[...] A później dziwisz się, że nie chudniesz, skoro potrzeba by wielu godzin dodatkowego treningu, by spalić ten jeden wybryk? Zresztą wcale nie chcę tu piętnować fast foodów, cukru, syropu glukozowo-fruktozowego czy tłuszczów nasyconych. Tak samo marne będą efekty przekarmiania organizmu żywnością powszechnie uznaną za „zdrową”, „dietetyczną”, [...]
Z dietami bazującymi na dostarczaniu większości energii z tłuszczu jest związanych wiele kontrowersji. Niektórzy sugerują, iż powodują one miażdżycę, że konsumpcja cholesterolu zawartego w pożywieniu jest szkodliwa dla zdrowia, że wskutek stosowania tych diet wzrasta ilość LDL itd. Na chwilę obecną brak przekonujących dowodów na temat [...]
[...] pojawienia się zmian w tętnicach wieńcowych, udaru mózgu, miażdżycy tętnic kończyn dolnych czy pojawienia się nowotworu. U kobiet praca w nocy wyraźnie zwiększała stężenie cukru we krwi na czczo, stężenie HbA1c (obrazuje stężenie cukru w ostatnich 120 dniach, czyli średnim czasie życia czerwonej krwinki) oraz stężenie glukozy 2 godziny po [...]
[...] sylwetki, gdyż jak wiadomo, jest to ciężka sprawa. Niestety napoje mleczne kawowe, mimo swojego całkiem dobrego smaku, nie powinny pojawiać się w naszej diecie. Mają sporo cukru, często też tłuszczu, a przecież, aby zrobić dobrą mrożoną kawę, wystarczy chwila. Kawa mrożona, domowa Składniki: ok. 10 g kawy rozpuszczalnej ok. 25 g ksylitolu 300 g [...]
[...] Naturalne produkty mogą być niesamowitą bombą energetyczną. Przykład: miód, skoncentrowane źródło węglowodanów o szybkiej kinetyce. W praktyce miód nie różni się niczym od cukru stołowego (sacharozy) czy syropu glukozowo-fruktozowego. „Ale to jest naturalne?!”. Wirusy, bakterie, trujące grzyby, jady węży i skorpionów, toksyny, morfina, heroina [...]
Internet jest pełen cudownych diet oraz wymyślnych sposobów na redukcję tkanki tłuszczowej. Istnieją tysiące poradników i niektóre z nich są naprawdę wartościowe, np. wydana kilka lat temu publikacja Brada Schoenfelda. Niestety, w Internecie jest równie dużo dezinformacji. Nie jest sztuką znaleźć „coś”, ale umieć zweryfikować podawane treści, [...]
[...] regularnie trenujących wiele tematów wcale nie jest oczywistych. Zaczynamy! Trzykrotnie zdarzyło się, że gdy spacerowała od 20 do 30 minut po centrum handlowym, stężenie cukru we krwi spadło u niej z 11,8 do 7,2 mmol/l (czyli z 212 mg/dl do 130 mg/dl). Trzykrotnie zdarzyło się, że gdy używała bieżni elektronicznej (wywołującej szum [...]
[...] ryżu. Czasem wystarczy racjonalna zmiana diety. Nie musi być to schemat o drastycznie zmniejszonej podaży energii. Często dla poprawy sylwetki wystarczy ograniczenie podaży cukru, zamiana glukozy i fruktozy na węglowodany złożone, a tłuszczów nasyconych na jedno- i wielonienasycone. Co powoduje deficyt kaloryczny? Z pewnością ma wpływ na [...]
[...] 3,6 g / h. Gdy poda się glukozę i fruktozę tempo wynosi ~7.3 g glikogenu wątrobowego / h. Jeśli chodzi o glikogen mięśniowy, raczej nie odnotowuje się korzyści z dodatkowego cukru, fruktozy (można o tym obszernie przeczytać w tekście: Javier T. Gonzalez “Glucose Plus Fructose Ingestion for Post-Exercise Recovery - Greater than the Sum of Its [...]
[...] Chociaż wyniki te są obiecujące, jak dotąd badania nie potwierdziły takich samych efektów u ludzi. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10222117 Może pomóc obniżyć poziom cukru we krwi Poziom cukru we krwi po posiłku jest dobrym wskaźnikiem stanu zdrowia. Może pomóc w określeniu czynników ryzyka wielu chorób, takich jak choroby serca. Badania [...]
[...] rodzaj paliwa (spichrzonej glukozy) w mięśniach i wątrobie. W mięśniach służy jako lokalne źródło energii np. do treningu siłowego, w wątrobie reguluje glikemię – stężenie cukru we krwi, czyli to co najważniejsze w cukrzycy. Nie ma żadnych dowodów na to, iż metformina wpływa na upośledzenie wchłaniania glukozy pochodzącej z pożywienia! Nie ma [...]
[...] ciężko znaleźć taki z dobrym składem? Na co zwrócić przede wszystkim uwagę przy zakupie dżemu? Czego dobry dżem powinien nie mieć w składzie? Symbio dżem brzoskwiniowy bez cukru Skład: zagęszczony sok jabłkowy* brzoskwinie* (100 g brzoskwiń użyto na 100 g produktu) woda substancja żelująca: pektyna regulator kwasowości: kwas cytrynowy * [...]
Wiele osób twierdzi, iż obecnie mamy do czynienia ze skokowym wzrostem ilości nowotworów. Niektórzy sugerują, że powodem jest telefonia komórkowa, inni że zamienniki cukru (słodziki), jeszcze inni że przyczyną raka jest cukier czy syrop glukozowo-fruktozowy. Czy cukier ma z nim związek? Dane dotyczą 61 226 kobiet w wieku od 40 do 74 lat. Zbadano [...]
[...] ktoś odnieść z dostarczania laktozy i 1% białka? Efektem mogą być jedynie problemy żołądkowe. Serwatka była wykorzystywana, jako pasza lub surowiec do produkcji laktozy (cukru mlecznego). Podsumowanie Czy serwatka białkowa nadaje się dla sportowców? Absolutnie nie!!! Serwatka białkowa idealna dla sportowca? Jawną kpiną jest reklamowanie [...]
[...] inne elementy np. podaż tłuszczów i ich rodzaj, białka i ich rodzaj, ilość błonnika, dostarczanie witamin, minerałów, związków bioaktywnych, hormonów itd. Demonizowanie cukru nie ma sensu, bo zwykle osoby nadużywające napojów słodzonych stosują diety o wątpliwej jakości i wartościach odżywczych. Samo ograniczenie podaży cukru w tej czy innej [...]
[...] łzy i pot to wszystko chemia. Tylko chciałbym dodać, iż nie sposób stwierdzić, czy wzrost masy ciała i ilości tkanki tłuszczowej był spowodowany stosowaniem zamiennika cukru, czy może nieświadomym zwiększaniem kaloryczności diety. Badanych nie da się tak ściśle kontrolować i rozliczać. Jednak wyraźnie widać, że stosowanie napoju słodzonego [...]
[...] łatwy do przenoszenia i spożycia w ciągu dnia. Główną substancją odżywczą dobrej jakości batona powinno być białko, a dodatkowo powinien się charakteryzować brakiem dodatku cukru. Wiele rodzajów batonów proteinowych zawiera jeszcze sporo błonnika, dzięki czemu dają one sytość i korzystnie wpływają na przewód pokarmowy. Dostępne są w różnych, [...]
Odchudzanie powinno interesować nawet połowę populacji niektórych krajów. W Polsce sytuacja wcale nie jest lepsza. Zgromadzony tłuszcz to nie jest tylko problem wizualny, ale przede wszystkim sprzyja poważnym chorobom, szczególnie jeśli występuje w głębszych warstwach w tułowiu. Tego rodzaju tkanka jest aktywna metabolicznie, sprzyja powstawaniu [...]
Diety, w których radykalnie obniża się ilość węglowodanów, są jednymi z chętniej stosowanych diet wśród zawodników, ale także amatorów sportów siłowych. Wielu ludzi rekomenduje ten system żywieniowy, jakby węglowodany były sprawcami otyłości, a także utrudniały redukowanie tkanki tłuszczowej. Przykładowy jadłospis podczas stosowania diety [...]
[...] doradców i autorów książek znalazło żyłę złota. A to głoszą, iż „najlepsza dla serca jest oliwa z oliwek”. Za chwilę przekonują, iż o wszystkim decyduje wykluczenie z diety cukru, glutenu, ziemniaków, alkoholu, owoców, słodzików czy masła. Jeszcze inne osoby twierdzą, iż tajemnica tkwi w owocach i warzywach. Kolejne osoby całe zło współczesnego [...]