Zgodnie z wskazówkami zawartymi tutaj : http://www.sfd.pl/temat173140/ wyszło: ( waga x 24 x współczynnik aktywnosści 1,2 + 500 kcal ) = 2920 kcal/24h dalsze założenia: 1,5 g x 84 kg = 126 g białka /24h x 4 kcal ( kaloryczność grama )= 504 kcal 5,0 g x 84 kg = 420 g węgli /24h x 4 kcal = 1680 kcal 1,0 g x 84 kg = 84 g tłuszczu / 24h x 9 kcal = [...]
Tuńczyk w puszce jest jedną z najbardziej popularnych ryb wśród stałych bywalców siłowni. Spotkać można się z opiniami, iż nie jest on zbyt smaczny, cena nie jest szczególnie atrakcyjna, zawiera metale ciężkie, a jednak występuje w wielu dietach. Fenomen jego prawdopodobnie wynika z tego, że puszkę można otworzyć i po prostu zjeść rybę, bez [...]
Właśnie dziś czytałem "KiF" i tak postanowiłem przytoczyć oczywiście mowa tu o diecie na mase. "pożycie białka trzeba zwiększyć do conajmniej 3g na kilogram wagi ciała,co jest pewną zmianą, gdyż jeszcze niedawno uważano, że 2,2g/kg wagi ciała jest wielkością wystarczającą. Prowadzone w ostatnich latach badania wykazały jednak, że [...]
Dieta jest podstawą modelowania sylwetki. Jest to na tyle oczywiste, że nikt nie powinien mieć ku temu żadnych wątpliwości. To, co spożywamy, czyli jakoś produktów, ilość kcal, białka, tłuszczów, węglowodanów, witamin, składników mineralnych ma wpływ nie tylko na wygląd sylwetki, ale przede wszystkim na nasze zdrowie. Powinien mieć o tym [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
PRO
Odpowiednio dobrana dieta i treningi są podstawą kształtowania sylwetki i progresu w każdej dyscyplinie sportu. Bez względu na to, czy naszym celem jest modelowanie sylwetki, zwiększenie siły lub poprawa wyników ogólnych. Dobrze dobrana dieta, to nie tylko lepsze wyniki sportowe, ale przede wszystkim zdrowie, na którym powinno nam najbardziej [...]
/SFD/2016/10/15/dd1c75b67ba14acb9aade202cb856572.jpgBadania pokazują, że jedynie 20% osób, które zrzuciły co najmniej 10% swojej wagi, daje radę utrzymać efekty redukcji przez rok. W celu zminimalizowania ryzyka utraty efektów redukcji niezbędne jest zrozumienie tego, co dzieje się z naszym ciałem w czasie redukcji i jaki ma to wpływ na nasz [...]
Białko jest istotne dla każdego z nas. Bez względu na to, czy trenujemy oraz jaki jest nasz cel. Jest ono niezbędne dla życia i prawidłowego funkcjonowania organizmu. W sytuacji, gdy zależy nam na budowaniu mięśni lub redukcji tkanki tłuszczowej, zwiększona jego ilość ma szczególne znaczenie. Dlatego też warto zwrócić uwagę na to, ile go [...]
Tylko wiesz, że to właściwie jest nie policzalne? Przecież waga kurczaka po przyrządzeniu będzie się różnić. Bo ten sam kawałek mięsa możesz usmażyć/upiec, że będzie soczysty i jego waga przez obróbkę nie wiele się zmieni, a możesz wysuszyć na wiór i różnica w wadze będzie znacząca. Dalej idąc skąd wiesz ile białek ulegnie denaturacji? Kolejna [...]
Kurczaka chyba nie trzeba przedstawiać żadnemu kulturyście. Białka pochodzenia zwierzęcego są szczególnie zalecane, jeżeli chodzi o uzupełnienie aminokwasów w naszej diecie. Według World Health Organization, powinny stanowić połowę naszego dziennego zapotrzebowania na białko. Takie produkty jak drób, wołowina, chuda wieprzowina, dziczyzna czy [...]
Poprawa samopoczucia, umożliwienie nasilenia aktywności psychofizycznej, czy walka z następstwami przewlekłego stresu, to częste oczekiwania coraz liczniejszych grup konsumentów. Zaspokojenie tych oczekiwań ułatwia m.in. odpowiednio skomponowana dieta. Żywność, której spożycie może wpływać na poprawę samopoczucia, wydajności pracy umysłowej i [...]
Jeżeli nie masz funduszy najlepiej kup najprostszy koncentrat białka serwatkowego, zaś podaruj sobie izolaty, hydrolizaty czy białko z jaja – te ostatnie odżywki są dużo droższe. Jeżeli piszesz, że białko ma starczyć na co najmniej miesiąc – zapewne nie masz pieniędzy nawet na elementarną dietę, a kupujesz odżywki białkowe. Bez dostarczania [...]
Kurczaka chyba nie trzeba przedstawiać żadnemu kulturyście. Białka pochodzenia zwierzęcego są szczególnie zalecane, jeżeli chodzi o uzupełnienie aminokwasów w naszej diecie. Według World Health Organization, powinny stanowić połowę naszego dziennego zapotrzebowania na białko. Takie produkty jak drób, wołowina, chuda wieprzowina, dziczyzna czy [...]
Gainer jest odżywką węglowodano-białkową specjalnego przeznaczenia żywieniowego, której zadaniem jest uzupełnienie w diecie braków białka i węglowodanów. Stosowanie jej zaleca się dla osób z szybkim metabolizmem, które spożywając sporo kalorii nie są w stanie zjeść ich więcej, aby można było zaobserwować efekty. Przydatny jest również wtedy, gdy [...]
No może trochę na początku przesadziłem , ale proporcje prawie zachowane 170 g białka na 489 g ,Tłuszczy 1 g Białka na 3- 4,5 g tłuszczy ,obecnie tylko tłuszcze dodałem obecnie 170 g białka , na 635 g tłuszczy
temenuv... masz zjeść 123 g białka, czyli na przykład 600g fileta z kurczaka, bo w 100g tegoż fileta masz ok 20g białka... I tak ze wszystkim innym. Jasne? W kwestii ilości BTW się nie wypowiadam, bo nie czytałam Twoich wypowiedzi od początku.
Mam pytanie, w własciwie problem. Napisałeś, że 1.5-2.2 g białka przy diecie redukcyjnej. Jak obliczyłeś ile "model" potrzebuje węglowodanów (jest napisane 120g)? Obliczyłam dla siebie, że przy diecie redukcyjnej potrzebuje 120g białka i teraz 1700(zapotrzebowanie energ)-480kc (120gx4kc) wychodzi 1220. Z tego obliczam np. ze potrzebuje [...]
Hmmm ... tu wyliczylem i mi wyszlo ze potrzebuje np. 510 kcal białka, a w tym takim specjalnym kalkulatorze jak wpisuje swoje zapotrzebowanie to mi wyliczyło, że dzienne zapotrzebowanie mam np. 43 g białka. O co chodzi? Przecież 43 x 4 tylko 172, wiec dlaczego tu mi wyszlo 500 iles?
Ok może pomogę. 100 g surowego fileta ma wg potreningu.pl 19,3g białka 940 g surowego fileta to (19,3 * 9,4)= ~181 g białka Otrzymałaś 666g po ugotowaniu. Pomijając straty białka w związku z obróbką (tak robimy) w 666g 'produktu' masz 181 g białka Aby otrzymać ile białka masz w 100g 'produktu' należy wykonać proste zadanie matematyczne (181/6,66)= [...]
Płatki owsiane Płatki owsiane powstają z owsa. Owies należy do stosunkowo młodych roślin uprawnych. Do Europy przywędrował razem z pszenicą z Azji . Wartość odżywcza i energetyczna owsa jest stosunkowo duża. Właściwości odżywcze płatków owsianych Płatki owsiane są źródłem złożonych węglowodanów- głównie skrobi, znajdziemy w nich również [...]