[...] to rozsądna ilość). Tłuszcz 25-30% zapotrzebowania energetycznego, przede wszystkim ze względu na smak posiłków, NNKT i witaminy rozpuszczalne w tłuszczach. Co jemy? Tłuszcze z produktów będących źródłem białka (tutaj zadbacie o nasycone kwasy tłuszczowe). Nie powinniście próbować ograniczać nasyconych do zera! Oliwa z oliwek extra virgin [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
[...] Węglowodanów, czy też Dieta "Low Carb" (Malo Węgli, duzo tluszczy) Na swoim przykladzie powiem Ci tak. Najlepiej sprawdza się u mnie schemat: Białko 2,2g/kg masy Ciała Tłuszcze 1,2g/kg masy Ciała oraz reszta Węgli, czyli Twoje zapotrzebowanie kaloryczne - Białko (1g Białka = 4 kcal) - Tłuszcze (1g tłuszczy = 9 kcal) = tłuszcze (1g tłuszczy [...]
Cześć, jak rozdysponować tłuszcze w diecie low carb na suchą masę? Chodzi mi jaki % tłuszczu powinny stanowić tłuszcze zwierzęce, tłuszcze roślinne itp z całej ilości tłuszczów? Był gdzieś artykuł na ten temat ale nie mogę znaleźć:/
Co myslicie o takim rozkladzie posilkow na masie ? Trenuje zawsze po 15.00 1. Bialko+tluszcze 2. Bialko+tluszcze 3.Bialko+wegle 4.Bialko+wegle ( przed treningiem ) 5.Bialko+wegle ( po treningu ) 6.Bialko+wegle Ma to jakies znaczenie pomiedzy tym rozkladem a rozkladem bialko+tluszcze+wegle ? Moim celem jest poprawa insulinoopornosci. Zamierzam [...]
Co myslicie o takim rozkladzie posilkow na masie ? Trenuje zawsze po 15.00 1. Bialko+tluszcze 2. Bialko+tluszcze 3.Bialko+wegle 4.Bialko+wegle ( przed treningiem ) 5.Bialko+wegle ( po treningu ) 6.Bialko+wegle Ma to jakies znaczenie pomiedzy tym rozkladem a rozkladem bialko+tluszcze+wegle ? Moim celem jest poprawa insulinoopornosci. Zamierzam [...]
[...] chudych mięsni, a omijają te okryte tłuszczem %-) Brawo! -najbardziej wartościowe źródła białka:surowe żółtka jaj, podroby(wątroba,mózgi,zoladki,serca), karkówka, lopatka Tłuszcze: nasycone z powyższych źródeł w dużych ilościach są pozyteczniejsze i mniej szkodliwe niż tzw"zdrowe tłuszcze" w nadmiarze. Ich źródła w diecie:slonina, łój, smalec, [...]
Michail jem ryz i inne produkty ktore zawieraja bialko ww i tluszcze ale chodzi mi czy jest sens jedzenia AZ takich duzych ilosci skoro to nie jest typowy plan na mase? co do tej pilki to bede gral tylko przez 2 miesiace bo tyle trwa liga wiec jesli skonczy sie ACT jush bede mogl sie calkowicie poswiecic Chce przytyc !!! A tak pozatym Forza [...]
Urszula, niewiele o sobie napisałas, ale wnioskując z Twojej obecnej wagi, dieta 1000kcal nie bedzie dla Ciecie dobrym rozwiazaniem. Byc moze uda Ci sie zrzucic kilka kilogramów, ale z efektów tego ubytku nie bedziesz raczej zadowolona. Są przypadki, ze dieta 1000kcal moze mieć zastosowanie, jednak w większosci przypadków (szczególnie u osób [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
[...] WHAT U TEACH Dzisiaj dostanę nowy plan od kołcza, bo ten trochę mnie już męczył, ciekawe co tam wykombinuje. Obecne zmiany to: Dieta: 2500 kcal Białko: 180g Węgle: 300g Tłuszcze: 65g Raz w tygodniu: 3000 kcal Białko: 180g Węglowodany: 430 Tłuszcze: 60 Do treningu dodany protokół z książki Lyle McDonalda, zaraz go opiszę tylko pragnę dodać, [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
[...] -Makro będę się starał trzymać cały czas. Jak będzie okazja to wtedy wiadomo, życie > dieta i treningi. Makro: Dni treningowe: Kalorie: 2450 Białko: 180g Węglowodany: 320g Tłuszcze: 50g Dni nietreningowe: Kalorie: 2450 Białko: 180g Węglowodany: 250g Tłuszcze: 75g Trening: -Split. Od ponad roku nie ćwiczyłem tym system treningowym. Tzn leciałem [...]
z innego postu kolegi lsd-25 : Wartość odżywcza 100g "jajka" wg. USDA National Nutrient Database Kalorie 147kcal Białko 12,6g Tłuszcze 10g Jednonienasycone 3,8g Nasycone 3,1g Wielonienasycone 1,4g Cholesterol 0,42g Węglowodany 7,7g Jajka dzielimy w zależności od wagi na 4 klasy wagowe. Pod każdą klasą podaje wartości dla [...]
Są również w oleju sojowym i rzepakowym. Występują też we wszystkich margarynach, jak też, ale w mniejszej ilości w tłuszczach zwierzęcych (masło, smalec, itp.). Tłuszcze nienasycone mają w temperaturze pokojowej postać oleistą (ciekłą). Tłuszcze nasycone są ciałami stałymi. Zatem im bardziej "ciekły" jest dany produkt tłuszczowy, tym [...]
Stan skupienia należy wiązać raczej ze stopniem nienasycenia, a nie ze źródłem pochodzenia (pisałem o tym). Tzw. konfiguracja cis wokół wiązania podwójnego (tłuszcze nienasycone) powoduje gorsze "dopasowanie się" do siebie cząsteczek tłuszczu, a co za tym idzie obniżenie temperatury topnienia, stąd tłuszcze nienasycone są w temperaturze [...]
Zupełnie przypadkowo przegladajac zasoby działu "odżywianie" natknąłem sie ten artykuł Moim zdaniem kolejny raz został poruszony bardzo ważny temat tłuszczy - często niesłusznie zaniedbywanych w diecie. kurcze jakoś za poważnie to wyszło bardzo ładnie wszytko opisane i kolejne mity odnośnie tłuszczy obalone. "Tłuszcz pokarmowy = [...]
Mam pytanie odnoście tego czy do diety wliczać tylko tylko tłuszcze z dobrego źródła(oliwa z oliwek, orzechy, żółtka jaj itp) czy dodawać również te znajdujące sie np. w ryżu, płatkach, mleku. pozdrawiam
Przepraszam za odkopanie tematu, ale mam problem z tłuszczami. W mojej diecie, zgodnie z zaleceniami dietetyka jest dużo tłuszczów (ok 170g dziennie). Nie narzekam oczywiście bo lubię jeść tłusto:) Korzystam ze smalcu, masła klarowanego, oleju kokosowego, oliwy z oliwek. Dołożę jeszcze olej lniany. Moje pytanie dotyczy smażenia - sporo smażę, bo [...]
Ja wiekszosc smaze miecho niz gotuje albo piecze i zyje smaze na kokosowym bo mi najbardziej smakuje smazone typu gyros :-D A jak tam sylwetka i wyniki badań (cholesterol itd.)?... Bo z miażdżycą o różnym stopniu zaawansowania żyje wielu ludzi, tylko nie zdają sobie sprawy z tego, że mają słaby, "zapchany" złogami układ krwionośny, co [...]
jak najbardziej właśnie do wygłazania opinii, ale nie widze specjalnego sensu w dywagacjach na temat dopuszczonych do obrotu składników preparatów - żaden z nich nie jest użyty bezcelowo, jak wspomniałem, nad naszymi produktami pracują specjaliści, a każdy z użytych składników ma uzasadnienie odżywcze, technologiczne, organoleptyczne etc. kazeina [...]
[...] tłuszcz rośliny w naturalnej, stałej postaci, termostabilny. Potem olej z awokado czy tłuszcz kakaowy też jest nienajgorszy. Na końcu oliwa z oliwek czy nawet olej lniany. Tłuszcze roślinne też mogą być wartościowe, nie ma co generalizować. Nie tyle przeszkadza mi rodzaj, co fakt utwardzania, w wyniku którego powstają niezdrowe tłuszcze trans. [...]