„Ładowanie” węglowodanami jest techniką zwiększania ilości „paliwa” w mięśniach. Czy warto ją stosować? I tak i nie. „Ładowanie” mięśni zwykle polega na ograniczeniu podaży węglowodanów w określonym czasie przed zawodami, a następnie podawaniu bardzo dużych ilości w krytycznym okresie przed startem (np. 24-30 h). Skąd wzięły się te ramy [...]
[...] g olej sezamowy 41 g olej sojowy 41 g olej arachidowy 27 g olej rzepakowy 22 g oliwa z oliwek 9 g olej palmowy 6 g smalec 6 g olej kokosowy 1.7 g masło 0.9 g Co zapamiętać? Tłuszcze nie są sobie równe, tak samo jak różne samochody różnych marek mają inny koszt, charakterystykę i wady. Podobnie, nie można wrzucać do jednego worka wszystkich [...]
[...] choroby serca i układu krążenia. Teraz płacimy za tę głupotę dziesiątki milionów dolarów rocznie, a otyłość i cukrzyca w krajach rozwiniętych zbierają co roku krwawe żniwo. Tłuszcze są wysokokaloryczne i musisz kontrolować ich podaż. Pod względem redukcji tkanki tłuszczowej wcale nie są Twoim wrogiem, raczej sprzymierzeńcem (budują odpowiednie [...]
Przyjęło się, iż trening aerobowy czerpie energię z tłuszczów, a trening siłowy z węglowodanów. W rzeczywistości jest to nieprawda. Dlaczego więc stosuje się takie uproszczenia? Bo niewiele osób rozumie procesy zachodzące w mięśniach. Tak naprawdę aeroby czerpią zarówno z tłuszczu podskórnego, wisceralnego, zgromadzonego w mięśniach, glukozy we [...]
[...] trochę śmieszne, a trochę straszne, ale w Polsce bardzo wiele osób stosuje diety w rodzaju „ONZ”, diety warzywne, owocowe, białkowe, tłuszczowe. Dukan: „Tłuszcze i cholesterol to samo zło” Niestety, dr Pierre Dukan na łamach swojej książki „The Dukan Diet” (2011 r.) uznaje wszelkie tłuszcze za największe zło [...]
Budowanie masy mięśniowej jest procesem złożonym. Gdy naszym celem jest zdobycie atletycznej, umięśnionej sylwetki, musimy wykorzystać odpowiedni plan treningowy, który będzie stymulował wzrost mięśni. Jednak nie tylko sam trening pomoże zbudować nam muskulaturę. Ważnym aspektem jest odpowiednia dieta, która będzie posiadała dodatni bilans [...]
Sterydy anaboliczno-androgenne (SAA), czy tego chcemy czy nie, stały się nieodłącznym elementem treningu dla wielu osób. Historia współczesnej terapii androgenami rozpoczęła się dopiero w roku 1935, gdy Enrest Lacquer wyizolował testosteron z jąder byka w Amsterdamie. Należy dodać, iż wyizolował ledwie 10 mg testosteronu aż ze 100 kg byczych [...]
Z dietami bazującymi na dostarczaniu większości energii z tłuszczu jest związanych wiele kontrowersji. Niektórzy sugerują, iż powodują one miażdżycę, że konsumpcja cholesterolu zawartego w pożywieniu jest szkodliwa dla zdrowia, że wskutek stosowania tych diet wzrasta ilość LDL itd. Na chwilę obecną brak przekonujących dowodów na temat [...]
Prawie wszyscy wiemy, iż tuczy nadmiar kalorii dostarczanych każdego dnia występujący przy zbyt małym wydatku energetycznym, związanym z codziennymi aktywnościami i treningiem. Niestety sprawa jest dużo bardziej złożona. Okazuje się, że nadwyżka pochodząca z protein wcale nie musi tuczyć, a wręcz może odchudzać. „Napoje słodzone i/lub gazowane” [...]
Dorian Yates był jednym z masowych potworów lat 90. XX wieku. Jego dzieło kontynuowali Nasser El Sonbaty, Ronnie Coleman, Jay Cutler, Phil Heath, a obecnie w ten trend wpisuje się również Mamdouh „Big Ramy” Elssbiay (zwycięzca Mr. Olympia 2020). Nie wiem, czy te sylwetki są ładne, czy wpisują się w kanon kulturystycznego piękna. To kwestia [...]
Glikogen i trening na czczo nadal są tematem, o którym większość ludzi nie wie zbyt dużo. Niestety, dotyczy to również autorów artykułów na portalach, Facebooku czy forach dyskusyjnych. Poniżej opiszę typowe nieprawdziwe stwierdzenia i błędne porady dotyczące treningu aerobowego i interwałowego, które wynikają z braku zrozumienia szlaków [...]
Dieta pozwala na osiągnięcie sukcesu pod względem poprawy wyglądu sylwetki, nieco mniejsze znaczenie ma w dyscyplinach, w których liczy się tylko siła. Dlatego kiedyś ciężarowcy kategorii open nosili brzemię potężnych brzuchów (najlepiej było to widać od lat 60. do lat 80. XX wieku). Czy dieta jest naprawdę tak ważna? Czy mogę jeść w [...]
Naukowcy z wydziału medycznego Uniwersytetu w Yale twierdzą, iż wiedzą skąd się bierze insulinooporność. No cóż, w swoim opracowaniu potwierdzili, co niejednokrotnie zawierałem w tekstach. Kiedyś, w normalnych warunkach, człowiek musiał codziennie podejmować dużą aktywność fizyczną, a wcale nie miał do dyspozycji zbyt wiele pokarmu. Podsumowanie [...]
Jeśli trenujesz brzuch z wielką intensywnością i częstotliwością marząc o uzyskaniu efektownych mięśni prostych i skośnych, to jest to droga donikąd. Dlaczego? Nawet gigantyczna praca mięśni brzucha (i pobocznych partii angażowanych w dany ruch) nie ma aż takiego znaczenia dla redukcji tkanki tłuszczowej. Jak wygląda efektywność pozostałych [...]
Tego rodzaju porównania są obecnie modne, a po dwóch stronach barykady wyciąga się ciężkie działa dotyczące wywoływania przez cukier lub tłuszcze różnorakich chorób (cukrzycy, udarów, zawałów serca, miażdżycy itd.). Problem wystarczy zilustrować następująco: w zależności, kto prowadzi meta-analizy i jakimi danymi się posługuje, osiąga zupełnie [...]
Kiedyś winą za całe zło obarczano szeroko rozumianą „chemię”. Uznawanie za wszelkie zło chemii jest niezwykle zabawne szczególnie dla osób mających pojęcie, jak funkcjonuje organizm i ile chemicznych trucizn produkuje, przetwarza, wydala lub w inny sposób użytkuje. Wszystkie hormony są chemią (testosteron, kortyzol, hormon wzrostu, IGF-1, [...]
Kiedyś traktowano tłuszcze pochodzące z pokarmu jako zło. Przypisywano im wiele chorób (w tym sercowo-naczyniowe). Minęły kolejne dziesiątki lat i okazało się, iż problemem wcale nie jest spożywanie tych lub innych rodzajów tłuszczów, tylko przekarmianie ciała, przy zbyt małym wydatku energetycznym. Podsumowanie Niektórzy kulturyści mogą [...]
Temat najlepszej diety odchudzającej jest wyjątkowo nużący. Autorzy książek, blogów, artykułów, twórcy filmów, poczuli, iż jest to żyła złota. Wszyscy prześcigają się w dostarczaniu „najlepszych diet”. Nawet dziennikarki, które nie mają zbyt wiele wspólnego z treningiem, dietetyką, zaczęły wydawać książki poświęcone „idealnej diecie”. Istnieje [...]
Niedawno trafił do mnie zrzut ekranu z pewnej dyskusji. Powielane są tam uniwersalne, nieprawdziwe twierdzenia, które krążą w klubach i w sieci od dobrych kilkunastu lat. Zamiast sięgnąć po pierwsze lepsze opracowanie dotyczące biochemii, czy fizjologii wysiłku młodzi mężczyźni wolą powtarzać oklepane mity. Co gorsza każdy pierwszy lepszy trener [...]
Odchudzanie powinno być celem coraz większej grupy ludzi w Polsce, gdyż ilość osób otyłych rośnie w zastraszającym tempie. Otyłość bardzo rzadko pojawia się nagle, zwykle jest wypracowana latami zaniedbań. Dlaczego tyję?! Co ma wpływ na zwiększone przybieranie na wadze? Czy cukier tuczy? Czy można chudnąć odżywiając się w McDonald’s? Inne źródła [...]