[...] zdarza się, iż faktycznie dany wyrób aż „tryska” witaminami, z tym że syntetycznymi. I teraz odpowiedz sobie na pytanie, co się stało w toku procesu produkcyjnego, iż należy tak obficie faszerować produkt końcowy syntetykami? Ponadto chciałbym przypomnieć, iż istnieją ściśle określone normy i zapotrzebowania na witaminy. Faktycznie, ciężko [...]
[...] udarem, chorobą niedokrwienną serca. Nadciśnienie co roku zabija na świecie 7,6 mln ludzi. Rozkurczowe ciśnienie krwi Najniższe ciśnienie krwi w trakcie rozkurczu, tak samo ważne, jak skurczowe. Służy do obliczenia ciśnienia tętna. Ciśnienie tętna Wskaźnik zwiększonej sztywności tętnic. Różnica pomiędzy ciśnieniem tętniczym skurczowym i [...]
[...] w ostatnich wiekach (nawet nie latach!) prowadzą ekspansywną, agresywną politykę. Dlatego zawsze trzeba zastanowić się najpierw, kto skorzysta na danym konflikcie i o co tam tak naprawdę chodzi. W większości wypadków media nie przedstawiają nawet wycinka tego, co się dzieje. Jak się przygotować do przetrwania? Po tym przydługim wstępie zastanówmy [...]
[...] zagadnienie komponowania własnej diety może stanowić spore wyzwanie. W niniejszym artykule dowiemy się, jak krok po kroku zaplanować i dobrać dietę od podstaw. Znajdziemy także gotowe darmowe diety, które mogą stanowić inspirację dla tych, którzy szukają praktycznych i zdrowych rozwiązań żywieniowych. Czego dowiesz się czytając ten artykuł? [...]
[...] substancjami: cynkiem, żelazem, selenem, potasem, witaminami B, aminokwasami rozgałęzionymi, argininą, glutaminą i błonnikiem. Zarodki pszenicy są również dobrym źródłem oktakosanolu. Badania sugerują, że suplementy oktakosanolu mogą zwiększać siłę mięśni i wytrzymałość mięśni poprzez zwiększenie wydajności centralnego układu nerwowego. [...]
[...] (np. kluczowych aminokwasów) nie musi być optymalny dla hipertrofii. Dla kulturysty kluczowe jest nie tylko dostarczanie określonych ilości protein czy węglowodanów, ale także czas, w którym pojawia się określony składnik diety. Szczególnie ważny jest okres kilkudziesięciu godzin po zakończeniu sesji siłowej. Masa mięśniowa: jaka dieta? Nie [...]
[...] nazywanymi elementami odpowiedzi na androgeny (ARE) znajdującymi się w obrębie regionów promotorowych genów docelowych, połączenie z ARE wywołuje rekrutację koaktywatorów (takich, jak p160s, CBP, TRAP, ARAs) lub korepresorów (takich, jak SMRT i n-COR) oraz głównych czynników transkrypcyjnych prowadzących do wzmocnienia lub stłumienia ekspresji [...]
[...] jednak pamiętać musimy o zasadach, które towarzyszą teorii treningu powięziowego - krótkie przerwy między seriami, rozciąganie mięśni pomiędzy seriami, ciężar dobrany tak, aby wykonać liczbę powtórzeń od 8 do 12. Pamiętać musimy również o odpowiednim zbilansowanym odżywianiu, jak i suplementacji, która powinna być dopasowana do potrzeb i [...]
[...] latach okazało się, że równie ważne, a może nawet ważniejsze dla mężczyzny są hormony…, które wcześniej były postrzegane, jako kobiece (estradiol). Testosteron działa także jako prohormon, w ten sposób powstaje z niego estradiol i DHT. Wielonienasycony (PUFA) n-3 ALA: olej rzepakowy, olej sojowy, olej lniany, rośliny strączkowe. [...]
[...] uzupełniają dietę w wapń, coraz częściej zaleca się eliminowanie nabiału z diety ze względu na jego przetworzenie i niekorzystny wpływ m.in. na układ hormonalny. Zaś ryby takie jak np. sardynki zawierają w 100 g tyle wapnia co szklanka dobrego mleka. 100 g tuńczyka dostarcza od 14 do 30 g białka 100 g łososia dostarcza od 12 do 22 g białka 100 [...]
[...] suplementacji jest WPC 80. Jest to koncentrat białek serwatkowych, który powstaje z białek zawartych w mleku. Sportowcy chętnie wykorzystują białka pochodzenia mlecznego takie, jak białka serwatkowe, ze względu na ich szczególne właściwości. Wszystko za sprawą zawartości aminokwasów BCAA. BCAA należą do szczególnej grupy aminokwasów, które [...]
Okres okołotreningowy jest bardzo ważny. Niewłaściwe postępowanie dietetyczno-suplementacyjne może spowodować, że jakość treningu drastycznie się pogorszy lub odnotujemy spadek osiągów. Prosty przykład Przedstawiony model możemy rozłożyć na 3-5 posiłków (ze względu na huśtawkę insulinową korzystniejsze są większe przerwy między posiłkami, czyli [...]
[...] trenująca, jest wyznaczenie ilości białka, jaką powinna spożywać w ciągu dnia. Co więcej, białko zawarte w diecie, powinno pochodzić ze zróżnicowanych źródeł pokarmowych, tak aby organizm miał do dyspozycji różne proporcje aminokwasów. Ile białka potrzebuję osoba trenująca? Skąd powinniśmy czerpać białka? Jak produkowane są białka? Czym jest [...]
[...] uproszczenie i na podobnej zasadzie można by klasyfikować np. hormon wzrostu jako męski, a kortyzol jako damski. Ale naukowcy „udowodnili”, że białko sojowe szkodzi No tak, ale… Istnieją pojedyncze badania (np. William J. Kraemera i in.), w których białko sojowe miało pewien wpływ na stężenie testosteronu u mężczyzn, gdy było podawane w [...]
[...] adeptów CrossFit próbują np. łączyć pompki, podskoki, oszukane podciągania na drążku (z pracą nogami) czy podrzuty w ramach serii łączonych, co zwykle ma opłakany skutek. W takich warunkach żadnego ćwiczenia nie jesteś w stanie wykonać poprawnie. Ponadto tracimy najważniejszy efekt treningu siłowego, czyli drastycznie ograniczamy przyrost masy [...]
[...] że oliwa bardziej nasila termogenezę po posiłku niż śmietana. Oliwa z oliwek stanowić może cenny składnik diety nie tylko ze względu na swój prozdrowotny potencjał, ale także pozytywny wpływ na łaknienie. W szczególności nie powinny obawiać się jej osoby odchudzające się, gdyż dzięki swoim właściwościom może pomóc utrzymać założenia [...]
Wielu zawodników wspomina białko Rheo H. Blaira, jako rewolucyjny dodatek do diety kulturysty. Białko Blaira składało się z białka jaja kurzego, suszonych całych jaj oraz kazeinianów uzyskanych z odtłuszczonego mleka. Tak naprawdę Blair nazywał się Irvin P. Johnson. Stworzył on zresztą całą linię produktów, a wiele z jego pomysłów w tamtych [...]
Białko jest jednym z trzech makroelementów (zaraz obok węglowodanów i tłuszczów), które dostarczamy wraz z pożywieniem i które stanowią dla nas także źródło energii. Białka wchodzą w skład każdej komórki naszego organizmu, biorą udział w kształtowaniu błon komórkowych, budują mięśnie, sprawiają, że rosną nam włosy i paznokcie. Białko jest [...]
Odżywki białkowe kojarzymy głównie z budową masy mięśniowej, tymczasem białko jest ważnym składnikiem odżywczym w procesie odchudzania. Dostarczenie wystarczającej ilości protein może przyspieszyć metabolizm, zmniejszyć apetyt i pomóc w utracie tkanki tłuszczowej, minimalizując jednocześnie spadek masy mięśniowej. Podsumowanie Odżywki białkowe [...]
[...] jaka przychodzi do głowy, która dotyczy metamorfozy, jest dieta odchudzająca, która ma sprawić, że nogi wysmukleją, brzuch będzie bardziej płaski, a ręce nie będą miały takiej wiotkiej skóry. Jednak czy jest to poprawne myślenie? Białko w diecie na masę Ostatnim elementem jest białko, które u osoby będącej na diecie na masie ma wpływać na [...]