chlorku sodu. Równie ważne, jak sód są magnez, potas, wapń, chlorki. Hipokaliemia (zbyt niskie stężenie potasu) i hiperkaliemia (zbyt wysokie stężenie potasu), a także hipokalcemia (zbyt niskie stężenie wapnia) są często odpowiedzialne za arytmie (zaburzenia pracy serca). Hiponatremia (spadek ilości sodu) może wywoływać objawy [...]
[...] zerowy poziom zapotrzebowania) i chudnąć, to, jednak gdy podobne eksperymenty przeprowadza się w warunkach kontrolowanych, w eksperymentach naukowych, badacze nie obserwują takiej zależności. Choć, aby być fair, muszę wspomnieć o tym, że istnieją wyniki eksperymentów, pokazujące możliwą przewagę metaboliczną diet ketogenicznych, nad innymi [...]
[...] (rozpadem). Duże ułatwienie stanowi tutaj zastosowanie koncentratów i izolatów białek serwatkowych, które to zawierają znikome ilości węglowodanów i tłuszczy. Przeczytaj także: Izolat czy koncentrat białka? Białko serwatkowe czy serwatka białkowa? Preparaty białkowe wieloskładnikowe na regenerację W odpowiedzi na wysokie potrzeby [...]
Przyrost tkanki tłuszczowej jest jednym z największych zagrożeń XXI wieku, tylko w USA nadmiarowi tłuszczu w ustroju przypisuje się nawet 340 tys. zgonów rocznie. U ludzi i zwierząt wykazano, iż zwiększenie podaży protein w diecie np. poprzez suplementację koncentratem białka serwatkowego (WPC), WPI (izolatem), WPH (hydrolizatem) jest najprostszym [...]
[...] większość z nas w pierwszej kolejności wymieni mięso. Wiadome jest, że jest ono potrzebne do życia, prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Oprócz mięsa znajdziemy je także w rybach, jajach, nabiale i niektórych produktach roślinnych. I całe szczęście, ponieważ wśród naszego społeczeństwa jest całkiem sporo wegetarian i wegan. Dla tej [...]
[...] Sól i pieprz do smaku. Mięso ręcznie wyrabiam około 10 minut. Ostawiamy do lodówki na minimum godzinę. Bułki To najprostszy i najszybszy przepis na bułki. Nie będą tak puchate jak te "dmuchane ze sklepu", bardziej przypominają grahamki. Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie ze szczyptą cukru i dodajemy do pozostałych składników. [...]
[...] włókna mięśniowe i musisz je naprawić i przebudować. Podsumowując Nie ma naukowych dowodów na to, że spożywanie większej ilości białka jest szkodliwe dla narządów takich, jak nerki lub wątroba u zdrowych osób, z prawidłową czynnością nerek i wątroby. Istnieje jednak limit ilości białka, z którego może korzystać twoje ciało i nie ma [...]
[...] zdrowotne. Są przede wszystkim dobrym źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, głównie omega 6, w mniejszej ilości omega 3. Znajdziemy w nich również minerały, takie jak magnez i cynk, a także przeciwutleniacze chroniące komórki. Nasiona i orzechy zwiększają również walory smakowe dań, dodając chrupkości do sałatek i owsianki. [...]
[...] od produktów mlecznych lub korzystamy z diety wegańskiej jedynie z uwagi na jej walory zdrowotne, bez jakiejś pogłębionej podbudowy ideologicznej, może warto byłoby włączyć do naszego codziennego menu odżywkę opartą na izolacie lub koncentracie białek serwatkowych, w celu uzupełnienia tak pożytecznej dla zdrowia laktoferyny… Sławomir Ambroziak
[...] ma na celu zaangażowanie jak największej liczby włókien mięśniowych poprzez "serię wstępną" z obciążeniem pozwalającym na wykonanie 3-4 powtórzeń. W praktyce wygląda to tak, że zakładamy na sztangę obciążenie, z którym wykonamy maksymalnie 4 powtórzenia. Później poprzez zmniejszenie ilości obciążenia wykonujemy kolejno 8-10 powtórzeń. Musimy [...]
Veggie Balls to takie drobne warzywne klopsiki... Na pierwszy rzut oka widać w nich marchewkę, groszek i kukurydzę. Wyglądają dobrze, apetycznie i nawet nieźle pachną. Tak jak większość tego typu produktów, są niemal gotowe do spożycia. Wystarczy je podgrzać na odrobinie oleju i gotowe. Swoją konsystencją przypominają pulpeciki mięsne z [...]
[...] nawet zdrowie. Wprowadzamy je w życie, ponieważ koleżanka ma po niej świetne efekty. Niestety na nas niekoniecznie działa, czujemy się źle i bez energii. Dlaczego tak się dzieje? Co jest tego przyczyną? Czy każdy powinien mieć dietę dostosowaną pod siebie? Różne preferencje smakowe Każdy z nas ma potrawy, które uwielbia i takie, [...]
[...] i cholesterolu w diecie. Przez wiele lat twierdzono, iż tłuszcze roślinne są zdrowe dla układu sercowo-naczyniowego, a te pochodzenia zwierzęcego wyrządzają szkody. To nie takie proste, gdyż liczy się nie tylko ilość tłuszczów w diecie, ale także ich rodzaj. Nadmiar kwasów tłuszczowych pochodzenia roślinnego również może wyrządzać szkody [...]
Każdy z nas pamięta czasy, gdy rozpoczynał swoją przygodę treningową, a efekty praktycznie z tygodnia na tydzień były zauważalne gołym okiem. Jednak taka treningowa passa nie trwała zbyt długo i w końcu pojawiły się pierwsze zastoje. Jak utrzymać progres na stałym poziomie i zapobiec wypaleniu? Poznaj 5 przyczyn, które z pewnością prowadzą Cię do [...]
Za jędrność naszej skóry odpowiadają przede wszystkim budujące ją, sprężyste białka – kolagen i elastyna. W efekcie pełnionych przez siebie funkcji życiowych białka te ulegają degradacji, więc muszą być uzupełniane na bieżąco przez nowe. Produkcją kolagenu i elastyny zajmują się komórki tkanki łącznej, tworzącej skórę właściwą, nazywane [...]