Cześć! Zapewne jesteś osobą szczupłą ze względu na fakt, że nie spożywasz odpowiedniej ilości kalorii jaką potrzebujesz. Zrób eksperyment i sprawdź jak dużo kalorii spożywasz w ciągu dnia - możesz skorzystać z dziennika dietetycznego na potreningu.pl - https://potreningu.pl/kalkulatory/kalorie Dodatkowo zapewne powodem może być fakt, że możesz [...]
[...] makroskładników: Białko powinno być na poziomie 2-2,5g na kg masy ciała. 1g białka to 4 kcal. Źródłami białka są: mięsa/podroby/ryby/jaja/twarogi/sery/odżywki białkowe. Tłuszcze powinny stanowić 30% kaloryczności Twojego żywienia. Stanowią one podstawę w budowie gospodarki hormonalnej. 1g tłuszczu to 9kcal. Źródłami tłuszczu są: [...]
Cześć! Dalej powinieneś redukować, poziom tkanki tłuszczowej jest jeszcze daleko od takiego, który pozwoli Ci optymalnie rozpocząć budowanie tkanki mięśniowej. Obecnie wygląda jakbyś miał około 18% tkanki tłuszczowej, ale najlepiej jakbyś użył kaliperów, które pozwolą Ci to lepiej ocenić ze względu na fakt, że tkankę tłuszczową masz nie tylko na [...]
Tutaj świetnym wyborem będzie HUMMY Shake: https://sklep.sfd.pl/Szukaj.aspx?q=hummy+shake Produkt, który ma w składzie same naturalne składniki, wysokiej jakości odżywkę białkową w postaci koncentratu białka serwatkowego, zmielone płatki owsiane, 26 witamin i minerałów, mało cukru, dużo błonnika, zdrowe tłuszcze. Są też wersje vege, oparte na [...]
Witam, Na redukcję tkanki tłuszczowej składa się kilka ważnych elementów. Podstawą jest dieta. Zdrowe odżywianie i unikanie przetworzonej żywności to jedno. Przede wszystkim należy poznać swoje zapotrzebowanie dziennego spożycia kalorii. Zmieniony przez - flex1976 w dniu 2021-02-15 23:16:29
Trening siłowy u nastolatka Cześć! Fajnie, że w tak młodym wieku już myślisz o treningu siłowym. Myślę, że nie masz się czego obawiać jeżeli chodzi o zahamowanie wzrostu, bo to mit związany z treningiem siłowym. Natomiast trenowanie jedynie ramion nie przyniesie Ci spektakularnych rezultatów, zacząłbym od uczęszczania na siłownię 2-3 razy w [...]
Cześć! Na sam początek zalecam zerknięcie na poniższy artykuł i wyliczenia ile powinieneś energii dostarczać w ciągu dnia przy takiej intensywności. Zatem w zależności od tego jakie masz zapotrzebowanie energetycznie ciężko będzie podzielić procentowo udział każdego z makroskładników gdyż Twoja waga jest stała i od niej zależy udział białka, [...]
Nie mierz wszystkich swoją miarą. Daje sobie rękę uciąć, że 90% słabo doświadczonych normalnych osób, zachłyśnięta pseudo rewelacjami m.in jakie wyżej przytoczyłeś o cudownych właściwościach tłuszczów jako źródła energii, wyłamie się ze schematu jak tylko przyjdzie okazja. Kluczowym w celu utrzymania dobrej formy, jest wyrobienie odpowiednich [...]
Jeszcze raz podkreślę. Twoim nawykiem żywieniowym jest nie jedzenie konkretnych kompozycji, produktów, a liczenie makro, cal i trzymanie się założeń. Ustalisz x zrobisz to, ustalisz y zrobisz to. Natomiast jak chcesz typowemu Karolowi trenującemu rekreacyjnie, który nie obraca swojego życia wokół założeń dietetycznych i skrupulatnych wyliczeń [...]
[...] tych kalorii był odpowiedni. Warto byś zadbał o poniższy rozkład makroskładników na początek: Białko powinno być na poziomie 2-2,5g na kg masy ciała. 1g białka to 4 kcal. Tłuszcze powinny stanowić 30% kaloryczności Twojego żywienia. Stanowią one podstawę w budowie gospodarki hormonalnej. 1g tłuszczu to 9kcal. Węglowodany powinny stanowić [...]
Cześć! Jak chcesz zacząć redukcję to najlepiej oblicz swoje zapotrzebowanie korzystając z poniższego wzoru: http://www.sfd.pl/-t276436.html - Wzór na zapotrzebowanie kaloryczne.
Cześć! Tak makro jest jak najbardziej w porządku. Warto też abyś zadbał o jakość pożywienia Źródłami białka są: mięsa/podroby/ryby/jaja/twarogi/sery/odżywki białkowe. Tłuszcze stanowią podstawę w budowie gospodarki hormonalnej. 1g tłuszczu to 9kcal. Źródłami tłuszczu są: [...]
Cześć! Tak makro jest jak najbardziej w porządku. Warto też abyś zadbał o jakość pożywienia Źródłami białka są: mięsa/podroby/ryby/jaja/twarogi/sery/odżywki białkowe. Tłuszcze stanowią podstawę w budowie gospodarki hormonalnej. 1g tłuszczu to 9kcal. Źródłami tłuszczu są: [...]
[...] z podwieszonych. Odnośnie żywienia, kieruj się do działu odżywianie. ( Adekwatny podział makroskładników/rozsądny dobór składników odżywczych/obserwacja organizmu i umiejętnie zrządzania kaloriami, a przede wszystkim wspomnianymi wcześniej makroskładnikami Białka/Węglowodany/Tłuszcze) etc.. systemy energetyczne w późniejszej fazie redukcji.
Cześć! Jesteś młody, także wymiarami nie musisz się przejmować, bo jeszcze nie skończyłeś rosnąć i jeszcze wiele zmian w wyglądzie przed Tobą. Jedną z rzeczy, która pomoże Ci w utrzymaniu niskiego poziomu tkanki tłuszczowej jest to w jaki sposób będziesz jadł. Aby wiedzieć ile powinieneś jeść zachęcam byś zerknął na kalkulator poniżej. Jedną z [...]
Cześć! Imponujący efekt redukcji. Po takim czasie zrobiłbym około miesiąca przerwy na tak zwany zerze kalorycznym. Taki zabieg pozwoli Ci zwiększyć przemianę materii, która przez pół roczny okres redukcji spadła poprzez zmniejszającą się ilość kalorii. Po takich 30 dniach możesz spokojnie wrócić do redukcji, która powinna pójść zdecydowanie [...]
[...] makroskładników: Białko powinno być na poziomie 2-2,5g na kg masy ciała. 1g białka to 4 kcal. Źródłami białka są: mięsa/podroby/ryby/jaja/twarogi/sery/odżywki białkowe. Tłuszcze powinny stanowić 30% kaloryczności Twojego żywienia. Stanowią one podstawę w budowie gospodarki hormonalnej. 1g tłuszczu to 9kcal. Źródłami tłuszczu są: [...]
Witaj! Witam serdecznie. Szukam porady dla mojego taty. Chodzi o problem w przybieraniu na wadze. Tata miał operację wycięcia śledzony, choruje także na trzustkę. w przypadku chorob ukladu pokarmowego, gdzie czesc narządów współpracujących z ukladem trawiennym jest wycieta, czy nie pracuje w pelni, kluczowym elementem jest dobrze dobrana dieta. [...]
Witam. W praktyce jeśli restrykcje energetyczne są zbyt głębokie rośnie ryzyko utraty tkanki mięśniowej i adaptacyjnego spowolnienia metabolizmu. Jeśli natomiast deficyt jest zbyt płytki, to nie osiąga się zamierzonych efektów bądź też postępy są zbyt wolne, poza tym organizm umie się adaptować do zmian w spożyciu pokarmu. Zmieniony przez - [...]
[...] makroskładników: Białko powinno być na poziomie 2-2,5g na kg masy ciała. 1g białka to 4 kcal. Źródłami białka są: mięsa/podroby/ryby/jaja/twarogi/sery/odżywki białkowe. Tłuszcze powinny stanowić 30% kaloryczności Twojego żywienia. Stanowią one podstawę w budowie gospodarki hormonalnej. 1g tłuszczu to 9kcal. Źródłami tłuszczu są: [...]