Gdy po spożyciu posiłku jeansy nagle robią się za ciasne w pasie, możesz czuć się niekomfortowo i niewygodnie. Często powtarzające się wzdęcia mogą być oznaką problemów zdrowotnych, jednak w wielu przypadkach związane są ze stresem i złymi nawykami żywieniowymi. Oto najczęstsze przyczyny wzdęć po jedzeniu.
Nie tolerujesz laktozy
Ponad dwie trzecie dorosłych na całym świecie ma pewien stopień nietolerancji laktozy. Niedobór enzymu laktazy, który zmniejsza się z wiekiem, utrudnia rozkład i wchłanianie laktozy znajdującej w produktach mlecznych, takich jak mleko czy twaróg. Układ pokarmowy jest w takiej sytuacji obciążony, co może powodować wzdęcia, gazy, a czasem biegunkę.
Nietolerancję laktozy można zdiagnozować za pomocą wodorowego testu oddechowego. Test ten polega na podaniu pacjentowi (na czczo) pewnej dawki laktozy, a następnie mierzeniu stężenia wodoru w wydychanym powietrzu. Przekroczone stężenie wodoru wskazuje na nietolerancję laktozy. Ulega ona fermentacji w jelicie grubym, w wyniku czego wydzielają się duże ilości wodoru.
Wodorowy test oddechowy jest najlepszym badaniem pomocniczym w diagnostyce nietolerancji laktozy.
Możesz jednak sprawdzić w prosty sposób, czy nie tolerujesz laktozy, bez wykonywania skomplikowanych badań. Wystarczy, że będziesz prowadzić dziennik posiłków i zapisywać pojawiające się objawy przez kilka tygodni. Możesz również spróbować unikać całkowicie laktozy przez 2-3 tygodnie, aby sprawdzić, czy objawy ustąpią. Jeśli nie tolerujesz laktozy, wzdęcia powinny ustąpić po wyeliminowaniu z diety pokarmów zawierających laktozę.
Być może nie musisz całkowicie rezygnować z nabiału w diecie, a jedynie ograniczyć jego ilość. Możesz również włączyć do menu produkty mleczne bez laktozy. Naturalnie, bardzo małe ilości laktozy zawierają twarde sery, takie jak parmezan. Produkty, takie jak: mleko, jogurt czy serek wiejski, możesz kupić w wersji bez laktozy. Możesz również spróbować wymienić mleko krowie na kozie - to drugie rzadziej powoduje problemy ze strony układu pokarmowego.
Jesteś wrażliwy na fruktozę
Niektóre osoby mają trudności z trawieniem fruktozy, cukru znajdującego się w owocach, miodzie oraz w przetworzonej żywności i napojach zawierających syrop kukurydziany o wysokiej zawartości fruktozy. Osoby z dużą wrażliwością na fruktozę odczuwają wzdęcia i gazy, nawet gdy spożywają niewielkie ilości fruktozy. Ten stan może zostać zdiagnozowany za pomocą testu oddechu wykonanego przez lekarza.
Rozwiązanie? Ogranicz żywność i napoje zawierające fruktozę, a to powinno zmniejszyć wzdęcia. Pomocne może okazać się stosowanie zaleceń diety o niskim FODMAP.
Wrażliwości na fruktozę nie należy mylić z dziedziczną nietolerancją fruktozy. Dziedziczna nietolerancja fruktozy jest zwykle diagnozowana w dzieciństwie.
Masz nadwrażliwość na pszenicę
Celiakia jest chorobą objawiającą się bardzo specyficzną reakcją autoimmunologiczną na spożywanie pokarmów zawierających gluten. Celiakia dotyka od 0,5% do 1,0% całej populacji ludzkiej. Osoby cierpiące na celiakię doświadczają szerokiego zakresu objawów, zarówno jelitowych, jak i niejelitowych, kiedy spożywają pokarmy zawierające gluten. W ostatnich latach lekarze i naukowcy zaobserwowali, że gluten szkodzi nie tylko osobom z celiakią i alergią. Nadwrażliwość na gluten może dotyczyć około 6% populacji.
Gluten znajduje się w jęczmieniu, pszenicy, życie oraz w wielu przetworzonych produktach spożywczych.
Najczęstsze objawawy celiakii to: wzdęcia, dyskomfort w jamie brzusznej i biegunka. Jeśli wystąpi połączenie tych objawów, skontaktuj się z lekarzem w celu wykonania badań krwi. Eliminacja glutenu z diety powinna zmniejszyć wzdęcia i inne objawy jelitowe.
Masz zespół jelita drażliwego
Zespół jelita drażliwego to przewlekła choroba jelita cienkiego i grubego objawiająca się bólami brzucha oraz zaburzeniami rytmu wypróżnień, które nie są uwarunkowane zmianami organicznymi ani biochemicznymi. Zespół jelita drażliwego dotyka około 20% populacji. U ponad 50% pacjentów z zespołem jelita drażliwego, zwracających się do lekarza, występują zaburzenia w sferze psychologicznej. Najczęściej są to stany lękowe i depresja. Ludzie z zespołem jelita drażliwego doświadczają skurczów brzucha, wzdęć, gazów i naprzemiennie występujących biegunek oraz zaparć, które pojawiają się i znikają. Objawy są często nasilane przez stres, z tego względu warto skoncentrować się na technikach redukujących stres. Pomocne mogą być również zmiany w sposobie odżywiania.
Jeśli wspomniane objawy występują minimum 2-3 miesiące, należy skonsultować się z lekarzem.
Jesteś zestresowany
Ludzie, którzy żyją w stresie i pośpiechu, mogą połykać za dużo powietrza podczas jedzenia oraz picia. Powietrze to może prowadzić do wzdęć, niestrawności i gazów. Jeśli po posiłku często odbija Ci się lub masz czkawkę po jedzeniu, prawdopodobnie jesz zbyt szybko. Zwolnij! W czasie posiłku skup się na posiłku, zamiast na prowadzeniu rozmów czy przeglądaniu internetu. Rozmawianie podczas jedzenia może powodować połykanie powietrza. Unikaj napojów gazowanych, słomek i nie żuj gumy.
Podsumowując, jeśli po jedzeniu często masz wzdęcia, zacznij od wolniejszego jedzenia w spokoju oraz prowadź dzienniczek posiłków przez kilka tygodni. Pomoże to zidentyfikować ewentualną nadwrażliwość pokarmową, która może przyczyniać się do wystąpienia problemu. Jeśli problem utrzymuje się przez dłuższy czas, skontaktuj się z lekarzem, aby wykluczyć poważniejsze przyczyny wzdęć brzucha.
U mnie po eliminacji płatków osianych objawy uległy, teraz jest już ok.
Tak samo miałem, po zmniejszeniu ze 100g na 50g się pojawiło, bo wzdęcia mnie męczyły z rana.
Pewnie błonnik jest winien
Ja bym powiedział że produkt zbożowy, bo ile te 50g mogło mieć tego błonnika, minimalne ilości.
Ja miałam dość drastyczną dietę, ale z czasem postanowiłam dołączyć do niej trochę więcej owoców i warzyw i zrezygnowałam też z gazowanych napojów. Na początku owszem było ciężko, ale kuracja Intestą też by bardzo tutaj pomogła
kuracja kuracją, ale moze być ta że po odstawieniu objawy powrócą i bez poprawy nawyków żywieniowych to tylko lekami czy suplami będziemy maskowali wzdęcia.
To ciężki temat, ja eliminował produkty pojedynczo, aż w końcu doszłam co mi szkodziło.
To najlepsza metoda jest, ale neiraz to może być złożenie kilku czynników i eliminacja jednego może nie dać poprawy.