[...] ich tuż przed snem lub zaraz po treningu. W tym miejscu należy rozwiać wszelkie mity związane z salmonellą i surowymi jajkami. Pasteryzowane białko jaj kurzych takie jak sprzedawane w kilogramowych butelkach gotowe płynne białko jaj SFD DZIKIE JAJA, jest poddawane obróbce cieplnej, czyli pasteryzacji. Dzięki temu procesowi można je śmiało [...]
Pomimo tego, że mamy łatwy dostęp do żywności, to i tak wielu z nas nie otrzymuje odpowiedniej ilości niektórych składników odżywczych. Nie mamy za to problemów z kalorycznością. Część z nas, dostarcza ich nawet za dużo, ale kalorie a wartości odżywcze to dwie różne kwestie. Niestety, ale wiele produktów to tzw. puste kalorie o bardzo niskiej [...]
Witamina D nazywana jest "witaminą słońca". W jaki sposób światło słoneczne przyczynia się do produkcji witaminy D? Kiedy wystawiasz skórę na działanie promieni słonecznych, to one" przekształcają" związki na skórze w prekursory witaminy D. Następnie wątroba i nerki przekształcają te prekursory w formy witaminy D, z których może korzystać nasz [...]
[...] uwzględnić także żywność dietetyczną. Koniecznie przed wyjściem do sklepu na większe zakupy, przygotuj listę produktów, których potrzebujesz. Wcześniej zaplanuj wstępnie, jakie dania planujesz spożywać w kolejnych dniach i ile produktów do ich przygotowania potrzebujesz. Pomocne mogą okazać się gotowe plany dietetyczne, które z góry narzucają [...]
[...] pewne ryzyko, że naciągniemy mięśnie, gdy będziemy chcieli wrócić z obciążeniem do pozycji wyjściowej. Ruch koncentryczny jest bardziej niebezpieczny z punktu widzenia sił, jakie działają na mięsień i jego przyczepy. Dlatego też, aby zmniejszyć ryzyko kontuzji, podnosimy biodra w górę, zanim wykonamy wyprost w stawach łokciowych. Zabieg ten [...]
[...] w syntezie hormonów i enzymów niezbędnych do prawidłowego trawienia, zapewniają biosyntezę ciał odpornościowych. Białka pochodzenia zwierzęcego zawierają składniki, takie jak witamina B12, D3, żelazo hemowe, cynk oraz kwasy tłuszczowe DHA, których brakuje w produktach pochodzenia roślinnego. Białka pochodzenia roślinnego wykazują pozytywny [...]
Z formalnego punktu widzenia kreatyna należy do związków z grupy aminokwasów. Aminokwasy, jak wiadomo, są składnikami białek, z których z kolei zbudowana jest w przewadze muskulatura. Ale tylko niektóre, tak więc kreatyna należy do grupy aminokwasów niewchodzących w skład białek, czyli tzw. aminokwasów nieproteogennych. Pomimo tego jest jednym z [...]
Zmiany zachodzące w mięśniach mają związek ze spadkiem siły, mocy i szybkości występującym wraz z postępem wieku danej jednostki. Naukowcy sprawdzali jakie mechanizmy stoją za starzeniem się tkanek, stosując techniki inwazyjne i nieinwazyjne. Mięśnie w kończynach starszych mężczyzn i kobiet są o 25–35% mniejsze i mają znacznie więcej tkanki [...]
Do tej pory z wpływem na układ hormonalny wiązano głównie witaminę D. W licznych badaniach wykazano, iż otyłość jest związana z niedoborem witaminy D i wtórną nadczynnością przytarczyc. Ale na czym polega to powiązanie? Niedobór witaminy B12 także zwiększa ryzyko rozwoju otyłości Być może u otyłych witamina D jest dystrybuowana w podskórnej [...]
Kwas D-asparginowy (DAA) jest jedną z dwóch postaci aminokwasu – kwasu asparginowego, gdzie drugą formą jest kwas L-asparginowy, będący składnikiem białek. Jednak aktywność kwasu D-asparginowego w organizmie jest swoista tylko dla tej postaci i nie ma odniesienia do formy kwasu L-asparginowego. DAA (kwas D-asparaginowy) jest naturalnym [...]
[...] i wszyscy ich członkowie są naprawdę sfrustrowani i zdesperowani, aby wrócić z powrotem do treningów i móc otworzyć ponownie biznes. Oczywiście są kraje, które wiedzą, jak ważna w procesie budowania zdrowia zarówno fizycznego, jak i psychicznego jest aktywność fizyczna. Tam wprowadzono np. możliwość wejścia do siłowni tylko poprzez [...]
[...] niż np. chrupki czy paluszki. Orzechy to ogrom składników odżywczych i warto je uwzględnić w diecie każdego. Są świetne, jeśli chodzi o zastosowanie, bowiem smakują zarówno jako słodka czy słona przekąska, ale stanowią też rewelacyjny dodatek do wielu dań. Jeśli preferujesz słodkie przekąski, ale unikasz cukru, żeby zadbać o swoją dietę - [...]
Zanim przejdziemy do samych ciekawostek dotyczących tego suplementu, dosłownie kilka słów wstępu, przybliżających Wam suplement, jakim jest berberyna. Podsumowanie Uzbrojony w informacje zawarte w tym artykule, będziesz w stanie podjąć decyzję, kiedy i w jakich okolicznościach, najbardziej skorzystasz na suplementacji berberyną, w [...]
[...] może zastąpić tradycyjne łakocie, ale to zdrowsza alternatywa tradycyjnych słodyczy. Dzieje się tak ponieważ zadbano, aby składniki użyte do jego produkcji były najwyższej jakości. Nie dodano również tradycyjnego, rafinowanego cukru, Crispy Cookie słodzone jest maltitolem – naturalnym słodzikiem, który jest mniej kaloryczny od sacharozy i [...]
[...] gdyż może być nie tylko spożywana, ale też podawana na skórę. Zmniejsza to lub eliminuje przenoszenie bodźców bólowych. Dowody kliniczne potwierdzają rolę kapsaicyny jako środka przeciw otyłości. Zarówno podawanie środka doustnie, jak i bezpośrednio żołądkowo-jelitowo, zwiększa uczucie sytości i zmniejsza dowóz energii, w tym pokarmów [...]
Bóle głowy mogą skutecznie utrudniać życie zarówno osobiste, jak i zawodowe, czy ogólnie społeczne. Przyczyn tego typu bólów może być wiele, co stanowi duże utrudnienie diagnostyczne i terapeutyczne. Wyróżnia się ponad 15 różnych rodzajów bólu głowy, m.in. są to migreny, bóle klasterowe, związane z infekcjami, czy związane z zaburzeniami [...]
[...] szybko zanika (3-3.5 h po spożyciu standardowej porcji). Białko kazeinowe może sączy się mniejszą strużką, ale zapewnia dowóz aminokwasów jeszcze kilka godzin po tym, jak izolat białka serwatkowego przestał już działać. Po prostu każdy rodzaj białka ma inne zastosowanie. WPI sprawdza się w okresie potreningowym, gdy trzeba szybko [...]
Utrzymujący się podwyższony poziom glukozy we krwi, wynikający najczęściej z przekarmienia organizmu, jest sytuacją zagrażającą zdrowiu, a w skrajnych przypadkach nawet życiu. Na zakończenie Przedstawione w tym artykule suplementy, stanowią jedynie wybrany wycinek substancji, które mogą pomóc obniżyć poziom glukozy we krwi, przyczyniając się tym [...]
[...] np. z występowaniem cukrzycy czy też chorób sercowo-naczyniowych. Stwierdzono powiązanie między chorobami sercowo-naczyniowymi a zapalnymi o charakterze przewlekłym takimi jak: choroba zwyrodnieniowa stawów, toczeń rumieniowaty układowy, zapalenie przyzębia czy atopowe zapalenie skóry. Czym grozi przewlekły stan zapalny? Osoby cierpiące z [...]
[...] zadbaj o właściwy skład i urozmaicenie swojej diety. Jeśli nie dysponujesz wystarczającą wiedzą, warto zwrócić się do doświadczonego dietetyka, a jeżeli napotykasz problem natury logistycznej, np. wykluczasz jakiś rodzaj pożywienia, stanowiący idealne źródło danego mikroelementu, pomyśl o celowej suplementacji, najlepiej pod kontrolą lekarza.