Początek diety redukcyjnej jest z reguły bardzo trudnym okresem. Nasz organizm, nieustannie przypomina, że otrzymuje zbyt mało jedzenia. Oczywiście jest to rzecz bardzo arbitralna, gdyż mózg zaczyna odbierać ten czas jako okres głodu, czyli zagrożenia dla egzystencji organizmu. I dzieje się to nawet w przypadku, gdy redukcja spożywanych kalorii [...]
Spirulina jest cyanobakterią, co jest pochodną (z greki) jej koloru - niebieskiego. Czasem zwana jest też niebieskozieloną algą, choć jest glonem zaliczanym do sinic. Można znaleźć przesłanki historyczne, które wskazują na to, że ludzkość włączyła spirulinę do swojej diety już bardzo dawno temu. Tłuszcze Spirulina to również źródło kwasów [...]
[...] i służących do poprawy wyglądu ciała. Komentarz autora Nie wiemy, czy stosowanie SAA występowało najpierw, czy później, czy jest skutkiem, czy przyczyną sięgania po inne rodzaje leków. Często osoby mające zaniżoną samoocenę i rozmaite inne problemy (np. z uzależnieniem od narkotyków), sięgają po SAA w celu poprawy samopoczucia, wyglądu [...]
[...] domu, gdyż ukiszona przemysłowa kapusta czy ogórki zazwyczaj zawierają środki konserwujące (choć nie zawsze). Natomiast do kiszonek tych dodaje się jeden szczep bakterii lub inne substancje, które mają na celu przyspieszyć proces fermentacji, tak aby, jak najszybciej móc sprzedać produkt. Oczywiście takie kupne kiszonki smakują zdecydowanie [...]
[...] mózg przed rozwojem chorób związanych z wiekiem? Po prostu zacznij się więcej ruszać! To najlepsze, co możesz zrobić dla dobrej kondycji swojego mózgu. Przeprowadzono inne badania, w których stwierdzono, że u dorosłych w wieku 60-90 lat chodzenie przez pół godziny 4 razy w tygodniu przez 12 kolejnych tygodni może wzmocnić łączność w [...]
[...] od krowy, ewentualnie kozy... Dzisiaj nie dość, że mamy do wyboru mleko tłuste, półtłuste i chude, z laktozą i bez laktozy, to jeszcze pochodzenia zwierzęcego i roślinnego. Nie można też zapomnieć o mleku ekologicznym i tradycyjnym. Z czego wynika, że hasło "ekologiczne" stawia nas na baczność i sprawia, że myślimy o takim produkcie, [...]
W ostatnich latach niesamowicie modne stały się przyrządy do masażu. Czy to tylko chwilowy trend czy może w rolowaniu jest coś więcej? Rolowanie a sztywność tętnic Z kolei Takano Buokamoto i in. sugerują, że rolowanie wałkiem piankowym ma wpływ nawet na sztywność tętnic i poprawia funkcję śródbłonka naczyniowego. Jakie znaczenie ma sztywność [...]
[...] być może trening nie jest dopasowany do naszych możliwości. Gdy coś Cię boli po treningu, możliwe, że są w nim ćwiczenia, które należy poprawić technicznie lub zamienić na inne. 3. Czy masz cel? Często jest tak, że powrót do treningów powiązany jest z brakiem konkretnego celu. Tutaj wracamy do punktu pierwszego i na nim powinniśmy bazować. [...]
Rośliny, zioła i przyprawy są używane w medycynie od wieków. Zawierają silne związki roślinne lub fitochemikalia, które mogą zapobiegać uszkodzeniom oksydacyjnym komórek i zmniejszać stany zapalne. Ze względu na swoje właściwości niektóre rośliny mogą łagodzić ból spowodowany stanem zapalnym, a także radzić sobie z niektórymi chorobami. Oto kilka [...]
Każda osoba trenująca prędzej czy później spotyka się z pojęciem naciągnięcia mięśni. Do tej formy urazu zazwyczaj dochodzi w momencie, gdy stracimy kontrolę nad podnoszonym ciężarem, gdy wykonujemy gwałtowny ruch lub gdy trenujemy nieprawidłowo technicznie. Postępowanie w przypadku naciągnięcia powinno uwzględniać między innymi stopień [...]
[...] sumienia. Wciąż istotne jest rozsądne podejście i spożywanie zbilansowanych posiłków. Wiele produktów wysokokalorycznych ma potrzebne składniki odżywcze. Są to np. oleje roślinne, orzechy i nasiona, tłuste ryby i wiele innych. Nie rezygnuj z nich całkowicie, a jedynie zmniejsz porcję i otocz produktami, które mają niewiele kalorii, ale za to [...]
Często spotkać można się ze stwierdzeniem, że przetrenowanie nie istnieje. Nie można jednak zaprzeczyć, że z ilością, jak i intensywnością treningów można przesadzić. Wbrew pozorom więcej nie zawsze znaczy lepiej. Skąd wiedzieć, że przesadziliśmy i przetrenowanie może dotyczyć właśnie nas? Poniżej znajdziesz siedem głównych symptomów [...]
Masło jest jednym z częściej kupowanych produktów. W ostatnim czasie zyskało nieco na sławie, gdyż ludzie odeszli od mitów, że masło przyczynia się do wielu chorób układu krążenia czy mitu, że jego spożywanie podnosi diametralnie cholesterol. Wielu z nas jest na tyle świadomych, że zdaje sobie sprawę z tego, że wszystko w nadmiarze szkodzi i że [...]
Tran jest wspaniałym, jednakże bardzo niedocenianym suplementem diety w gronie sportowców. Nie tylko wzmacnia organizm i wspomaga procesy myślowe, ale ma również szereg innych bardzo pozytywnych właściwości. Korzyści płynących ze stosowania kwasów omega 3 w naszej diecie, są niezliczone. Jedną z ogromnych zalet, w szczególności dla sportowców jest [...]
[...] się w momencie, gdy świadkiem takich sytuacji będzie twoja dziewczyna, która od razu urządzi ci scenę zazdrości. Aby temu zapobiec, lepiej omijaj szerokim łukiem wszystkie inne zainteresowane tobą kobiety. Przeczytaj także: 6 plusów bycia kulturystą Na podstawie: [...]
Regularna aktywność fizyczna potrzebna jest do zachowania pełni zdrowia i dobrego samopoczucia. Zdrowy styl życia nie oznacza jednak, że musimy codziennie pływać na basenie, biegać lub wykonywać intensywny trening na siłowni. Pomaga utrzymać prawidłowy poziom cukru we krwi Regularne ćwiczenia fizyczne o umiarkowanej intensywności pomagają [...]
Wszyscy słyszeliśmy o niebezpieczeństwach płynących z diety opartej na fast foodach. Przez wysoką zawartość soli, wiele zbędnych dla nas dodatków i rafinowane węglowodany, żywność ta nie sprzyja ani naszej sylwetce ani zdrowiu metabolicznemu. Nie trzeba badań, aby powiązać wzrost masy ciała, obniżenie poziomu zdrowego cholesterolu czy też [...]
Jak często dodajesz fasolę lub inne rośliny strączkowe do swojego menu? I dlaczego tak rzadko? Wiele osób nie zdaje sobie sprawy z różnorodności, jakie dają nam do wyboru strączki. Rośliny strączkowe są bogate w składniki odżywcze, a jednocześnie są stosunkowo niskokaloryczne. Co zrobić, by strączki były łatwiejsze do strawienia? Pomimo [...]
Pytania moich Czytelników są wodą napędzającą młyn mojej pasji. Świadczą one bowiem o tym, że to, co piszę, trafia na podatny grunt, przyczyniając się do włączenia własnych procesów myślowych i do stosowania wiedzy, którą staram się przekazywać w moich publikacjach, do osobistej sytuacji życiowej. Weekendowy brak nadwyżki Nasz Czytelnik [...]
[...] przez naskórek. Jednak niekorzystne warunki atmosferyczne i zła pielęgnacja, mogą zmniejszyć poziom naturalnego natłuszczenia skóry. Warto w takim wypadku zastosować inne naturalne oleje, które zapobiegają utracie wody. Jednymi z najpopularniejszych jest masło Shea, olej arganowy, olej kokosowy, czy też olejek jojoba. Najlepszym sposobem [...]