Jest to kontynuacja do tematu Mateusza, który znajduje się tutaj: http://www.sfd.pl/T%C5%81USZCZE-t369407.html Nie jest to samodzielna praca, ani moja, ani Mateo_1983 zaś cytat z książki "Żywienie człowieka - Zdrowego i chorego" pod redakcją Jana Hasika oraz Jana Gawęckiego. Mam nadzieję, że dzięki niemu wielu z Was uzupełni swoją dietę w te [...]
Witam, Wzrost 182, waga ok. 90, lat 30. Wcześniej niecały rok na redukcji. Po niej stopniowe odbijanie w górę (100kcal więcej na każdy tydzień). Obecnie 3800-3900 kcal dziennie. Białko na stałym poziomie – 20%, ale kombinuję z ilością węgli i tłuszczy. Raz przewaga tłuszczy (50:30), innym razem węgli (50:30), jeszcze innym razem bardziej [...]
[...] rzepakowym) i inne jednonienasycone (omega 9) sprzyjają rozwojowi raka podobnie, jak również niektóre tłuszcze wielonienasycone omega 6 (np. 20:2 pochodna kwasu linolowego). Tłuszcze nasycone (w maśle, smalcu, śmietanie, wieprzowinie, kiełbasie, drobiu, itp.) nie szkodzą osobom z predyspozycjami rakowymi, a tłuszcze wielonienasycone omega 3 - [...]
witam mam pytanie. jaki procent dziennego zapotrzebowania na bialka, węglowodany i tłuszcze przypada na poszczególne posiłki?? czy to ma bardzo duze znaczenie?? oto jak wyglada rozklad dziennego zapotrzebowania na B-bialka, W-weglowodany, T-tluszcze w mojej diecie. ewentualne poprawki mile widziane:D waga 57kg, wzrost 177 zapotrzebowanie: ok [...]
Wiek : masa Płeć : mężczyzna Wiek : 27 Waga : 78-79 Wzrost : 171 Obwód klatki : 114 Obwód ramienia : 41-42 Obwód talii : 83 Obwód uda : 61 Obwód łydki : 39 Szacunkowy poziom tkanki tłuszczowej : 13-15% Aktywność w ciągu dnia : praca Uprawiany sport lub inne formy aktywności : obecnie Push Pull 4 x w tygodniu, w ciągu najbliższych 2-3 tygodni [...]
J Appl Physiol. 2004 Jul;97(1):11-6. Epub 2004 Feb 20. Adding fat calories to meals after exercise does not alter glucose tolerance. Fox AK, Kaufman AE, Horowitz JF. Division of Kinesiology, The University of Michigan, Ann Arbor, MI 48109-2214, USA. Abstract A single session of exercise increases insulin sensitivity for hours and even days, and [...]
PUFA - skrót od Polyunsaturated Fats, czyli tłuszczy wielonienasyconych, na które składa się grupa kwasów omega 6 i omega 3. Są to kwasy tłuszczowe należące do tzw. NNKT - Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych (ang. EFA - Essential Fatty Acids). Są to w zasadzie jedyne tłuszcze jakie są nam potrzebne do prawidłowego funkcjonowania i jakich [...]
PUFA - skrót od Polyunsaturated Fats, czyli tłuszczy wielonienasyconych, na które składa się grupa kwasów omega 6 i omega 3. Są to kwasy tłuszczowe należące do tzw. NNKT - Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych (ang. EFA - Essential Fatty Acids). Są to w zasadzie jedyne tłuszcze jakie są nam potrzebne do prawidłowego funkcjonowania i jakich [...]
Witam wszystkich Pytanko ktore mnie troche nurtuje CZY ISTNIEJA WZORCOWE(PODSTAWA) WARTOSCI DIETETYCZNE? BAZA BILANS od czego zaczac ? wiem wiem wyliczyc kalorie poczytac co i kiedy jesc plan treningowy i do dziela ale tu wlasnie jest problem JAK ZBILANSOWAC DIETE? na MASE czy REDUKCJE jakie proporcje procentowe,gramowe na kilogram [...]
Hej. Dostałem dietę od kolegi który ma bardzo dobrą sylwetkę tzn wyrzeźbiony świetnie z kratką na brzuchu. Nie jest napompowany jak karki tylko wyrzeźbiony. W tej diecie mi osobiście brakuje posiłku nr 5 przed snem opartego na białku. Oraz te porcje mięsa po 80gram wydają się mało i nie wiem czy tłuszczy nie dużo. Ale jego sylwetka temu przeczy. [...]
[...] ewentualnych poprawek ponieważ nie wykluczam pomyłki. Tak dla ciekawych.. dieta będzie w jakimś stopniu podobna do "CKD" stąd też notatka dotycząca kwasów tłuszczowych. Tłuszcze nasycone : - olej kokosowy - 87 g /100 g - masło - 55 g / 100g -olej palmowy - 50 g / 100 g -smalec - 47 gram -pasztet pieczony - 13 g / 100 g -kiełbasa podwawelska [...]
W naszej swiadomosci wciąż tkwi przekonianie,ze tluszcz jest wrogiem zdrowia ,jest on uwazany za winowajce otylosci,wyglada jednak na to,ze tak nie jest.Koniecznoscia jest spozywanie odpowiednich ilosci tluszczy,aby mieć wystarczajaco witamin rozpuszczalnych w tluszczach i nie ryzykowac zaburzen metabolizmu,ponieważ tluszcze dostarczaja [...]
[...] jest nierozpuszczalna w wodzie i rozpuszczalnikach polarnych oraz dobrze rozpuszczalna w rozpuszczalnikach niepolarnych. Wszystkie są lżejsze od wody a ich pH jest obojętne. Tłuszcze są związkami dostarczającymi największych ilości energii, w trakcie reakcji ich utleniania powstaje dwa razy więcej energii, niż w przypadku utleniania białek, czy [...]
[...] LDL (złego cholesterolu) i prawdopodobieństwa wystąpienia ujemnego bilansu azotowego, jak również że spadkiem poziomu HDL (dobrego cholesterolu) i testosteronu we krwi. Tłuszcze: Zalecane dzienne spożycie tłuszczu generalnie nie powinno przekraczać 30% całkowitej dziennej liczby kalorii. Jednakże kulturyści nie byliby zadowoleni ze swych [...]
[...] się nadwagi czy otyłości. Tłuszcz pokarmowy nie jest zły. Jest nam potrzebny. Bardzo ważny jest jednak właściwy dobór źródeł tłuszczu w diecie. Rola tłuszczu w diecie Tłuszcze pełnią szereg ważnych funkcji w naszym organizmie. Z tego względu nie możemy z nich zrezygnować lub drastycznie obniżyć ilość ich spożycia. Tłuszcze są drugim obok [...]
[...] lub kwasów tłuszczowych w obrębie tego samego trójglicerydu, -produkty cyklizacji, czyli tworzenia pierścieni wskutek wygiecia i zamknięcia się części łańcucha węglowego, Tłuszcze są stosunkowo nietrwałymi produktami spożywczymi, ulegającymi podczas przechowywania różnym zmianom. Zmiany te, określane popularnie jako jełczenie,stanowią główną [...]
[...] ludności dzieci- 3,5-2,0 - 3:1 ( stosunek białka zwierzęcego do roślinnego młodzież- 2,0- 1,5- 2:1 dorośli- 1,0- 1:1 kobiety ciężarne- 1,5- 2:1 kobiety karmiące- 2,0- 2:1 Tłuszcze obok węglów są głownym składnikiem energetycznym nszego pożywienia. Dają ponad dwukrotnie więcej energii niż węglowodan i biała. Z 1 g tłuszczu organizm wytwarza 9 [...]
Pozwolę sobie zacząc nowy temat, jesli rozważania podobne do tych tutaj podjętych pojawiły się już w jakims konkretnym topicu - nie obrażę sie jak ktorys z Modów temat usunie. Moją uwagę ostatnio zaprząta pewna tendencja dotycząca tłuszczy, fałszywy w moim przekonaniu podział na tłuszcze zdrowe i tłuszcze niezdrowe. Owa tendencja polega na [...]
TŁUSZCZE (tłuszczowce) czyli lipidy, są głównie estrami kwasów tłuszczowych i glicerolu. Tłuszcze dzielimy na proste i złożone. W skład tłuszczów prostych wchodzą wyłącznie węgiel, wodór i tlen. Tłuszcze złożone zawierają także fosfor, azot, siarkę, galaktozę, glikozę, laktozę, aminokwasy i inne. CHARAKTERYSTYKA TŁUSZCZY Tłuszczom towarzyszą [...]