[...] z torbami mnie puszczą jak będę piekarnik co chwilę odpalał :D wczoraj pizze zrobiłem z takiego ciasta : 2 szklanki mąki razowej pszennej, 60ml oliwy z oliwek, szczypta cukru i soli, drozdze. Jak wyrosło(2,5h) na szklaną półkę żaroodporną, na to przecier z czosnkiem, bazylia, oregano, zielem prowansalskim i chilii! %-) dla lepszego trawienia [...]
masło orzechowe nie jest złe, tylko zależy o jakim mówimy. Jak robione z fistaszków czy z dodatkiem cukru to faktycznie do wyrzucenia ale masło migdałowe czy z orzechów włoskich jak najbardziej może być. A jak jeszcze samemu zrobimy je w domu to już będzie cud-miód-i-maliny :-) Chleb żytni razowy jest jak najbardziej na potreningu.pl ;-) Mięso [...]
kabo9 - szacun za ostatni akapit. Nikt o zdrowych zmysłach nie poleca jeść cukru stołowego zamiast kaszy, ryżu czy ziemniaków (zwłaszcza na redukcji). Na masie nie mam nic przeciwko cukrowi.
A czy podwyższony cukier może opóźniać wejście w ketoze,? I jaki jest w ogóle poziom cukru we krwi podczas ketozy? to zależy, jaki masz normalnie czyli dwa tygodnie temu poziom a jaki masz teraz? bo ja to widzę tak: - przy obcięciu drastycznie węgli nie produkujemy insuliny, a organizm ma zapasy więc bez insuliny ten poziom we krwi jest wyższy bo [...]
A czy podwyższony cukier może opóźniać wejście w ketoze,? I jaki jest w ogóle poziom cukru we krwi podczas ketozy? to zależy, jaki masz normalnie czyli dwa tygodnie temu poziom a jaki masz teraz? bo ja to widzę tak: - przy obcięciu drastycznie węgli nie produkujemy insuliny, a organizm ma zapasy więc bez insuliny ten poziom we krwi jest wyższy bo [...]
....(10 lat później).... to nie potrafie wyrzec sie slodkiego smaku np. lyzeczki dzemu / cukru brazowego do kawy czy takich wlasnie ciasteczek (moze kiedys sobie zrobie...) Im dłużej wytrzymasz bez słodkiego, tym lepiej. Każdy dzień się liczy na plus.
Macie jakieś wypróbowane przepisy na słoikowe warzywa, sałatki i insze przetwory, którymi by można obskoczyć zimę? Najlepiej bez lub z symboliczną ilością cukru oczywiście Chwalcie się tutaj: http://www.sfd.pl/Lady_w_kuchni%2C_czyli_nasze_babskie_przepisy_%3B_-t696301.html
[...] żeby nie było ;-)) może dlatego, że bardzo lubię piec. Nie słodzę kawy czy herbaty i nie lubię słodkich napojów, może też dlatego do swoich wypieków zwykle daję mniej cukru niż w przepisie. Oczywiście nigdy nie jadałam takich rzeczy codziennie, teraz się pilnuję i w ogóle po nie nie sięgam, ale też nie widzę powodu, żeby sobie tego [...]
Smak jest kwestią przyzwyczajenia. Sama bez cukru mogę żyć. Zarówno kawy i herbaty nie słodzie. Nie mówię, że nie lubię czasem coś słodkiego zjeść. Ale herbaty słodkiej już nie wypije. Właśnie wypiłam pierwszą w swoim w życiu odżywkę białkową o smaku waniliowym. Słodkie to to. W połowie zaczęłam się zastanawiać czy wypije do końca. Słodkie to że [...]
planuje zrobic dzemer ze sliwek-zupelnie bez niczego tzn cukru i slodzikow (moze troche przypraw) - macie doswiadczenie jak to sie przechowuje (nie plesnieje)? za porady typu: przechowywac w sloiku w lodowce od razu ladnie dziekuje jako ze nie mam w niej miejsca. Maja byc eleganckie powidla z kupnych sliwek w uk (moga byc ze spirytusem ;-) , albo [...]
Anister spoko możesz zrobić i jabłka i śliwki prażone bez niczego :-)) Właśnie nagotowałam gar powideł :-) jak zmniejszą objętość do połowy wkładam do słoików, zakręcam i stawiam do góry dnem, a jak się zamkną można trzymać w temp pokojowej. Moja babcia to i kompot z truskawek potrafiła zrobić bez cukru ale ja nie ryzykuję %-)
[...] Cynamon Od dawna znany jako "energetyzująca" przyprawa. Dzięki obecności substancji zwanej MHCP (polimer metylohydroksychalkonu), która pomaga organizmowi w konwersji cukru, stanowi skuteczną broń w walce z cukrzycą. Pozyskiwany jest z kory cynamonowca cejlońskiego. Działa bakteriobójczo, hamuje wirusy i wspomaga trawienie. Dowiedziono, [...]
DOnr, robię wg tego przepisu fasolowe (z modyfikacjami) i nie używam cukru w ogóle - zamiast tego miarka odżywki, daję mniej oliwy, za to dorzucam orzechy, wiórki kokosowe, rodzynki.
ciocia galaretka bez cukru to chemia, ale fakt ze smakuje bardzo podobnie jak ta z zwykla z cukrem. wiadomo ze z dwojga zlego lepsza ta pierwsza. ja czasem robie mocna herbate malinowa z 2-3 torebek, dodaje stewii i zelatyny i tez dobre wychodzi :-) jeszcze potem po stegnieciu pokroic na kawalki, obtoczyc we wiorkach kokosowych i normalnie [...]
Tak se myślę, o tych warzywach w puszkach, owocach też, bo już któryś raz z rzędu trafiam na wypowiedź, że należy unikać - w kwestii cukru sprawa jasna, ale tak ja u mnie np. mam porobione przetwory, i zamiast puszek, mam w słoikach, a technologia przygotowania sądzę ta sama , woda, sól, wekowanie, pasteryzacja, piwnica i do lata:) No i wędzona [...]