[...] włókien mięśniowych (stanowi energię w każdym rodzaju pracy, a szczególnie w treningu siłowym), glikogen wątrobowy reguluje kluczowy dla przeżycia parametr tj. stężenie cukru we krwi. Zarówno zbyt wysokie, jak i zbyt niskie stężenie glukozy we krwi może nieść poważne konsekwencje zdrowotne. Wnioski i komentarz Mieszanki maltodekstryn z [...]
Okres redukcji tkanki tłuszczowej jest momentem, gdy zaburzenia metaboliczne czy też zmiany adaptacyjne organizmu, które miesiącami podtrzymywały zapasy energetyczne w postaci tkanki tłuszczowej, mają ulec poprawie. Oznacza to, że oprócz wykorzystania typowej suplementacji okołotreningowej, której działanie ukierunkowane jest na wsparcie [...]
[...] ma powodować autyzm, raka, Alzheimera i wiele innych chorób. Przykład praktyczny. Produkujesz cukier, chcesz by ludzie masowo konsumowali sacharozę. Jak uderzyć w zamienniki cukru, słodziki? Wynajmij 1000-2000 „pożytecznych durniów” (w działaniach na skalę USA, kilka tysięcy osób powinno załatwić sprawę), opłać sponsorowane badania, wg których [...]
[...] Jak wiele tego typu napojów, jest on wzbogacony w wapń i witaminę D2, ryboflawinę i B12. Skład ma zbliżony do mleka krowiego - podobna ilość węglowodanów (w tym także cukru) i tłuszczu. Różnicą jest jednak ilość białka. W mleku krowim jest go zwykle około 3-4 g w 100 ml a w tym przypadku zaledwie 0,6 g. Zwykle jednak napoje tego typu nie [...]
[...] z naparu więcej smaku i aromatu. Można ją pić czarną albo zabieloną mlekiem, śmietanką lub napojem sojowym. Do wyboru jest jeszcze kawa zupełnie gorzka, z dodatkiem cukru lub jego zamienników, czy różnego rodzaju syropów. Kolejnym doskonałym rozwiązaniem o wielu zastosowaniach jest rozpuszczalna kawa smakowa wzmocniona dodatkową dawką [...]
Przyjmuje się, że węglowodany są najtańszym składnikiem diety, dlatego współczesne wojskowe racje żywnościowe są budowane tak, aby dostarczać głównie węglowodanów, a mało protein oraz wartościowych źródeł tłuszczu. Nie powinno to dziwić, gdyż podejście do białek i tłuszczów w diecie sportowca zmienia się powoli i napotyka na duży opór materii, a [...]
Schłodzona kawa na wynos dla wielu osób stanowi istotny element dnia. Każdy, kto pije ją w pośpiechu, z pewnością doceni nowy wariant kawy w puszce, w której nie ma dodatku cukru, a jest aż 7 g białka. Kawy, która wyróżnia się karmelowym smakiem i może być z sukcesem wykorzystywana do przygotowywania zarówno pysznych deserów kawowych, jak i formy [...]
[...] jest właściwe odżywianie się w celu osiągnięcia wymarzonej sylwetki. Już jako nastolatka Keech unikała fast foodów, przetworzonych produktów i żywności o wysokiej zawartości cukru. Preferuje potrawy wegetariańskie, ale od czasu do czasu zje też kawałek mięsa. Codziennie stara się spożywać zalecane pięć porcji owoców i warzyw często w formie [...]
[...] dość powszechnym zjawiskiem. Wiele osób nie wiąże jakości użytych produktów w diecie z występowaniem tego typu zjawiska, sugerując, że tak działa kreatyna. O ile wykluczenie cukru, nadmiaru sodu czy nabiału czasem znacznie poprawia jakość sylwetki, o tyle czasem trudno namierzyć przyczynę i nawet na dobrze dopracowanej diecie retencja występuje, [...]
Nadciśnienie tętnicze zabija co roku 9.4 mln ludzi, czyli tyle, co wszystkie choroby zakaźne łącznie. Niestety z reguły nie daje objawów, a większość ludzi nie przejmuje się wcale stanem serca, nerek, wątroby czy ciśnieniem krwi. Na nadciśnienie tętnicze choruje na świecie prawie miliard osób, w tym prawie 38% w krajach rozwiniętych i 22% w [...]
[...] utlenianie glukozy oraz zmniejsza uwalnianie wolnych kwasów tłuszczowych. Podawanie IGF-1 pacjentom z bardzo silną opornością insulinową powoduje poprawę kontroli stężenia cukru we krwi, przyczynia się do obniżenia stężenia glukozy i zwiększa wrażliwość insulinową w cukrzycy typu 1 i 2. Jednocześnie diabetycy są bardziej wrażliwi na efekty [...]
Dieta roślinna zyskuje coraz większe grono zwolenników. Produkty są bogate w składniki odżywcze, takie, których nie znajdziemy w pokarmach pochodzenia zwierzęcego. Modna staje się całkowita rezygnacja z produktów odzwierzęcych i przejście na wegetarianizm. Zainteresowanie weganizmem zaczęło wzrastać pod koniec 2010 roku i od tego czasu nieustannie [...]
Zgaga objawia się paleniem w przełyku, kwaśnym odbijaniem, cofaniem treści żołądkowej do przełyku, a także palącym bólem za mostkiem. Szacuje się, że aż 25-40% dorosłych doświadcza zgagi raz w miesiącu, a od około 7% do 10% mają codziennie. Dobrą wiadomością jest to, że około 90% cierpiących na zgagę może powiązać swoje objawy ze spożywaniem [...]
[...] Mogą być produkowane chemicznie (sztuczne słodziki) lub ekstrahowane z roślin (naturalne słodziki). W ciągu ostatnich dwóch dekad wzrosła ich popularność jako substytutów cukru u osób w celu zwiększania utraty wagi lub utrzymania kontroli glikemii. Przeczytaj koniecznie: Słodziki: które są naturalne, a które sztuczne? Pomimo ich korzystnych [...]
Obecnie dużym zainteresowaniem cieszą się preparaty mające obniżać stężenie cukru we krwi. Wiemy, iż takie działanie wykazują antocyjaniny uzyskane z aronii czarnoowocowej, berberyna oraz cynamon. Podobnie glikemię potrafią wyregulować diety wysokotłuszczowe, niskowęglowodanowe (np. lowcarb i ketogeniczne) oraz regularny, odpowiednio intensywny [...]
[...] odchudzającymi, to nadmienić trzeba, że napój ten nie ma nic wspólnego ze słowem “fit”. To taka sama słodzona kawa, jak inne tego typu niewegańskie. Ma bardzo dużo cukru - aż 4,8 g w 100 ml (czyli 10,6 w całym kubeczku), a do tego sporo różnych dodatków, które są tutaj tylko po to by wydłużyć ważność do spożycia. Jak smakuje? Jak [...]
Wiele osób postrzega dietę jako sposób na szybką utratę wagi. Jednak to, co jesz, wpływa również na Twoje zdrowie psychiczne i fizyczne. Dlatego ważne jest, aby jeść to, co najzdrowsze dla Twojego organizmu, a nie ulegać modnym dietom cud, które oferują szybkie efekty w krótkim czasie. Podsumowanie Dieta OMAD wiąże się z pewnymi problemami [...]
Wydawać by się mogło, że pozycja siedząca, jej nieprawidłowa forma, wpływa głównie na układ kostny i aparat ruchu. Osoby wykonujące pracę siedzącą zazwyczaj narzekają na bóle pleców w odcinku lędźwiowym, piersiowym i szyjnym. Powiązane jest to ze specyficznym przyjęciem pozycji, która polega na pochyleniu się przy biurku, wysunięciem obręczy [...]
Podczas, gdy skupiamy się częściej na działaniach prewencyjnych w zakresie zmarszczek na twarzy, łatwo jest zapomnieć o reszcie ciała i o tym, że skóra starzeje się na wszystkich naszych częściach ciała. Skóra zmienia się wraz z wiekiem i niestety nie mamy na to wpływu. A może tak pogodzić się z wyglądem swojej skóry? Wydawałoby się, że to jest [...]
[...] Jogurt jest zdrową opcją, ale margaryna i wiele płatków śniadaniowych zawierających sterole roślinne, już nie. Nawet sok pomarańczowy ze względu na wysoką zawartość cukru nie będzie zbyt dobrym wyborem, jeśli masz cukrzycę lub stan przedcukrzycowy. Czy należy spożywać żywność wzbogaconą sterolami roślinnymi? Jeśli masz wysoki poziom [...]