Mąka kokosowa stosunkowo niedawno zaczęła być częściej spotykanym produktem w naszej kuchni. Wcześniej nie była zbyt popularnym składnikiem naszych wypieków, z wielu względów. Między innymi dlatego, iż była dość droga, trudno dostępna, ale też nie wiadomo było jak jej używać, gdyż jak wiadomo, mąka kokosowa, mimo podobnej faktury do mąki pszennej, [...]
Już na wstępie odpowiadając na tytułowe pytanie - bez wątpienia TAK, lecz nie każdą! W tej kategorii produktów spożywczych wybór wydaje się nieograniczony, jednak nie każdy z tych produktów jest odpowiedni dla osoby kształtującej swoją sylwetkę. Oczywiście wielu z nas będzie się zastanawiało, czy produkt, który jest dietetyczny, może być [...]
[...] to jednoczesne stosowanie sterydów anaboliczno-androgennych czy SARM może być wyjątkowo groźne. Z samej swojej natury te środki wpływają na zaburzenia lipidowe, stężenie cukru we krwi i wątrobę (pojawienie się cukrzycy) oraz ryzyko sercowo-naczyniowe (ciśnienie krwi, hematokryt, kaskadę krzepnięcia, stan zapalny). Poza tym, jaki ma sens [...]
W XXI wieku mamy do czynienia z plagą otyłości. Moim zdaniem oznaczenia na produktach niewiele dają, są traktowane tak samo, jak ostrzeżenia na butelkach z alkoholem, napisy w sklepach monopolowych czy zdjęcia i napisy ostrzegawcze na paczkach z papierosami. Niemniej naukowcy chcieli się przekonać, czy znakowanie opakowań przynosi jakieś skutki. [...]
Wzrost spożycia pokarmów wysokoprzetwarzonych, który zawierają dużo fruktozy (cukru, syropu glukozowo-fruktozowego itd.), ma szczególne znaczenie u dzieci i młodzieży. Osoby w tym wieku dostarczają coraz więcej nadmiarowej energii i wskutek tego częściej zapadają na zespół metaboliczny. Podsumowanie Ciężko, by osoby, które czerpią dochody z [...]
[...] którzy wolą smak wody butelkowanej, mogą wypróbować filtr do wody, a miłośnicy wody smakowej mogą dodać plasterki owoców cytrusowych albo specjalne koncentraty smakowe bez cukru. Literatura: https://www.Mwra.Com/monthly/wscac/2018/113018-dovetailconsumeresp1water.Pdf https://onlinelibrary.Wiley.Com/doi/abs/10.1111/j.1745-459x.2010.00280.X [...]
Spore grono Pań ma problem w tym, aby wytrzymać dłuższy okres na diecie. Wszystko za sprawą tego, że czasem stosują one metody kuriozalne, których to efektywność nie jest poparta praktyką dietetyka czy też badaniami naukowymi. Jakie popełniamy największe błędy, które utrudniają nam życie? Jakie zmiany zastosować, aby postarać się, nie złamać [...]
[...] na nietolerancję laktozy. Prawdopodobnie najczęstszą nietolerancją pokarmową jest nietolerancja laktozy. Kiedy masz nietolerancję laktozy, twoje jelita nie trawią laktozy, cukru znajdującego się w produktach mlecznych. Pojawiają się wówczas gazy powodujące wzdęcia, biegunkę i dyskomfort w jamie brzusznej. Pierwotny niedobór laktazy [...]
Zdarza się, że pomimo naszych największych wysiłków związanych z dietą i aktywnością fizyczną, brzuch wciąż nie jest płaski i przysparza nam wielu frustracji. Odstający brzuch nie musi wiązać się z nadmierną masą ciała. W dzisiejszym artykule poznasz różne rodzaje odstającego, zbyt dużego brzucha i dowiesz się, co zrobić, by pozbyć się tego [...]
Mleko i produkty mleczne (np. jogurty, sery żółte, topione, białe itd.) często wywołują nadmierną odpowiedź ze strony insuliny, dlatego są kontrowersyjne w czasie prób redukcji tkanki tłuszczowej. Długofalowo pobudzanie wyrzutu insuliny może być skorelowane z kancerogenezą. Gdzie leży prawda? Tego nie wiemy. Warto pamiętać, iż przemysł [...]
[...] tłuszczu w wątrobie. Wyeliminuj rafinowane węglowodany i cukier Większość osób z NAFLD jest otyła i ma insulinooporność - stan, w którym komórki nie mogą dobrze przetwarzać cukru. Osoby z NAFLD mają zwykle wysoki poziom trójglicerydów i niski poziom HDL (dobrego cholesterolu), a zatem są bardziej narażone na choroby sercowo-naczyniowe. [...]
Przyrost tkanki tłuszczowej jest jednym z największych zagrożeń XXI wieku, tylko w USA nadmiarowi tłuszczu w ustroju przypisuje się nawet 340 tys. zgonów rocznie. U ludzi i zwierząt wykazano, iż zwiększenie podaży protein w diecie np. poprzez suplementację koncentratem białka serwatkowego (WPC), WPI (izolatem), WPH (hydrolizatem) jest najprostszym [...]
[...] bardzo dobrze wiedzą, że można delektować się słodkościami bez wyrzutów sumienia. Marka ta stworzyła wyśmienitą linię słodyczy, której główną zaletą jest brak dodanego cukru! Mowa o serii NUTLOVE, którą pokochano za cudowne kremy, praliny i shaky proteinowe. Jednak to nie koniec dobrych wiadomości, do rodziny fit słodyczy dołączyły [...]
SARM, czyli selektywne modulatory receptora androgenowego, miały zrewolucjonizować leczenie osób w podeszłym wieku. Po tej nowej grupie leków wiele obiecywali sobie bywalcy klubów. WEDŁUg lekarza medycyny Nabeela Akhtara z Penn State University: „Selektywne modulatory receptora androgennego (SARM) zostały opracowane jako alternatywa dla [...]
Coraz częściej wśród odżywek białkowych można wyróżnić produkty, które deklarują brak laktozy, czyli cukru mlecznego w swoim składzie. Jest to szczególnie ważne, gdy głównym surowcem danej odżywki jest białko serwatkowe lub kazeinowe, które pochodzi z mleka. Warto również wspomnieć, że osoby, które chcą korzystać z odżywek proteinowych, a [...]
Dietetycy często przekonują nas, że rozpoczęcie dnia od porządnego posiłku ma ogromne znaczenie dla samopoczucia, zdrowia oraz estetycznej sylwetki. Mają na myśli zrównoważone śniadanie złożone z solidnej porcji węglowodanów. Przez lata powtarzano, żeby w miarę upływu dnia stopniowo zmniejszać ilość węglowodanów w posiłkach. Podsumowanie Warto [...]
[...] czym tak naprawdę jest gluten. Co więcej, zwykle, gdy gluten jest usuwany z żywności (zwłaszcza z produktów piekarniczych), w zamian dodaje się do niej więcej tłuszczu i cukru, by była smaczna. W taki sposób możemy sobie zaszkodzić. Diagnostyka celiakii - Czyli skąd wiedzieć, że celiakia może nas dotyczyć? Pełnoobjawowa postać celiakii [...]
[...] glikacji. Proces glikacji to nic innego, jak przyłączenie się cząsteczki glukozy do wolnych grup aminowych, co upośledza komórki i je niszczy. Zapobieganie wysokim skokom cukru we krwi będzie chroniło nasze stawy przed działaniami tego typu. Zazwyczaj wykorzystuje się tutaj suplementację ALA w ilości 300-600 mg na dobę, chromu 200 mg i [...]
Czy zdarzyło Ci się kiedyś zjeść całkiem przyzwoity posiłek i czuć się po nim tak, jakbyś nic nie zjadł? Co sprawia, że nie czujesz się najedzony? Brak uczucia sytości... czy przyczyną mogą być zaburzenia związane z leptyną? Co ciekawe, intuicyjnie zwykle wtedy sięgamy po potrawy tłuste i słodkie, gdyż czujemy, że dadzą nam poczucie komfortu. [...]
[...] popularnym słodzikiem z grupy polioli. Wbrew popularnym wierzeniom i obiegowym mitom, mimo setek przeprowadzonych eksperymentów, nikt nie udowodnił, by jakikolwiek zamiennik cukru stosowany z umiarem był groźny dla zdrowia. Wręcz przeciwnie, wiele z tych środków wykazuje wyraźne działanie prozdrowotne, pod względem wpływu na stężenie insuliny, [...]