Niezależnie od tego, czy próbujesz stać się silniejszym, pozbyć się dokuczliwych kontuzji, czy po prostu nabrać więcej masy mięśniowej,  jednym z najtrudniejszych elementów jest realizowanie  zapotrzebowania na makroskładniki, czyli tzw. trzymanie diety.

Budowanie mięśni  wymaga nadwyżki kalorii oraz ukierunkowanego treningu. Niestety większość trenujących  nie je wystarczająco dużo, aby zobaczyć prawdziwą metamorfozę. Nawet, jeśli zdajesz sobie sprawę z tego, że musisz jeść dużo i trenować ciężko, problemem mogą okazać się wydatki związane z jedzeniem.

Dziś podpowiemy Wam, jak jeść, by budować mięśnie i nie zbankrutować.

1. Pokochaj własną kuchnię

Siedzenie na kanapie i jedzenie zamawianego jedzenia z pewnością nie doprowadzi Cię do wyznaczonego celu. Czas zacząć gotować!

Po pierwsze, upewnij się, że masz podstawowe, niezbędne wyposażenie kuchni, takie jak nieprzywierająca patelnia, garnki, garnek do gotowania na parze, pojemniki do przechowywania żywności. Inwestowanie w odpowiednie narzędzia kuchenne zapewni, że będą one służyć nam dłużej, a przygotowywanie posiłków stanie się dużo łatwiejsze. 

Następnie przygotuj listę zakupów, planując zawczasu posiłki, jakie chcesz spożywać, uwzględniając te przed i po treningach.

tania dieta masa

2. Ćwicz oszczędne zakupy

Po pierwsze, idź do sklepu z listą zakupów, po drugie, nie idź do sklepu głodny. W ten sposób unikniesz kupowania przypadkowych produktów, które celowo umieszczone są w sklepach na linii Twojego wzroku.

Jeśli chcesz zaoszczędzić więcej, śledź promocje w sklepach, które najczęściej odwiedzasz. Planuj menu uwzględniając produkty znajdujące się w danym tygodniu w promocji. Jeśli sklep oferuje niższą cenę na brokuły, zjedz do obiadu brokuły, zamiast papryki, której cena jest dużo wyższa.

3. Zacznij od białka!

Białko jest zdecydowanie elementem koronnym na liście zakupów – pomaga zachować masę mięśniową i stymuluje wzrost nowych tkanek - będziesz więc potrzebować dużo białka do budowy mięśni.

Zastanów się, jakie białko chcesz zjeść i ile go potrzebujesz. Jeśli chcesz wybrać kurczaka, pamiętaj, że udka z kurczaka są tańsze i dla wielu osób bardziej smaczne, niż piersi z kurczaka. Szynka wieprzowa i schab wieprzowy są tańsze, niż polędwiczki wieprzowe. Jajka, twaróg, jogurty w większych opakowaniach wychodzą taniej. Fasola, nabiał, wędliny – przejrzyj marki własne sklepu, w którym robisz zakupy. Bardzo często produkty te są dobre jakościowo i smaczne, a dużo tańsze, niż ich odpowiedniki innych marek.

Przygotowanie białkowej części posiłku często jest elementem najbardziej czasochłonnym. Warto więc przygotować od razu kilka porcji mięsa czy pieczonej ryby.

4. Nie zapominaj o warzywach!

Jednym z najlepszych sposobów na spożywanie warzyw jest dorzucenie garści szpinaku lub gotowanych warzyw do każdego posiłku, uzyskamy w prosty sposób dodatkowe witaminy, błonnik i energię. 

Wybieraj owoce i warzywa sezonowe – są wtedy najtańsze, najsmaczniejsze i najbardziej wartościowe w witaminy i minerały. Zamiast paczkowanych warzyw, wybieraj te świeże. Będziesz musiał je samodzielnie umyć i pokroić, ale zaoszczędzisz kilka złotych, a co więcej zadbasz o środowisko.

5. Tłuszcze są Twoimi przyjaciółmi

Zdrowe tłuszcze są niezbędne dla zdrowia. Tłuszcze są najbardziej kaloryczne, są więc potrzebne, gdy naszym celem jest przybieranie na wadze. Doskonałe źródła tłuszczów to oliwa z oliwek, orzechy i masło orzechowe. Dobre oliwy, orzechy i oleje są zwykle drogie, więc szukaj ich w ofertach specjalnych. 

6. Węglowodany to Twoja energia

Węglowodany są niesamowite – pyszne, tanie, sycące, ale przede wszystkim dające energię! Złożone węglowodany, takie jak: makaron, ryż, ziemniaki i płatki owsiane, to tanie opcje, które pomogą Ci skutecznie podnieść kaloryczność diety.  Możesz gotować większe partie ryżu lub makaronu (na dwa dni) i przechowywać je w lodówce. 

Upewnij się, że okołotreningowo spożywasz największą pulę węglowodanów. Dzięki nim będziesz efektywniej trenować i szybciej się zregenerujesz przed kolejną sesją.

7. Postaw na proste rozwiązania

Uporządkuj swoją lodówkę, tak byś zawsze mógł wszystko szybko znaleźć. Nie musisz codziennie stać w kuchni, możesz przygotowywać swoje posiłki przykładowo w niedzielę, środę oraz piątek i przechowywać je w lodówce. Na bieżąco przygotowuj warzywa i jajka.

Staraj się, aby wszystkie dania były proste, jak tylko możliwe. Nie potrzebujesz przygotowywać skomplikowanych sosów i trudnych do wykonania dań. Nie zapomnij jednak o ulubionych przyprawach, musztardzie, sosie jogurtowych, dzięki którym dania nabiorą smaku. Świetnie sprawdzą się wszelkiego rodzaju sosy zero. W ofercie ALLNUTRITION znajdziesz między innymi keczup, sos czosnkowy i sos bbq. Z czasem możesz eksperymentować z różnymi smakami i nieco trudniejszymi do przygotowania daniami.

8. Postęp, a nie doskonałość!

Gdy Twoim celem jest zwiększenie masy ciała, możesz spożywać posiłki wysokokaloryczne w ciągu tygodnia - po prostu upewnij się, że Twoje wybory wpisują się w Twoje menu i budżet. Będziesz osiągać najlepsze wyniki, dobrze trawić i szybko regenerować się, jeśli będziesz regularnie spożywać wartościowe posiłki, które samodzielnie przygotujesz, ale jeśli raz na jakiś czas po ciężkim treningu zjesz burgera na mieście, nic złego Ci się nie stanie.

Pamiętaj, że Twoim celem w kuchni i w posiłkach nie jest doskonałość, a postęp!

Komentarze (3)
anubis84

Najlepiej szukać promocji, na forum mamy temat gdzie dzielimy się promocjami https://www.sfd.pl/__TANIE_KUPOWANIE__-t984421-s554.html 

2
ranok

Promocje, korzystanie z tanszych mięs np udka zamaist piersi, jakieś podroby i jest już taniej, bo wegle to z reguły są tanie, tak samo tanio można nabić tłuszcze.

0
vitajs

Jak się chce to się coś znajdzie, kurak w biedrze po dychu to cała zamrażarka na dwa miesiace pełna. Ryż można w większych workach kupić i najważniejsze sypane produkty wybierać, nie paczkowane po 100 g.

0