[...] wysokotłuszczowej jest opartych o sztuczne, nieprawdopodobne ilości niezdrowego tłuszczu (np. smalcu) i wysokoprzetworzonych węglowodanów (syropu glukozowo-fruktozowego, cukru, skrobi kukurydzianej), a więc niekoniecznie mają one odniesienie do ludzi. Większość populacji nie stosuje monodiety. Chwilowo nie istnieją przekonujące dowody na [...]
[...] W tej grupie znajdziemy obok sorbitolu np. ksylitol, laktitol, mannitol czy izomalt. Tego rodzaju związki są mniej słodkie niż cukier, np. sorbitol posiada 60% potencjału cukru. Maltitol hamuje zmiany wątroby? Niealkoholowa stłuszczeniowa choroba wątroby (NAFLD) przechodzi często w zapalenie, ostatecznie prowadzące do marskości i raka [...]
W ostatnich latach w USA promuje się tabletki z narkotykami oraz zastrzyki z analogami GLP-1 (liraglutyd, semaglutyd). Część z tych środków staje się popularna w Polsce, ponieważ iniekcje są mniej męczące niż trening na bieżni i wykluczanie z diety pączków. Otyłość staje się coraz większym problemem dla rzesz ludzi. Skąd się bierze? Podsumowanie [...]
[...] nieprzetworzonych pokarmów i unikaniu jedzenia i przekąsek mocno przetworzonych, paczkowanych. Powód? Paczkowane i przetworzone produkty spożywcze często zawierają dużo cukru, sodu i tłuszczów utwardzonych. Dla miłośników paczkowanej żywności jest nadzieja, że w przyszłości sytuacja nieco się zmieni i pojawi się na rynku większa ilość [...]
Zamienniki cukru są często piętnowane, bo są „chemią”. To słowo-wytrych obrazuje strach przed nieznanym, a zamienniki cukru są dla wielu osób takimi tajemniczymi związkami. Dlatego przypisuje im się negatywne oddziaływanie na ustrój. Ok, odnieśmy te dane do człowieka. Załóżmy, że ktoś wypija litr napoju dziennie i dostarcza w ten sposób 350 mg [...]
Długotrwały wysiłek wiąże się z negatywnym oddziaływaniem na ustrój sportowca. Właściwe odżywianie i suplementacja są niezmiernie istotne dla uzyskiwania wyników, a nawet dla zachowania zdrowia. Podsumowanie Do kluczowych produktów chroniących mięśnie w trakcie długotrwałej pracy należą: izotonik w proszku, węglowodany mieszanka np. carbo (o [...]
[...] poniżej 0,5 g (nasycone poniżej 0,1 g), białko 1,4g, sól 2 g Plusy: znacznie niższa zawartość cukrów prostych, smak nieodbiegający od innych produktów o wyższej zawartości cukru, cena porównywalna z konkurencją, spora ilość pomidorów użyta do wyprodukowania 100 g ketchupu, brak dodatku benzoesanu sodu, brak dodatku octu, brak aspartamu jako [...]
[...] powinno znaleźć się w każdym posiłku i przekąsce, które spożywasz. Regularne spożywanie pokarmów bogatych w białko daje uczucie sytości i może pomóc ustabilizować poziom cukru we krwi. Badania pokazują, że rozłożenie spożycia białka w ciągu dnia poprzez włączenie pokarmów wysokobiałkowych do każdego posiłku jest skutecznym sposobem na [...]
Wszystko szkodzi! Wszystko powoduje raka! Wszystko nas zabija! Te hasła dotyczące skażonej i trującej żywności są powtarzane przez osoby, które nie interesują się zdrową dietą, po prostu powielają zasłyszaną opinię i nie poświęcają nawet 5 minut, by zweryfikować mit. Ostatnio słyszałem opinię, że nawet oleje roślinne są skażone metalami ciężkimi. [...]
Aktualizacja 03.01.2023 Odżywka białkowa jest obowiązkową pozycją w diecie sportowca. Jej zadaniem jest przede wszystkim dostarczyć wysokiej jakości protein, które posłużą na cele budulcowe, regeneracyjne i odżywcze.
[...] są tak niechlujnie opracowane, iż nie dałem rady ustalić, o ile wzrosła podaż kalorii po wypiciu napoju z sukralozą w porównaniu do standardowej 75-gramowej dawki sacharozy (cukru stołowego). Znalazłem również błędy w schemacie obrazującym przebieg eksperymentu. Najwyraźniej nikt nie zadał sobie trudu sprawdzenia wyników cytowanego eksperymentu. [...]
[...] Wanilia). Masa kakaowa min. 75%. W 100 g tej czekolady znajdziemy 559 kcal, w tym 7,2 g białka, 28,6 g węglowodanów, 47,8 g tłuszczów oraz 0,02 g soli. Plusy: z racji braku cukru, który zastąpiono ksylitolem, czekolada ta nadaje się dla osób, które zrezygnowały z używania cukru np. cukrzycy Minusy: w smaku niestety podobna do czekoladopodobnych [...]
Suplementy to uzupełnienie naszej diety - mają wspomagać nasze zdrowie i dążenie do formy. Zwykle nie działają z taką siłą jak leki, ale nie mają też skutków ubocznych, jeśli spożywamy je zgodnie z zaleceniami. Jest jednak grupa substancji, która jest na tyle silna, iż jest porównywalna z lekami. Podsumowanie Suplementy, bez względu na to jak [...]
[...] łączone są z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej i tłuszczowej, co może powodować wiele problemów zdrowotnych np. miażdżycę. Chrom ma zdolność normalizowania poziomu cukru we krwi, dzięki temu, że wydaje się naśladować działanie insuliny. W przypadku, gdy w tkankach, głównie mięśniowej, dochodzi do spadku aktywności receptorów [...]
[...] Zmniejszyła się insulinooporność Z tego wynika, iż zarówno berberyna, jak i resweratrol mogą mieć wpływ na składowe wchodzące w zespół metaboliczny, szczególnie stężenie cukru we krwi, stężenie insuliny czy masę ciała. Przeczytaj także: Berberyna: suplement czy lek? Poznaj właściwosci i działanie berberyny Referencje Ying Chen i in. Effect of [...]
Otyłość jest wiodącym problemem zdrowotnym w większości krajów. Często jako przykład pokazuje się Stany Zjednoczone. Czy słusznie? Niekoniecznie. Czy u nas jest lepiej? Patrząc na to, co się obecnie dzieje w Polsce, biorąc pod uwagę świadomość dotyczącą zdrowego odżywiania i ilość osób z nadwagą lub otyłością, u nas sytuacja też wymknęła się spod [...]
Białko jest jednym z trzech makroelementów (zaraz obok węglowodanów i tłuszczów), które dostarczamy wraz z pożywieniem i które stanowią dla nas także źródło energii. Białka wchodzą w skład każdej komórki naszego organizmu, biorą udział w kształtowaniu błon komórkowych, budują mięśnie, sprawiają, że rosną nam włosy i paznokcie. Białko jest [...]
[...] Na razie nic nie wskazuje na zagrożenie zdrowia konsumentów. Oczywiście zwykła czekolada nie jest zdrowa i nie powinna być elementem diety, ze względu na zbyt dużą zawartość cukru, a w przypadku tańszych wyrobów, także kontrowersyjnych tłuszczów roślinnych (np. oleju palmowego) lub innych dodatków. Ponadto żadna bomba cukrowo-tłuszczowa nie [...]
[...] nasyconych w grupie „zdrowej”, w porównaniu z grupą kontrolną, jednak w obu grupach eksperymentalnych uczestnicy wybrali żywność zawierającą dwa razy więcej cukru i soli, niż zalecają wytyczne żywieniowe. Wyniki sugerują, że osoby nie zajmujące się np. dietetyką, nie mają wiedzy o zalecanych rozmiarach porcji (węglowodanów czy [...]
Większość osób z nadwagą skarży się na nadmiar tłuszczu właśnie w okolicach brzucha. Tłuszcz ten może być czynnikiem determinującym rozwój wielu chorób, w tym chorób serca czy cukrzycy typu 2. Często jest to bardzo oporne miejsce, jeśli chodzi o redukcję. Wielu osób mających za sobą cykl odchudzania, z pewnością zauważyło, że jest to jedna z [...]