Jak często dodajesz fasolę lub inne rośliny strączkowe do swojego menu? I dlaczego tak rzadko? Wiele osób nie zdaje sobie sprawy z różnorodności, jakie dają nam do wyboru strączki. Rośliny strączkowe są bogate w składniki odżywcze, a jednocześnie są stosunkowo niskokaloryczne. Co zrobić, by strączki były łatwiejsze do strawienia? Pomimo [...]
Resweratrol należy do związków pochodzenia roślinnego, które wykazują działanie przeciwutleniające. Jego najważniejsze źródła to: czerwone wino, winogrona, niektóre jagody i orzeszki ziemne. Substancja aktywna skoncentrowana jest w skórkach i nasionach winogron, jagód. Ww. części owoców wchodzą w skład przecieru, który wykorzystywany jest do [...]
[...] jednorazowo. Więc jeśli ktoś mnie pyta, czy nie boję się słodzików, to odsyłam do przeglądu badań naukowych. Czy cukier skraca życie? Bezsprzecznie udowodniono, iż nadmiar cukru bezpośrednio i pośrednio znacząco skraca życie, powoduje otyłość, nadciśnienie, choroby sercowo-naczyniowe, cukrzycę czy raka. Jeśli się go nie nadużywa, to cukier nie [...]
[...] posiłkach. Stara się zapewnić też odpowiednią ilość zdrowych tłuszczów i węglowodanów (z przewagą jednak na tłuszcze). Przez celiakię nie spożywa glutenu. Unika również cukru, nabiału i soi, ponieważ jej organizm nie przyswaja takiego pożywienia odpowiednio. Dba także o odpowiednią suplementację. Odpowiednia dieta oraz treningi sprawiły, że [...]
Gdy po spożyciu posiłku jeansy nagle robią się za ciasne w pasie, możesz czuć się niekomfortowo i niewygodnie. Często powtarzające się wzdęcia mogą być oznaką problemów zdrowotnych, jednak w wielu przypadkach związane są ze stresem i złymi nawykami żywieniowymi. Oto najczęstsze przyczyny wzdęć po jedzeniu. Podsumowanie Jeśli po jedzeniu często [...]
Dosyć często mówi się o naturalnych afrodyzjakach zwiększających libido. Czy zdajesz sobie sprawę, że są również produkty, których należy unikać, gdyż mogą zmniejszać popęd seksualny? Styl życia i żywność, którą spożywamy, może mieć wpływ między innymi na poziom testosteronu, który jest kluczowy dla Twojego popędu seksualnego.
[...] zarówno tych słodkich jak np. owsianki, omlety, jogurty z dodatkami, jak i wytrawnych sałatek, dań mięsnych itp. Dobrą opcją są również naturalne masła orzechowe bez dodatku cukru i olejów. Przyprawy Przyprawy i zioła uwydatniają smak potraw i mogą się przydać, jeśli nie chcesz jeść ciągle tych samych smaków. Niektóre z nich np. kurkuma, pieprz [...]
Mieszanki musli mają różne opinie z racji tego, że często są one wzbogacone o cukier, co sprawia, że daleko im do zdrowej żywności. Jednak produkt, produktowi nierówny w związku z czym, jeśli kochasz musli, to warto szukać tych z dobrym składem.
Warzywo, o którym mowa, znane jest przede wszystkim jako te, które zawiera najwięcej cukru. Mowa o burakach. W rzeczywistości są potęgą składników odżywczych. Regularne spożywanie tego warzywa może pomóc zwalczyć różnorodne dolegliwości i choroby. Poza słodkim smakiem, buraki oferują unikalne źródło fitoskładników nazywanych betalainami, wśród [...]
[...] go pod uwagę w szczególności podczas diety redukcyjnej, chociażby z tego względu na to, że wypełnia żołądek i czujemy się dłużej syci, a ponadto pomaga on zapobiegać skokom cukru we krwi. Jak zwykle istotny jest umiar Stwierdzono jednak, że zbyt duże ilości błonnika zmniejszają wchłanianie tłuszczów, a co za tym idzie, zmniejszona zostaje [...]
Cukrzyca dotyka na całym świecie kilkuset milionów ludzi. Prawdopodobnie kolejne kilkaset milionów ma stan przedcukrzycowy charakteryzujący się np. opornością na insulinę. Szacuje się, że globalna częstość występowania cukrzycy w 2019 r. wynosiła 9,3% (463 miliony osób) i będzie wzrastać do 10,2% (578 milionów) do 2030 r. i 10,9% (700 milionów) do [...]
[...] właśnie dodać wspomniane wcześniej źródło węglowodanów. Skład dania jest przyzwoity - same warzywa, przyprawy, nieco oleju. Jedyne, do czego można się przyczepić, to dodatek cukru. Producent spokojnie mógłby z niego zrezygnować, ale też nie jest go aż tak dużo, więc jeśli na co dzień masz mało cukru w diecie, to możesz przymknąć na to oko. Jak [...]
Kto ma pracę biurową, ten dobrze wie, że na dłuższą metę jest to bardzo męczące. Jak to możliwe skoro cały czas się siedzi? Ano możliwe. W dużej mierze chodzi o to, że dla naszego ciała pozycja siedząca nie jest zbyt korzystna. Dodajmy do tego źle dobrane biurko, krzesło, wysokość ekranu komputera i nieprawidłową postawę i mamy receptę na bóle [...]
Błonnik, inaczej włókno pokarmowe, należy do grupy węglowodanów o złożonej budowie. Są to substancje pochodzenia roślinnego, które są nieprzyswajalne przez organizm człowieka, a prościej mówiąc, nie są one ani trawione, ani wchłaniane. Jednak w wyniku konsensusu dietetyków światowej klasy przyjęto, że 1 g błonnika jest w stanie dostarczyć 2,5 kcal [...]
Fasola jest popularnym produktem bogatym w białko, który często się pojawia na talerzach wegetarian. Nie ulega też żadnej wątpliwości, że poza białkiem fasola jest bogata w wiele składników odżywczych, a do tego jest niedroga. Jest też źródłem węglowodanów. Podsumowanie Jeżeli nie jesz fasoli czy innych strączków, to namawiamy Cię, by włączyć [...]
Wiele źródeł naukowych porównuje białko konopne pod względem jakości, do białka zawartego w jajach i soi. Jednak niska zawartość lizyny sprawia, że białko konopne nieco odstaje od swoich konkurentów. Białko konopne jest jednak dobrym rozwiązaniem dla alergików, osób preferujących produkty mało przetworzone, które są dość wrażliwe na dodatki [...]
[...] CHOCOLATE NUTLOVE CRISPY VANILLA. Bez słodkości nie ma zabawy Co wyróżnia tę pyszną tabliczkę czekolady, od komercyjnych produktów z supermarketu? Oczywiście brak dodanego cukru! W każdej tabliczce znajdują się tylko naturalnie występujące cukry, których ilość nie przekracza 11 gramów. Czemu więc zawdzięczamy ten wyjątkowy słodki smak PROTEIN [...]
[...] jest w nim dodatek wapnia i witamin z grupy B. Napój ALPRO SOYA występuje w dwóch wersjach - słodzonej i niesłodzonej. Jak łatwo się domyślić, zdrowsza jest wersja bez cukru, jednak warto zauważyć, że nawet słodzony napój ma mniej węglowodanów (i cukrów) niż klasyczne mleko. ALPRO SOYA ma 2,5 g cukrów na 100 ml a klasyczne mleko ok. 4,5 g. [...]
[...] Trzustka ma określone możliwości wytwarzania insuliny, więc po pewnym czasie pojawiają się problemy z dowozem insuliny (która jest jedynym hormonem obniżającym stężenie cukru we krwi => co ma oczywiste konsekwencje zdrowotne). Przewlekły stan zapalny wywołany niewłaściwą dietą charakteryzuje się nieprawidłową produkcją cytokin, zwiększoną [...]
[...] i musiał zmienić pracę ze względu na swoją wagę. Dlaczego przytył? Przyrost masy ciała wynikał ze złej diety - kupnych kanapek z dużą ilością sosów, pizzy i dużej ilości cukru. Właściwie zaczął przybierać na wadze po podjęciu dodatkowej pracy jako ochroniarz. Siedzący tryb życia i darmowe jedzenie na imprezach korporacyjnych spowodowały, że [...]