[...] Agencja Żywności i Leków zajmuje się kontrolą żywności, suplementów i leków, ale z pewnością nigdy nie będzie aprobować środków będących na czarnej liście antydopingowej (a tak było w tym przypadku). Podsumowanie Jeśli nie wiemy, czy dany sklep internetowy jest pewny, nie korzystajmy z niego. Niska cena produktów i nieznane marki powinny być [...]
[...] dużej zmiany w masie ciała (spadek o ~ 100 g), grupa treningu siłowego i restrykcji kalorycznych odnotowała ogromny wzrost masy ciała (ponowny przyrost o 6.3%. Wniosek jest taki, iż po 23 miesiącach zostało tylko 2.3 kg pierwotnego spadku masy ciała), grupa treningu siłowego odnotowała przyrost 2.4% tkanki tłuszczowej, w porównaniu do okresu 5 [...]
[...] kolejny koktajl proteinowy i zjedli batona owsianego. Białko serwatkowe - 3 miarki Baton owsiany Tom i Luke: 596 kalorii* Posiłek V Następny posiłek to kolacja. Tutaj tak jak w przypadku obiadu, bracia dokonali różnych wyborów. Luke: Kurczak Gotowane ziemniaki Białko serwatkowe — 3 miarki 1867 kalorii Tom: Burger z serem Frytki Białko [...]
[...] z retencji płynów i zakrzepicą, ktoś polecił suplement diety może i skuteczny, ale poprawiający całkowicie inne parametry np. glikemię. Nikt nie przejmuje się, że takie porady mogą kogoś nawet zabić. Od razu poleciłem wspomnianemu mężczyźnie kilkanaście osobnych badań (nerek, wątroby, krwi, moczu i serca, hormonów) oraz wizytę u [...]
[...] sen. Zdarza się jednak, że pojawiają się i negatywne skutki, szczególnie jeśli się podejdzie do diety nierozsądnie. Mogą się pojawić niedobory składników odżywczych, ale także napady głodu, intensywnego pragnienia, zmęczenia lub różne problemy trawienne. Wiele z nich ustąpi, jeśli zastosujesz zbilansowaną dietę, z odpowiednią ilością kalorii. [...]
[...] ale nadal skrajnie niskie biorąc pod uwagę przeciętną w populacji). Przyjmuje się, iż kulturyści „na scenie” mają poniżej 5% tkanki tłuszczowej w ustroju (oczywiście do takich wartości dążą tylko w ścisłym okresie przedstartowym). Dla porównania przeciętny nietrenujący mężczyzna składuje 20%-25% tłuszczu w ciele, czyli jest to od 16 kg do 20 [...]
[...] Smeets AJ1, Janssens PL, Westerterp-Plantenga MS. „Addition of capsaicin and exchange of carbohydrate with protein counteract energy intake restriction effects on fullness and energy expenditure.” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23406619 Yu Ye i in. Efficacy and Safety of Berberine Alone for Several [...]
Kiedyś traktowano tłuszcze pochodzące z pokarmu jako zło. Przypisywano im wiele chorób (w tym sercowo-naczyniowe). Minęły kolejne dziesiątki lat i okazało się, iż problemem wcale nie jest spożywanie tych lub innych rodzajów tłuszczów, tylko przekarmianie ciała, przy zbyt małym wydatku energetycznym. Podsumowanie Niektórzy kulturyści mogą [...]
Okres Świąt Bożego Narodzenia jest czasem specjalnym. Czasem przepełnionym radością, czasem obcowania z rodziną, czasem wytchnienia. Jednak za rogiem czekają niebezpieczeństwa. Niebezpieczeństwa zarówno dla sylwetki, jak i zdrowia… A jeśli, o czym wspomniałem w punkcie dotyczącym treningu, jesteś daleko od tej granicy, dodatkowy sen pomoże w [...]
Proteiny serwatkowe stanowią niezbędny element diety kulturysty, a także innych sportowców. Okazuje się, że nie tylko osoby chcące zwiększyć hipertrofię korzystają z dobrodziejstw białka serwatkowego. Ludziom nieaktywnym fizycznie zaleca się niewiele protein. Sytuacja zmienia się jednak diametralnie, gdy rozpoczyna się treningi. Wbrew obiegowym [...]
[...] azotu należą: tlenek azotu(II) (NO) NO => kation nitrozoniowy (NO+) NO => anion nitroksylowy (NO–) NO => nadtlenoazotyn (ONOO–) ONOO–, czyli anion nadazotowy, zwany także anionem nadtlenoazotawym lub nadtlenoazotynem (Kumas, Abbas, Aster). Nadtlenoazotyn powstaje w reakcji, w której biorą udział: rodnik ponadtlenkowy (O2·–) i tlenek [...]
[...] serwatkowe oraz sznaps (wysokoprocentowy trunek). https://youtu.be/VP2fPTnt7RY Arnold twierdzi, iż alkohol powoduje, że składniki odżywcze szybko trafiają do mięśni. Czy tak jest w rzeczywistości? To wątpliwe. Zanim do tego dojdziemy, garść danych do interpretacji badań: piwo 500 ml 4,5% - zawiera 22,5 ml etanolu (~18 g) w 500 ml, czyli 126 [...]
[...] odgrywać rolę w chorobach serca, indukując apoptozę, wbrew swojej nazwie – wpływa m.in. na wzrost śmiertelności. TNF-a bierze udział w produkcji innych cytokin prozapalnych, takich jak IL-6, IL-1, które nasilają powodowane przez TNF-a zaburzenia metaboliczne mięśnia sercowego. Czy regularny trening zmniejsza poziom białka C-reaktywnego? Tak, wg [...]
[...] większość mężczyzn nie nosiłaby 16-20% tkanki tłuszczowej, ale 6-10%. W rzeczywistości modelowy 90 kg mężczyzna nosi na sobie ok. 14,4-18 kg tłustego balastu. Dlaczego? Co tak naprawdę spala trening? Ponadto chciałbym zauważyć, iż o ile trening aerobowy czy siłowy mają znikomy wpływ na dzienny bilans utleniania tłuszczu, to już wpływ na [...]
[...] (peptydów), w porównaniu do innego rodzaju białka. Jaki rodzaj białka jest najlepszy? Rich Piana twierdził, że tylko jedzenie jest najlepsze i nic go nie może zastąpić. W takim razie dokonaj prostego eksperymentu. Spróbuj wypić białko serwatkowe (tak dużo, aby dostarczyć ~ 33 g protein) i udaj się na trening. Przy kolejnej okazji zamiast WPC [...]
[...] program improves body composition in healthy trained men and women – a follow-up investigation”https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4617900/ Street C. High-protein intake—is it safe? In: Antonio J, Stout JR, eds. Sports Supplements. Philadelphia: Lippincott Williams & Wilkins, 2001, pp. 311–312 Colker CM. The Greenwich Diet: Lose Fat [...]
[...] bo to osobny, wcześniej omawiany temat). Dorian wykonywał 12 serii na klatkę piersiową tygodniowo, Arnold Schwarzenegger 96 serii! Dorian – 6 serii na biceps, Arnold – 54 (tak, pięćdziesiąt cztery serie!). Dorian często trenował krótko, ale bardzo intensywnie, 1 - 2 serie wykonywane były do załamania (często poza załamanie, z pomocą partnera). [...]
[...] wskazał, iż spotyka się występowanie objawów dysocjacyjnych w trakcie epizodów objadania się i zachowań kompensacyjnych u 74% pacjentek z zaburzeniami jedzenia. Są to takie doznania, jak: wyłączenie uwagi w czasie słuchania innych, „zapatrzenie się” w przestrzeń bez świadomości upływającego czasu, pogrążenie w fantazjach z poczuciem ich [...]
[...] and Insulin Resistance: Time for a Reevaluation” http://diabetes.diabetesjournals.org/content/60/10/2441 Exercising fasting or fed to enhance fat loss? Influence of food intake on respiratory ratio and excess postexercise oxygen consumption after a bout of endurance training. Int J Sport Nutr Exerc Metab. 2011 Feb;21(1):48-54. [...]
Kolagen należy do podstawowych białek strukturalnych i jest głównym składnikiem większości tkanek naszego organizmu. Buduje on ok. 25% białek znajdujących się ludzkim ciele. Według „Biochemii Harpera”, u człowieka wyróżniamy ponad 25 typów kolagenu, jednak dzielimy go na różne klasy. Według innych naukowców i opracowań, wyróżniamy 28 typów [...]