
Suplementy to uzupełnienie naszej diety - mają wspomagać nasze zdrowie i dążenie do formy. Zwykle nie działają z taką siłą jak leki, ale nie mają też skutków ubocznych, jeśli spożywamy je zgodnie z zaleceniami. Jest jednak grupa substancji, która jest na tyle silna, iż jest porównywalna z lekami.
Oto cztery naturalne, poprawiające zdrowie suplementy, które mogą być tak silne jak leki.
Berberyna
Berberyna to substancja bioaktywna ekstrahowana (wydobywana) z niektórych roślin. Choć nie jest tak popularna jak inne suplementy, to okazuje się, że może być jednym z najsilniejszych suplementów. Zapewnia różne korzyści zdrowotne, ale jest szczególnie skuteczna w obniżaniu poziomu cukru we krwi.
Uważa się, że dzieje się tak, ponieważ berberyna ogranicza produkcję glukozy w wątrobie i poprawia wrażliwość na insulinę. Niektóre badania sugerują nawet, że działa ona w podobny sposób jak lek na cukrzycę – metformina. W jednym z nich, z udziałem 116 osób z cukrzycą typu 2, substancja zmniejszyła poziom cukru we krwi na czczo o 20%, a HbA1c (hemoglobina glikowana - marker długoterminowego poziomu cukru we krwi) o 12%.
Berberyna jest również bardzo skuteczna w poprawianiu innych wskaźników zdrowia. Obniża poziom trójglicerydów i ciśnienia krwi, a także cholesterolu całkowitego i LDL (tego określanego jako złego), co może zmniejszyć ryzyko chorób serca. Wykazano również, że berberyna ma działanie przeciwbakteryjne i może chronić przed niewydolnością serca i rakiem.
Kurkumina
Kurkuma to popularna przyprawa znana z nadawania potrawom żółtego koloru. Od tysięcy lat jest używana w Indiach również jako zioło lecznicze.
Kurkuma zawiera kurkuminę - silną substancję, która została w ostatnich latach dość dokładnie zbadania. Kurkumina zwalcza stan zapalny na poziomie molekularnym, blokując zapalną cząsteczkę sygnalizacyjną o nazwie NF-kB. Jest tak skuteczna, że w niektórych badaniach porównywano ją z lekami przeciwzapalnymi, bez żadnych wyraźnych skutków ubocznych.
Jedno z badań z udziałem 45 osób z reumatoidalnym zapaleniem stawów wykazało, że przyjmowanie 500 mg kurkuminy dziennie było skuteczniejsze niż lek przeciwzapalny Diklofenak.
Kurkumina ma również wiele innych korzyści zdrowotnych: jest silnym przeciwutleniaczem, może poprawić zdrowie serca i zapobiegać nowotworom. Według innego badania kurkumina może również pomóc w walce z depresją.
Niemniej jednak kurkumina jest słabo wchłaniana, dlatego najlepiej jest zaopatrzyć się w suplement zawierający również piperynę / bioperynę, co jak wykazano, zwiększa jej wchłanianie.
Czerwony ryż drożdżowy
Leki statynowe należą do najczęściej przepisywanych leków na świecie, mają hamować produkcję cholesterolu w wątrobie, prowadząc do znacznego obniżenia jego poziomu we krwi. Co ciekawe, podobny efekt może mieć ekstrakt ze sfermentowanego ryżu, zwanego czerwonym ryżem drożdżowym. Zawiera niewielkie ilości monakoliny K, która jest aktywnym składnikiem statyny, a dokładniej lowastatyny.
Według przeglądu badań czerwony ryż drożdżowy obniżył całkowity cholesterol średnio o 34 mg/dl, cholesterol LDL o 28 mg/dl, a trójglicerydy o 35 mg/dl. Ponadto zwiększył poziom cholesterolu HDL o 6 mg/dl. Co więcej, w badaniu w Chinach z udziałem 5000 osób, które doświadczyły zawału serca, czerwony ryż drożdżowy zmniejszył ryzyko kolejnych ataków serca o 45%, a ryzyko zgonu w okresie badania o 33%.
Mimo to ilość substancji czynnej w suplementach może się różnić nawet 100-krotnie w zależności od marki. Ze względu na moc monakoliny K, Food and Drug Administration (FDA) orzekła, że produkty z czerwonego ryżu drożdżowego zawierające tę substancję powinny być uważane za lek, a nie suplement.
Niektórzy producenci próbują omijać te przepisy, sprzedając suplementy z czerwonego ryżu drożdżowego, które zawierają tylko śladowe ilości monakoliny K. Dlatego też nie wszystkie produkty są tak samo skuteczne. Chcąc stosować czerwony ryż drożdżowy, warto zapytać lekarza o dobór preparatu. Po pierwsze dlatego, aby nie trafić na produkt ze śladową ilością składników, a po drugie, ze względu na możliwe skutki uboczne.
Czosnek
Czosnek jest popularnym składnikiem kuchni na całym świecie, ale od tysięcy lat był również używany jako roślina lecznicza (szczególnie przez Greków i Rzymian).
Główne działanie czosnku wynika z jednego z jego aktywnych składników - allicyny, która jest wysoce korzystna dla zdrowia serca. Badania pokazują, że czosnek może obniżyć poziom cholesterolu całkowitego i złego cholesterolu LDL średnio o 10–15%. Co ważniejsze, wyciąg z czosnku może znacznie obniżyć ciśnienie krwi, które jest głównym czynnikiem ryzyka zawałów serca, udarów, chorób nerek i przedwczesnej śmierci.
U osób z podwyższonym ciśnieniem czosnek może obniżyć skurczowe ciśnienie krwi (najwyższa wartość w odczycie) o 8,4 mm Hg, a rozkurczowe (niższa liczba) średnio o 7,3 mm Hg.
W jednym badaniu z udziałem 210 osób z wysokim ciśnieniem krwi ekstrakt z czosnku był jeszcze bardziej skuteczny niż lek obniżający ciśnienie krwi – atenolol.
Czosnek wzmacnia także funkcje odpornościowe i zwalcza przeziębienie. Jedno z badań pokazało, że zmniejszył liczbę przeziębień o 63%, a czas trwania objawów przeziębienia o 70% - średnio z 5 do 1,5 dnia.
Podsumowanie
Suplementy, bez względu na to jak skuteczne, nigdy nie zastąpią zdrowego stylu życia, wartościowej diety, ćwiczeń ani zdrowego snu. Mogą pomagać, uzupełniać dietę i wspierać nasze zdrowie, ale trzeba pamiętać, że wciąż jest to dodatek, a z naszej strony wymagane jest bardzo wiele innych działań.
Źródła:
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S037887411400871X
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21304897/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19800084/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3478874/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18397984/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23512497/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22780092/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15531889/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10767672/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/3365876/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19704371/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3633300/
https://www.jbc.org/content/270/42/24995.full
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17885582/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15489888/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10404539/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17569207/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19233493/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22407780/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23832433/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9619120/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17302963/
https://www.nccih.nih.gov/health/red-yeast-rice
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25153873/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8169881/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4266250/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18554422/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24035939/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11697022/

Czemu co 2 drugi artykuł to typowa reklama waszego środka...
Inne firmy w naszym serwisie mamy promować?
Jeżeli mamy w ofercie produkty które działają, to chyba dobrze... jak sądzisz?
Co do reklamowania produktów tak z innej beczki.
Sfd powinno już dawno pokazać że ma jaja i w końcu zrobić sensowny artykuł o BCAA które nie działa tak jak się o tym mówiło przez 20 lat.
Staniecie się wtedy jedynym rzetelnym serwisem w Polsce.
na mnie działa a dygam większe cięzary od Ciebie, trenuje trójbój jak nie biorę BCAA czuje to w mięśniach i co teraz? Mam wyrzucić do śmieci bo jakiś NO NAME z neta mi o tym pisze? Obserwuje swój organizm, w dupie mam zdanie leszczy
jeszcze te walki na suplach sfd haaha