[...] sztucznym miodzie? Co jednak niezwykle ciekawe i czego dowiodły badania, dodatek skoncentrowanej melasy trzcinowej do posiłku skutkował niższym poposiłkowym poziomem cukru we krwi, niż spożycie posiłku bez dodatku melasy (Kuboto, 2023). Ale również już wcześniejsze badania sugerowały, że melasa wykazuje korzystne właściwości zdrowotne, [...]
[...] (w tym 11 g cukrów) 0,24 g soli Plusy: bardzo aromatyczny smak, delikatny, lekka nutka jagody, w połączeniu ze świeżymi jagodami komponuje się idealnie. Budyń nie zawiera cukru, skład jest przejrzysty. Produkt jest bezglutenowy, także osoby nietolerujące ten składnik mogą śmiało zajadać się tym deserem. Minusy: produkt mimo swojej ogólnej [...]
Internet jest pełen dezinformacji, dlatego w celu szukania informacji o zdrowiu lepiej sięgnąć po książki pisane przez i dla profesjonalistów. Podobnie przedstawia się kwestia danych dotyczących dietetyki. Na półce mam kilkadziesiąt podobnych publikacji, kolejne dziesiątki w wersji elektronicznej. Niektóre są lepszej, a inne gorszej jakości. [...]
[...] naukowca, Bradley’a C. Johnston’a. Nie mam czasu i chęci kopać zbyt głęboko, ale Bradley C. Johnston wcześniej przekonywał, iż obowiązujące normy dotyczące spożycia cukru nie mają znaczenia, że nie są wiarygodne i są oparte na słabych dowodach. Tę pracę „bezinteresownie” finansowało ILSI. ILSI jest to organizacja „non-profit”, która jest [...]
[...] bywają również w promocji, w smaku są bardzo słodkie, kruche, delikatne, nowy smak chałwowy jest jednym z najlepszych dostępnych smaków. Minusy: sporo udział tłuszczu oraz cukru, obecność węglanu sodu (E500), który w większych dawkach może przyczynić się do problemów żołądkowo-jelitowych. Obecność częściowo utwardzonego tłuszczu palmowego. [...]
[...] potężną dawkę glukozy i fruktozy i nie ma żadnego znaczenia, czy coś jest „naturalne” czy nie. Tak samo w badaniach wykazano podobną szkodliwość metaboliczną cukru stołowego, miodu czy syropu glukozowo-fruktozowego. Jerzy Zięba: „Przy czym, znacznie łatwiej przybieramy na wadze, stosując fruktozę, niż cukier?”. Nic na [...]
[...] I tu mamy problem... W związku z tym, iż w grę wchodzą miliony dolarów, największe firmy nie szczędzą pieniędzy na lobbystów. Lobbyści przekonują, że dany rodzaj cukru jest lepszy dla sportowców, cukrzyków i dla reszty populacji. Opisywałem w swoim czasie, iż różnorakich „bezinteresownych naukowców” (ironia) wspierają potentaci, [...]
W dzisiejszym opracowaniu rzucę trochę światła na dwa zmitologizowane hormony. Większość opracowań dotyczących kortyzolu i estradiolu nie jest oparta o wyniki badań, ale domysły i hipotezy. Postanowiłem przytoczyć trochę faktów i być może przy okazji zwalczyć pokutujące mity i wyjaśnić nieporozumienia. Wysoki poziom estrogenów może zmniejszyć [...]
[...] z diety parówki (szczególnie oparte o MOM, wypełniacze itd.), wędliny i inne produkty mięsne mające duży potencjał rakotwórczy. Ponadto kiepskim wyborem jest ketchup, źródła cukru i syropu glukozowo-fruktozowego, kiepskie źródła tłuszczów (np. mimo postępu metod produkcji nie uważam, by margaryna nadawała się do stosowania regularnie). Nie należy [...]
Aktualizacja 16.01.2023 Wiemy doskonale, że aby optymalizować procesy budowy mięśni, redukcji tkanki tłuszczowej, aby zachować zdrowe ciało, aby stale poprawiać swoje osiągi w ulubionej dyscyplinie sportowej, musimy zadbać o właściwy sposób odżywiania. Bezpowrotnie minęły czasy, gdy białko w proszku było zarezerwowane wyłącznie dla siłaczy. Dziś [...]
Czy tego chcemy czy nie, do użytku weszła cała masa zamienników cukru (aspartam, acesulfam K, sukraloza, neotam, stewia). Niestety z reguły ludzie nie używają rozumu, ale emocji (co widać doskonale po tym, co się dzieje w sieci). Zamiast rozważyć realne zagrożenia, wolą szukać tych urojonych. A czy słodziki tuczą?! Tordoff i wsp. (5) i wsp. [...]
Na temat dietetyki i szeroko rozumianego stylu życia krąży wiele nieprawdziwych informacji. Często spotyka się negowanie określonego wzorca (np. ograniczenie lub rezygnacji z alkoholu i wyrobów tytoniowych) poprzez pokazywanie przykładów jednostkowych. Na zakończenie Prawdopodobnie identyczne skutki dotyczą sięgania po wysokoprzetworzone produkty [...]
[...] orzechy, tłuszcze zawarte w rybach, jajkach, śmietana itd. Należy unikać słodyczy, soków (100%, świeżo wyciskanych itd.), słodzonych napojów, białego pieczywa, źródeł cukru (miodu, syropu glukozowo-fruktozowego itd.). Istnieją gotowe aplikacje, które analizują skład produktów żywnościowych. Żelazna zasada: im coś jest mniej przetworzone, [...]
Wspieranie produkcji białek kolagenowych w organizmie możliwe jest głównie poprzez odpowiednie odżywianie ciała. Białka te stanowią najważniejsze struktury budulcowe tkanek i istnieje wiele czynników, które mogą ich wytwarzanie spowolnić. Może to mieć konsekwencje nie tylko w kontekście wyglądu skóry, włosów czy paznokci, ale również kondycji [...]
[...] 100 g tego pieczywa dostarczy 351 kcal, w tym: 8 g białka, 2,4 g tłuszczu, 74,5 g węglowodanów. Plusy: ogólnodostępne, ma całkiem ciekawy skład, jest bez glutenu, bez cukru i bez zbędnych dodatków. Minusy: w smaku wypada według mnie dość kiepsko, jest chrupkie, ale też lekko klejące, mało odżywcze w witaminy i minerały. Wasa Pieczywo [...]
W naszych czasach problemem nie jest dostęp do pokarmu, ale jego nadmiar. Większość ludzi nie przejmuje się tym, co zjada i wypija, ignorują też wpływ na zdrowie alkoholu i tytoniu. Przyjrzyjmy się różnym produktom i zastanówmy, jaki wpływ mają na powstawanie stanu zapalnego w organizmie. Jednak wyniki nowych badań nie są jednoznaczne. [...]
Dla każdego z nas wydaje się to naturalne, że chcemy, aby produkty spożywcze, które kupujemy na długo pozostały świeże. Dbamy o to, aby nie popsuły się zbyt szybko, więc w większości przypadków wkładamy je do lodówki. Uwaga! Nie w każdym przypadku jest to dobry pomysł. Istnieje bardzo długa lista produktów spożywczych, które nigdy nie powinny [...]
[...] jej bez jednoczesnego podawania tłuszczów i protein). Wyrzut insuliny mogą powodować także białka czy węglowodany. Nie ma potrzeby dostarczać kolejnych gramów odpowiednika cukru stołowego np. dekstrozy czy glukozy – to długoterminowo może być szkodliwe dla zdrowia. Z pewnością dodatkowe węglowodany nie zaszkodzą większości odpowiednio ciężko [...]
Hormony na ogół utożsamiamy ze źródłem problemów takich jak nadwaga, czy też problemy skórne. Warto również zaznaczyć, że hormony odpowiadają także za pozytywne zmiany w naszym ustroju, ponadto stymulują rozbudowę naszej tkanki mięśniowej, pomagają spalać tkankę tłuszczową, a niektóre z nich odpowiedzialne są za nasze efekty podczas redukowania [...]
Jeśli dopiero rozpoczynasz treningi, to istnieje wielka pokusa, aby sięgnąć po środki farmakologiczne. Od razu ostrzegam, iż preparaty SARM, to normalny, twardy doping. Nieważne, że są sprzedawane w Internecie. Ktoś wykorzystuje szarą strefę i lukę prawną, oferując środki, które nie są legalne, ale też nie są całkowicie zakazane. Poza tym wbrew [...]