[...] 20 i jesteś aktywna, ale nie ćwiczysz regularnie? Potrzebujesz dziennie ok. 2300 kcal, z tego na "słodkie" cukry proste może przypadać 230 kcal (ok. pięciu łyżeczek białego cukru). Masz 40 lat i prowadzisz siedzący tryb życia? Porcja potrzebnej ci energii wynosi ok. 1800 kcal dziennie, a dopuszczalna ilość cukru prostego to 180 kcal (ok. [...]
[...] w naczyniach krwionośnych. U przeważającej części młodych ludzi stosujących doping stwierdza się nadciśnienie, oraz wyraźnie pogorszony obraz krwi: podwyższony poziom cukru, triglicerydów i cholesterolu. Dla myślących, powinien być to istotny czynnik sygnalizujący, że za kilkanaście lat może u nich wystąpić nie tylko zagrożenie zawałem [...]
[...] bardzo soczysta o miąższu gorzkawo kwaśnym. Narigina jest składnikiem grejfruta powodującym gorycz... Natomiast syntetyzowany z nariginy dehydrochalkon jest słodszy od cukru 100 razy ! KALAMONDINA , LIMA FILIPIŃSKA: małe drzewko bardzo podobne do limy. Owoce do 2,5 cm, bardzo kwaśne, użytkowane jak cytryny. KUMKWAT (Fortunella): należy do [...]
[...] Lepiej zjadać więcej mniejszych posiłków dziennie, niż parę dużych Jeżeli żywność jest przetworzona lub gotowa, to istnieje duże prawdopodobieństwo, że dodano do niej cukru i soli Tracenie czy przybieranie na wadze następuje stopniowo; próbując zrobić to z dnia na dzień, można sobie zaszkodzić Trenujemy z głową Jest to temat, [...]
[...] że jest inny czynnik, który powodował chorobę serca - niezmierzony lub niezauważony. Rzeczywiście, Amerykanie jedli więcej tłuszczów niż Japończycy. Ale jedli też więcej cukru, białego chleba i oglądali więcej TV. Pomimo oczywistych słabych punktów w argumentacji Keysa, jego hipoteza wkrótce zaczęła być promowana przez American Heart [...]
[...] Lepiej zjadać więcej mniejszych posiłków dziennie, niż parę dużych. Jeżeli żywność jest przetworzona lub gotowa, to istnieje duże prawdopodobieństwo, że dodano do niej cukru i soli. Tracenie czy przybieranie na wadze następuje stopniowo; próbując zrobić to z dnia na dzień, można sobie zaszkodzić. Przykład najprostszej skutecznej diety wg. [...]
[...] jeszcze tak źle i poprzestajemy na tym. Tymczasem wiele różnych schorzeń, zarówno fizycznych, jak i psychicznych ma bezpośredni związek ze spożywaniem czystego rafinowanego cukru czyli sacharozy. Nadmiar cukru wywiera silny negatywny efekt na funkcjonowanie mózgu, powoduje powoduje senność i drastyczny spadek naszej zdolności oceny i [...]
[...] że jest inny czynnik, który powodował chorobę serca - niezmierzony lub niezauważony. Rzeczywiście, Amerykanie jedli więcej tłuszczów niż Japończycy. Ale jedli też więcej cukru, białego chleba i oglądali więcej TV. Pomimo oczywistych słabych punktów w argumentacji Keysa, jego hipoteza wkrótce zaczęła być promowana przez American Heart [...]
[...] Lepiej zjadać więcej mniejszych posiłków dziennie, niż parę dużych Jeżeli żywność jest przetworzona lub gotowa, to istnieje duże prawdopodobieństwo, że dodano do niej cukru i soli Tracenie czy przybieranie na wadze następuje stopniowo; próbując zrobić to z dnia na dzień, można sobie zaszkodzić Trenujemy z głową Jest to [...]
[...] że jest inny czynnik, który powodował chorobę serca - niezmierzony lub niezauważony. Rzeczywiście, Amerykanie jedli więcej tłuszczów niż Japończycy. Ale jedli też więcej cukru, białego chleba i oglądali więcej TV. Pomimo oczywistych słabych punktów w argumentacji Keysa, jego hipoteza wkrótce zaczęła być promowana przez American Heart [...]
[...] „złego" cholesterolu i wzrost „dobrego" - poprawa parametrów krwi - poprawa samopoczucia - likwidacja uczucia zmęczenia i senności spowodowanego wysokim stężeniem cukru we krwi - krótszy i bardziej regenerujący sen Liczne badania epidemiologiczne wykazują, że otyłość w krajach rozwiniętych stale wzrasta mimo, że stosuje się tam diety [...]
[...] w gainerach jest wysokooczyszczona skrobia pochodząca z kukurydzy lub pszenicy. Jedynie taki węglowodan będzie źródłem stabilnej energii i nie podniesie zbyt mocno poziomu cukru we krwi. Nasz rynek jednak jest zdominowany przez niedrogie odzywki pochodzenia krajowego, czasem zagranicznego. Biorąc pod uwagę najczęściej [...]
[...] i tiaminą w procesach metabolicznych. Jako składnik koenzymów niacyna uczestniczy w procesach utleniania i redukcji w organizmie. Uczestniczy w procesach regulacji poziomu cukru we krwi, w regulacji poziomu cholesterolu w organizmie, w regulacji przepływu krwi w naczyniach czy też w utrzymaniu odpowiedniego stanu skóry. Współdziała w syntezie [...]
[...] odmian, u nas popularnych jest tylko kilka gatunków. Gruszkami można objadać się bezkarnie na diecie odchudzającej. Przeciętnej wielkości owoc ma tylko 62 kalorie, ok. 10% cukru - lewulozy łatwo przyswajalnej dla organizmu i niewiele białka. Gruszka jest zasadotwórcza i bogata w witaminy: A, z grupy B oraz C. Zawiera sporo mikroelementów, m. [...]
[...] ona cyjanek. Jest on jednak niegroźny w takiej postaci, gdyż każda molekuła B17 zawiera jedną jednostkę cyjanku, jedną jednostkę benzaldehydu i dwie jednostki glukozy (cukru) „zamknięte" razem. Aby cyjanek mógł stać się niebezpieczny, najpierw trzeba "otworzyć" molekułę i go uwolnić. Otworzenie to jest możliwe tylko dzięki enzymowi [...]
[...] energii, z spożytego posiłku, na treningu. Przypomnę tylko, że GI to wielkość, informująca nas o tym, jak bardzo dany posiłek (będący źródłem węglowodanów) podnosi poziom cukru (dokładnie glukozy) we krwi. Im wyższa jego wartość tym większy „skok" krzywej cukrowej po jego spożyciu. Jeżeli w porze przedtreningowej spożyjemy posiłek o wysokim [...]
[...] wiedzieliście, lub przestaniecie wierzyć w to co wiedzieliście do tej pory(tak się stało m.in. ze mną). Zaczniemy więc od NATURALNYCH SUBSTANCJI SŁODZĄCYCH O szkodliwości cukru nie trzeba chyba nikomu mówić…Zakwasza organizm, rozwala gospodarkę insulinową i idzie w d*** jak cholera Problem jest w tym, że wśród wielu osób starających się zdrowo [...]
[...] pamiętam nawet momentu jak schodziłem z ringu i nie było to spowodowane zamroczeniem po jakimś ciosie.Doszedłęm do siebie dopiero jakąś godzine po walce gdy poziom mojego cukru wrócił do normy.Pierwsze cztery minuty walki to było tak że myślałem że zaraz rozerwe tego kolesia. Wydawało mi się że zaraz zacznę lac tego typa przez piętnaście minut [...]
[...] produkty oznaczone jako „light". W Polsce nie istnieje prawna definicja tego terminu. Dlatego każdy producent może go używać, jak chce. Ci, którzy rezygnują z zastosowania cukru w produktach „light", dodają chemikalia imitujące smak cukru. Są one często bez porównania groźniejsze dla zdrowia niż zwykła sacharoza. Jak choćby aspartam, [...]