SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

banany a cukrzyca

  • [...] Food" Pokarmy mające największy indeks insulinowy to: batonik mars (122 ± 15), ziemniaki (121 ± 11), fasolka po bretońsku (120), jogurt (115 ± 13), banany + melony (116), dżem malinowy + croissant (113), naleśniki (112), bagietki, biały chleb, tradycyjny chleb irański (zapewne ok. 100; chleb biały używa się często, jako [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2380 Data: 2019-03-03 16:01:04
  • [...] / l x 240 min (biały chleb), 7464 ±1800 pmol / l x 240 min. (niedojrzały banan) i 8292 ± 2406 pmol / l x 240 min. (dojrzały banan). Wbrew temu, co twierdzi „Aga in America”, banany powodują większą odpowiedź insulinową, w porównaniu do chleba (oczywiście użyto tylko 40 g chleba i aż 120 g bananów, co też mogło mieć wpływ na wyniki). Wbrew temu, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 13149 Data: 2019-05-19 09:25:46
  • Kwasica a dieta ketogeniczna. Diety Dukana i Atkinsa vs VLCKD

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] nerkowca, orzechy brazylijskie, groch włoski, groszek, ryż brązowy. Największy wpływ na zmniejszenie zakwaszenia (alkalizację) mają: sałata, kapusta biała, suszona śliwka, banany, wiśnie, rodzynki, granat (owoc, nie uzbrojenie z materiałem kruszącym np. heksogenem), brzoskwinie, kiwi, pomarańcze, liczi, limonka, jabłko, papaja, mango, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2777 Data: 2019-03-13 22:01:16
  • [...] fasola biała, nasiona, figi suszone, rodzynki suszone. Inne: śliwki, migdały, chrzan, drożdże piekarskie, orzechy włoskie, ziemniaki, kasza gryczana, brukselka, czosnek, banany, wołowina, baranina, szynka, dorsz, buraki, sandacz, pieczarka, grejpfrut, makrela, wieprzowina, marchewka, chleb żytni, kasza jęczmienna, bób, gęś, śledź, szpinak, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4330 Data: 2021-08-14 10:25:30
  • Owoce i soki owocowe – czy wywołują cukrzycę?!

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] są sobie równe. Jabłka, czereśnie, pomarańcze, gruszki, porzeczki, maliny oraz jagody mogą być bardziej korzystne ze względu na niski indeks glikemiczny. Z kolei ananasy, banany, kiwi, winogrona, daktyle suszone mogą być mniej polecane. Jednakże wiele badań wiąże owoce z niskim, jak i wysokim IG, z niższym ryzykiem rozwoju cukrzycy. Czy soki [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2344 Data: 2018-10-13 12:03:02
  • Dieta, która jest przyczyną większości chorób

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    W naszych czasach problemem nie jest dostęp do pokarmu, ale jego nadmiar. Większość ludzi nie przejmuje się tym, co zjada i wypija, ignorują też wpływ na zdrowie alkoholu i tytoniu. Przyjrzyjmy się różnym produktom i zastanówmy, jaki wpływ mają na powstawanie stanu zapalnego w organizmie.  Jednak wyniki nowych badań nie są jednoznaczne. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 828 Data: 2023-11-26 17:43:18
  • Węglowodany proste - charakterystyka

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] są sobie równe. Jabłka, czereśnie, pomarańcze, gruszki, porzeczki, maliny oraz jagody mogą być bardziej korzystne, ze względu na niski indeks glikemiczny. Z kolei ananasy, banany, kiwi, winogrona, daktyle suszone mogą być mniej polecane. Jednakże wiele badań wiąże owoce z niskim, jak i wysokim IG, z niższym ryzykiem rozwoju cukrzycy. Wnioski: [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4187 Data: 2018-09-27 12:05:17
  • Dieta DASH - hit czy kit?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] bogatych w potas, wapń i magnez, ponieważ zapobiegają one dysfunkcji śródbłonka i sprzyjają rozluźnieniu mięśni gładkich śródbłonka. Niektóre produkty bogate w potas to: banany, pomarańcze i szpinak. Wapń dostarczają produkty mleczne i zielone warzywa liściaste. Magnez jest obecny w różnych produktach pełnoziarnistych, warzywach liściastych, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1443 Data: 2019-10-25 19:44:32
  • [...] są sobie równe. Jabłka, czereśnie, pomarańcze, gruszki, porzeczki, maliny oraz jagody mogą być bardziej korzystne ze względu na niski indeks glikemiczny. Z kolei ananasy, banany, kiwi, winogrona, daktyle suszone mogą być mniej polecane. Jednakże wiele badań wiąże owoce z niskim, jak i wysokim IG, z niższym ryzykiem rozwoju cukrzycy. Wydaje [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1675 Data: 2019-02-07 12:34:39
  • Jakie owoce jeść przy cukrzycy?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Cukrzyca to choroba, która pojawia się, gdy poziom glukozy/cukru we krwi jest stale (przewlekle) zbyt wysoki. Glukoza jest głównym źródłem energii dla mózgu i komórek krwi, w normalnych okolicznościach pochodzi ona z wątroby lub jest dostarczana z pożywienia.  Dociera ona do komórek w Twoim organizmie za pomocą insuliny, hormonu wytwarzanego przez [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 622 Data: 2023-03-25 06:28:08
  • Które węglowodany są najgorsze?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    We współczesnym świecie cukier jest często demonizowany. Przypisuje mu się wywoływanie wielu chorób, dziesiątkujących ludzkość. Niektórzy producenci fast food znaleźli idealny sposób prowadzenia kampanii dezinformacyjnej. Cóż, wystarczy obficie podsypać pieniędzmi odpowiednie grupy naukowców, a udowodnią oni, że słodzone napoje są głównym [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 889 Data: 2022-10-04 16:59:39
  • [...] biała, cebula, marchew), 0,50 - 1,00 mg - pieczywo (chleb mieszany, chleb żytni razowy, bułki pszenne, pumpernikiel), makaron, kasza manna, ryż biały, płatki owsiane, owoce (banany, kiwi, morele), warzywa (brokuły, brukselka), 1,00 - 5,00 mg - ziemniaki, chleb graham, kasze: gryczana i jęczmienna, ryż brązowy, fasola biała, pomidory, ryby [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7786 Data: 2019-01-07 09:17:16
  • Potas należy do podstawowych jonów wpływających np. na gospodarkę wodno-elektrolitową. Jest jednym z głównych składników (oprócz witaminy d i magnezu) odżywczych w zachodniej diecie, którego jest za mało zgodnie z wytycznymi dietetycznymi z 2010 r. Podsumowanie Właściwa podaż potasu ma związek z występowaniem osteoporozy (obniża ryzyko spadku [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1969 Data: 2020-09-18 07:59:18
  • Potas to minerał, który jest najobficiej występującym wewnątrzkomórkowym kationem w naszym organizmie. Szacuje się, że każdy kilogram masy naszego ciała zawiera około 45 milimoli potasu, co daje dla osoby o wadze 80 kg około 140 g potasu. Potas a kamienie nerkowe Naukowcy zauważyli zależność między niskim spożyciem potasu a zwiększonym ryzykiem [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7280 Data: 2021-03-16 18:30:18
  • Z wiekiem zmieniają się potrzeby Twojego organizmu - zaczynasz tracić masę kostną i mięśniową, spada tempo metabolizmu, utrzymanie prawidłowej masy ciała staje się trudniejsze, a ryzyko rozwoju chorób przewlekłych rośnie. Co prawda starzenie się organizmu jest nieuniknione i jak dotąd nie wynaleziono na to antidotum, jest jednak wiele rzeczy, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7330 Data: 2020-01-27 09:49:30
  • Owoce w czekoladzie bez dodatku cukru i oleju palmowego!

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Marka ALLNUTRITION nie raz już udowodniła, że jak nikt inny zna się na FIT-słodkościach i nie boi się łączenia niezwykłych smaków, aby sprostać wymaganiom swoich klientów. Nie inaczej jest i tym razem. Specjalnie dla najbardziej wybrednych łasuchów powstała nowa linia legalnych słodyczy – FRUTILOVE. Nowa linia słodyczy ALLNUTRITION to: FRUTILOVE [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2194 Data: 2021-02-18 07:46:36
  • Wysoki poziom cukru we krwi utrzymuje się, gdy organizm nie jest w stanie skutecznie transportować cukru do komórek. Gdy taki stan utrzymuje się, a my nic z tym nie robimy, z czasem może dojść do rozwoju cukrzycy. Dane z 2017 roku pokazują, że mamy w Polsce około 3 miliony osób chorych na cukrzycę. Z czego 9 na 10 przypadków to cukrzyca typ 2. W [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 11346 Data: 2018-05-05 09:41:25
  • Dlaczego warto jeść owoce jagodowe?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Owoce jagodowe nazywane są czasami "słodyczami natury". Piękna i zarazem właściwa nazwa. Ich naturalna słodycz jest zdrowym substytutem deseru! Owoce jagodowe występują w różnych odcieniach, od jasnoczerwonego do głębokiego i nasyconego fioletu. I chociaż wszystkie przynoszą korzyści zdrowotne, to każdy ma swoje własne, odrębne właściwości i inną [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4478 Data: 2018-08-16 11:00:20
  • witaminy ich nadmiar,działanie i niedobór

    Temat
    Odżywki i suplementy
    PRO

    [...] (pirydoksyna) oraz mięso i wędliny (pirydoksal i pirydoksamina). Szczególnie bogate w pirodyksynę są: wątróbka, ziarna soi, kiełki pszeniczne, orzechy włoskie, ryby, banany, szpinak, awokado, mąka pełnoziarnista, drób WITAMINY C D E Witamina C Inne nazwy: kwas askorbinowy dehydroaskorbinowy Witamina C należy do grupy witamin [...]

    Odpowiedzi: 8 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2008-03-02 10:17:32 Szacuny postu: 5 (cały temat: 0)
  • Poradnik jak zostać dobrym piłkarzem.

    Temat
    Piłka Nożna
    PRO

    [...] (niski % zawartości tłuszczu) * naleśniki * ziemniaki * owoce * jogurty * soki * rogale, obwarzanki * chudy twarożek * białka jajek * banany Obiad: * Ryby (tłuste, bogate w omega 3) * Owoce morza * Makarony * chleby (pełnoziarniste) * zupy * sałaty (bez sosów) Kolacje: * Kurczak [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2010-08-15 12:13:35 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)