Białko należy do grupy makroskładników dietetycznych, które posiadają właściwości budulcowe. Oznacza to, że proteiny same w sobie są kiepskim źródłem energetycznym, a ich wykorzystanie w diecie ma charakter bardziej funkcjonalny. Pomimo, że 1 g białka, dostarcza około 4 kcal (tak samo, jak 1 g węglowodanów), to proces trawienia jest o wiele bardziej energochłonny i potrzeba około 24 kcal, aby wykorzystać dostarczony 1 g białka. Jak więc widzimy, dostarczenie białka wymaga jeszcze dodatkowych nakładów energii, powyżej tego, co samo dostarcza.
- Ile białka potrzebujemy?
- Dlaczego zapotrzebowanie na białko osób trenujących wzrasta?</strong>
- Skąd brać białko?
- Czym jest odżywka białkowa?
- Białko allegro - Czy kupię produkt dobrej firmy?
- Komu zalecane jest korzystanie z odżywek białkowych?
- Które białko wybrać na masę, a które na rzeźbę?
- Jakie dawki zastosować?
- Czy białko jest bezpieczne?
Odpowiednia ilość białek w diecie odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie szeregu funkcji metabolicznych naszego ciała. Co więcej, białka praktycznie budują cały nasz organizm, ich udział znajdziemy w każdej tkance naszego ciała, a w ciele dorosłego osobnika posiadamy nawet do 15 kg czystego białka. Jest to znaczna ilość procentowa naszej masy ciała, która jest na drugim miejscu, zaraz po wodzie. Białko odpowiada m.in. za skład limfy, funkcje hormonalne, skład mleka matki, enzymy i jest nośnikiem dla witamin.
Ile białka potrzebujemy?
Zapotrzebowanie na białko jest tematyką dość złożoną i zależną od kilku czynników. Głównym wyznacznikiem tego, ile należy spożywać białka dziennie jest to, czy podejmujesz aktywność fizyczną. Co więcej, sam charakter wysiłku ma ogromne znaczenie, gdyż nieco więcej zjadać będą sportowcy trenujący siłowo, a inną wartość białka przyjmą osoby trenujące wytrzymałościowo.
W piśmiennictwie naukowym spotykamy się z wartościami takimi, jak:
- od 1 g białka na 1 kg masy ciała dla osoby nietrenującej, czyli osobnika zdrowego, dorosłego, którego jedyna aktywność jaką podejmuje to praca zawodowa. Jednak tutaj musimy być czujni, gdyż osoba pracująca ciężko fizycznie będzie posiadała większe zapotrzebowanie, niż pracownik biurowy,
- od 1,6 g białka na 1 kg masy ciała jest to ilość białka, jaką powinny dostarczyć osoby trenujące stricte wytrzymałościowo. Ilość ta jest optymalną wartością, która sprawdza się w sportach wydolnościowych,
- od 2 g białka na 1 kg masy ciała na dobę to wartość protein, jaką powinny dostarczyć osoby trenujące siłowo, jak i stricte kulturystycznie.
Dlaczego zapotrzebowanie na białko osób trenujących wzrasta?
Otóż wszystko powiązane jest z faktem, że trening siłowy wprowadza nasz organizm w stan, który podnosi poziom anabolizmu. Wykonując ciężką pracę beztlenową (trening siłowy) mięśnie ulegają szeregu uszkodzeniom, które należy naprawić. Nasze ciało stymuluje mechanizmy naprawcze, które dążą do przywrócenia równowagi i “zaleczenia ran” powstałych w wyniku treningu. Jak zostało wspomniane we wstępie, białko posiada właściwości budulcowe i regeneracyjne, stąd też jego wartość w diecie powinna wzrastać.
Skąd brać białko?
Jeżeli interesowałeś się kiedykolwiek tematyką wsparcia dietetycznego, na pewno trafiłeś na informację, która wskazywała, że białka pełnowartościowe pochodzą od zwierząt. Otóż jest w tym pełna racja. Białka pochodzenia zwierzęcego posiadają kompletny aminogram EAA, a co za tym idzie, nadają się idealnie do diety osoby trenującej. Źródłami tego typu białek są mięsa, przetwory mięsne, podroby, ryby, jaja i nabiał. Musimy dodatkowo pamiętać o tym, że źródła poszczególnych białek w naszej diecie powinny być zróżnicowane, więc powinniśmy korzystać ze wszystkich rodzajów źródeł pokarmowych.
Osoby trenujące, oprócz wyżej wymienionych składowych diety, korzystają z jeszcze jednego źródła, a mianowicie z odżywki białkowej.
Czym jest odżywka białkowa?
Odżywka białkowa jest produktem dietetycznym, którego głównym zadaniem jest dostarczenie protein. Zazwyczaj są to odżywki smakowe, które posiadają zawartość protein w przedziale 70-90% na 100 g proszku. Na rynku suplementacyjnym sportowcy głównie kupują białka oparte na proteinach serwatkowych. WPC 80, czyli whey protein concentrate, to produkt, który charakteryzować się będzie wysoką wartością biologiczną, znaczną ilością aminokwasów, a przy tym jest łatwo rozpuszczalne, lekkostrawne i smaczne.
Białka serwatkowe pozyskiwane są z serwatki. Gdy przyjrzymy się samej serwatce, zauważyć możemy, że produkt ten jest “odpadem mlecznym”, który w diecie sportowca nie jest zbyt mocno przydatny. Sama serwatka zawiera tylko około 15% białka na 100 g produktu, a pozostała część to laktoza i tłuszcze. Wykorzystanie takiej formy wsparcia dietetycznego może wywoływać problemy ze strony układu pokarmowego. Jednak, gdy mówimy o białku serwatkowym, sytuacja wygląda zupełnie inaczej. Mamy tutaj na myśli produkt białkowy z zawartością białka na poziomie 80%. Co więcej, białko serwatkowe posiada znacznie obniżoną ilość tłuszczów i węglowodanów, co czyni produkt jeszcze bardziej wartościowym dla osoby trenującej.
Należy pamiętać, że odżywki białkowe są produktem, który bogaty jest w aminokwasy egzogenne, w tym znaczną ilość BCAA. Aminokwasy egzogenne charakteryzują się tym, że muszą być koniecznie dostarczone do organizmu z zewnątrz. Nie jesteśmy w stanie sami wyprodukować aminokwasów tego typu, więc wykorzystanie wsparcia w formie odżywki bogatej w te aminokwasy jest dodatkowo pożądane.
Białko allegro - Czy kupię produkt dobrej firmy?
Na popularnym serwisie aukcyjnym Allegro mamy możliwość wybrać białko spośród tysiąca ofert sklepowych oraz od sprzedawców prywatnych. Czasem czujemy zakłopotanie co do wyboru samego sprzedawcy, jak i rodzaju białka, nie wspominając już o marce. Jednak dokonując zakupu w internetowych serwisach, pamiętać musimy o kilku wytycznych, które pomogą dobrać nam odpowiednie białko, ale i nie tylko.
Na co powinniśmy zwrócić uwagę:
- czy białko sprzedawane jest przez sklep czy osobę prywatną - bardziej preferowanym wyborem powinien być zaufany sklep,
- czy białko, które oferuje sklep, jest znanej marki - wybór znanej firmy, ograniczy rozprzestrzenianie się na rynku białek tanich, kiepskiej jakości, które nie spełniają podstawowych norm organoleptycznych, pisząc wprost, pienią się i są niesmaczne,
- czy frakcja białkowa, rodzaj białek zawartych w odżywce, spełnia nasze wymagania, co będzie uzależnione od celu treningowego,
- warto również przeczytać opinie na temat sklepu czy sprzedającego, aby wiedzieć, czy aukcja oferuje nam suplement oryginalny.
Jeżeli chcemy mieć pewność, że nasze zakupy w internecie będą udane, powinniśmy na Allegro głównie celować w sklepy, które są znane i oferują przede wszystkim suplementy diety. Mamy wtedy pewność, że do czynienia mamy z profesjonalnym sprzedawcą, który dodatkowo wspomoże nas radą, co do wyboru białka i marki.
Komu zalecane jest korzystanie z odżywek białkowych?
Otóż przede wszystkim odżywki białkowe dedykowane są sportowcom, którym zależy na wsparciu dietetycznym swojego menu. Co więcej, sportowcy wykorzystują białka również w specyficznych okresach dnia treningowego, co ma za zadanie podnieść wartość diety, jak i samego treningu.
Jednak nie tylko osoby trenujące na siłowni korzystają z białka. Przedstawiciele różnych dyscyplin sportów wytrzymałościowych, jak fighterzy MMA, kolarze, biegacze, crossfitowcy czy lekkoatleci, również wspomagają się proteinami w proszku. Warto też zaznaczyć, że osoby reprezentujące mocno restrykcyjne grupy zdrowego żywienia, jak np. wegetarianie, również posiadają dodatek odżywki w swoich dietach.
Które białko wybrać na masę, a które na rzeźbę?
Cele treningowe, jakie sobie obraliśmy, będą znacząco wpływać na wybór odżywki białkowej. Podczas budowania masy mięśniowej nasze ciało nie jest aż tak wymagające, co do czystości samych protein, a dodatkowe kilka gram węglowodanów czy tłuszczów nie będzie wpływać na to, jak kształtuje się nasza forma. Dlatego tutaj najczęstszym wyborem jest wykorzystanie białka serwatkowego WPC. Białko tego typu jest białkiem pełnowartościowym, bogatym w aminokwasy, wykazuje znaczną wartość biologiczną, która wskazuje na wysoki odsetek wykorzystania protein zawartych w WPC przez nasz organizm.
Z kolei podczas okresu redukcyjnego powinniśmy wykorzystać nieco bardziej czyste źródła protein, które nie będą wpływać na wartość energetyczną naszej diety. Stosuje się tutaj zazwyczaj białka oparte na izolacie białek serwatkowych WPI. Izolat posiada jeszcze większą koncentrację białek w 100 g, co przekłada się na większą ilość aminokwasów. Minimalny udział tłuszczów i węglowodanów sprawia, że WPI jest idealnym rozwiązaniem podczas odchudzania.
Jakie dawki zastosować?
Aby w pełni wykorzystać potencjał odżywki, powinniśmy skorzystać z porcji, która pozwoli na przekroczenie tzw. progu leucynowego. Jest to ilość leucyny, która wykazuje znaczne działanie anaboliczne podnoszące markery mTOR. Wg naukowców, ilość białka, która działa, wynosi około 40 g. Porcja tego typu zawiera dostateczną ilość leucyny, która wykonywać będzie swoje zadanie. Pomimo, że białko zaleca się korzystać zgodnie z brakami dietetycznymi, to zaleca się również, aby w ciągu dnia dostarczyć około 2 porcji protein tego typu, co skutkować będzie wsparciem w budowie muskulatury.
Czy białko jest bezpieczne?
Dość często białko jest określane mianem anabolika, który stymuluje wzrost masy ciała. Jest to prawda, gdyż białko posiada potencjał wspomagający stymulowanie nie tylko funkcji metabolicznych, ale i hormonalnych w naszym ciele. Jednak nie oznacza to, że korzystanie z białka może wpływać negatywnie na nasze zdrowie. W badaniach naukowych nie udowodniono nigdy, że białka pochodzenia zwierzęcego, jak WPC, działają negatywnie na organizm człowieka. Nie obciążają również wątroby i nerek, stanowiąc bezpieczne źródło protein w diecie.