[...] wysyła informację do naszego mózgu, że nie jesteśmy już głodni. Leptyna wyznacza poziom sytości, a im jej mniej, tym słabszy sygnał dociera do mózgu i tym więcej musimy zjeść, żeby się nasycić. Jest to ważna kwestia w aspekcie rozcieńczania diety. Wiele osób rozbija posiłki podczas dnia na kilka bardzo mało kalorycznych, przez co podnosi się [...]
Dla osób redukujących utrata wagi to ogromny sukces. A raczej połowa sukcesu, bo wyzwaniem jest jeszcze jej utrzymanie. Badania wykazują, że tylko 20% redukujących 10% lub więcej masy ciała, utrzymuje nową wagę maksymalnie przez rok. Brzmi to dość ponuro. Podsumowanie Utrata wagi to spore wyzwanie, ale wydaje się, że jej utrzymanie jest jeszcze [...]
[...] głównie rośliny, ale dopuszczamy spożywanie produktów mlecznych. fleksitarianizmem - gdzie podstawę żywieniową stanowią oczywiście rośliny, jednak okazjonalnie możemy zjeść ryby albo/i mięsa. peskaterianizmem - poza produktami ze świata roślinnego dopuszcza spożywanie ryb. i wiele innych pomniejszych rodzajów. Na szerokim (i coraz [...]
Jedzenie to istotny element naszego życia. Jest to nie tylko nasza energia, ale także źródło istotnych składników odżywczych wpływających na nasze zdrowie i samopoczucie. Nie da się ukryć, że jest to także część naszego życia towarzyskiego. Zdarza się jednak, że siedząc w domu, czy samochodzie non stop coś podjadamy. I to nie z głodu, czy [...]
Chociaż wydawać by się mogło, że tytuł niniejszego artykułu to klasyczny oksymoron, to w rzeczywistości temat można w sposób praktyczny rozpatrywać na poziomie jakościowym. Parówki dostępne w sklepach różnią się pomiędzy sobą składem i wartością odżywczą. W praktyce żadne parówki nie powinny być oczywiście podstawą diety, ale jeśli już [...]
[...] do strawienia dla organizmu Jeśli gotujesz makaron, a następnie go schładzasz, zamieniasz makaron w coś, co bardziej przypomina włókno, niż skrobię. Możesz później zjeść go na zimno lub ponownie ogrzać. Dodaj oliwę do gotującego się makaronu Jest jeszcze jedna rzecz, którą możesz zrobić, aby makaron był jeszcze bardziej przyjaznym [...]
[...] 100g, 0g tłuszczu, 0,7g białka i 22g węglowodanów. i mmmmm...Malina o podobnej kaloryce. Nie jesteśmy jedynie pewni czy będziesz w stanie poprzestać na porcji 100g... Z czym zjeść nasze owoce w żelu? Przede wszystkim ze smakiem, bo inaczej się nie da! Owoce w żelu będą też doskonałym dodatkiem do gofrów, omletów, naleśników czy nawet owsianki. [...]
Święta, spotkania rodzinne, wyjścia ze znajomymi, to wspaniałe okazje do wspólnego świętowania. Często połączone są również z większym wyborem niezwykle kuszących potraw. Kuszą one nie tylko z tego powodu, że zabierają zbyt dużo czasu, aby regularnie je przyrządzać, ale również dlatego, że są niezwykle smaczne. Jak minimalizować zatem skutki [...]
Dieta to kluczowy element naszego zdrowia. Wielu z nas interpretuje to słowo jako okres, w którym zostają ograniczone kalorie i niektóre produkty. Zwykle pełen głodu, uczucia zmęczenia i niejednokrotnie frustracji. Dla sprostowania dieta to sposób naszego odżywiania. Każdy sposób, bo może być zdrowa, pożywna, ale i uboga w składniki odżywcze, [...]
[...] weganin może mieć problem z doborem wielu propozycji posiłków. I faktycznie tak często jest. Często słyszę bowiem zdanie podobne do: Nie chciało mi się kombinować co mam zjeść, więc chwyciłem byle co, byle było to roślinne… I wiesz, nawet nie czułem głodu. Jeśli sam przechodzisz przez proces adaptacji do diety roślinnej, możesz napotkać taki [...]
[...] się 3 g l-cytruliny (minimalna dawka skuteczna), zaś w 3.3-5 kg arbuzów znajdziemy 10 g l-cytruliny (maksymalna dawka, która jest efektywna). Raczej nikt nie da rady zjeść przed treningiem 5 kg arbuzów, a bez trudu można wypić roztwór z 2 małych łyżeczek suplementu wraz z wodą. Po spożyciu l-cytruliny, zwiększone stężenie l-argininy [...]
Do hormonów sterydowych zaliczamy glikokortykosteroidy (np. kortyzol, kortykosteron oraz kortyzon), ale też mineralokortykosteroidy (np. aldosteron) oraz androgeny! Wbrew powielanym w Internecie mitach, większość sterydów nie ma nic wspólnego z anabolicznością, czyli nie można mówić, że jeśli dany związek ma budowę sterydową, to od razu, że muszą [...]
Aktualizacja 25.05.2021 Tkanki miękkie w naszym organizmie zbudowane są z białek, białka zaś składają się z cegiełek zwanych aminokwasami. Wraz w naszym pożywieniem, jeśli tylko spożywamy białko, dostarczamy także aminokwasów. Forma suplementu Suplementy na bazie l-leucyny zazwyczaj występują w formie monopreparatu w postaci proszku, jak i [...]
Okres jesienno-zimowy jest znakomitą okazją do tego, aby szybko złapać infekcję górnych dróg oddechowych czy też wystawić organizm na ryzyko osłabienia odporności. Jest to powiązane ze spadkiem temperatury, zmienną aurą pogodową i niedostosowaniem ubioru do panujących warunków poza domem. Wymienione czynniki sprawiają, że nasz organizm musi [...]
[...] Zdecydowanie warto pamiętać o tym, aby ilość białka w diecie osób, którym zależy na kształtowaniu sylwetki wynosiła około 2 g /1 kg masy ciała. Nie każdy jednak ma możliwość zjeść takie ilości z różnych powodów: spora ilość pracy, wychowywanie dzieci, duża ilość treningów, braki apetytu. Powodów może być wiele. Co należy zrobić w takiej sytuacji? [...]
Naukowcy od dawna wspierają się, co jest przyczyną postępującej „pandemii” otyłości. Cześć badaczy główny problem z tym, że (jako społeczeństwo) coraz szybciej tyjemy, upatruje w zwiększeniu ilości spożywanych pokarmów zawierających węglowodany/cukry. Dodatkowo zawierają dużo błonnika, który może ograniczać odczucie głodu. Te czynniki mogą mieć [...]
[...] ciekawości po tym, jak lokal zyskał ogromną popularność w Internecie. Wydawał się cieszyć specjalnym traktowaniem, jakie otrzymał w tym miejscu i powiedział, że na pewno tam wróci. Z pewnością trzeba mieć ogromny dystans do siebie i poczucie humoru, aby zjeść posiłek w takim miejscu jak Karen's Diner. My także z chęcią byśmy je odwiedzili :)
Kreatyna jest jednym z najpopularniejszych suplementów diety. Można ją znaleźć w mięsie, ale kto codziennie dałby radę zjeść kilka kg indyka, kurczaka czy wołowiny? Z tego powodu szerokie zastosowanie znalazła kreatyna w postaci proszku, w kapsułkach, występująca jako osobny produkt i uzupełnienie np. środków do stosowania przed treningiem [...]
Diety wegańskie zyskują z każdym tygodniem coraz większą popularność. Czy jest to uzasadnione? To raczej temat na osobny artykuł. A w tym chciałbym skupić się na kolejnym problemie, który może napotkać sportowiec przechodzący na dietę wegańską. Wpływ kalorii na układ odpornościowy sportowca Warto również podkreślić niebagatelny wpływ, jaki [...]
[...] sen. Spożywanie zbyt dużej ilości cukru i rafinowanych węglowodanów Ta przyczyna złego snu jest bardziej powszechna, niż mogłoby się wydawać. Czy zdarzyło Ci się kiedyś zjeść jakąś przekąskę, np. kilka ciasteczek lub paczkę chipsów, przed snem? Rafinowane węglowodany i żywność z dodatkiem cukru powodują szybki wzrost poziomu cukru we krwi, a [...]