Coraz częściej słyszymy o nietolerancji na pewne składniki odżywcze, które po zjedzeniu wywołują u nas niepożądany efekt, jak biegunki, wymioty, zmiany skórne, wzdęcia i inne problematyczne przypadłości, których wolelibyśmy uniknąć. Zazwyczaj pojawiają się dwa pytania, czy to nietolerancja, czy alergia? Skąd mam wiedzieć, czym to się różni? Dziś [...]
Kiedy pojawiło się masło orzechowe, świat zwariował. Niewiele jest osób, które na jego widok przejdą obojętnie. A jeśli są, to szczerze mówiąc podziwiam... Coś w tym jest, że orzeszki arachidowe i wszystko, co z nich powstaje, jest tak wciągające, że ciężko tylko lekko skubnąć dla smaku i powiedzieć sobie dość. Jak jeść NUTLOVE? Najlepiej to [...]
Amerykanie kojarzą nam się zwykle jako naród z nadwagą i otyłością, biegający od jednej restauracji typu fast food do drugiej. Potwierdzeniem tego są statystyki opublikowane w Reuters, gdzie Stany Zjednoczone uchodzą za najbardziej "otyły" kraj. Mieszka w nim aż 34% osób, które mogą być narażone na problemy zdrowotne z powodu nadmiaru kilogramów. [...]
[...] Jest to najlepszy rodzaj ze względu na długi czas uwalniania energii do krwiobiegu. Po zjedzeniu większej dawki węglowodanów złożonych nie dopadnie nas senność oraz poziom cukru we krwi będzie ustabilizowany, co sprawi, że na treningu nie powinno dochodzić do wahań poziomu glukozy we krwi. Produkty, jakie możemy dołączyć do posiłku to: kasza [...]
O znaczeniu bakterii jelitowych mówi się w dzisiejszych czasach coraz więcej. Bakterie przestają kojarzyć się jedynie z chorobotwórczymi patogenami. Dobre bakterie zasiedlające nasze jelita oferują szereg korzyści zdrowotnych, wspomagają funkcjonowanie układu pokarmowego i wzmacniają układ odpornościowy. Zdrowe kiszonki Warto zadbać również o [...]
Jak pokazują badania, probiotyki mogą wpływać na poprawę jakości życia osób chorujących na cukrzycę typu II. Dzieje się tak dzięki obniżeniu poziomu cukru we krwi i zwiększeniu wrażliwości na insulinę. Podsumowanie Przyjmowanie probiotyków wpływa na poprawę stanu flory jelitowej, a tym samym usprawnia kontrolę poziomu glukozy we krwi. Dzięki temu [...]
Stan zapalny w organizmie może rozwinąć się w odpowiedzi na uraz, chorobę i stres. Może być jednak również spowodowany złymi nawykami, spożywaniem dużej ilości przetworzonych produktów, niedoborem snu, brakiem aktywności fizycznej i nadwagą. Spirulina Spirulina to rodzaj szmaragdowoniebieskiej algi, która jest niezwykle bogata w substancje [...]
Rozwój technologii żywności z pewnością jest sprzymierzeńcem każdej osoby liczącej kalorie w swojej codziennej diecie. Dzięki tym postępom można bez zbędnego podnoszenia kaloryczności jadłospisów delektować się między innymi słodkimi sosami, które urozmaicą nawet najprostszą owsiankę czy przesuszonego omleta. Podsumowanie Fitking Delicious Sauce [...]
[...] zmienić monotonne i długotrwałe gotowanie w czynność bardzo szybką i przyjemną. Pasty te zostały oczywiście stworzone z myślą o osobach, którym zależy na ograniczeniu cukru. W ich składzie nie znajdziemy ani grama dodanego cukru, występują tylko te naturalnie występujące w owocach i warzywach. Jednak nie musimy się bać o kwaśny smak, jaki [...]
Laktoza jest dwucukrem składającym się z glukozy i galaktozy. Krąży o niej wiele mitów, podobnie jak o mleku. Przede wszystkim należy odróżniać poszczególne rodzaje produktów. Czym innym jest mleko, jogurt, sery, a np. sproszkowane białko serwatkowe. Podsumowanie Mleko budzi wiele kontrowersji i należy samodzielnie rozważyć, czy jest niezbędnym [...]
Okres jesienno-zimowy sprzyja wszelkiego rodzaju przeziębieniom i infekcjom, które niestety mogą przerwać nasze treningi. Czas rekonwalescencji zazwyczaj spędzamy w łóżku, gdzie walczymy z chorobą. Aktywność fizyczna w takim momencie jest ograniczona do minimum, zwłaszcza gdy nasze ciało atakuje gorączka. Nie zawsze jednak wiemy, kiedy odpuścić [...]
Kurkuma to dość charakterystyczna, żółta przyprawa, która nadaje daniom wyrazistego koloru i smaku. Okazuje się, że ma ona także potencjał w zwalczaniu stanów zapalnych, zwiększaniu odporności i ochrony naszego mózgu. Jest tylko jeden problem. Kurkuma jest bardzo trudna do przyswojenia przez organizm. Przyjrzyjmy się zatem sposobom, które pozwolą [...]
[...] że może wspomaga metabolizm już nawet po pół godziny po jej zjedzeniu. Cynamon Cynamon pozwoli ci schudnąć na dwa sposoby. Jednym z nich jest kontrola i obniżenie poziomu cukru we krwi. Kolejny dotyczy przemian chemicznych w twoim organizmie, po strawieniu cynamonu. Dzięki niemu organizm podnosi poziom przemiany materii, ale również [...]
Nieustannie przypominamy, by wybierać przede wszystkim produkty o niskim stopniu przetworzenia. Dlaczego jest to tak istotne? Produkty nieprzetworzone dostarczają całego pakietu witamin, minerałów, przeciwutleniaczy błonnika, wody. Co jednak jeszcze bardziej istotne - nie znajdziemy w nich szkodliwych dodatków. W dzisiejszym artykule poznasz [...]
[...] Zdrowy styl życia nie oznacza jednak, że musimy codziennie pływać na basenie, biegać lub wykonywać intensywny trening na siłowni. Pomaga utrzymać prawidłowy poziom cukru we krwi Regularne ćwiczenia fizyczne o umiarkowanej intensywności pomagają utrzymać właściwy poziom glukozy we krwi. Spacery mogą stanowić skuteczną metodę prewencji [...]
[...] Dodatkowe opodatkowanie napojów słodzonych ograniczyło ich sprzedaż o 15%. Według naukowców dodatkowy podatek wiązał się ze zmianą formuły napoju (ograniczenie dodatku cukru), zakupami za granicą (jeśli podatek występuje lokalnie, tylko w jednym kraju; a w USA np. w jednym stanie), jednak nie przynosił spadku zatrudnienia. Opodatkowanie [...]
[...] Zjednoczonych (USDA) wskazuje, że picie dwóch szklanek soku dziennie może chronić przed cukrzycą typu 2. Uważają, że polifenole w nim zawarte są korzystne dla kontroli cukru we krwi. Warto też czytać skład. Niektóre soki mają dodatek cukru lub słodzików, a inne nie. Szukaj wersji bezcukrowej, najlepiej w dziale ze zdrową żywnością. Warto [...]
[...] treningowych pobudzających, anabolizm mięśniowy. Produkty typu LIGHT można jeść do woli Prawdą jest, że produkty typu LIGHT posiadają często mniej kalorii, tłuszczu czy cukru - przez co są "zalecane" podczas diety redukcyjnej. Jednakże długotrwałe spożywanie tych produktów często wiąże się z różnymi chorobami, zaburzeniami hormonalnymi czy [...]
[...] doświadczyć również, gdy zbyt szybko wstaniesz z maty. Co z tym zrobić? Pij dużo płynów. Odwodnienie sprawia, że problem ten może się nasilać. Jeśli masz skłonność do spadku cukru we krwi, przed rozpoczęciem treningu zjedz małą przekąskę. Sprawdź również leki, które przyjmujesz. Niektóre leki, szczególnie leki moczopędne i niektóre leki [...]
Otyłość uważana jest za pandemię XXI wieku. Polacy znajdują się w pierwszej piątce najbardziej otyłych narodów Europy. Ponad 25% populacji w Polsce jest otyła. Przed nami znajdują się takie kraje jak Wielka Brytania oraz Irlandia. Sytuacja z roku na rok wygląda coraz gorzej. Dane te są alarmujące. Prawie 35% dorosłych Amerykanów jest otyłych. [...]