SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

g bialka

  • Nabiał - podstawa diety czy zagrożenie dla zdrowia?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Według powszechnej opinii nabiał jest świetnym źródłem wapnia, dostarcza nam sporych ilości białka i ma pod wieloma względami prozdrowotne właściwości. Ze spożyciem nabiału, a zwłaszcza krowiego mleka, wiąże się wiele kontrowersji. Przeciwnicy spożycia nabiału wskazują na problemy z tolerancją zawartych w nich składników, takich jak laktoza czy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 20106 Data: 2017-07-04 09:34:36
  • Proces budowania masy mięśniowej jest czasochłonny, wymaga sporo cierpliwości, a osiągnięcie pewnych sylwetkowych sukcesów sprawia, że kulturyści z rozwagą podchodzą do wszelkich zmian w aktywności, jak i rozwiązań, które mogą szkodzić tkance mięśniowej. Aby dochodziło do efektu tego typu, Twoje treningi powinny być ukierunkowane na długie, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 34885 Data: 2017-11-30 08:53:34
  • Co jeść aby mięśnie rosły?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Spośród trzech głównych składników odżywczych: węglowodanów, tłuszczów i białek najważniejsze dla sportów sylwetkowych są białka. A nikt nie wie o odżywianiu tyle co kulturysta, ponieważ żaden inny sport nie wymaga tak precyzyjnego odżywiania. Najlepszym czasem zastosowania koktajli proteinowych zawierający ten rodzaj białka jest spożycie ich tuż [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4581 Data: 2019-07-25 14:10:09
  • Estrogeny i ich znaczenie w kulturystyce

    Artykuł
    Pogromcy Mitów

    Pewien kulturysta starej szkoły twierdzi, iż kiedyś nie było odżywek, a kulturyści unikali produktów nabiałowych, ze względu na estrogeny. W tym samym materiale „Dziadzia Kulturysta” opowiada, iż najpopularniejszymi środkami w kulturystyce były metanabol i nandrolone. Przecież to nie ma żadnego sensu. Unikać nabiału, który zawiera znikome ilości [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 8747 Data: 2019-11-21 14:11:46
  • Większość osób z nadwagą skarży się na nadmiar tłuszczu właśnie w okolicach brzucha. Tłuszcz ten może być czynnikiem determinującym rozwój wielu chorób, w tym chorób serca czy cukrzycy typu 2. Często jest to bardzo oporne miejsce, jeśli chodzi o redukcję. Wielu osób mających za sobą cykl odchudzania, z pewnością zauważyło, że jest to jedna z [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 9911 Data: 2019-11-22 12:55:29
  • Magnez jest niezbędnym dla ludzkiego organizmu pierwiastkiem z grupy makroelementów. Magnez ma fundamentalne znaczenie dla wielu reakcji komórkowych i procesów życiowych. Jest jednym z pięciu podstawowych pierwiastków, obok sodu, potasu, wapnia i chloru, zawiadujących gospodarką wodno-elektrolitową organizmu.  Producenci niezwykle chętnie sięgają [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 16317 Data: 2020-12-07 19:37:36
  • Spirulina jest cyanobakterią, co jest pochodną (z greki) jej koloru - niebieskiego. Czasem zwana jest też niebieskozieloną algą, choć jest glonem zaliczanym do sinic.  Można znaleźć przesłanki historyczne, które wskazują na to, że ludzkość włączyła spirulinę do swojej diety już bardzo dawno temu. Wspominają o niej m.in. szesnastowieczni francuscy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2102 Data: 2021-06-20 06:56:38
  • Większość osób nastawionych głównie na redukcję tkanki tłuszczowej, czytając tytuł tego artykułu, zapewne popukało się w głowę… Czy w ogóle możliwe jest odczuwanie głodu w sezonie masowym? Głód - masa kontra odchudzanie Faktycznie z głodem mamy do czynienia głównie wtedy, gdy redukujemy ilość tkanki tłuszczowej. Siłą rzeczy albo zwiększamy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1822 Data: 2021-09-30 15:53:14
  • Dane z National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) z badania przeprowadzonego w USA latach 2003-2004 wskazują, że wśród dorosłych w wieku 20-39 lat 28,5% jest otyłych. W grupie wiekowej 40-59 lat problem otyłości dotyka ~37% osób, a w grupie powyżej 60 lat 31%. Otyłość zdefiniowano jako BMI wynoszące co najmniej 30. W kolejnych [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1894 Data: 2022-09-25 18:48:44
  • Zmęczenie ma zarówno dobre, jak i złe konotacje dla ćwiczeń. Z jednej strony chcesz zmęczyć mięśnie podczas treningu siłowego, aby zmaksymalizować wzrost i przyrost siły. Jednak zmęczenie może również wpływać na Twoją wydajność, gdy ćwiczysz w sposób nieodpowiedni i źle zarządzasz swoją energią i regeneracją. Jak domyślasz się są różne rodzaje [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1128 Data: 2024-01-05 14:44:45
  • Na czym polega dieta wolumetryczna - objętościowa?

    Artykuł
    Zawody - wyniki i relacje

    W dzisiejszym świecie, w którym coraz więcej osób zmaga się z nadwagą i otyłością poszukuje się skutecznych metod utraty wagi, a dieta wolumetryczna staje się coraz bardziej popularnym podejściem. Opiera się ona na prostym założeniu - spożywania pokarmów o niskiej gęstości kalorycznej, ale wysokiej objętości, co może skutecznie zaspokoić apetyt, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 279 Data: 2024-02-06 09:14:08
  • Aktualizacja 15.02.2023 Odchudzanie jest złożonym zagadnieniem i wymaga zmiany codziennych nawyków. Aby utrata tkanki tłuszczowej była możliwa i postępowała z tygodnia na tydzień, warto zadbać o kilka elementów. Na początek poznasz podstawowe informacje, które mają wpływ na odchudzanie. Dowiesz się, jak prowadzić dietę, jakie aktywności fizyczne [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 13053 Data: 2017-07-26 09:37:24
  • Jak nabiał wpływa na apetyt?

    Artykuł
    Odchudzanie

    Kluczem do utraty wagi i zachowania dobrego samopoczucia jest dbanie zarówno o jakość diety, jak i ilość dostarczanych kalorii. Po pierwsze, wartość odżywcza żywności jest ważna dla ogólnego stanu zdrowia. Dodatkowo niektóre potrawy sycą dużo bardziej, niż inne, co oznacza, że możesz spożyć je w mniejszej ilości i czuć się syty. Na przykład jabłko [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3839 Data: 2018-08-11 17:09:44
  • Umiejętny dobór suplementacji wspomagającej stawy sportowca jest jednym z podstawowych elementów profilaktyki przeciwko stanom przeciążeniowym. Suplement ma za zadanie również zapobiegać zwyrodnieniom czy bólom aparatu ruchu. Sam trening siłowy, gdy wykonywany jest w sposób prawidłowy technicznie, nie powinien uszkadzać struktury stawowej.  [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 10322 Data: 2018-10-21 12:26:09
  • Czy przekąski mięsne mają szansę pokonać rynek chipsów? To raczej nie nastąpi szybko, jednak rynek przekąsek mięsnych rośnie w bardzo szybkim tempie i to właśnie kosztem tych wymienionych wcześniej. Od jakiegoś czasu widoczny jest trend polegający na odchodzeniu od węglowodanów w kierunku białka. Suszona wołowina — zawartość cynku Wołowina [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2305 Data: 2019-09-12 21:58:40
  • Na początku chciałbym tylko ogłosić dwa komunikaty techniczne. Metoda pomiaru BIA nie nadaje się dla sportowców, a szczególnie dla osób lepiej wytrenowanych. Daje też fatalne błędy w przypadku ludzi chorobliwie otyłych (zawyża ilość mięśni, zaniża ilość tkanki tłuszczowej). Z kolei metoda DEXA wykorzystująca kilku-, kilkunastokrotnie droższy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 9330 Data: 2019-11-04 09:39:55
  • Gainer jest to proszek do przyrządzania pysznych napojów opartych najczęściej na wodzie lub/i mleku. Charakteryzuje się dużą ilością węglowodanów oraz określoną (najczęściej w przedziale 15-35 g na 100 g proszku) ilością białka. Z reguły zawiera także niewielki dodatek tłuszczów rzędu 2-10 g na 100 g proszku. Dzięki takiemu rozwiązaniu w szybki i [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2586 Data: 2021-05-17 17:27:27
  • Błędy, które hamują wzrost mięśni

    Artykuł
    Kulturystyka i kulturyści

    Na ograniczenie budowy muskulatury mogą mieć wpływ najprzeróżniejsze czynniki, w tym to, co robisz w krytycznym okresie kilku godzin po zakończeniu pracy siłowej. Są rzeczy, które kiedyś wydawały się zupełnie nieistotne, nikt o nich nie mówił, a tymczasem okazywały się niezmiernie istotne. Dorian Yates (6-krotny Mr. Olympia) wspomina, iż kiedyś [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5455 Data: 2021-05-18 13:25:46
  • Mleko jest obecne w diecie praktycznie każdego z nas. Jest nierozłącznie kojarzone ze śniadaniami, z dzieciństwem, a także jako dodatek do kawy czy wypieków. Okazuje się jednak, że ponad 65% światowej populacji nie toleruje w pełni laktozy, co bywa dyskwalifikacją dla tradycyjnego mleka i części produktów mlecznych. Z tej przyczyny, a także z [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 980 Data: 2022-06-23 13:58:52
  • W dzisiejszym odcinku z cyklu poświęconego deficytowym składnikom wegańskiej diety zajmiemy się problemem potencjalnego niedoboru EAA – aminokwasów egzogennych. Aminokwasy egzogenne to te z dwudziestu aminokwasów tworzących białka naszego ciała, które nie mogą powstawać w naszym organizmie, względnie mogą, ale ich synteza wewnątrzustrojowa nie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 743 Data: 2023-03-15 12:29:06